Реклама

Криптоломбард і Скарбкоїн: як блокчейн увійшов у будні українців

Нещодавно в Києві пройшла прес-конференція «Запуск кредитування під заставу криптовалюти в Україні: передумови, можливості, виклики сучасних реалій». Участь у заході взяли провідні експерти з фінансів, маркетингу та інновацій. На часі дізнатися підсумки запуску першого проекту з криптокредитування в Україні
Čytaty latynkoju
Криптоломбард і Скарбкоїн: як блокчейн увійшов у будні українців
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Криптоломбард і Скарбкоїн: як блокчейн увійшов у будні українців
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нещодавно в Києві пройшла прес-конференція «Запуск кредитування під заставу криптовалюти в Україні: передумови, можливості, виклики сучасних реалій». Участь у заході взяли провідні експерти з фінансів, маркетингу та інновацій. На часі дізнатися підсумки запуску першого проекту з криптокредитування в Україні

Не тільки в Україні, але й в усьому світі технологія блокчейн розвивається дуже стрімко й набирає дедалі більшої популярності. Багато країн уже мають правову базу з регулювання цих ринків. США, наприклад, прирівнює Bitcoin до коштовного майна, як і Канада. У Японії цифрові активи прирівнюються до валюти. Якою ж є ситуація з «криптою» в Україні — розбираємося на прикладі запуску першого проекту з криптокредитування «Скарбкоїн».

Про становище криптовалюти в Україні

Наш уряд, регулятори, усе більше придивляються до цього ринку і планують врегулювати всі питання щодо криптовалюти шляхом прийняття низки законів. При цьому, станом на тепер 59 осіб із держдепартаменту задекларували свої статки в криптовалюті.

Інноваційні проекти не рідко викликали скепсис у всіх учасників ринку на зорі свого становлення. Те ж саме вже відбувається і з технологією блокчейн, і з криптовалютою. Вона розвиватиметься дуже бурхливо, у зв’язку з високою волатильністю громадськість виявлятиме постійну зацікавленість цією темою. І навіть падіння курсу деяких із криптовалют не зупиняє найголовнішого — розвитку цього явища.

Бурхливе зростання криптовалют наштовхнуло на ідею аналізу ринку і споживчого попиту. Свого часу група компаній «Скарбниця» першою в Україні застосувала технологію онлайн-оплати мікрокредитів. На той момент це здавалося нікому не потрібним. Проте зараз така послуга є звичною для всього ринку і всіх мікрофінансових установ.

Як пов’язані криптовалюти та ломбарди

Сьогодні, як виявилося, 50 % клієнтів національної мережі ломбардів «Скарбниця» поінформовані про те, що таке криптовалюта. Близкьо 20 % мали додаткові знання і виявляли готовність до інвестування в криптовалюти. Також біля 5 % клієнтів заявили, що брали в ломбарді кредит під покупку криптовалют.

Це стало сигналом того, що послуга з кредитування під заставу криптовалюти стала злободенною. Тому незабаром був запущений пілотний проект із криптокреитування в Україні. Після розробки механізму разом із тестовою групою клієнтів відбувся запуск першого криптоломбарду, з повноцінним набором опцій.

Вже перших реєстрацій і перших охочих отримати реальні гроші під заставу того ж Bitcoin, помітне зростання цього явища. Зафіксовані перші угоди в рамках проекту криптокредитування «Скарбкоїн». Ми розраховуємо на те, що цифрові технології, криптовалюти і блокчейн розвиватимуться, і наша компанія хоче бути до цього причетна.

Іван Іпатов, керівник відділу маркетингу й реклами групи компаній «Скарбниця»

Хто потенційні клієнти криптоломбарду

Практично будь-які власники основних видів криптовалют. Насамперед платформа орієнтується на інвесторів. Вони не займаються короткими угодами, не торгують активно, а вкладають у надії отримати прибуток від зростання цін на цифрові активи. Плюс, є така категорія криптоактивістів як майнери, які займаються видобутком (майнінгом) криптовалют і чекають зручного моменту для їх продажу. Вони вкладають в обладнання для майнінгу значні кошти, власні або позичені, але при цьому ніхто не відміняв насущних потреб.

Є хороше вкладення, яке може стати надприбутковим у майбутньому, але часто з’являються термінові витрати. Продавати повністю або частково реалізовувати криптовалюту не хочеться, оскільки за останній тиждень ринок помітно просів. Саме для того, щоби закрити питання по поточних потребах, уже сьогодні існує проект криптокредитування. Криптоінвестор може отримати грошові кошти на невеликий термін, швидко і зручно оформити угоду й так само погасити заборгованість за позикою.

Беручи кредит під криптовалюту, клієнти отримують легальний кредит у гривні, гарантію компанії з 25-річним досвідом роботи на ринку фінансових кредитів, у якій налагоджені всі технології, гарантію повного повернення криптовалюти (а не її частини). Ми не перші, у кого з’явилася ця ідея, але перші, хто запустив її абсолютно легально.

Михайло Ігнатенко, керівник інновацій групи компаній «Скарбниця»

Як саме працює криптокредитування

Сам процес отримання кредиту максимально простий. На сайті проекту «Скарбкоїн» є калькулятор. Можна обрати відповідну суму кредиту чи підібрати частину від наявної в Позичальника суми криптовалюти. Наприклад, клієнт володіє половиною Bitcoin, за який можна отримати 60–70 тис. грн, однак уся сума йому не потрібна. Є можливість поділу як криптовалюти, так і суми на руки. Також є право пролонгації і право дострокового погашення зобов’язань по кредиту.

Особлива увага приділяється зміні вартості криптовалюти. Актив досить новий, ціна дуже волатильна. Це найбільше побоювання позичальників. Як спрацьовує аналітична платформа в разі коливань? «Скарбкоїн» не видає великі суми, щоби позичальники не втрачали свій предмет застави. Максимальна сума кредиту становить не більше 50 % від поточної вартості предмета застави, щоби не сталася втрата активу. Також, налаштована система автоматичних повідомлень про коливання ціни.

Про юридичний аспект операцій

Михайло Ігнатенко зазначив, що для організації процесу кредитування використовується юридична схема, яка є ноу-хау для українського ринку. Кредит у гривні клієнти проекту «Скарбкоїн» можуть отримати від фінансової компанії-партнера відповідно до вимог законодавства України. Усі рухи криптовалют відбуваються за кордоном. Є закордонна компанія-партнер, у якої на провідній біржі Kraken відкрито корпоративний рахунок і отримано найвищий рівень акредитації. Це корпоративний еккаунт, який служить виключно для зберігання криптовалютних активів.

Іноземна компанія виступає зберігачем, здійснюючи довірче зберігання криптоактивів позичальника. Оскільки в Україні відносини з криптовалютою не визначені, вони виведені групою компаній «Скарбниця» за кордон. Це дозволяє позичальникам отримати легальну послугу. Робота конкурентів у СНД вибудовується іншим чином. Вони, витягуючи надприбуток, працюють «по-чорному». Позичальник перераховує валюту на невідомий гаманець, без будь-яких гарантій і надання договору. Ці угоди проходять на чистій довірі, і вони не забезпечують жодних гарантій.

Які перспективи ринку криптовалют

За різними оцінками експертів Україна займає 4-те місце у світі за обсягом криптовалют. Тому проглядаються відмінні умови для розвитку цього ринку. IT-фахівці нашої країни відомі у всьому світі, що дозволяє сподіватися на швидкий розвиток цього напрямку саме в Україні.

Криптовалюта є одним із таких ресурсів, який дозволяє активізувати бізнес-діяльність там, де вона впроваджується. За цим — майбутнє. Якщо сьогодні ще не всі впровадили оплату криптовалютою, і це не страшно, то через 5–10 років кожен, хто не встиг безнадійно втратить свій ринок.

Юрій Гава, блокчейн-фахівець, фінансовий консультант

За словами Юрія Гави, люди, які розібралися в технології блокчейн, у криптовалюті вже зараз зазнають труднощів сприйняття інформації й тієї архітектури фінансової системи, у якій Україна зараз знаходиться. Такі окремі приклади — це перші дзвінки всім іншим компаніям, у якому руслі необхідно рухатися далі.

«Ми прогнозуємо зростання ринку криптовалют, тому що в ринок увійшла невелика кількість людей, усього 5 % і найближчим часом увійде ще 25–30 %. За обсягом тих грошей, які потенційно можуть зайти на криптовалютний ринок, можливе його збільшення у 3–5 разів уже у 2018 році. Капіталізація криптовалют становить близько $400 млрд. Це означає, що він (ринок) може становити більше, ніж $1 трлн», — зазначив блокчейн-фахівець, фінансовий консультант Юрій Гава.

Тепер щодо майбутнього криптовалют в Україні та перспектив криптокредитування. Усі експерти зійшлися на думці, що найближчим часом ринок буде відігравати свої позиції. Важливо вже на цьому етапі пропонувати конкурентоспроможні сервіси та послуги для всіх, хто володіє будь-якою частиною криптовалюти.

2018-й буде роком глибоких трансформацій, які почнуть посилюватися у 2019 році. Прийдуть нові криптовалюти абсолютно нових моделей. Такі вже існують: це TON і Bitbon — вони забезпечені, і в їхньому випадку прописується радикально нова бізнес-модель існування. Ці процеси ніхто вже не зможе зупинити. Зупинити блокчейн — це те ж саме, що зупинити інтернет.

Нагадаємо, раніше ми ділилися10 експертів — про криптовалюти та токенізацію економіки тезами 10 експертів про криптовалюти та токенізацію економіки.

Share
Написати коментар
loading...