Реклама

Максим Плахтій, CEO Karabas.com: «Конкуренція зараз — у площині технологій»

2017 рік видався багатим на музичні прем'єри, новинки від онлайн-сервісів та концерти. Недаремно навіть 2 найпопулярніших YouTube-відео планети цього року — це музичні кліпи. Про те, куди рухається український ринок музичних подій та концертів, ми поговорили із Максимом Плахтієм, CEO платформи Karabas.com
Čytaty latynkoju
Максим Плахтій, CEO Karabas.com: «Конкуренція зараз — у площині технологій»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Максим Плахтій, CEO Karabas.com: «Конкуренція зараз — у площині технологій»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
2017 рік видався багатим на музичні прем'єри, новинки від онлайн-сервісів та концерти. Недаремно навіть 2 найпопулярніших YouTube-відео планети цього року — це музичні кліпи. Про те, куди рухається український ринок музичних подій та концертів, ми поговорили із Максимом Плахтієм, CEO платформи Karabas.com

Про показники за 2017-й

— На початок грудня в нашому каталозі водночас в продажу знаходиться майже 3 тис заходів. Це — досить багато для одного місяця, але зараз пік сезону. Усього за рік нам вдалося обробити понад 12 тис подій. Якщо казати про відсоткове співвідношення — цього року кількість концертів зросла на майже 25% порівняно з 2016 роком. У 2018 прогнозуємо, що тенденція продовжиться, а кількість заходів зростатиме.

Незважаючи на те, що в Україні діє квотування, у 2017 році ми спостерігаємо зниження попиту на виступи українських музикантів, які були дуже популярні у 2015–2016 роках. Сьогодні ситуація на ринку складається у такий спосіб: є певний перелік топових артистів, серед яких MONATIK, Олег Винник, Макс Барських — на їхніх концертах завжди солд-аути.

Серед основних рекордів року можна виокремити тур Тіни Кароль, яка зібрала 7 аншлагів у Києві та 75 по всій країні, і вже у продажу додатковий концерт у новорічну ніч. Але це, на жаль —  виняток. Здебільшого у музикантів, особливо в регіонах, продажі квитків йдуть не так добре, як хотілося б. Достатньо пригадати хоча би скасовані концерти декількох рок-гуртів (зокрема, гурт «Бумбокс» скасував низку концертів свого туру до кінця року — прим.ред.). Загалом столиця займає лідерство з продажу квитків, як на концерти, так і на інші розважальні події.

Про конкуренцію на ринку продажу квитків

— Конкуренція у цій сфері досить висока. Це дуже просто пояснити. Електронні квитки вже стали невід’ємною частиною життя споживачів, а кількість їх продажу в інтернеті дуже висока. Karabas.com є безумовним лідером із продажу електронних квитків на розважальні заходи, яких ми реалізуємо приблизно 85% від загальної кількості. Стосовно конкуренції, то організатора будь-якого заходу перш за все цікавить якісне промо події та гарні продажі квитків. Тому, як правило, організатор обирає того, хто володіє належним досвідом, може надати кваліфіковану технічну підтримку та гарантувати певний обсяг продажів. Новачкам складно навіть не стільки утримувати клієнта, як отримати довіру у організаторів.

Ринок вже сформовано, на ньому є сильні гравці, які можуть забезпечити організатору промо-період заходу без інвестицій з його боку. Бюджети, які витрачає на рекламу Karabas.com, неможливо порівнювати з бюджетом, який може собі дозволити агентство-початківець. Конкурентна боротьба в основному триває у технологічній площині. Виграє той, хто якісно працює з контентом сайту та його просуванням. Квиткові оператори це розуміють і намагаються максимально оптимізувати свої digital-відділи.

Наприклад, у нашій компанії за останній рік такий збільшився удвічі. До того ж, у штаті нашої компанії є ряд висококваліфікованих спеціалістів: digital, SMM, PR, аналітики, програмісти. Стратегічно ми намагаємося зробити так, щоб організатор отримав у нас усі необхідні йому послуги, в яких у нього виникає потреба. Наш квитковий сервіс пропонує набагато більше послуг, ніж просто «сухі продажі». Наприклад, ми часто займаємося координуванням контрольно-пропускної системи, беремо участь у рекламних кампаніях, PR та організаційних моментах.

Ми володіємо широкою клієнтською базою. Наш сайт відвідує приблизно 2 млн користувачів щомісяця, і все це — зацікавлена аудиторія. Нашим партнерам зручно мати доступ та працювати з нею

Про формат співпраці оператора та організатора

— Майже всі заходи можна розділити на 3 умовних типи. Перший — велика подія, з якою організатор найчастіше виходить у продаж із кількома квитковими операторами. У цьому випадку, частіше за все, організатор заходить на ринок через когось одного — оператор заводить собі квиткову масу, а інші відкривають продаж через «шлюз» основного партнера. В іншому випадку організатор на якийсь час надає ексклюзивні права на продаж одному з операторів, і лише потім відкриває продаж для інших кас. І є третій тип події — коли вона продається ексклюзивно тільки через одного квиткового оператора.

Про інвестиції та партнерства із онлайн-медіа

— Інвестиції в Karabas Live, Сomma та LiRoom ніяк не пов’язані з отриманням прибутку, швидше — це наша соціальна відповідальність. Творчі люди, що стоять за цими проектами, — не бізнесмени і без сторонньої підтримки не можуть інвестувати в створення повноцінної редакції. Karabas.com як лідер ринку зацікавлений у його розвитку. Ми хочемо, щоби в країні з’явилася й розвивалася музична журналістика та професійна критика.

Чим більше людей буде читати про музику та цікавитися нею, тим краще будуть проходити заходи, тим більше публіки буде відвідувати концерти та фестивалі, що проводяться в Україні. Наше завдання — розвивати індустрію загалом, незалежно від економічних показників самих видань.

Про роль контент-маркетингу та SMM

— Як я казав раніше, наш головний інтерес — розвинути ринок, звісно контент-маркетинг у цьому допомагає. Ми намагаємося слідкувати за всіма цікавими музикантами та колективами, що з’являються у музичному просторі, та розповідати про них українським слухачам. Якщо продукт якісний, головне — зробити так, щоб про нього дізналися, безумовно згодом це дає свої плоди.

Також наш SMM-відділ уважно слідкує за трендами, що з’являються у мережі. Наприклад, коли на «Голос країни» прийшла Katya Chilli, ми своєчасно спрогнозували цікавість глядачів до цього артиста і запустили рекламну кампанію у мережі. Результат — солд-аут за один вечір. Інколи гарний контент дає більший відгук, ніж рекламна кампанія. Свого часу ми зробили проект онлайн-квартирників Karabas Live, під час яких свої нові альбоми у мережі презентували ALEKSEEV і гурт 5’nizza, кожен з цих концертів подивилося близько 300 тис глядачів — тобто майже 5 «Олімпійських». Звісно, що такі проекти також допомагають просуванню артиста та його творчості, мають вплив на популярність його концертів і тим самим збільшують продажі квитків.

Максим Плахтій, CEO Karabas.com: «Конкуренція зараз — переважно в площині технологій»

Про прогнози та плани на 2018-й

— Можна сказати, що у 2018 році на нас чекає дуже хороший гастрольний графік, про це свідчать кілька потужних анонсів: 30 STM, 2Chellos, Franz Ferdinand, UPark Festival. Згодом буде оголошено ще кілька великих проектів, що заплановані на 2018 рік. Можна навіть стверджувати, що тренд змінився – були часи коли українські артисти конкурували з російськими виконавцями, а сьогодні вони вже змагаються за місцевого слухача з топовими іноземними артистами. Що стосується організаторів, для них іноді вигідніше провести кілька концертів закордонних артистів класу А, ніж декілька маленьких подій місцевого масштабу. Тому наступного року можемо сподіватись на зростання якості продукту через збільшення конкуренції на ринку з боку організаторів.

Про вплив мобільних технологій

— Зараз багато говорять і пишуть про покоління Z і його «мобілізацію». Світова практика свідчить, що це так. Але статистика українського ринку поки не така однозначна. В Україні цей тренд ще не такий високий. Загалом мобільний трафік зростає, але купують квитки, як і раніше, здебільшого з персональних комп’ютерів. Необхідний ще якийсь час для того, щоби користувачі звикли до мобільних пристроїв у продажі та почали довіряти свої транзакції. Звісно, наша компанія розвивається разом із світовими трендами, в нас є мобільні додатки для iOS та Android, але поки що їм користується до 5% користувачів нашого сервісу.

Share
Написати коментар
loading...