Реклама

Що варто знати про вітрові електростанції України

Розвиток «зеленої» енергетики в Україні найчастіше асоціюється із сонячними електростанціями — але у нас є ще один доволі розвинений сегмент екологічно чистого видобутку енергії. Йдеться про вітроелектростанції (ВЕС). Якою є ситуація із українською вітроенергетикою?
Čytaty latynkoju
Що варто знати про вітрові електростанції України
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що варто знати про вітрові електростанції України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розвиток «зеленої» енергетики в Україні найчастіше асоціюється із сонячними електростанціями — але у нас є ще один доволі розвинений сегмент екологічно чистого видобутку енергії. Йдеться про вітроелектростанції (ВЕС). Якою є ситуація із українською вітроенергетикою?

Серед відновлюваних джерел енергії у 2017 році вітрові електростанції України виробили 52,1% електроенергії. У цій добірці редакція Na chasi зібрала наземні вітропарки та вітроелектростанції, які дозволяють скоротити викиди СО2 в атмосферу.

Як загалом виглядає сегмент вітроенергетики

Зміцнення довіри інвесторів і прозора процедура виділення регулятором “зеленого” тарифу новим проектам зумовили позитивні зміни в “чистій” енергетиці.

8 ВЕС на території України загальною потужністю понад 215 МВт побудувала і експлуатує група компаній «Вітряні парки України». Частина вітростанцій розташовані в зоні АТО і окупованому Криму, тому із 2014 року доступ та експлуатація цих об’єктів призупинено чи заморожено.

За 11 місяців 2017 року вітростанції України згенерували 695,947 млн кВт/год електроенергії. Але 138,03 МВт потужностей вітропарків Донецької і Луганської області недоступні для української енергосистеми. Це — Новоазовська («Вітроенергопром»), Краснодонська, Лутугинська ВЕС і вітропарк «Новоазовський».

В 2015 році повідомлялося, що проектне будівництво цих ВЕС призупинено. Йшли правові розгляди щодо статусу зазначених ВЕС на ринку електроенергетики України. Постачання електроенергії ВЕС, які розташовані на території анексованого Криму, в Об’єднану енергетичну систему України припинено з квітня 2014 року.

Ботієвська вітрова електростанція

Розташування: село Ботіево, Запорізька область, Приазовський район

Це — найбільша вітрова електростанція України потужністю 200 МВт. Перші вітротурбіни цієї сучасної вітрової електростанції запустила компанія ДТЕК у 2012 році. Спочатку працювало 30 установок, а в 2014 — запустили ще 35.

Щороку робота станції дозволяє знизити шкідливі викиди в атмосферу приблизно на 730 тис т вуглекислого газу. Це — обсяг викидів 365 тисяч машин щороку. За 20 років експлуатації електростанції можна буде заощадити 34,8 млн т вугілля, які би знадобилися для роботи вугільних енергоблоків. Така кількість вугілля, зібране в одному місці, було би розміром з гору Говерла — заввишки 2061 м.

Вітропарк «Новоазовський»

Розташування: село Безіменне, Донецька область, Новоазовський район

23 вітрові установки знаходяться поблизу узбережжя Азовського моря приблизно в 40 км на схід від Маріуполя. Це — один з найперших об’єктів української вітроенергетики
мультімегаваттного класу сумарною потужністю 57,5 МВт. Власником є управляюча компанія «Вітряні парки України». Але як повідомляв військовий експерт Дмитро Тимчук, влітку 2017 року окупанти намагалися відновити функціонування двох вітрогенераторів «Новоазовського вітропарку», обладнання якого в січні 2017 року ними ж було частково знищено та здане на металобрухт.

ВЕО «Вeтроенергопром»

Розташування: Донецька область, Новоазовський район, село Безіменне

Виробничо-енергетичне об’єднання «Вeтроэнергопром» експлуатує Новоазовську ВЕС. Введення в експлуатацію останньої черги було в 2013 році. Сумарна потужність 212 вітроустановок — 30,53 МВт.

Вітропарк «Лутугинський»

Розташування: Луганська область, Лутугинський район

«Вітряний парк Лутугинський» (Лутугінська ВЕС) ввели в експлуатацію в квітні 2014 року. 10 вітроустановок виробляють сумарну потужність у 25 МВт. Її кінцевим бенефіціарним власником є ​​Едуард Мкртчан, син співвласника корпорації «Індустріальний Союз Донбасу» Олега Мкртчана. Господарський суд Києва ухвалив стягнути з вітропарку 38,2 млн євро заборгованості на користь «Промінвестбанку».

Вітропарк «Причорноморський»

Розташування: село Дмитрівка, Миколаївська область, Очаківський район

На Миколаївщині в 2016 році почали будівництво шостої черги Очаківської ВЕС — Вітропарку Причорноморського. Він складається з двох вітротурбін потужністю 2,5 МВт. Це — перший вітряний парк в Україні, який отримав 10-відсотковий бонус до «зеленого тарифу» за використання обладнання українського виробництва. Згенерована електроенергія передається в мережу «Миколаївобленерго», яке вже реалізує її споживачам.

Вітропарк «Очаківський»

Розташування: Миколаївська область, Очаківський і Березанський райони

Вітропарк складається з Очаківської і Тузловської ВЕС, в які входить 19 вітроустановок. Протягом 2011- 2015 років потужність вітропарку збільшували і наразі сумарно вона становить 47,5 МВт. Загальна площа трьох полів вітропарку становить 5 436 гектарів. Якщо уявити в більш звичних нам розмірах, це приблизно 7 000 футбольних полів.

Вітропарк «Краснодонський»

Розташування: Луганська область, Краснодонський район

Об’єкт «зеленої енергетики» з’явився на Луганщині буквально за один рік. В березні 2013 збудували, на день знань запустили першу чергу Краснодонської вітрової електростанції потужністю 25 МВт. І одразу ж почали продаж електроенергії. Кількість вітряків планували збільшити до 170 і генерувати 425 МВт енергії, але проект так і не реалізували до кінця.

Вітропарки АРК

Сюди входять вітропарк Керченский (Останінская ВЕС, Ленінський район) з 10 вітроустановками загальною потужністю 255 МВт. На полуострові також знаходяться Прісноводеньска ВЕС, Східно-Кримська ВЕС, Судакська ВЕС, Воробйовська, Миронівська, Донузлавська, Тарханкутська, Чорноморська ВЕС. Нині уся та територія — під окупацією.

Вітропарки Херсонської області

Компанія «Віндкрафт Україна» з 2012 року володіє трьома вітропарками на Херсонщині сумарною потужністю 31 МВт. Це — вітрові електростанції «Берегова», «Ставки» та «Новоросійська», які знаходяться в Херсонській області.

«Старий Самбір-1»

Розташування: місто Старий Самбір, Львівська область

Вітрову електростанції запустили в 2015 році в низинах Прикарпаття біля верхів’я річки Дністер. В зоні Карпат достатньо сильні вітри, середньорічна швидкість вітру складає 6,5 – 7,5 м/сек. Станція має потужність 13,2 МВт за рахунок 4 вітрових турбін данської компанії Vestas. Загалом вартість будівництва такої станції – 20,5 млн євро. Проект реалізований спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку а також компанії «Еко-Оптіма».

ВЕС «Старий Самбір-2»

Розташування: поблизу міста Старий Самбір, Львівська область

У липні 2017 року завершили будівництво проекту «Старий Самбір-2» потужністю 20,7 МВт. Для його реалізації вклали 34 млн євро інвестицій. ВЕС обладнана 6 турбінами Vestas і в рік може виробляти 56 млн. кВт/год електроенергії.

Замість підсумків

Загалом Україна відстає від країн Європи за темпами використання «зелених» джерел енергії та видобутком електрики з альтернативних джерел:

Загальна ситуація із «зеленою» енергетикою та місце України

Загальна ситуація із «зеленою» енергетикою та місце України

При цьому вітроенергетика має значний потенціал — але поступу цього виду «зеленої» енергетики в Україні завадила збройна окупація частини південних та східних областей. Відтак повернення цих регіонів під український контроль має економічне значення для розвитку вітроенергетики. Також варто звернути увагу на центральні та північні регіони, де поки що ситуація із створенням нових вітряків розвивається слабко:

Вітроенергетика в Україні за регіонами (2016—2017)

Вітроенергетика в Україні за регіонами (2016—2017)

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Share
Написати коментар
loading...