Реклама

Як розробники запроваджують доповнену реальність в армії

Війна — на жаль — попри всі наукові досягнення людства не стала чимось далеким та невідомим для сучасної України. Саме тому один із провідних стартапів нашої країни займається розвитком технологій доповненої реальності для потреб армії. Про їхні успіхи навіть пише закордонна преса
Čytaty latynkoju
Як розробники запроваджують доповнену реальність в армії
  1. Головна
  2. Техно
  3. Як розробники запроваджують доповнену реальність в армії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Війна — на жаль — попри всі наукові досягнення людства не стала чимось далеким та невідомим для сучасної України. Саме тому один із провідних стартапів нашої країни займається розвитком технологій доповненої реальності для потреб армії. Про їхні успіхи навіть пише закордонна преса

На полі бою солдат як правило залишається сам-на-сам із ворогами чи несподіваною ситуацією. Лише уявіть: довкола вас звучать постріли, вашого товариша поранено, а у вас — попри всі тренування та підготовку — бракує знань, аби його врятувати. Більше того: часто пораненого бійця немає часу та змоги евакуювати. Як діяти у такій ситуації? В таких випадках хочеться, аби поруч був хтось, хто здатен вам допомогти додатковою інформацією та довідкою. Розумні окуляри можуть стати таким помічником.

Використання технологій доповненої реальності — один із кроків, які можуть допомогти сучасним армійцям. На цьому наголошує хірург армії США Тайлер Гарріс (Tyler Harris). Він використовує для тренування пару окулярів доповненої реальності R-7. Цей смарт-пристрій створили у Сан-Франциско в команді Osterhout Design Group (ODG). Компанія співпрацює із американськими збройними силами — і разом із набором додатків ці окуляри стали доступні для армії із січня 2016 року. Одне із головних завдань — надання швидкої інформаційної допомоги та орієнтування солдатам під час бою. За словами Гарріса, є низка медичних операцій, які можна здійснювати у польових умовах, навіть якщо ви не є хірургом — але вам потрібні підказки та координування ваших дій з боку фахівця. Гарріс «бачить» рану та характер ушкоджень так само, як їх бачить боєць на полі бою. Підказки він озвучує та надає на екрані окулярів — так можна прооперувати прості ушкодження чи рани за допомогою медика, який не присутній поруч із пораненим, силами товаришів по зброї постраждалого військового.

Майбутнє — за легкими пристроями доповненої реальності

Як фахівцеві, Гаррісові бракує легших пристроїв із довшою тривалістю роботи від 1 заряду батареї та меншим рівнем нагрівання під час роботи. Існуючі подібні напрацювання можна використовувати для тренування військових медиків. Керівництво спеціальних операцій армії США планує додати компонент доповненої реальності до схеми навчання військових під загальною назвою Battlefield Emergent Stabilization Skills Effort. AR допомагатиме не лише на полі бою, але й під час тренувань та військових навчань для відпрацювання навичок та типових і нетипових ситуацій під час військових операцій.

Кут огляду у 360° та «зброя» для очей і «очі» для зброї

Одну із перших систем доповненої реальності для Військово-повітряних сил США було створено ще у 1992 році. А в 2017-му йдеться не просто про моделювання навколишнього середовища чи тренування — а про порятунок життів та підвищення рівня безпеки під час війни. Система кругового огляду, Circular View System (CVS) — розробка українського стартапу під назвою Limpid Armor. Її мета — дати можливість побачити все навкруги для бійців танкових підрозділів. Розробка має вигляд шолома із окулярами віртуальної реальності Microsoft HoloLens. Окуляри підключено до низки камер встановлених на броні танка. Зображення з камер накладається на координати та механізми наведення цілей та карту, яку бачить танкіст, перебуваючи всередині.

За словами Павла Фоменка, CTO компанії, важливість цієї розробки надзвичайна. Адже у військового транспорту обмежений кут огляду і реагувати швидко на зміни на місцевості може бути складною процедурою. Показники вологості, температури, швидкості вітру чи додаткові дані про навколишній ландшафт можуть мати критичне значення для водіїв-механіків чи навідників у бойовій машині під час бою. При цьому не треба відволікатися на жодні сторонні карти чи екрани — все просто знаходиться в одних окулярах, перед очима.

Limpid Armor представили свою систему 2016 року. Представники Збройних сил України виявили зацікавленість у розробці. Фінальну версію очікують на ринку в березні 2018 року. Пристрій схожий на IronVision. Ця система теж працює на основі Microsoft Hololens. Її випускає військова компанія Elbit Systems, розташована в Ізраїлі. Цими днями представники Limpid Armor є учасниками міжнародної виставки у Вашингтоні, де Україна представляє свої новинки оборонної сфери. Втім, наздогнати ізраїльтян українцям навряд чи вдасться швидко.

Автори і української, й ізраїльської розробок для колового огляду під час бойових дій говорять, що ця технологія може докорінно змінити практику ведення бойових дій та суттєво змінити поняття безпеки військових на полі бою. Для українців це питання є нагальним через бойові дії на Сході проти терористичних угруповань.

Дрони, асистування та дані з поля бою

Піт Джеймсон (Pete Jameson), COO ODG, наголошує, що у AR має низку значних можливостей в різних сферах оборони. Смарт-окуляри ODG R7, наприклад, можуть використовуватися і в мирний час — для навчання солдатів ремонтуванню техніки чи поведінки в умовах бою. Також подібні окуляри можуть записувати відеокартинку — її потім можна аналізувати та вивчати, аби вдосконалювати роботу підрозділів.

Джеймсон додає, що армія та військові структури — це велика за розмірами організація. Виклики, що перед нею стоять, ідентичні до багатьох великих корпорацій та компаній і технологічних сфер. Їм доводиться лагодити техніку, вирішувати проблеми захисту здоров’я співробітників, захист великої кількості чоловіків та жінок. Портативні ґаджети на кшталт смарт-окулярів можуть стати першим кроком до вирішення базових викликів та потреб в армії сучасності. Замість використання планшетів чи спеціальних телефонів, солдати та офіцери зможуть використовувати подібні напрацювання для оперативного реагування на зміну обстановки в реальному часі. Те саме стосується і передачі та опрацювання даних з дронів — вони можуть стати не лише спостерігачами чи засобами нанесення точкових ударів, але й допоміжним інструментом для розгортання інфраструктури чи створення нових комунікацій. А смарт-окуляри можуть поєднувати дані з різних джерел — супутників, дронів, точок спостереження. На полі бою солдат більше не буде сам-на-сам із ворогом — додатковою «парою очей» для нього стануть сучасні технології.

Share
Написати коментар
loading...