Реклама

Той, кого читає Цукерберґ

Він виглядає молодшим за свій вік, не переймається популярністю та говорить, що його сайт — дуже нішевий як для медійного світу; однак став одним із найвпливовіших фахівців Долини за минуле десятиліття. Журналіст BuzzFeed Чарлі Ворзел дослідив, що зробило колишнього менеджера середньої ланки лідером tech-журналістики
Čytaty latynkoju
Той, кого читає Цукерберґ
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Той, кого читає Цукерберґ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Він виглядає молодшим за свій вік, не переймається популярністю та говорить, що його сайт — дуже нішевий як для медійного світу; однак став одним із найвпливовіших фахівців Долини за минуле десятиліття. Журналіст BuzzFeed Чарлі Ворзел дослідив, що зробило колишнього менеджера середньої ланки лідером tech-журналістики

За останнє десятиліття Гейб Рівера спокійно може назвати себе людиною, котра формує історію індустрії високих технологій для топ-менеджерів, інвесторів і журналістів Кремнієвої Долини. Але він і досі вважає себе очільником вкрай нішевого проекту. Чим же він зажив популярності, яка змушує його тепер обідати з ділками, менеджерами чи уникати запитів надокучливих журналістів? Він — автор сайту новин, які читають усі.

Що зробило Ріверу знаменитим

Головне дітище Рівери — сайт-агрегатор Techmeme, більш нішевий аніж Facebook чи YouTube. Але саме цей сайт впливає на рішення та інформаційні уподобання «сильних технологічного світу цього». Серед читачів — Марк Цукерберґ, Сундар Пічай, очільники LinkedIn, PayPal,  Twitter; і навіть Сатья Наделла із Microsoft. Хантер Уолк, колишній продакт-менеджер YouTube, котрий став венчурним інвестором, підтверджує: він перевіряє цей сайт тричі а то й п’ять разів на день. Чимало менеджерів та ділків Кремнієвої Долини користуються Techmeme.

Журналістські уподобання Рівери щодо вибору щоденних новин та статей визначають історії та обговорення, що потім розлетяться усіма Сполученими Штатами. Самотужки не написавши жодного слова, Рівера формує історію та потік новин, щоденну повістку дня для легіону репортерів і редакторів. Попри такий глобальний вплив, Рівера досі почувається незатишно від уваги до своєї персони. Він — людина, якій некомфортно у натовпі та під прицілом телекамер, формує контексти, які потім у ці натовпи та телекамери потрапляють (отаке курйозне неспівпадіння).

Фото: BuzzFeed

Шлях до інтернет-журналістики

Рівері 43 роки, але він виглядає на десять років молодшим — саркастичний, самозневажливий і трохи нервовий, зовсім не схожий на самовпевненого журналіста чи стартап-підприємця, якими їх ми звикли уявляти. Він був інженером у Intel, допоки не запустив 2005 року сайт Techmeme. Той автоматично збирав новини та посилання із різних сайтів щодо всяких технологій. Він також створив Memeorandum, сторінку-агрегатор із аналогічним зовнішнім виглядом і (яку згодом перетворив на ЗМІ під назвою Mediagazer). Обидва проекти — спроба побороти інформаційний хаос, котрий панував у потоці безкінечних новин та статей через RSS-стрічки. 2008 року, аби зробити контент різноманітнішим та цікавішим, Techmeme переключився на людей в якості агрегаторів контенту.

Вся діяльність Techmeme від самого початку і його не надто вражаючі успіхи з комерційної точки зору суперечать стереотипам щодо популярного сайту. Він не є соцмережею, він не має мобільного додатку і не випускає інформаційних розсилок. Натомість, отримує прибуток від спонсорованих повідомлень та платних оголошень про вакансії. Рівера особливо наголошує на тому, що не мав і не має намірів шукати стороннього інвестора. А заголовки цього ресурсу, як правило, виглядають як конспекти історій, про які йдеться за посиланням: у них сиплять цифрами та фактами не гірше, аніж деякі сайти роблять у великих статтях.

Протягом перших 7 років Techmeme зберіг зовнішній вигляд такий, неначе його дістали прямо з епохи буму доткомів на початку «нульових». Редизайн відбувся лише 2012 року, і тепер він скидається на сторінку газети. Основою його досі залишається текст, а не дизайн.

Чому Techmeme вдалося «вижити»?

«Вбивці Techmeme» — просто введіть це у пошуковик, і ви побачите кладовище невдалих експериментів: ePlatform, «Нью-Йорк Таймс» та їхній Blogrunner, Google Blogsearch, і щось під назвою Newspond. Вони всі програли, а Techmeme вижив — і навіть не боїться перетікання аудиторії у Twitter.

Генеральний партнер Google Ventures і колишній автор у команді TechCrunch Зіґлер упевнений: це все стало можливим завдяки тому, наскільки точно та глибоко проект описує усе, що відбувається у венчурній індустрії. Тут є всі новини, які ви маєте знати, якщо працюєте в сфері IT. Джо Браун, головний редактор Popular Science, назвав Techmeme в якості головного майданчика інсайдерів-ентузіастів і порівнює сайт із «невеликим ресторан, який подає лише свою улюблену страву. І для людей, які зацікавлені в технологіях та tech-бізнесі, знати та використовувати Techmeme — свого роду ознака певного статусу».

Techmeme публікує 30-40 історій щодня із тисячі. Рівері та його команді доводиться постійно робити вибір, які наративи сьогодні важливі,а які — ні.

—Скажімо, є розповідь про сексуальні домагання в компанії. Наскільки ми розкриваємо цю тему? Якщо ми розглянемо кожну крихітну ітерацію скандалу, люди подумають, що ми забагато про це пишемо і чи не стали ми інструментом певної пропаганди.

Рівера не вважає себе журналістом чи репортером і взагалі каже, що класифікація його не надто обходить. Каже, що не надто дбає про титули, визначення чи формальні назви.

Ключ до успіху

І хоча Рівера хитро уникає прямих відповідей, але не заперечує, що він часто має вирішальне слово, що ставити (або не ставити) на сайт: «Якщо я зацікавлений у певній темі і виникає дискусія, як правило, я виграю суперечку на свою користь».

Не всі погоджуються і з тим, як створювати контент, здатний потрапити на Techmeme. У 2011 році Зіґлер опублікував пост, у якому переконував, що «технологія ведення блогу — це гра» тільки з трьома ключовими елементами, «які мають значення: кількість переглядів та Techmeme — серед них». Відійшовши виключно від новин про гаджети чи винаходи на користь бізнесу та культури стартапів, проект трохи втратив колишнього «блиску», та не перестав впливати на журналістів та редакторів.

«Techmeme має впливову аудиторію, і тому я завжди відчував, що коли твій матеріал потрапляє на цей сайт — це ознака того, що ти створюєш контент, який дійсно багато важить для людей,» — каже Кейсі Ньютон, головний редактор розділу про Кремнієву Долину у редакції The Verge.

Якщо поглянути на лідерів Techmeme і його ТОП-30 авторів, стає зрозумілим, що головними тут стають як правило інсайдерські блоги із великим обсягом аналітичних матеріалів чи детальних оглядів. Довгий час тут «королем гори» був TechCrunch — Рівера навіть орендував приміщення у Майка Аррінґтона, а також зробив одним із редакторів вихідця із TechCrunch.

Хоча йому часто закидали конфлікт інтересів, Рівера заперечував, що ці особисті відносини можуть на таке натякати. Він визнав, що увага від головного редактора TechCrunch допомогла сайту, та каже, що не меншу роль відіграв 2005-го і відомий техноблоґер Роберт Скобл. Індустрія стартапів досі вважає цей сайт одним із найбільш корисних. А Рівера вдало справляється із роллю керівника найбільш неординарного контентного проекту Долини. Принаймні, так здається.

Share
Написати коментар
loading...