Реклама

Концесійні проекти на $300 млн запустили у 2 українських портах

У Міністерстві інфраструктури України оголошено офіційний запуск пілотних проектів концесії у морських портах «Ольвія» та «Херсон» загальною вартістю $300 млн
Čytaty latynkoju
Концесійні проекти на $300 млн запустили у 2 українських портах
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Концесійні проекти на $300 млн запустили у 2 українських портах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У Міністерстві інфраструктури України оголошено офіційний запуск пілотних проектів концесії у морських портах «Ольвія» та «Херсон» загальною вартістю $300 млн

В рамках реалізації пілотних проектів концесії у морських портах «Ольвія» та «Херсон» у Міністерстві інфраструктури України відбулась Координаційна зустріч із консорціумом міжнародних консультантів, яких було обрано ЄБРР для розробки техніко-економічних обґрунтувань та підготовки тендерної документації для обох проектів.

Що відомо про проекти та як їх реалізовуватимуть 

13 березня розпочинається новий етап в реалізації пілотних проектів державно-приватного партнерства (ДПП) в українській портовій галузі. Оголошуємо офіційний запуск двох пілотних проектів ДПП – у ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» та ДП «Херсонський морський торговельний порт», які відкриють шлях до концесії. В найближчі тижні команда експертів та консультантів повноцінно приступає до розробки техніко-економічних обґрунтувань (ТЕО) проектів. Міністерство інфраструктури України було ініціатором розробки законопроекту «Про концесії», який було схвалено Урядом наприкінці 2017 року в який має бути внесений до парламенту вже у березні 2018 року.

Проекти передбачають залучення приватних інвестицій у обсязі до $45 млн для модернізації, переобладнання та збільшення потужностей по перевалці ДП «ХМТП» та залучення близько $250 млн для будівництва нового терміналу та причалів на території ДП «СК «Ольвія». Це сприятиме підвищенню потужності обробки вантажів, забезпечить розвиток суміжної інфраструктури (залізнична станція, електромережі, автодороги) та підвищить економічну активність у регіоні.

Нагадаємо, за підтримки Світового Банку та ЄБРР у травні 2017 року було успішно завершено розробку попередніх техніко-економічних обґрунтувань пілотних концесійних проектів. Вони показали доцільність подальшої розробки  детальних техніко-економічних обґрунтувань.

Нагадаємо, що Україна та ЄС профінансуютьУкраїна та ЄС профінансують новий транспортний коридор новий транспортний коридор. Проект Go highway який з’єднає Балтійське і Чорне море. Європейський Союз готовий частково профінансувати новий проект. Минулого року Україна запустила проект з підʼєднання чотирьох портів Чорного моря на півдні України і двох портів Балтійського моря на півночі Польщі до Шовкового шляху. Транспортний коридор протяжністю 1746 км коштуватиме близько $2,4 млрд, він буде завершений протягом трьох років.

 

Share
Написати коментар
loading...