Реклама

Чому в 2018 році варто розпочати інноваційний бізнес у Польщі

Польська інноваційна екосистема зростає і набирає сили. Якщо у розмові із кимось з польської стартап спільноти ви запитаєте про ситуацію на ринку, то перше, що вони вам розкажуть, це те, як швидко цей ринок розвинувся за останні декілька років
Čytaty latynkoju
Чому в 2018 році варто розпочати інноваційний бізнес у Польщі
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. Чому в 2018 році варто розпочати інноваційний бізнес у Польщі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Польська інноваційна екосистема зростає і набирає сили. Якщо у розмові із кимось з польської стартап спільноти ви запитаєте про ситуацію на ринку, то перше, що вони вам розкажуть, це те, як швидко цей ринок розвинувся за останні декілька років

У нещодавно оприлюдненому звіті Світового банку Польща була визнана однією з найбільш привабливих для стартапів екосистемою у світі, у ранкінгу вона знаходиться вище за Австралію та Великобританію. Це дає Польщі чудову можливість зайняти ключове місце у Центральній та Східній Європі на ринку стартапів, залучаючи амбітних підприємців до активної спільноти.

Високе місце в рейтингах

Фахівці Світового банку проаналізували безліч чинників, що спрощують процес запуску стартапу та його розвитку, такі як адміністративні умови та податкове законодавство.

Місце Польщі у рейтингах

Польща зайняла третє місце, одразу після Китаю та Малайзії

Відповідно до цього рейтингу, міста, оцінені Світовим банком — Варшава, Краків та Познань, — кращий вибір для початку власного бізнесу, ніж Москва, Сідней, Туніс або Лондон.

Експерти не здивовані позицією Польщі в цьому рейтингу. Ще в листопаді 2015 року журнал Forbes включив Польщу у список десяти найбільш привабливих місць для створення стартапу.

Привабливість Польщі

У чому полягає привабливість Польщі для інвесторів та що вона пропонує власникам стартапів

По-перше, Польща пропонує податкові пільги для іноземних інвесторів, включаючи власників стартапів. Є випадки звільнення від сплати податків, але зазвичай це лише часткова податкова пауза, що особливо підходить для тих стартапів, які здійснюють певні дослідження в рамках перших двох років своєї діяльності.

По-друге – наявність спеціальних економічних зон, де підприємці гарантовано отримують численні стимули. Спеціальні економічні зони (СЕЗ) є одним з інструментів для залучення іноземних інвесторів до Польщі. Вони працюють майже 18 років, і вже залучили інвестицій загальною вартістю понад €20 млрд та понад 186 тис нових робочих місць. Існування СЕЗ у Польщі нещодавно було подовжено на 6 років — до 31 грудня 2026 року. На сьогодні у Польщі існує 14 спеціальних економічних зон.

Вільні економічні зони

Зручні умови ведення бізнесу, висока продуктивність економіки Польщі, її стабільність та економічні перспективи, а також заходи, спрямовані на покращення ділового середовища, роблять Польщу привабливою для інвестування

У Польщі відбувся стрімкий ріст інноваційного сектору. Польська економіка постійно розвивається, суттєве зростання польського ВВП не має прецеденту в Європі. Протягом 13 років членства Польщі в Європейському Союзі польська економіка розвивалася швидше, ніж економіка ЄС в цілому.

Розташування компаній у СЕЗ

Розташування компаній у СЕЗ

Польща продовжує виборювати статус Європейської Кремнієвої долини

Поки це відбувається, численні інституції вже отримують визнання у своїх конкретних галузях. Візьміть, наприклад, банківський сектор. Польські підрозділи BNP Paribas Securities Services першими запровадили робототехніку у своїй роботі, вони зробили цей крок задля розвитку бізнесу. Робототехніка — це лише один із багатьох аспектів, якому польські бізнес-представники можуть навчити своїх іноземних партнерів. Оскільки компанії розширюються і ростуть, вони повинні створювати ефективні способи роботи, розвиваючи та залучаючи всіх працівників до постійного вдосконалення.

Відповідно до дослідження Deloitte «Діагностика стартап екосистеми в Польщі», потенціал для стартапів в Польщі є значним. Передбачається, що до 2023 року додана вартість, створена стартапами, може скласти 2,2 млрд.ґ злотих, а кількість створених робочих місць може досягти 50 тис.

Польські стартапи мають кілька місць високої активності, розкидані по всій території Польщі. Варшава, Краків та Познань є трьома провідними містами, які найбільше приваблюють молодих підприємців. Інші популярні локації стартапів – Вроцлав та Трісіті (Гданськ, Гдиня та Сопот). Всі ці міста є університетськими вузлами, які часто підтримують компанії, що розвиваються під їх егідою.

Останнім часом з’явилися нові міста на польській мапі стартапів, такі як Кельце та Ольштин. Слід відзначити також, що Вроцлав, Торунь, Лодзь та Люблін цього року мають кількісне зростання на ринку стартапів.

Чим займаються польські стартапи

Чим займаються польські стартапи

Згідно звіту StartupPoland 2017, понад 50% польських стартапів працюють у сфері ІТ: бази даних, бізнес-аналітика, інструменти розробки та IoT

28% стартапів у Польщі мають членів команди з-за кордону. Українці посідають тут перше місце. Один з восьми стартапів має іноземного співзасновника. Більшість з них є громадянами США чи України.

Більшість стартапів з іноземними співвласниками створюють рішення в сегменті віртуальної та доповненої реальності.

Ролі у польських стартапх

Венчурні можливості

Ще один з напрямків, в яких Польща швидко розвивається, – ринок венчурного капіталу (VC). Польський фонд розвитку (Polski Fundusz Rozwoju, PFR) нещодавно запустив найбільшу платформу для фондів VC. Вона надає 2,8 млрд злотих на розвиток польських стартапів. PFR також заохочує іноземні фонди VC розпочати інвестувати в Польщу.

Експорт

Один з п’яти польських стартапів має власну філію за кордоном. З огляду на кількість стартапів у Польщі, які наближаються до 3 тис (за інформацією Polish Startups Report 2016), і більшість з них виробляють програмне забезпечення або інші високотехнологічні продукти. Недивно, що 48% з них експортують результати своєї роботи (Polish Startups Report 2017). Основними напрямками експорту продуктів є США, Велика Британія та Німеччина. Усі ці країни, як відомо, цінують хорошу якість та є дуже конкурентоспроможними.

Більше половини стартапів, створених у Польщі, фінансуються виключно з власних коштів. Однак зростаюча кількість молодих інноваційних компаній вимагає фінансування третьої сторони (77%).

Національний центр досліджень та розробок (НЦДР) активно підтримує інноваційні проекти у Польщі. Усі підприємці можуть подати заявку на фінансову підтримку НЦДР, незалежно від стадії розробки свого продукту або послуги.

У 2017 році в рамках НЦДР підтримав інноваційних підприємців загальною вартістю майже 3 млрд злотих.

Польські стартапи прагнуть до успіху. Молоді підприємці з Польщі хочуть розвивати та впроваджувати свої ідеї. Ось чому одна четверта з них тісно співпрацює з науковцями, і їх кількість буде зростати. Вони також зосереджуються на дослідженнях та інноваційному розвитку.

Ще одна тенденція в середовищі польського стартапу, це те, що третина компаній була заснована жінками. Їхні бізнес-моделі настільки ж ефективні та успішні, як ті, які засновані чоловіками.

Структура капіталу у польських стартапах

Структура капіталу у польських стартапах

Share
Написати коментар
loading...