Реклама

Що має бути у «тривожному наплічнику»

Події минулої ночі поблизу Вінниці засвідчили: надзвичайна ситуація через детонацію боєприпасів чи техногенну катастрофу, теракт чи людську недбалість може стати частиною життя кожного із нас. Тому слід знати, що брати із собою у так званий «тривожний наплічник». Його варто мати вдома напоготові про всяк випадок — і на часі розібратися, що має до нього входити
Čytaty latynkoju
Що має бути у «тривожному наплічнику»
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що має бути у «тривожному наплічнику»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Події минулої ночі поблизу Вінниці засвідчили: надзвичайна ситуація через детонацію боєприпасів чи техногенну катастрофу, теракт чи людську недбалість може стати частиною життя кожного із нас. Тому слід знати, що брати із собою у так званий «тривожний наплічник». Його варто мати вдома напоготові про всяк випадок — і на часі розібратися, що має до нього входити

    Не забуваємо взяти все, що ідентифікує особу

    Вирушаючи через евакуацію з дому, ви маєте пам’ятати: можливість отримати прихисток і допомогу здобувається завдяки документам, які можуть підтвердити вашу особу. Окрім оригіналів, варто мати при собі копії важливих документів, запаковані у водонепроникне паковання. До числа документів, копії яких варто зробити і покласти у вашому наплічнику, входять:

    • внутрішній громадянський паспорт (в разі внутрішньої евакуації), закордонний — якщо в статусі біженця чи вимушеного мігранта ви перетинатимете кордон або проситимите притулку;
    • права на керування автівкою;
    • документи на ваше авто та нерухомість.

    Не забудьте скласти всі документи в рюкзаку так, аби мати змогу швидко видобути документи та продемонструвати їх представникам влади, силових підрозділів, команді рятувальників чи прикордонникам. Варто для ідентифікації також взяти із собою підписані світлини своїх близьких, які можуть вас ідентифікувати при потребі та підвердити вашу особу.

    Гроші та транспорт

    Брати із собою великий «брикет» готівки недоцільно. Візьміть із собою декілька кредитних карток та трохи купюр. Також покладіть до «тривожного наплічника» дублікати ключів від помешкання та машини та картку місцевості і занотовані координати зустрічі із родичами чи знайомими, які допомагатимуть вам чи чекатимуть на вас в умовленому місці зустрічі.

    Не покладайтеся на мобілку

    Мобільний зв’язок може бути відключено з технічних причин чи через непередбачені обставини. З тих же причин у вас може не бути доступу до інтернету. Тому варто покласти до рюкзака портативний радіоприймач з можливістю прийому програм в FM-діапазоні та на коротких хвилях. В дорозі у вас може не бути доступу до електрики — тому краще обирати моделі приймачів та ліхтариків із вбудованою портативною динамо-машиною. Елементи живлення краще вибирайте акумуляторні — формат батарейки, який можна перезаряджати. Мобільник обирайте той, який не шкода буде втратити, загубити чи пошкодити в дорозі — може трапитися всяке.

    «Набір туриста»

    Окреме місце у вашому наплічнику мають отримати ліхтарик із елементами живлення, компас та наручний годинник (обидва водонепроникні), складаний ніж зі штопором, викруткою та пилкою та сигнальний свисток і портативні піротехнічні засоби (петарди, сигнальний файєр).

    Все, що допоможе вам створити прихисток

    Звісно, портативний складний намет та каремат варто прихопити — але якщо такої можливості немає, покладіть до «тривожного» наплічника 5 пакетів для сміття об’ємом від 80 до 120 л. Розрізавши їх, зможете зробити згодом укриття від дощу. Також не забудьте про моток липкої непрозорої ізоляційної стрічки, синтетичний шнур довжиною до 20 м та… презервативи. Тільки обирайте без мастила чи ароматизаторів. Презервативи чудово тримають великі обсяги води, можуть слугувати ізоляційним матеріалом, герметичним пакетом для документів чи мобільних телефонів та замінити при потребі рукавички при роботі із хімікатами чи отрутами. А також покладіть котушку ниток та пару голок для шиття (тонку та товсту).

    Медичні засоби — що варто брати до «тривожного рюкзака»

    Ось ми підійшли до наступної важливої складової вашого наплічника. Звісно, було би добре вам пройти курси тактичної медицини і бодай навчитися накладати шину, спиняти кров турнікетом чи бодай робити штучне дихання. Але почніть хоча би із правильно складеної аптечки.

    Медикаментів має бути більше, ніж зазвичай ви побачити в автомобільній чи індивідуальній туристичній аптечці. Зазвичай беруть із розрахунку на 2-3 людей В обов’язковому порядку кладемо туди:

    • кровоспинні засоби та допоміжні (бинти, турнікет, лейкопластир, вата, йод, розчин перекису);
    • активоване вугілля, парацетамол, ібупрофен, пенталгін, супрастин, імодіум;
    • антибіотики в таблетках (щось широкого спектру дії, наприклад, флемоксин), фталазол;
    • сухий спирт в таблетках для того, аби розпалити вогнище при потребі;
    • краплі для очей та рідкий антисептик для рук.

    Якщо у вас є хронічні захворювання, які потребують інших ліків, до аптечки покладіть запас таких засобів. Їх має вистачити при цьому щонайменше на 7 днів. Якщо ліки складні, рідкісні чи потребують суворого дозування, варто покласти до них також короткий опис способів вживання та контактні дані лікаря, який виписав вам рецепт на ці ліки.

    Який одяг беремо

    В рюкзак також кладемо одяг — запасний до того, що ви маєте на собі. Це має бути щонайменше 2 комплекти нижньої білизни, запасні джинси та спортивні штани, теплі та звичайні шкарпетки, шапка, кепка, шарф, рукавички та компактне змінне взуття (жодних кедів чи шльопанців, лише берци чи кросівки).

    Що варто взяти ще

    Евакуація — не привід нехтувати гігієною. До того ж, не факт, що там, куди ви прибудете, знайдеться достатньо гігієнічних засобів. Тому беремо зубні щітку та пасту, мило, пресовані паперові рушники, згорток туалетного паперу, одноразові вологі та сухі серветки. Не завадить бритва, гігієнічні засоби для жінок (навіть якщо ви чоловік — тампони чудово всмоктують вологу, і можуть знадобитися в різних ситуаціях, не лише у тих, для яких їх було винайдено від самого початку). Також варто мати із собою власну металеву миску, кружку та ложку і флягу для рідини, яка здатна однаково зберігати і воду, і алкоголь (тому її краще теж брати металеву). Туристичні сірники та запальничка доповнять цей комплект.

    Чи варто брати харчі

    Волонтери та державні установи зазвичай піклуються про біженців чи евакуйованих — але треба бути готовим до песимістичного розвитку подій. Тому щонайменше 48 годин ви маєте прохарчуватися власною їжею. Для цього покладіть до рюкзака запас питної води на 2 доби, висококалорійні батончики (можна взяти протеїнові для спортсменів чи хоча би обійтися «снікерсами»), консервовану їжу (галети, супи в пакетах, тушонку), крупи чи сухі овочеві напівфабрикати. Не завадить також порція етилового спирту чи звичайної горілки. Дезинфекція, засіб розвести вогонь чи навіть можливість обміняти алкоголь на їжу — згодиться для усього.

    «Вузлики на пам’ять»

    Жодних коштовностей, цінних перстенів чи колекційних монет. Бірки на одяг та на речі із вашим телефоном — аби вас могли ідентифікувати як власника. Якщо обираєте між запасом кави та чаю, оберіть каву. Сімейні реліквії чи надто коштовні ґаджети (айфони, планшети, портативні дорогі годинники чи ноутбуки) не беріть — зайва вага, яка вас сповільнить, а також приверне увагу потенційних грабіжників чи шахраїв. Загальний об’єм наплічника не має перевищувати 30-35 літрів — більший розмір та вага завадять вам у дорозі.

    Share
    Написати коментар
    loading...