Реклама

Як сформувався кіберспорт в Україні — короткий екскурс

Турніри з кіберспорту за масштабністю не поступаються Олімпійським іграм і збирають стадіони глядачів. Змагання транслюються в прямому ефірі профільних каналів, висвітлюються журналістами в друкованих та електронних ЗМІ. Призовий фонд може сягати мільйонів доларів. Як сформувався кіберспорт в Україні та які у нього перспективи?
Čytaty latynkoju
Як сформувався кіберспорт в Україні — короткий екскурс
  1. Головна
  2. Ігри
  3. Як сформувався кіберспорт в Україні — короткий екскурс
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Турніри з кіберспорту за масштабністю не поступаються Олімпійським іграм і збирають стадіони глядачів. Змагання транслюються в прямому ефірі профільних каналів, висвітлюються журналістами в друкованих та електронних ЗМІ. Призовий фонд може сягати мільйонів доларів. Як сформувався кіберспорт в Україні та які у нього перспективи?

    Які ігри називають «кіберспортивними»?

    У змаганнях з кіберспорту беруть участь ті комп’ютерні ігри, які є найбільш видовищними: шутери, стратегії реального часу, спортивні симулятори. При цьому серед них немає тих, що містять в собі елемент випадковості. Конкретні ігри називаються дисциплінами, серед яких FIFA, і Counter-Strike, Dot 2, Starcraft,  World of Tanks, League of Legends та інші.


    Невже змагання з комп’ютерних ігор — це спорт?

    Так. Змагання з комп’ютерних ігор мають всі формальні ознаки «традиційного» спорту. Тут є команди, вболівальники, турніри, єдині правила і трансляції. В багатьох країнах кіберспорт визнали офіційним видом спорту: США, Корея, Китай, Японія, Франція, Німеччина, Швеція та інші країни. А в Китаї та Швеції уроки кіберспорту додали до шкільної та університетської програми. У Південній Кореї кіберспорт — окрема багатомільйонна індустрія (хоча там є навіть реабілітаційні центри для тих, кого охопила ігроманія — залежність від комп’ютерних ігор).

    Кіберспорт в Україні — це теж офіційний вид спорту?

    Ні. В 2016 році були спроби надати такий статус кіберспортивним змаганням. Тоді громадська організація «Всеукраїнська Федерація Комп’ютерних Технологій та Спорту» направила петицію президенту під назвою: «Визнання «Комп’ютерного Спорту» (кіберспорту) неолімпійським видом спорту та внесення його до реєстру національних видів спорту». Проте з 25 тис необхідних голосів, вона набрала лише 48. Тому її відхилили.

    Коли саме в Україні виник кіберспорт?

    В нас мережеві ігри та змагання з них виникли ще наприкінці 90-х — на початку «нульових». Найчастіше по країні це були невеликі турніри без особливих призових проводилися в комп’ютерних клубах, де ентузіасти змагалися між собою. На міжнародні турніри навіть найздібніші команди чи гравці їздили рідко тому, що не було коштів на формування команди, перельоти і постійні тренування. Так тривало до середини двотисячних, поки на арені не з’явилися повноцінні команди — GSC Game World, A-gaming і pro100.

    Як надалі розвивався український кіберспорт?

    Можемо спостерігати таку хронологію подій. У 2006 році під час змагання The International в трійці призерів виявився український кіберспортсмен Sk. Він завоював третє місце на World Cyber ​​Games за гру Warcraft III і отримав $8 тис.

    По-справжньому Україна засвітилася на світовий кіберарені після створення команди Natus Vincere («Народжені перемагати») в 2009 році. В Na’Vi грають професіонали з низки дисциплін — Counter-Strike, FIFA, World of Tanks і Dota 2. Вона є однією з найпопулярніших кіберспортивних команд світу (хоча у 2018-му команду спіткали певні проблеми, і вона заявила, що бере паузу та оновить склад, аби виступати краще).

    В 2011 команда перемогла в фіналі чемпіонату The international по Dota 2 і виграла $1 млн. У 2012 і 2013 роках українські ґеймери посіли друге місце в тому ж турнірі, а в 2014 році всі команди з Європи, в тому числі і українці, програли китайцям.

    У 2016 році Na’Vi зробила ще одну спробу і взяла участь в змаганнях The International, де призовий фонд склав $20 млн — проте не змогла здобути перемогу. Потім гравці Natus Vincere пройшли європейську кваліфікацію до великого турніру The Summit 7 (2017 рік) у Лос-Анджелесі. На самому турнірі команда посіла 5-6 місце з призом у $3,5 тис.

    Які кіберспортивні турніри проводять в Україні?

    У 2017 році проходив всеукраїнський онлайн-турнір CyberStar League по Dota 2, який організувала компанія ESM.one за підтримки «Київстар». Для участі в турнірі свої заявки відправило більше 2,5 тис претендентів. Призовий фонд змагання склав 100 тис грн. До речі, коментували турнір учасники CyberStar Academy — безкоштовної програми навчання професійному коментуванню кіберспортивних подій.

    В 2017 році в кінці квітня в Києві провели міжнародний кіберспортивний турнір з Dota 2. Місцем проведення став Національний палац мистецтв «Україна». Учасниками цього змагання стали 16 команд: 8 запрошених колективів і 8 переможців регіональних кваліфікацій. Призовий фонд турніру склав $3 млн, з яких $1 млн дістався переможцю — європейському колективу OG.

    Слід зазначити, що це був турнір з серії турнірів The Dota Major Championships, які проводить американська компанія-розробник комп’ютерних ігор Valve. Вона ж створила і Dota 2. Так звані «мейджори» проводяться щорічно декілька разів у різних великих містах по всьому світу. Перші проходили в Франкфурті, Шанхаї, Манілі і Бостоні. Наступним містом оголосили Київ.

    Крім цього, в Україні є власна ліга з кіберспорту Star Ladder (Dota 2, CS:GO).

    Де проходять турніри кіберспортсменів?

    Змагання проводять в спеціальних місцях і приміщеннях, де глядачі на великих екранах можуть спостерігати за баталіями спортсменів. Буває, що турніри відбуваються на справжніх стадіонах, як от в Південній Кореї, де популярність кіберспорту дуже велика.

    В Києві розташований передовий комп’ютерний центр в Європі — «Київ Кіберспорт Арена». Тут проводяться змагання з кіберспорту різної складності і значущості.

    Скільки заробляють кіберспортсмени?

    Гравець в залежності від рівня, може отримувати від декількох тисяч до кількох десятків тисяч доларів. Як підтвердив в інтерв’ю AIN.UA керівник Na’Vi Євген Золотарьов, на ринку є гравці, оклад яких може перевищувати $20 тис щомісяця. При цьому, завжди є шанс, що хорошого гравця можуть переманити до іншого клубу. Золотарьов стверджує, що в CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) сьогодні топових гравців можуть оцінювати до півмільйона доларів.

    Українським командам, якщо вони не показали хороших результатів, складно залучати глобальних спонсорів. Українські компанії, яким цікавий виключно місцевий ринок, поки в кіберспорт інвестують недостатньо.

    Наскільки українці активні шанувальники кіберспорту?

    Проблем з талантами в Україні, як відзначають експерти, немає: молоді гравці стабільно поповнюють ряди місцевих команд, залучені в суміжні напрямки (наприклад, коментаторство). За словами Золотарьова, Україна вже історично склалася як кіберспортивного держава, проблем з гравцями, тренерами, талантами тут немає.

    Share
    Написати коментар
    loading...