Реклама

Потрапити до титрів: Як молоде українське кіно використовує краудфандинг

Режисер Володимир Бакум, студент університету ім. Карпенка-Карого, вирішив шукати фінансування для фільму за допомогою краудфандингу. Стрічка «Смутні часи» стане заключною частиною трилогії «ЗАБУТІ [И]» про наслідки війни. Як проходить кампанія та чому стартапам варто йти на краудфандинг?
Čytaty latynkoju
Потрапити до титрів: Як молоде українське кіно використовує краудфандинг
  1. Головна
  2. Історії
  3. Потрапити до титрів: Як молоде українське кіно використовує краудфандинг
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Режисер Володимир Бакум, студент університету ім. Карпенка-Карого, вирішив шукати фінансування для фільму за допомогою краудфандингу. Стрічка «Смутні часи» стане заключною частиною трилогії «ЗАБУТІ [И]» про наслідки війни. Як проходить кампанія та чому стартапам варто йти на краудфандинг?

Два короткометражних фільми Володимира Бакума про згубні наслідки війни вже здобули нагороди на багатьох міжнародних кінофестивалях. Це — Канівський міжнародний кінофестиваль «Сучасного кіно», Міжнародний кінофестиваль «КИТЫ», Кінофестиваль «Кіномаршрут», Київський міжнародний фестиваль «СВІТЛО», Київський міжнародний фестиваль «Без зайвих слів», Рівненьский міжнародний кінофестиваль «Місто Мрії» та низка інших. Тепер молодий режисер мріє відзняти заключну стрічку з трилогії про війну. Аби завершити справу, запустив збір коштів для фільму на краудфандинговій платформі.

Як виникла ідея шукати фінансування для фільму на краудфандингу

— 2 наших перших фільми з трилогії «ЗАБУТІ [И]» — «Висока Гора» та «Нетерпимість», — не були такі фінансово затратні, як заключний «Смутні часи». Оскільки ми студенти, то не маємо потрібної суми для зйомок. Ми кілька разів зверталися до благодійних організацій, але в них немає такого профілю фінансування як студентське кіно.

За словами Володимира, саме тому й було вирішено взяти участь у краудфандингу. Це — суспільне фінансування, де кожен охочий може долучитися до спонсорства будь-якого проекту: від встановлення сміттєвих баків на одній із вулиць і до творення повноформатного кіно.

На що потрібні кошти

Володимир Бакум, режисер

— Необхідна сума — 60 тис грн. Більша частина грошей піде на оренду знімальної техніки. Особливістю наших зйомок є кіноекспедиція. Виробництво проекту відбуватиметься в одному з українських сіл. Робота в знімальній групі відбувається виключно на благодійних засадах, а усі зібрані кошти підуть на створення фільму.

Режисер розповідає, що певна сума відрахується на податки. Згідно з законодавством, потрібно сплатити податок на прибуток. Для фізичних осіб він складає 19,5 % (НДФЛ — 18 %, військовий збір — 1,5 %). Ще є комісія самої платформи зі збору коштів — 8 % від загальної суми. «Неважко порахувати, що після цих виплат у нас залишиться 43,5 тис, і це ще без урахування комісій банку. Для зйомок фільму це — невелика сума. Для прикладу, на зйомку відеокліпу артисти витрачають щонайменше $10–15 тис», — зауважує Володимир Бакум.

Чому звернулися саме до платформи Na-Starte

Насправді краудфандинг є досить популярним у світі. Українці останній рік активно «штурмують» KickstarterОНОВЛЕНО: Створена українцями дерев’яна мапа світу зібрала $100 тис на Kickstarter, наприклад.

— Існує багато подібних платформ і в Україні зокрема. Платформа Na-Starte відома в Україні, має високі рейтинги в переглядах, розрахована на українську аудиторію. Оскільки наша трилогія і фільм «Смутні часи» за своєю тематикою та історією ближчі до українського глядача, ми зупинили свій вибір на ній.

Чому обрали трилогію з короткометражок, а не повний метр

Володимир розповідає, що після першого фільму «Висока Гора» зрозумів, що тема, якої торкнувся, не має меж. І на прикладі одного фільму й однієї сім’ї режисер до кінця не розкриє абсурдності того, що відбувається: «Чому короткометражки? По-перше, короткий метр змушує режисера розкрити тему за 15 хв. На мою думку, зробити це важче, ніж у повному метрі. А по-друге, усе, на жаль, «впирається» у фінанси. 3 коротких фільми відзняти все ж дешевше, ніж один повний метр».

Який головний посил майбутнього фільму

За словами Володмира Бакума, люди не вчаться на помилках своїх дідів-прадідів, історія рухається по колу. Знаючи про конфлікти минулих століть, люди знов і знов повторюють помилки своїх пращурів, хоч і можуть наперед спрогнозувати результат.

«Я як режисер ставлю собі і всім одне питання: навіщо ставати на одні й ті ж граблі? Це, звичайно, стосується людей у «високих кабінетах», які назавжди змінюють долю простої сім’ї. І саме про наслідки таких рішень задумана моя трилогія»

Три сім’ї, три різних долі післявоєнного конфлікту. «Смутні часи» розповідатимуть про зруйновані родинні відносини. Коли слово «брат», «мати», «син» втрачає свою цінність, коли принципи назавжди змінюють кровність душ і роблять їх найзапеклішими ворогами. Але за все в житті доводиться відповідати.

Чи запускали на краудфандинг подібні проекти

— Моя знайома півтора роки тому так зібрала гроші на свій фільм. Від неї й почув про краудфандинг. Хоча в неї була значно менша сума, яка була потрібна для дофінасування фільму. Їй не вистачало грошей дозняти фільм, а ми ризикнули запуститись на краудфандинг за повною допомогою від спонсорів. Сума потрібна немаленька, отримати всі гроші від одного спонсора практично неможливо. Хоча, якщо фільм зацікавить когось із хорошими фінансовими можливостями — ми будемо безмежно щасливі.

Про виклики, з якими зіткнулися під час запуску краудфандингу

Володимир розповідає, що єдиним моментом, який викликав у складнощі, було створення відеовізитівки. Адже викласти свої думки та ідеї про проект і вкластися в регламент 1,5 хвилини — доволі складно. А взагалі подати проект на краудфандинг — це легко.

Думка про те, що краудфандингова кампанія — це щось дуже складне, є стереотипною. Ми радимо всім, у кого є цікаві стартапи, подавати проекти на платформи колективного фінансування. Та, звісно, бажаємо успішних кампаній.

Володимир Бакум, режисер

Про запасний план, якщо кампанія не вдасться

— Як кажуть, надія помирає останньою. Ми дуже віримо, що суспільна підтримка в Україні має магічну силу, й нам вдасться знайти своїх спонсорів. Тому «План Б» — відсутній. Справді, краудфандинг — наша єдина можливість завершити трилогію.

Які фільми варто переглянути кожному

— Це одне з найскладніших запитань для режисера. Їх сотня в кожному жанрі. Можу назвати ті фільми, які справили велике враження на мене й надихнули обрати цей фах. «Титанік» Стівена Спілберга, «Віднесені привидами» Хаяо Міадзакі, «Таксист» Мартіна Скорсезе, «Повернення» Андрія Звягінцева. Своєю творчістю я прагну до поетизації кадрів і наповнення їх символізмом, тому вся кіномова Андрія Тарковського близька мені.

Підтримати проект і потрапити у титри фільму «Смутні часи» можна за посиланням.

Share
Написати коментар
loading...