Реклама

В Україні запускають електронну базу свідчень про голод 1932-1933 років

Сайт розпочне роботу цього літа. Наразі кожен може передати інформацію, дослідження чи родинні спогади до центру вивчення Голодомору
Čytaty latynkoju
В Україні запускають електронну базу свідчень про голод 1932-1933 років
  1. Головна
  2. Новини
  3. В Україні запускають електронну базу свідчень про голод 1932-1933 років
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сайт розпочне роботу цього літа. Наразі кожен може передати інформацію, дослідження чи родинні спогади до центру вивчення Голодомору

Влітку 2017-го розпочне роботу платформа, створена для того, щоб кожен міг прочитати та розповісти свої родинні історії про Голодомор в Україні та події 1932-1933 років.

Історія проекту «Голодомор 1932-1933: родинні історії»

За словами координаторки проекту Ярослави Музиченко, сьогодні накопичено досить багато спогадів про ті події. Впродовж років Незалежності інформацію про страшні події 1932-1933 років збирали краєзнавці, етнологи, бібліотекарі, історики. Зараз ці спогади розпорошені або опубліковані в малотиражних виданнях, багато згадок навіть не розшифровані.

Головне завдання проекту – повернення пам’яті про 1932-1933 роки завдяки систематизації та оцифровування свідчень про окремих людей та цілі родини.

Як функціонуватиме електронна база свідчень

На сайті буде дві рубрики — «Голодомор: колекції» та «Голодомор: родинні історії». Перша частина — спогади, які записані давно. Тут буде здійснено паспортизацію і міститиметься інформація про збирача. В другій частині проекту — родинні історії про Голодомор. Кожен зможе передати інформацію до центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine) або створити власну сторінку на сайті. У перспективі базу свідчень поєднають з 3-D мапою «Місця поховання, пам’ятники і пам’ятні знаки жертвам Голодомору».

Ініціатори створення платформи стверджують, що свідчення не будуть редагувати, адже вони можуть знадобитися для вивчення мови якогось регіону чи для роботи психологів, які вивчатимуть потік думок людини.

Ми хочемо, щоб наша країна міцніла, щоб ми шукали точки опори в нашому минулому, в нашій пам’яті

Людмила Гриневич, директорка центру вивчення Голодомору

Розробники проекту просять надсилати спогади, фотографії, відео з розповідями в Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору на адресу: [email protected].

Share
Написати коментар
loading...