Reklama

🎮 «Dorosli» igry na planšeti. Vražennja vid Resident Evil Village dlja iPad

Čy spromožni planšet abo iPhone povnocinno zaminyty portatyvni konsoli?
Читати кирилицею
🎮 «Dorosli» igry na planšeti. Vražennja vid Resident Evil Village dlja iPad
  1. Головна
  2. Igry
  3. 🎮 «Dorosli» igry na planšeti. Vražennja vid Resident Evil Village dlja iPad
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Čy spromožni planšet abo iPhone povnocinno zaminyty portatyvni konsoli?

Budučy konsoľnym gejmerom, ja zavždy stavyvsja do mobiľnyh igor deščo zverhńo. Donat, sproščena grafika, nezručne keruvannja, zaležnisť vid stanu akumuljatora – te, ščo perše spada meni na dumku pry їh zgadci. Ja nikoly ne vvažav sebe ciľovoju audytoriju mobiľnyh rozvag, i dosyť ridko zvertav svoju uvagu v їh storonu. Ale, jak i vsjudy, buvajuť vyključennja.

Vydavci igor inodi portujuť svoї konsoľni hity na mobiľni platformy, dajučy zmogu vlasnykam smartfoniv ta planšetiv otrymaty povnocinnyj – v mojemu rozuminni – igrovyj dosvid na svoїh devajsah. Dosi pamʼjataju jak vperše zapustyv GRID Autosport na iPad ta buv pryjemno vraženyj grafikoju i vzagali možlyvistju graty v taku «velyku» gru na nevelyčkomu tonkomu planšeti. Ale vse ce skoriš vyključennja ta, jakščo buty vidvertym, igry ne peršoї svižosti. Inša rič, koly nam proponujuť pograty v ščoś nove ta masštabne. Take jak svižeńkyj Assassin’s Creed Mirage, napryklad. Abo ne takyj svižeńkyj ale geniaľnyj Death Stranding z jogo veletenśkym ta maľovnyčym vidkrytym svitom. I vse ce na «mobilkah». Paru rokiv tomu pro take i pomyslyty bulo važko.

Ta poky Ubisoft ta studija Kodzimy zajmajuťsja poliruvannjam svoїh hitiv pered relizom, kompanija Capcom vže vstygla nas poraduvaty. Imenytyj japonśkyj vydaveć, tvoreć vsesvitńoju vidomoї gorror-seriї Resident Evil, uklav ugodu z Apple na portuvannja vlasnyh proektiv na їh mobiľni prystroї. Vse ce stalo možlyvo zavdjaky duže potužnym čypam, jaki vykorystovujuťsja v ostannih modeljah iPad ta iPhone 15 Pro. Naprykinci žovtnja japonci vypustyly Resident Evil Village na «jablučnyh» devajsah, i ja, jak ščaslyvyj vlasnyk iPad Pro na čypi M1, prosto ne mig projty povz takoї nagody i na vlasni oči ne pobačyty, jak taka masštabna ta dovoli fotorealistyčna gra vede sebe na planšeti.

Ale počnu ja z samogo počatku, z togo, pro ščo v ogljadah abo peršyh vražennjah zazvyčaj nikoly ne zgadujuť. Z vykačuvannja ta instaljaciї gry. Čomu na ce vzagali potribno zvernuty uvagu? Sprava v tim, ščo z magazynu App Store nam proponujeťsja zavantažyty lyše nevelyčku častynu gry rozmirom trohy biľšym za 1 GB, jaka dozvolyť vam zapustyty її ta počaty «spravžnje» zavantažennja. I oś tut u mene počalysja problemy, z jakymy ja na konsoljah nikoly ne stykavsja: pislja godynnogo očikuvannja indykator zastyg na misci i vzagali ne projavljav hoč jakyhoś oznak žyttja.

Dovelosja perezapuskaty dodatok. Sytuacija ne duže pokraščylasja, i zdavalosja, ščo zavantažennja bude tryvaty vično. Krim togo ekran planšetu postijno vymykavsja, i, jak meni zdalosja, v fonovomu režymi proces zavantažennja vzagali prypynjavsja. Ale narešti ce stalosja, i pislja pʼjaty godyn očikuvannja planšet poraduvav spoviščennjam, ščo moї straždannja skinčylysja i vse gotovo. Vtomlenym ta znervovanym ja počav gru.

I ja buv v zahvati. Kartynka na 11-djujmovomu ekrani tišyla oko krutoju grafikoju, detalizacijeju ta mʼjakymy nemov šovk tinjamy. Ce buv tak zvanyj «konsoľnyj ekspiriens» ale na planšeti. Na počatku gry ja vzagali ne zazyrav v nalaštuvannja grafiky, lyše myluvavsja zatyšnym interʼjerom počatkovoї lokaciї – nevelyčkogo budynka golovnogo geroja. I v ćomu bula osnovna pastka gry, bo koly my potrapljajemo na biľš vidkrytu miscevisť, zalizo planšetu na žaľ vže ne spromožne vydavaty taku ž plavnu kartynku. Ta prosidannja kadriv – ce šče piv bidy. Najbiľše moje zdyvuvannja bulo, koly ja dotorknuvsja ekranu. Do ćogo ja keruvav vyključno za dopomogoju gejmpada, bo korystuvatysja tak zvanymy virtuaľnymy knopkamy na dyspleї v podibnyh igrah zmožuť tiľky zavzjati zbočenci. Tak oś, ekran buv nastiľky garjačym, ščo ja leď ne otrymav opik.

Meni stalo trohy motorošno. Zovsim ne v takyj sposib ja planuvav otrymaty pereljak vid Resident Evil. Ja odrazu ž poliz v nalaštuvannja ta počav prybyraty vsi «krasoty», fiľtraciї ta efekty. Ne dopomoglo. Na ekrani – myľna kaša, – a temperatura dosi jak u nagritoї pateľni. Zekonomlju vaš čas ta perejdu odrazu do pidsumku. Spravy značno pokraščylysja, koly ja vvimknuv obmežennja na poznačci v 30 kadriv v sekundu (vidmiču, ščo nalaštuvań v gri duže bagato, majže jak v kompʼjuternij versiї). Planšet stav leď teplym, pry tomu ščo ja povernuv značnu kiľkisť efektiv ta pidvyščyv riveń grafiky. Koly ja zmyryvsja z groju v 30 fps, to narešti počav otrymuvaty nasolodu vid grannja. Ja porynuv v cej nebezpečnyj gotyčnyj svit na dekiľka godyn ta zmig vidirvatysja lyše todi, koly mij planšet poprosyvsja na zarjadku. Možna konstatuvaty fakt: Resident Evil Village cilkom možlyvo povnistju projty na iPad i pry ćomu vaš gadžet ne peretvoryťsja na pidsmaženyj šmatok aljuminiju. Ne znaju jak vy, a osobysto ja rahuju ce za velyke dosjagnennja.

***

Čy vidbulaś jakaś revoljucija v mobiľnomu gejmingu? Poky ščo rano pro ce govoryty. Apple stvoryla dijsno potužni čipy dlja mobiľnyh devajsiv, ale u mobiľnosti je svij njuans – vidsutnisť aktyvnoї systemy oholodžennja. Majemo sytuaciju, koly produktyvnosti vdostaľ ta vona upyrajeťsja v banaľnyj nagriv. Tym ne menš, pograty ta naviť povnistju projty z vidnosnym komfortom Resident Evil Village na iPad z čypom M1 možna vže śogodni, hoča i pry 30 fps. Gadaju u vlasnykiv planšetiv na M2 spravy šče krašče. Tobto potencijno novi smartfony ta planšety vid jablučnogo giganta cilkom možuť staty prjamymy konkurentamy jak minimum portatyvnym konsoljam. Vse zaležyť lyše vid popytu na «velyki» igry z boku vlasnykiv cyh mobiľnyh prystroїv.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...