Реклама

Роман Кірігетов, Kabanchik.ua: «Не варто робити проект під себе»

Kabanchik.ua — це онлайн-сервіс пошуку приватних фахівців для вирішення побутових і бізнес задач. Якими були успіхи «Кабанчика» у 2017-му, на що варто звернути увагу при створенні інтернет-бізнесу та які власні уроки виніс із роботи над проектом — редакції розповів співзасновник і керівник сервісу Роман Кірігетов
Čytaty latynkoju
Роман Кірігетов, Kabanchik.ua: «Не варто робити проект під себе»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Роман Кірігетов, Kabanchik.ua: «Не варто робити проект під себе»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Kabanchik.ua — це онлайн-сервіс пошуку приватних фахівців для вирішення побутових і бізнес задач. Якими були успіхи «Кабанчика» у 2017-му, на що варто звернути увагу при створенні інтернет-бізнесу та які власні уроки виніс із роботи над проектом — редакції розповів співзасновник і керівник сервісу Роман Кірігетов

Цей майданчик об’єднує замовників послуг, яким необхідно виконати будь-яку роботу, і компетентних виконавців, які шукають підробіток або додатковий заробіток. Про конкуренцію на ринку, мобільні додатки для бізнесу і досвід, який отримав працюючи над проектом — нам розповів Роман Кірігетов, співзасновник та керівник сервісу замовлення послуг Kabanchik.ua.

Про основні успіхи проекту за 2017 рік

У 2017-му до «Кабанчика» приєднались 24 тис майстрів. Тепер спільнота сягає більше 50 тис фахівців. Для команди це істотний крок до заповітної мети — працевлаштувати один мільйон спеціалістів. Користувачі почали активніше замовляти дорогі послуги. За рік середній чек завдання виріс на третину, до 1100 грн. На «Кабанчику» примножилась кількість складних та довгострокових замовлень.

Найчастіше шукали виконавців саме побутових завдань. Прибирання, кур’єрська доставка, сантехнічні, опоряджувальні роботи, послуги електрика мали найбільше запитів.

— Якщо говорити про продукт — то ми стали більш мобільними. Запустили два додатки для смартфонів. Перший — для замовників, аби вони могли замовляти послуги будь-де, на ходу. Другий застосунок — для майстрів, який допомагає їм швидко реагувати на завдання та брати їх у роботу першим.

— Уже зараз кожне десяте завдання на «Кабанчику» українці створюють у мобільному додатку. Щомісяця цей показник зростає, тому ми робимо велику ставку на мобільність

За словами Романа, команда Kabanchik прагне, щоби в кишені кожного українця був цілодобовий доступ до послуг надійних майстрів.

Про тренди на ринку надання послуг і розвитку платформ, які в цьому допомагають, у 2018-му

Для Романа Кірігетова найприємнішою тенденцією є те, що українці почали довіряти приватним майстрам. Якщо раніше варіант запросити незнайому людину прибирати квартиру навіть не обговорювали, то зараз для тисяч українців це нормально.

Роман Кірігетов, співзасновник та керівник Kabanchik.ua

— Я дуже радий, що тенденція набирає оберти в Україні, адже ми багато зусиль доклали, аби досягти цього. Обов’язково перевіряємо паспортні дані фахівців. І це далеко не все. Розуміємо, аби залишити дитину няні або довірити цінну річ кур’єрові, замовнику потрібні додаткові гарантії добросовісності фахівців. Для цього розробили систему рейтингів і відгуків. Добра оцінка роботи фахівця попередніми замовниками підтверджує його надійність.

Іще одна тенденція на ринку — українці почали частіше розраховуватись за замовлення онлайн. Уже з початку року кількість безготівкових оплат збільшилась у 2 рази. Що цікаво, команда очікувала на такі результати ще у 2012-му під час запуску сервісу. Навіть акцентували, що за послуги можна заплатити кредиткою. Та українці тоді ще не були до цього готовими узагалі.

Про те, чи є ринок послуг в Україні сьогодні «перегрітим»

— Загалом ринок однозначно не перегрітий. До цього ще довго. Навпаки, він ще молодий і в багатьох нішах недостатньо наповнений. Є спеціалісти, які мають довжелезну чергу замовників із завданнями. Це, наприклад, швачки, будівельники, фахівці з ремонту техніки та майстри-універсалів.

За словами Романа, причина в тому, що більшість із їхніх колег досі не розглядають інтернет як джерело пошуку замовлень. Хоча дарма. Українці вже активно шукають їхні послуги онлайн. На сервісі, наприклад, щомісяця створюють завдань для будівельників на 4,3 млн грн, а для майстрів з оздоблювальних робіт — на 11,4 млн.

Та існують і категорії послуг, фахівців у яких об’єктивно достатньо, зазначає Роман Кірігетов. Найперше — це прибирання. Тут конкуренція запекла, але вона тільки на користь як самим майстрам, так і замовникам. Адже конкурувати вдається краще за все ідеальним сервісом та якістю роботи. Серйозно змагаються за клієнта й кур’єри. Конкурують виконавці за замовлення здебільшого швидкістю реакції. Не дивно, що кур’єри — одні із найактивніших користувачів мобільного додатка. Зазвичай, пошук виконавця триває декілька секунд.

Про конкуренцію у сфері замовлення послуг

Кірігетов стверджує, що конкуренція вийшла на новий рівень. Раніше майстрам, які рекламували послуги на дошках оголошень, могло бути байдуже, чи задоволений клієнт роботою. Тепер враження замовника — один із найцінніших для успішного просування спеціаліста.

— Позитивний відгук, найвища оцінка роботи дає більше переваг над конкурентами, аніж нижчі ціни на послуги. Нікому із замовників не треба таке собі прибирання, але подешевше.

Тому майстри прагнуть дивувати клієнтів. Сантехніки взувають бахіли, входячи у квартиру, прибиральники виносять побутове сміття, електрики пропонують підкрутити безкоштовно розхлябану розетку. Це все такі дрібниці, але враження справляють незабутні. Й отримують лояльного клієнта, його особисті рекомендації друзям, відгуки на сайті.

Як змінився характер використання Kabanchik після запровадження мобільних додатків

Роман розповідає, що завдання почали швидше знаходити виконавців. Якщо уявити собі робочий день більшості майстрів, то вони працюють на «виїзді». Тому постійного доступу до сайту не мають. А от смартфон зазвичай із ними усюди. Додаток сповіщає їх про нове завдання, і вони оперативно беруть його в роботу.

Завдяки додатку побільшало відгуків. Зараз користувачі коментують та оцінюють роботу майстрів частіше зі смартфона, ніж сидячи за комп’ютером. Їм не потрібно виокремлювати на це час. Написати відгук через додаток вони можуть і дорогою на роботу, і під час обідньої перерви тощо.

Із мобільного замовники менш детально описують завдання, але частіше ілюструють проблему фотографіями. Думаю, так незабаром ми прийдемо й до відезамовлень. І це чудовий тренд, який у перспективі спростить комунікацію й покращить взаєморозуміння замовників і майстрів.

Роман Кірігетов, співзасновник і керівник Kabanchik.ua

Які категорії користувачів найчастіше використовують мобільні додатки «Кабанчика»

Як зазначає Роман, здебільшого, найактивніші користувачі — фахівці, які працюють на виїзді. Це прибиральники, кур’єри, домашні майстри тощо. А от фрілансери, здавалось би найпрогресивніші користувачі, рідко запускають додаток. Очевидно, що вони працюють за комп’ютером, тому їм зручніше бути на зв’язку із веб-версії.

— Ми припускали, що додатком буде користуватися здебільшого молодь. Виявилось, що вік узагалі не став прикметною рисою юзерів. Додаток зробили максимально простим і інтуїтивно зрозумілим, тож нині його активно використовують і майстри-пенсіонери. За географією, не дивно, але більшість користувачів — кияни та жителі міст-мільйонників.

Про розвиток бізнесу Kabanchik у Казахстані

За словами Романа Кірігетова, бізнес органічно росте. Ринок замовлення послуг Казахстану молодий, конкуренція на ньому слабка. Це допомагає проекту самостійно розвиватися без великих зусиль від нас. Так за рік MegaMaster.kz досяг добрих результатів: жителі Казахстану замовили послуг на 64,2 млн тенге (що еквівалентно приблизно 5 млн грн).

Вкладати більше сил і розвивати проект у Казахстані плануємо вже із наступного року. У списку завдань на майбутнє: обов’язково запустити мобільний додаток. Це один із найважливіших кроків, які маємо зробити для масштабування MegaMaster.kz.

— Казахи значно «мобільніші» за українців. Є дані, що близько 70 % покупок в інтернеті вони роблять з ґаджетів

Нині команда розвиває проекти власними силами з України. Поки що вони не планують відкривати представництва закордоном.

Головні уроки, які дала робота над проектом

— Перший урок — не варто робити проект «під себе». Це була велика наша помилка на старті. Робили щось, спираючись лише на власний смак. Думали, отак буде точно зручно, оце точно хороша ідея. А варто було орієнтуватися на потреби користувачів. Зустрічатися із ними, збирати зворотній зв’язок. І підлаштовувати продукт під них. Дуже радий, що ми цей урок вчасно засвоїли.

По-друге, зазначає Роман, копіювати робочі ідеї проектів — це нормальна практика. Та створити клона завжди мало. Його треба грамотно адаптувати під реалії країни, де проект працюватиме.

— Ідею «Кабанчика» ми почерпнули в американського сервісу замовлень TaskRabbit. Тоді на ньому основним способом розрахунку із замовником була безготівкова оплата (яку й запровадили на «Кабанчику»).

Це була абсолютна норма у 2012 році для США. А от в Україні в цей час навіть у супермаркетах покупці рідко розраховувались картками. Збагнула б команда це одразу, навряд чи стала б заморочуватися з системою онлайн-оплати на тому етапі.

Третім уроком для Романа Кірігетова стало те, що найкраще працює справедлива модель монетизації. Його команда винесла після великої кількості експериментів. У більшості проектів є спокуса встановити високі тарифи, аби більше інвестувати в продукт на старті. На жаль, зазначає Роман, така стратегія не працює на перспективу:

Ми зрозуміли, що найкраще рішення для нас — бути здебільшого безкоштовним продуктом, а монетизувати лише успіх майстрів та додаткові сервіси.

Офіс Kabanchik.ua

Поради тим, хто починає свій інтернет-бізнес

Роман Кірігетов радить починати бізнес із команди. Не зі стратегії й тактики, а з гуртування навколо ідеї однодумців. Проект може кардинально змінитись із часом. Команда, яку ви підберете для виконання конкретних задач, скоріше за все не піде із вами робити інший продукт. А от однодумці будуть, як і раніше, мотивовані шукати шлях до втілення ідеї.

Також не варто поспішати із залученням інвестицій. Краще спочатку залучати свої кошти, аби протестувати ідею. Зробити прототип, із ним вийти на ринок і подивитись, чи потрібен проект користувачам узагалі. Дізнатися, чи готові вони за нього платити, хоча б у перспективі. Це дасть вам змогу бути більш гнучким у рішеннях.

— Із досвіду скажу, що хоча інвестиції й допомагають, але багато в чому й обмежують. Тому краще за все намагатися розвивати проект власними коштами та силами.

Якщо бачите, що проект можна швидше масштабувати тільки за допомогою інвестицій, шукайте профільного інвестора. Дуже важливо, аби ви розмовляли однією мовою. Чудово, якщо в інтернет-проект вкладатиме кошти експерт в онлайн-бізнесі. Ви завжди зможете розраховувати на його допомогу та досвід. Для молодого бізнесу це дуже цінно, зазначає Роман.

До слова, раніше ми розповідали про те, як в Україні розвиваютьЯк в Україні розвивають добровольчий рух допомоги вогнеборцям добровольчий рух допомоги вогнеборцям.

Share
Написати коментар
loading...