Реклама

3D-шаленство — як голограми захопили світ музичної індустрії

Наприкінці липня 2018 року українські меломани змогли відвідати найочікуванішу концертну програму: на фестивалі UPark виступили Gorillaz. Гурт, учасники котрого були відомі нам, як анімовані персонажі, став основоположником унікальних концертних виступів з використанням голограм. Na chasi згадує, хто з виконавців також використовував технології віртуальної та доповненої реальності
Čytaty latynkoju
3D-шаленство — як голограми захопили світ музичної індустрії
  1. Головна
  2. Історії
  3. 3D-шаленство — як голограми захопили світ музичної індустрії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наприкінці липня 2018 року українські меломани змогли відвідати найочікуванішу концертну програму: на фестивалі UPark виступили Gorillaz. Гурт, учасники котрого були відомі нам, як анімовані персонажі, став основоположником унікальних концертних виступів з використанням голограм. Na chasi згадує, хто з виконавців також використовував технології віртуальної та доповненої реальності

    Як роблять голограми?

    Насправді голограми не є об’ємними, адже це — пласке зображення 3D-моделей. Попередньо записане та змонтоване відео проектується зверху на дзеркало, розташоване в нижній частині сцени. Звідти відображення потрапляє на прозорий екран-плівку, який розтягнутий вздовж сцени під кутом 45 градусів. Саме це зображення глядачі спостерігають на концертах.

    Самі 3D-моделі попередньо виготовляються графічними дизайнерами. Анімаційні персонажі створюються художниками. А от щоб «оживити» реальну людину — потрібно скомбінувати анімацію та технологію motion capture, яка дозволяє «накласти» зовнішність виконавця на записані рухи актора. Така технологія вже давно використовується у кіноіндустрії для введення до стрічки анімаційних персонажів. Мабуть, одним із найвідоміших персонажів кіно, створених за допомогою «захоплення» рухів та міміки актора — це Горлум з «Володаря перснів».

    Якщо разом з голограмою на сцені мають перебувати живі артисти, вони заздалегідь записують свій виступ на тлі так званої «зеленки»:

    Як доповнену реальність використали Gorillaz і Madonna?

    Гурт, створений як візуальний проект, рано чи пізно мав з’явитися на сцені у вигляді голограм. І це цілком логічно. Унікальний виступ відбувся на премії «Греммі» у 2006 році. Компанію 2D, Мердоку, Расселу та Нудл склала цілком реальна Мадонна. Щоправда, перша частина виступу співачки теж виявилася голограмою. Щоб змонтувати дві музичні композиції, творці номеру спочатку вивели на сцену «голографічну Мадонну», а пізніше вона разом зі своєю танцювальною групою з’явилася у другій частині залу. Саме тому її поява виглядала досить ефектно.

    Яка група вперше вирушила у голографічний тур?

    У 2009 році учасники німецького поп-рок гурту Tokio Hotel вирішили, що не хочуть їздити світом самостійно. Замість музикантів у тур під назвою «Holographic World Tour 2009» вирушили їхні 4D-голограми. Тур складався з 13 концертів, 7 з яких пройшли одночасно у різних місцях. Виступ проектувалося одночасно в семи містах у рамках рекламної кампанії магазину електроніки Media Markt. Навмисно чи ні, творці Tokio Hotel розвинули тезу про те, що група є штучно створеним проектом, в якому більше розрахунку, ніж творчості. Як би там не було, спецефекти з зникненнями і світломузикою тільки доповнили футуристичні образи поп-зірок і припали до смаку фанатам.

    Хто ще із відомих поп-музикантів скористався цією технологією?

    Кілька років потому американці Black Eyed Peas презентували на сцені комбінований виступ двох живих артистів та двох голограм. На премії NRJ між справжніми учасниками Will.I.Am і Apl.De.Ap танцювали проекції Fergie та Taboo. Що це голограми глядачі помітили лише наприкінці виступу, коли аж надто реалістичні артисти ефектно розсипалися на пікселі прямо на сцені.

    Для створення такого ефекту використовувалася технологія EyeLiner, що дозволяє мінімізувати кількість обладнання, необхідного для такого шоу.

    Кого 3D-картинка навіть допомогла воскресити?

    Щойно кіноіндустрія отримала змогу «повертати з того світу» персонажів кіно за допомогою візуальних ефектів, стало зрозуміло, що така ж доля чекає й на музикантів. Так відвідувачів масштабного фестивалю Coachella у 2012 році шокувала поява на сцені Тупака Шакура — репера, вбитого у 1996 році. Разом зі Снуп Догом він виконав дві пісні — «2 Americaz Most Wanted» і «Hail Mary».

    Для організації цього виступу була використана та ж технологія Eyeliner (що і у випадку з Black Eyed Peas), але з використанням технології Motion Capture. Можливо, це було пов’язано з відсутністю відеозаписів Тупака в якості, достатній для створення гарної голографічного проекції. Актор, обвішаний спеціальними датчиками, емітував сценічну хореографію артиста, а на отриману модель зверху наклали торс Шакура, змальовані з фото і відео. Подія викликала бурю обговорень в інтернеті та ЗМІ, здійнявши питання про моральний аспект використання померлих музикантів в якості моделей для голографічних виступів.

    Як технології «повернули» інших музикантів?

    Джексон як живий

    На хвилі гучних повернень «з того світу» було б дивно, якби на сцені не з’явився король поп-музики. Сталося це на Billboard Music Awards в 2014 році. У рамках випуску другого посмертного альбому Майкла Джексона, його голографічний образ з’явився на сцені і заспівав пісню «Slave to the Rhytm» з альбому Xscape, яку за життя Джексон не виконував. Проекція була досить яскравою та якісною, а перфоманс доповнила попередньо відзнята і вбудована в проекцію група танцівників. Це дало змогу голографічному Джексону рухатися поміж фігур на сцені, підсилюючи ефект. У проекції були відтворені всі відомі руху музиканта, включно з «місячною ходою».

    Рай та пекло Дio

    Влітку 2017 року вдова легендарного Ронні Джеймса Діо оголосила про підготовлюваний турі Dio Returns, в якому на сцені буде виходити голограма колишнього фронтмена гуртів Rainbow і Black Sabbath. Голограма Діо виглядає по-справжньому магічною, з нею гурт виступив в кількох країнах Європи та у США. Ймовірно, тому Діо став першим артистом, який відправився в повноцінне турне після своєї смерті. Колеги з групи та близькі музиканта стверджують, що Джейс схвалив би затію як справжній адепт сценічних експериментів та шанувальник діснєєвської анімації.

    Френк Сінатра та його блюз

    Дійсно магічним вийшов перфоманс на ювілейній 50-й церемонії «Греммі», коли на сцені з’явилася чорно-біла голограма Френка Сінатри. Як не дивно, монохромність і малорухливість пішли тільки на користь тимчасово воскреслому артисту. Сінатра не був ні агресивним репером, ні лихим танцюристом, тому і його голограма поводилася вкрай стримано: скромно потирала долоні і злегка посміхалася, не викликаючи ніякого почуття дискомфорту у глядачів. Виглядало все так, ніби-то добре відреставрований відеозапис програвався на екрані поруч з роялем Аліши Кіз.

    Рой Орбісон теж повертається

    Виконавець безсмертного хіта Pretty Woman також повернеться на сцену. Про запуск посмертного туру Великобританією повідомив син Орбісона. Підготовка голограми відбудеться за участі тієї ж технології, якою «воскресили» Тупака Шакура та Майкла Джексона. Гастролі тривалістю у 10 днів заплановані на 2018 рік. У них також візьме участь Королівський філармонічний концертний оркестр.

    Share
    Написати коментар
    loading...