Реклама

Як правильно просити ваших користувачів про відгуки

Марк Кьольбрюґґе (Marc Köhlbrugge), засновник BetaList, дає поради командам, які хочуть отримати вчасний та якісний відгук про свої продукти чи послуги від цільової аудиторії та покращити завдяки цьому взаємодію із клієнтами та відповідність очікуванням користувачів
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Як правильно просити ваших користувачів про відгуки
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Як правильно просити ваших користувачів про відгуки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Марк Кьольбрюґґе (Marc Köhlbrugge), засновник BetaList, дає поради командам, які хочуть отримати вчасний та якісний відгук про свої продукти чи послуги від цільової аудиторії та покращити завдяки цьому взаємодію із клієнтами та відповідність очікуванням користувачів

За його словами, від початку запуску BetaList він постійно стикався із необхідністю надавати свої відгуки, думки чи пропозиції іншим засновникам — і все це формулювалося у вигляді запитань на кшталт «Яка твоя думка?», «Як гадаєш, це добре чи не дуже?». Марк переконаний: для отримання справді вартісного фідбеку про ваш продукт подібні питання — найгірший спосіб взаємодії із користувачами. Ось що він радить зробити.

1. Бути конкретними щодо того, які саме відгуки і про що ви збираєте

Вам слід пояснити користувачам, чому і навіщо ви збираєте відгуки про свій продукт чи пакет послуг. Чи вперлася ваша команда у «глухий кут» або «скляну стелю»? Чи ви непевні стосовно низки нововведень і хочете побачити реакцію на них з боку споживачів? Це слід пояснити тим, чий фідбек ви намагаєтесь отримати. Також не завадить роз’яснити мету дослідження: відгуки вам потрібні, аби створити щось нове, покращити вже існуюче, змінити дизайн, взаємодію, концепцію, конкретну складову продукту — чи просто виявити помилки в роботі сайту чи коду й усунути їх? Така конкретика дасть змогу отримати максимально релевантні відповіді та чіткість у спілкуванні із користувачами.

2. Чітко роз’яснити користувачам, про що вам НЕ потрібні відгуки (які опції, складові чи параметри ви НЕ будете обговорювати у дослідженні)

Наприклад, під час розробки додатку чи його бета-тестування варто зазначити, що саме ви хочете обговорити — бо інакше користувачі почнуть надавати вам поради стосовно коду чи нестабільності окремих складових, хоча не це вас цікавить, бо проблеми із стабільністю роботи ви усуватимете самостійно. Тож зазначте це, аби відгуки були релевантні вашим очікуванням, а користувачі не марнували свій час .

3. Запитувати тільки ту групу користувачів, яка відповідає параметрам фідбеку

Головне — запитувати «правильних» людей про «правильні» речі, зауважує засновник BetaList. Дуже часто підприємці-початківці починають в першу чергу збирати відгуки та враження колег, партнерів чи підлеглих, бо із ними можна найшвидше встановити контакт. Натомість варто звернути увагу на думку потенційний та наявних користувачів, а не тих, хто більше «занурений» у проект. Навіть продукт, орієнтований суто на підприємців, однаково потребує цільової групи, а не абстрактного середньостатистичного підприємця. Якщо йдеться про такі складові вашого бізнесу, як стратегування чи винаймання нових працівників, однаково тут варто дослухатися не лише до колег чи партнерів. Перш ніж збирати фідбек, визначтеся із тими, хто найбільш повно відповідає критеріям оцінки та компетенціям, які потрібні для надання відгуків за складовими, що вас цікавлять.

4. Бути готовими до жорсткої критики і навіть розгрому

За словами Марка, найкращими є відгуки, які одразу переходять до суті проблеми — і загортати їх у «цукеркову обгортку» необов’зяково. Краще одразу сказати, в чому полягає відверта лажа, аби команда могла це усунути одразу, замість втрачати час, гроші та користувачів, незадоволених нестабільністю чи незручністю продукту. Будьте готові, що будуть і нещадні критики, які дощенту рознесуть те, що ви створили. Перш ніж просити групу користувачів чи окремих людей про фідбек, зазначте, наскільки безжальними вони можуть бути у своїй критиці і наскільки докладний / скептичний / критичний фідбек ви від них очікуєте.

5. Максимально спростити процедуру надання відгуків та оцінок

Отримати відгуки про свої розробки можна у різний спосіб. Десь допоможуть персональна комунікація, зустрічі та розмови. Десь варто застосувати форми для відгуків, кнопки зворотнього зв’язку чи можливість залишати коментарі (у випадку роботи із додатками чи сайтами). Якщо йдеться про роботу над книгою чи текстом, можна використати інструментарій приміток в Medium чи Google Docs. Якщо йдеться про дизайн чи макетування інтерфейсів — систему коментування чи створення версій в InVision. Одним словом, можливостей та інструментів безліч, варто лише обрати правильний, той, який відповідає вашим очікуванням та очікуванням аудиторії.

Share
Написати коментар
loading...