Реклама

Якими будуть міста майбутнього — що покажуть на iForum-2018

На форумі інтернет-діячів iForum збудують «Місто майбутнього». Це — інтерактивний міський прототип, побудований на основі українських високотехнологічних продуктів і послуг. Що варто знати про цю експозицію?
Čytaty latynkoju
Якими будуть міста майбутнього — що покажуть на iForum-2018
  1. Головна
  2. Історії
  3. Якими будуть міста майбутнього — що покажуть на iForum-2018
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
На форумі інтернет-діячів iForum збудують «Місто майбутнього». Це — інтерактивний міський прототип, побудований на основі українських високотехнологічних продуктів і послуг. Що варто знати про цю експозицію?

Редакція Na chasi за підтримки організаторів найбільшої одноденної конференції у Східній Європі підготувала матеріал про те, чому слід прийти у це «місто» та які проекти майбутнього можна буде там побачити.

Що таке «Місто майбутнього» на конференції iForum і навіщо його робити

На один день на вулиці цього «міста» переїжджають:

  • офіси,
  • центри розробок та наукові лабораторії провідних українських компаній та інститутів, що працюють у сферах штучного інтелекту і робототехніки, доповненої і віртуальної реальності,
  • розробки у сфері розумних будинків й інтернету речей,
  • представники компаній з цифрового виробництва, поновлюваних джерел енергії та всіх інших сфер новітніх технологій.

Щорічно рада «міста», що складається з експертів в області високих технологій, обирає головну тему. Ця тема підкреслює можливість для наступного кроку України в сучасному технологічному світі. Проекти, які досягли успіхів у цій сфері, збираються на головній «площі».

Резиденти показують розробки і пояснюють, як вони працюють. Під час прогулянки «вулицями» гості зможуть протестувати новітні пристрої та системи, поділитися своєю думкою і відмінно провести час, спілкуючись з творцями інноваційних проектів.

Як та чому виникла ідея зробити подібне «місто»

Головна мета «міста майбутнього» – якісно та інтерактивно показати досягнення українців у сфері високих технологій. Зробити так, щоби гості зрозуміли і побачили потенціал України, а резиденти провели тестування своїх продуктів, отримали якісний зворотний зв’язок та знайшли нові шляхи для розвитку своїх компаній.

«Місто» з’явивлося як експеримент організаторів конференції iForum і команди aDDDitive у 2015 році — у той момент, коли війна була в самому розпалі, а економічна ситуація була дуже важкою. Тоді співавтори проекту хотіли показати «світло в кінці тунелю», що Україні є чим відповісти на збройну агресію. Тому темою першого «Міста майбутнього» стали оборонні технології:

  • системи виявлення позицій противника,
  • повітряні апарати для розвідки,
  • медичні технології та безліч інших продуктів.

Експеримент виявився вдалим: «Місто» користувалося величезною популярністю. Темою другого року взяли екологічно чистий транспорт, тому що побачили в ньому можливість, яку могла би використати Україна для досягнення енергетичної незалежності. У 2016 році гості «Міста» змогли протестувати буквально всі види транспорту — від сігвеїв і моноколіс до автомобілів та мотоциклів. Однією з найяскравіших частин «Міста» трек для перегонів радіокерованих моделей, де кожен міг спробувати себе в ролі пілота.

Якими будуть міста майбутнього — що покажуть на iForum-2018

Фото: iForum, Осадчий

2017 рік запам’ятався всьому світу як рік віртуальної та доповненої реальності. Зростання популярності цих технологій на початку року призвів організаторів до питання, а що може показати Україна. Оргкомітет облаштував 5 спеціальних «кімнат», в яких гості змогли «доторкнутися» до створеного в Україні VR- та AR-контенту. Були студії, які створюють сферичне відео, команди які роблять освітні VR додатки, а також творці різного роду контролерів, таких як наприклад спеціальні рукавички для повного занурення у віртуальну реальність. На центральній площі стояв перший в Україні VR симулятор екстремальних пригод.

Тема цьогорічного «міста» — космос. Що із космосом в Україні і чому про це на часі говорити

У 2017 році, коли комітет організаторів бронював МВЦ для iForum 2018 року однією з потенційних дат було 12 квітня – День космонавтики. Саме тоді вирішили зробити головною темою аерокосмічні технології.

Україна – це країна з величезною історією підкорення неба. Історією, якою по праву варто пишатися. Вона змогла зберегти свій досвід і потенціал в розвитку космосу й авіації.

Використовуючи мережу контактів організаторів і інформацію з профільних ЗМІ, організатори знайшли безліч компаній, які створюють дронів, легкі літаки та гелікоптери, аеростати, супутники, ракети і навіть дирижаблі в Україні.

На які ще проекти на виставці слід звернути увагу

Перше в Україні шоу дронів від Smart Robots

У спеціальному кубі дрони синхронно будуть танцювати дикі техно-танці та показувати фігури вищого пілотажу.

Ракетна алея

Незалежні команди інженерів покажуть свої розробки, створені в ракетомодельних клубах з усієї України:

  • Ракети на рідкому і твердому паливі,
  • системи керування,
  • пускові станції,
  • центр аеронавтики, в якому будуть зібрані апарати для плавного, але надійного переміщення в атмосфері Землі,
  • стратостати наукового і промислового призначення, а також дирижаблі від громадського НДІ «Аеропласт» з історією діяльності у понад 70 років,
  • найбільший в світі індустріальний мультикоптер для обробки посівів від Kray Technologies діаметром понад 2 м. Його швидкість і запас ходу дозволяють обробляти 300-500 га поля за день,
  • легкий літак SL-22 від компанії «Аеропракт» — зараз компанія випустила понад 1 тис легких літаків, а SL-22 відомий своєю якістю і мобільністю у всьому світі,
  • великий, важкий і вкрай реактивний сюрприз від SpaceX і студії об’ємного друку «Білий Мураха».
Якими будуть міста майбутнього — що покажуть на iForum-2018

Фото: iForum, Осадчий

Як збудоване «місто»

Площа локації становитиме 1 тис кв. м, а кількість стендів сягнула 50. Це — найбільше «місто» за всю історію iForum, кажуть організатори:

  • вдвічі більше за перше «Місто майбутнього»,
  • на 40% більше, ніж у 2017 році.

Усі його «вулиці» та «площі» матимуть імена вчених, інженерів та підприємців, які — на думку ради «міста» — зробили значний внесок в розвиток галузі високих технологій в Україні. Серед цих людей є навіть діячі, яким ще не виповнилося 40 років.

Окрім технологій, у «місті» вируватиме культурне життя. Встановлено виставку арт-об'єктів Sci-Fi Junk Art від Сергія Кузнєцова, а також відбудеться презентація українського коміксу «Воля».

Усі гості локації зможуть:

  • Побувати в прототипі розумного міста, який працює як єдина система, де всі процеси автоматизовані і спроектовані для зручності його жителів і гостей.
  • Дізнатися, як стати професійним пілотом промислових дронів і пройти вступні тести від компанії Drone.ua.
  • Прогулятися у відкритому космосі та «відвідати» Міжнародну Космічну Станцію разом з Ukrainian Global School.
  • Побудувати величезну ракету або космічний корабель з кубиків PAGL.
  • Почитати комікс «Воля» й дізнатися альтернативну історію Української Держави, яка після революції 1917-1920 років зберегла свою незалежність і під керівництвом Павла Скоропадського змінила хід світової історії.
  • Власноруч доторкнутися до витворів дизель-панку зі світу коміксу «Воля», створений українським скульптором та художником Сергієм Кузнецовим.

Придбати квиток та стати учасником iForum-2018

Share
Написати коментар
loading...