Реклама

Початкова школа отримає 1 млрд грн на обладнання

1 млрд 385,2 млн гривень – саме така субвенція на Нову українську школу передбачена у держбюджеті на 2018 рік, з цих коштів 998,7 млн підуть на обладнання початкової школи, а 386,5 млн грн – на навчання вчителів початкової школи

Čytaty latynkoju
Початкова школа отримає 1 млрд грн на обладнання
  1. Головна
  2. Новини
  3. Початкова школа отримає 1 млрд грн на обладнання
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

1 млрд 385,2 млн гривень – саме така субвенція на Нову українську школу передбачена у держбюджеті на 2018 рік, з цих коштів 998,7 млн підуть на обладнання початкової школи, а 386,5 млн грн – на навчання вчителів початкової школи

1 вересня 2018 року всі першокласники прийдуть до оновленої української школи. Найголовніше – ці діти навчатимуться за новим стандартом початкової школи і отримають якісно новий зміст освіти. Однак, щоб цей проект повноцінно реалізувати, окрім підготовки вчителів, потрібно також створити необхідне навчальне освітнє середовище. Йдеться і про новітнє обладнання.

Як розподілять кошти

Частина субвенції у 998,7 млн грн передбачена на закупівлю обладнання. Кошти розподілять так:

  • 40% цих грошей буде спрямовано на закупівлю дидактичних матеріалів для 1-го класу. Розподіл коштів між областями здійснюватиметься з урахуванням кількості класів початкової школи в регіоні;
  • 40% коштів буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ. Розподіл між областями здійснюватиметься з урахуванням кількості учнів 1-4 класів у певній місцевості;
  • 20% субвенції має бути використано на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів НУШ. Розподіл коштів – з урахуванням кількості закладів, у яких є початкова школа.

Державне фінансування надаватиметься місцевим органам самоврядування на засадах співфінансування:

  • 70/30 – для шкіл в містах обласного значення. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай 30% вартості обладнання.
  • 90/10 – для шкіл в районах та ОТГ. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай 10% вартості обладнання.
  • 95/5 – для шкіл в гірській місцевості та на лінії зіткнення. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай символічні 5% вартості обладнання.

Наразі вже запущено та триває процес підвищення кваліфікації вчителів. 1 лютого розпочалося навчання на дистанційному курсі. І хоча цей курс обов‘язково мають пройти тільки 22 тис вчителів, сьогодні вже його проходить більше ста тисяч слухачів. Також тривають очні сесії, на яких вчителі можуть закріпити отримані знання.

Нагадаємо, що естонські експерти розвиватимутьЕстонські експерти розвиватимуть в Україні інклюзивну освіту в Україні інклюзивну освіту. Українсько-естонський проект «Підтримка впровадження принципів інклюзивної освіти в рамках концепції Нова українська школа» допоможе покращити якість послуг, які надають Інклюзивно-ресурсні центри. Також він буде спрямований на підготовку педагогів, які навчатимуть дітей з особливими освітніми потребами у інклюзивних класах звичайних шкіл.

Share
Написати коментар
loading...