Реклама

Лілія Шутяк, MERIDIAN CZERNOWITZ — про Чернівці, безвіз та новий роман Сергія Жадана

Осінь в Україні — традиційна пора літературних подій. Справжній сезон відкриттів для поціновувачів художньої літератури стартує із літературного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ. Чому варто відвідати Чернівці 7-10 вересня цього року, розповідає прес-секретар фестивалю та одноіменної Міжнародної літературної корпорації Лілія Шутяк
Čytaty latynkoju
Лілія Шутяк, MERIDIAN CZERNOWITZ — про Чернівці, безвіз та новий роман Сергія Жадана
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Лілія Шутяк, MERIDIAN CZERNOWITZ — про Чернівці, безвіз та новий роман Сергія Жадана
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Осінь в Україні — традиційна пора літературних подій. Справжній сезон відкриттів для поціновувачів художньої літератури стартує із літературного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ. Чому варто відвідати Чернівці 7-10 вересня цього року, розповідає прес-секретар фестивалю та одноіменної Міжнародної літературної корпорації Лілія Шутяк

— Спочатку основне про цьогорічний фестиваль — що зміниться, кого із закордонних гостей чекати і якою буде тема фестивалю?

Як і щороку, учасниками фестивалю стануть провідні письменники з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Нідерландів, Ізраїлю, Румунії, Польщі та України. Зокрема, очікуємо приїзду всесвітньовідомого автора, якого називають «батьком конкретної поезії», Ойґена Ґомрінґера. З українських будуть Ігор Померанцев, Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Іван Малкович, Дмитро Павличко та низка інших.

Фокусом цьогорічного фестивалю є молода європейська поезія. Середній вік авторів, які виступлять у Чернівцях, сягає 35 років. Вперше на MERIDIAN CZERNOWITZ діятиме Міжрегіональна поетична сцена, в якій візьмуть участь 12 молодих авторів із 6 поліетнічних областей України – Закарпатської, Чернівецької, Одеської, Херсонської, Луганської та Донецької.

Важливим заходом фестивалю стане перша всеукраїнська презентація нового роману Сергія Жадана «Інтернат», який розповідає про війну на Сході України. Також відбудуться лекції, музичні події, кінопокази, екскурсії містом.

А ще у рамках MERIDIAN CZERNOWITZ учасники та гості фестивалю зможуть відвідати Садгірську синагогу, яку відновили 2017-го після того, як у радянські часи вона була майстернею для ремонту сільськогосподарської техніки, а згодом взагалі перетворилась на склад.

— Якось так склалося, що MERIDIAN добре знаний у тій же — скажімо — Німеччині, але в окремих регіонах України не відомий практично взагалі. Чому на твою думку це відбулося? І чи це змінюється?

Що говорити про окремі регіони України, якщо далеко не всі чернівчани знають про міжнародний фестиваль, який відбувається в їхньому місті. Хоча — до честі буковинців — мушу сказати, що за минулі 2 роки кількість саме чернівчан суттєво збільшилась. Якщо раніше це були в основному відвідувачі з інших міст, які цікавляться літературою, то тепер мешканці Чернівців їм не поступаються.

Зрештою, ми регулярно докладаємо зусиль для популяризації MERIDIAN CZERNOWITZ – як фестивалю, видавництва, культурної інституції. З цією метою видаємо книжки найактуальніших українських письменників, проводимо велику кількість літературних заходів у різних містах, беремо участь у всеукраїнських та міжнародних ярмарках. Маю надію, в нас виходить.

Автор фото: Євген Томинець

— Ми пишемо про креативні індустрії в частині технологій зокрема, не лише культури — і тут цікавий твій погляд як піарника, як медійника на те, як технології і загалом інтернет впливає на письменницьку творчість

Безперечно, інтернет вплинув на творчість письменників. Він вчить лаконізму, вміння чітко висловлювати свою думку, підбирати відповідний мультимедійний контент. Сьогодні, якщо ти хочеш бути почутим, варто активно комунікувати онлайн — і обов’язково знайдеш поціновувачів своєї творчості. Соцмережі надзвичайно спростили цей процес, порівняно з доінтернетною епохою.

З іншого боку — стало важче втримати якість й уникнути плагіату. На жаль, чим легше отримати інформацію (вірші й прозу в тому числі), тим більшою є ймовірність інтелектуальної крадіжки.

— Цьогоріч вперше фестиваль пройде «в епоху безвізуВід диктатури до нових паспортів — хронологія отримання безвізу із ЄС». Як гадаєш зміниться аудиторія закордонних гостей? Чи чекаєте багато європейців цьогоріч?

Як і щороку, під час фестивалю Чернівці відвідує велика кількість закордонних гостей. Це передусім поети й журналісти, які приїжджають, щоби безпосередньо взяти участь у «Меридіані» або висвітлити його у своїх ЗМІ. Їх постійно супроводжують друзі та рідні, не кажучи вже про туристів, яким цікаве наше місто в ці дні. Маємо надію, що безвіз приверне увагу ще більшої кількості іноземців.

До речі, для нас як організаторів це — також своєрідний виклик, який означає, що відтепер слід вкладати ще серйозніші ресурси для промоції фестивалю за кордоном.

— До речі, один із постійних учасників Мерідіана Андрій Любка отримав міжнародну премію. Розкажи про це. Що це за премія і кому присуджується (і за що)?

Так, справді, він отримав Central European Initiative Fellowship. Ця премія щороку присуджується одному центральноєвропейському письменнику віком до 35 років. Вона передбачає ґрант у розмірі €5 тис на покриття тримісячного резиденційного перебування письменника в одній з країн Центральноєвропейської ініціативи.

Андрій Любка обрав Словенію, Боснію і Герцеговину та Македонію, де планує завершити роботу над новою книжкою. Урочисте вручення нагороди відбудеться на Міжнародному літературному фестивалі «Vilenica» в Словенії 6-9 вересня 2017 року. Оскільки дати наших заходів співпадають, то цьогорічний MERIDIAN CZERNOWITZ – перший фестиваль, в якому Андрій Любка не братиме участі.

Автор фото: Василь Салига

Автор фото: Василь Салига

— Які презентації літературних новинок або дискусії слід обов’язково відвідати?

Це — презентації двох нових книжок, які видав MERIDIAN. Йдеться про роман Сергія Жадана «Інтернат» та поетичну збірку Юрія Іздрика «Папіроси».

Перша відбудеться у форматі дискусії за участю автора й модератора Олександра Бойченка, а друга буде реп-презентацією. Також під час фестивалю можна буде відвідати захід за участю німецького поета Макса Чоллека та українських авторів Йосифа Зісельса й Олександра Бойченка, які дискутуватимуть на тему «Czernowitz: інтернаціональний діалог як шлях вирішення конфліктів пам’яті». А ще буде показ фільму Ігоря Померанцева та Лідії Стародубцевої «Ампутація» (поезія і війна), у рамках якого відбудеться обговорення стрічки.

— Три книги, які на твою думку, варто прочитати, перш ніж вирушати цьогоріч до Чернівців

Уже вкотре згадаю тут «Інтернат» Сергія Жадана. Думаю, це книжка, яку слід прочитати всім українцям. Краще відчути дух фестивалю допоможуть вірші Пауля Целана. Ну, а дізнатися більше про автора можна буде під час лекції Петра Рихла «Поезія Пауля Целана як рана і місія», яка відбудеться у рамках фестивалю. Також не залишить байдужим і збірка Юрія Іздрика «Папіроси». Ці 25 віршів про життя і смерть привернуть увагу як цікавим змістом, так і незвичною формою книги.

Share
Написати коментар
loading...