Реклама

Музика для навчання — як це працює

Ви також відноситеся до одного з тих студентів, які перш, ніж відкрити книгу, складаєте плейліст? Чи, можливо, вас дратує будь-який «фоновий» звук, навіть тоді, коли грає ваша улюблена команда. На часі розібратися, чи заважає музика, а чи допомагає продуктивності
Čytaty latynkoju
Музика для навчання — як це працює
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Музика для навчання — як це працює
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви також відноситеся до одного з тих студентів, які перш, ніж відкрити книгу, складаєте плейліст? Чи, можливо, вас дратує будь-який «фоновий» звук, навіть тоді, коли грає ваша улюблена команда. На часі розібратися, чи заважає музика, а чи допомагає продуктивності

Чи корисно слухати музику під час навчального процесу? Яка мелодія піднімає продуктивність, а яка лише відволікає? Погана новина для тих, хто без навушників не сідає за письмовий стіл — науковці стверджують, що тиша насправді найкраща умови для продуктивного навчання.

Музика та інтелект: що кажуть науковці?

Не новина, що так званий «ефект Моцарта» розвінчали вже давно. В 1993 році низка вчених стверджували, що підлітки, яким давали слухати сонату Моцарта в ре мажорі, пізніше набагато краще справлялися зі спеціальними тестами, а діти, які вирішували аналогічну задачу у тиші, були менш здібні. Такий стан експерти пояснили тим, що музика моцартівських творів нібито найбільшою мірою відповідає висоті й чистоті сигналів мозку. Тоді ж розпочали застосовувати музику Моцарта у якості терапевтичного засобу для лікування хвороби Альцгеймера та дітей, що відстають у розвитку. Утім, як стало відомо так званий «ефект Моцарта» — не більше, ніж міф.

Водночас, психолог Френсіс Раушер, яка досліджує вплив музики на людський мозок, ненавмисне підтримала тренд «поставити класичну музику ненародженому дитяті й розвинути його інтелектуальні здібності таким чином». Вона стверджує, що правильний зв’язок між музикою та мозком може покращити певні когнітивні можливості (просторове уявлення, наприклад) на короткий відрізок часу. Крім того, вона звертає увагу на те, що стиль музики, який підвищує працездатність, для кожного свій і залежить від вподобань. Отже, якщо хтось ненавидить Моцарта, то його мелодії радше дратуватимуть і аж ніяк не стимулюватимуть інтелектуальну діяльність.

Інший науковець — Нік Перхем з університету Уельсу вважає, що музика може завадити мозковим навичкам, які необхідні для вирішення математичних завдань або вивчення мови. І у цьому випадку неважливо, чи подобається мелодія чи ні. Він також виявив, що музика у комбінації з піснею дуже негативно впливає на процес навчання. Однак, усі ці міркування доволі прагматичні. Якщо ж потрібно перш, ніж налаштуватися на тривалий процес мозкової активності трохи розслабитися, то звісно улюблені хіти можуть стати у нагоді.

Блоґери залишаються при своїй думці

Попри намагання науки переконати у тому, що під час навчання слід вимкнути відволікаючу мелодію, багато студентів залишаються переконаними у тому, що навушники — важливий компонент навчального процесу. Ось що кажуть три блогери, які паралельно здобувають вищу освіту:

Алія: «Підлаштуй такт до темпу завдання»

— Навчальний процес має кілька форм. Іноді потрібен активний і інтерактивний підхід. Іноді потрібно зосередитися, бути терплячим для того, щоб кілька разів повторити матеріал або й вивчити його на пам’ять. У цьому випадку ніщо не допомагає мені так добре, як класична музика. Звісно, іноді бувають моменти, коли хочеться навчатися у повній тиші, але я можу пригадати кілька вирішальних моментів, коли застосовувалися формули для вирішення проблем, читалися великі тексти, або просто записувався конспект, коли мій мозок стимулювати рок-н-ролльні ритми.

Заїн: «Музика — для перерв»

— Що стосується музики, то я загалом радше прихильник спокійних і повільних мелодій. Однак, коли я навчаюсь, то я суворо відмовляюсь від будь-яких мелодій, які мене легко відволікають. Утім, я дозволяю робити собі перерви на їжу і тоді вмикаю ту чи іншу мелодію. Я люблю слухати ті хіти, які мотивують мене до подальшої діяльності, як, наприклад, Don’t stop believing.

Фелікс: «Налаштуйтесь на правильний ритм»

— Слухати музику під час навчання — це як самому для себе скласти рецепт заспокійливої пігулки. Вам потрібно точно знати, які інгредієнти зараз підуть на користь вашому стану. Емоції — різні, отже у вашому розпорядженні (як і у мене) може бути кілька плейлістів. За останні вісім років я склав декілька підбірок для різного стану душі. Наприклад, плейліст під назвою «you got this bro» (у перекладі: «у тебе все вийде, брате») до «I would murder the physical manifestation of this subject» (у перекладі: «я убив би фізичну матерію цього предмету») тощо.

Але найбільше я люблю плейліст, з яким я можу розслабитися. Це передусім атмосферна музика без слів. Найбільше тексту у пісні Enya, де слова практично зливаються з фоном. З мого досвіду, якщо ви можете повторювати слова пісні, то від навчання вона лише відволікатиме. Жанр, який мені до вподоби — це chill step. Чимало прикладів можна знайти в YouTube.

А ще краще — традиційна іспанська гітара, особливо фламенко. Ці мелодії творили чудеса щодо деяких з моїх оцінок. Для початку можна послухати Paco de Lucia або «amazing Spanish guitar».

Share
Написати коментар
loading...