Reklama

🎮 Ogljad PlayStation VR2 ta porivnjannja z PS VR1

Rozkazuju pro tehničnu skladovu PlayStation VR2, porivnjuju її z poperednim pokolinnja ta diljusja vražennja vid korystuvannja.
Читати кирилицею
🎮 Ogljad PlayStation VR2 ta porivnjannja z PS VR1
  1. Головна
  2. Igry
  3. 🎮 Ogljad PlayStation VR2 ta porivnjannja z PS VR1
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Rozkazuju pro tehničnu skladovu PlayStation VR2, porivnjuju її z poperednim pokolinnja ta diljusja vražennja vid korystuvannja.

24 ljutogo narešti vidbuvsja start prodaživ onovlenoї garnitury PlayStation VR2.

Po-perše, v ostannij moment stalo vidomo, ščo oficijna cina vse ž zminylasja vid peršočergovo zajavlenoї i zamisť 23 200 grn za prostu versiju ta 25 300 grn za bandl z groju, cinnyk stav 25 000 ta 26800 vidpovidno. Ščo v pererahunku na jevro (bo my rahujemosja jak jevropejśkyj rynok) skladaje deś 595€ ta 640€. I ce lyše na 40 jevro biľše za zagaľnosvitovyj oficijnyj prajs na danu garnituru. V pryncypi, jak dlja kraїny, de dovoli neperedbačuvanna valjutna gojdalka, to zazor biľš menš normaľnyj.

Drugyj moment, poky ščo, oficijno v Ukraїnu ne postavljatymuťsja goli VR2. Lyše bandly iz vaučerom na gru Horizon Call of the Mountain. Z odnijeї storony ce rozčarovuju, a z inšoju – hid zrozumilyj, bo zabigajučy na pered možu skazaty, ščo progres u kartynci pomitnyj ne v usih igrah, a Horizon Call of the Mountain dijsno pokazuje na ščo zdatna nova garnitura virtuaľnoї reaľnosti.

KOMPLEKT

Korobka vykonana v minimalistyčnomu i standartnomu dlja Sony styli z jakisnoju poligrafijeju.

Prysutnisť tiľky ukraїnśkyh napysiv včergove nagološujuť pro oficijne postačannja garnitury v Ukraїnu.

I hoč danyj komplekt formaľno menšyj za poperednje pokolinnja, rozmir korobky majže takyj samyj, a to j naviť biľšyj.

V komplekti u nas jde sama garnitura, dva muvosensy (hoča oficijna v nyh nazva PlayStation VR Sense), lyš odyn drit dlja zarjadky, instrukciї ta v mojemu vypadku vaučer na gru.

I jakščo porivnjuvaty z poperednim pokolinnja, to ce nejmovirnyj progres. Dlja rozuminnja, jak vygljadaje PSVR1 ta PSVR2

Teper nepotribno okremyh stancij, kupy pidključeń ta kupy drotiv. Beremo odyn drit z samoї garnitury ta pidključajemo jogo čerez perednij type c našoї PlayStation 5.

V cilomu pidključennja PSVR1 potrebuje u vas lyš odnogo nalaštuvannja, ale kupa drotiv mene zavždy vybišuvala. Pljus VR ce ta štuka, jaka zgodom vidhodyť na drugyj plan, do vyhodu novyh igor. I tomu možlyvisť legko vidključyty її ta poklasty kudyś do šuhljady – je čymalym pljusom, prynajmni dlja mene tak točno.

ZOVNIŠNIJ VYGLJaD TA ERGONOMIKA ŠOLOMA

Šolom minimaľno vidriznjajeťsja vid poperedńogo pokolinnja. Use vykonano u pljus minus tomu ž styli. Zamisť svitlovyh indykatoriv, zavdjaky jakym kamera zčytuvala ruhy, teper u nas vbudovani čotyry kamery v sam šolom i same vony vidpovidajuť za robotu garnitury.

Z ćogo vyplyvajuť jak pljusy, tak i nevelyčki minusy. Z pljusiv – ne potribno maty dodatkovu kameru ta potencijno krašče rozpiznavannja ruhiv kontroleriv. Ale teper dlja grannja, prostir u jakomu vy grajete, maje duže dobre osvitljuvatysja, inakše kamera ne bude rozumity, ščo vzagali vidbuvajeťsja. Tomu dlja tyh hto grajeťsja vvečeri pry vymknenomu svitli čy maje pogane domašnje osvitlennja možuť vidčuty dodatkovi skladnošči.

Na perednij paneli znahodyťsja ta sama knopka reguljuvannja linz po daľnosti do očej ta dodaly koleso, jake reguljuje vidstań miž očyma i daje zmogu krašče nalaštuvaty rizkisť zobražennja.

Znyzu knopka vmykannja, mikrofon ta knopka, jaka daje zmogu vključyty kamery ta bačyty use navkrugy sebe.

Funkcional dovoli korysnyj. Prote, jakisť zobražennja DUŽE nyźka. I, napryklad, pročytaty važlyve povidomlennja z telefonu čy naviť z kompʼjutera pid čas strimiv, u vas ne vyjde. Ale u vas zʼjavljajeťsja možlyvisť ne znimajučy okuljariv podyvytysja ščo vidbuvajeťsja navkrugy, de same v prostori vy znahodytesja ta možlyvisť pogovoryty z ljuďmy jaki vas otočujuť pid čas igrovogo seansu.

Po bokah garnitury – taki sami otvory dlja navušnykiv, jak i v PSVR1 drugoї reviziї ta takyj že pryncyp reguljuvannja šoloma na golovi. Lyš zminyvsja trohy dyzajn.

Na žaľ, prybraly knopky švydkogo reguljuvannja gučnosti navušnykiv. Ne vsi igry pidtrymujuť švydke nalaštuvannja čerez menju konsoli. Dejaki stavljať її na pauzu i v takomu vypadku neobhidno kožen raz zahodyty v ce menju, minjaty zvuk, sluhaty, ščo u vas vyjšlo, potim znovu zahodyty v menju… i tak poky ne dosjagneš bažanogo rezuľtatu.

Takož zminyly material vseredyni šoloma. Ne znaju točno, ščo to za material, tomu sprobuju pojasnyty svoїmy slovamy, odrazu porivnjavšy z poperednimy modeljamy.

Na PSVR1 drugoї reviziї (peršoї u mene ne bulo) lobova i zadnja častyna buly dovoli mʼjakymy, pryjemnymy na dotyk i niby maly vseredyni ščoś po typu paralona. Tak, tam bulo pokryttja, jake malo za metu zmenšyty spovzannja i jake čerez pit duže švydko styralosja. Ale ja jogo povnistju ster i riznyci ne vidčuv, golovne, ščo vin zalyšyvsja tak samo mʼjakym.

U PSVR2 ne maje čomu styratysja, ale material nastiľky givnjanyj, ščo slovamy ne peredaty. Vseredyni ne maje paralonu, a niby lyš pustota, na dotyk vin jak majže jakyjś plastyk. A pry natyskanni vydaje naviť zvuk. Ja prjam baču, ščo koly vin porveťsja, a vin 100% porveťsja (i čomuś prypuskaju, PRYPUSKAJu), ščo ce staneťsja vidnosno švydko, vin prosto počne rizaty škiru. Zvisno, ščo poky ćogo ne trapyťsja, ce vse prypuščennja, ale oś taki peredčuttja i golovne zasterežennja ja maju.

Okrim ćogo hoču skazaty, ščo i sam plastyk z jakogo zroblenyj novyj šolom vidčuvajeťsja značno deševše aniž na PSVR1 drugoї reviziї.

Prote, na golovi vin sydyť jakoś po inšomu. I jak meni zdalosja zručniše. Raniše šolom ljagav na golovu i vse navantažennja jšlo na čerepušku vašoї golovešky. Zaraz niby častkovo na golovi, a častkovo na perenissi, jakščo možna tak skazaty. Taka posadka rozpodiljaje navantažennja i golovne, šolom biľš vpevneno trymajeťsja na golovi j v ńogo menše šansiv zletity.

Zagalom zručno i komfortno. Lyš ne vystačaje mʼjakosti na lobnij častyni šoloma. Bo koly ja jogo znimaju, to vidčuttja, ščo meni htoś po pyci nadavav 

TEHNIČNA SKLADOVA

Šolom novogo pokolinnja virtuaľnoї reaľnosti maje vže dva OLED-dyspleї z rozdiľnoju zdatnistju 2000 x 2040 ščo v 4 razy perevyščuje rozdiľnu zdatnisť oryginaľnoї PlayStation®VR, takož maje HDR ta pidtrymku 120 kadriv na sekundu

I hoč cyfry dovoli suttjevi, ale na peršyj pogljad, riznycja zdajeťsja ne suttjevoju. Prynajmni vau efektu vid rozdiľnoї zdatnosti jak na TV, ja točno ne vidčuv. Znajete, koly vperše perehodyš z full HD na 4K, to na televizori use niby až rjabyť vid čitkosti. Tut takogo ne vidčuvajeťsja. Ale koly znovu odjagaješ VR1, to rozumiješ, ščo perše pokolinnja, ce jakaś myľna i temna hriń.

Meni ce deščo nagadalo peršyj dosvid Dualsense: spočatku, typu klasno, ale jakoś ne prjam vau-vau. Ale koly potim znovu bereš DualShock, to ne možeš zrozumity, ščo ce vzagali za “mertvyj” devajs.

Otož reaľno riznycja je, kartynka značno detalizovaniša, nasyčeniša i jaskraviša. Ale slid zauvažyty, ščo vona čitka v centraľnij častyni ekrana. Jakščo golovu trymaty rivno i dyvytysja v kraj, to v tyh miscjah zobražennja vse odno bude myľnuvate. Popry zajavlenu funkiju…

“TOČNE VIDSTEŽENNJa OČEJ”

Funkcional niby zroblenyj biľše dlja togo, ščob zmenšyty navantažennja na občysljuvaľni momenty garnitury. Typu kudy dyvymosja – tam i čitkiše zobražennja. Ale garnitura značno prograje ljudśkomu mozku i tomu času na obrobku kartynky neobhidno biľše. Možlyvo same tomu i ne vidčuvajeťsja otoj vau efekt vid 4k, adže tam de ty fokusuješsja protjagom pevnogo času kartynka duže detalizovana, v inšyh miscjah vona prodovžuje vygljadaty myľnuvatoju. Ale povtorjusja, jakščo my rozgljadajemo obʼjekt, jakyj poruč z namy j zatrymujemo na ńomu pogljad, to tam detalizacija šykarna.

Z pryjemnogo i zručnogo, ščo teper zavdjaky pogljadu možna korystuvatysja navigacijeju v igrah. Igrolandno funkcional šče nide ne vidčuv, hoča vže znaju pro gru de cja fiška bude juzatysja reguljarno. Ce Before Your Eyes, de na zakryvanni očej pobudovanyj uveś igrolad. Gra maje buty cikavoju. Detaľniše pro neї u našomu podkasti rozkazuvav Oleksa Meľnyk oś v ćomu vypusku.

Takož ogološeno, ščo v žahastyku The Dark Pictures: Switchback VR tež buduť vykorystovuvaty cej funkcional i pry klipanni očyma, vorogy buduť zʼjavljatysja blyžče do vas. Zvučyť stŕomno. Čekaju na reliz gry.

3D ZVUK

Ce napevno odyn z elementiv do jakogo u mene najbiľši pretenziї ta rozčaruvannja. 3D zvuk na VR1 meni zavždy duže podobavsja. Ja prjam vidčuvav v igrah kožen krok: z jakoї storony ta na jakij vidstani umovno znahodyvsja inšyj personaž, vybuh čy šče ščoś. Tut že nam zajavljajuť pro «nejmovirno realistyčne zvukove seredovyšče» zavdjaky tehnologiї Tempest 3D AudioTech2.

Ja ne te ščo cju tehnologiju ne vidčuv, ja 3D ledve rozibrav. Stukajučy po barabanah u Drums Rock, ja ledve čuv sami udary po ustanovci. Pravda v tyh že Zorjanyh Vijna sytuacija bula vže značno kraščoju. Ja prypuskaju, i meni duže i duže hočeťsja viryty, ščo ce lyš programna problema, i ja prydav ćomu takogo značennja, bo typu ž gra muzyčna, tam zvuk maje buty vzagali bomba, ale ni. Budu testyty dali, oskiľky nu ne može nijak v novij garnituri zvuk buty giršyj za poperednju. Tym pače ščo PS5 maje svoї zvukovi pokraščennja ta tehnologiї jaki majuť garno pracjuvaty u zvʼjazci.

Takož do VR2 dodaly vibraciju samogo šoloma. Zagalom dopovnennja prykoľne. Hoč tam i stoїť odyn motor, ale vidčuttja obʼjemnosti vibraciї prysutnje. Dodatkovogo zapamoročennja cej funkcional u mene ne vyklykav. Malo togo, možna bulo b zrobyty jogo i syľnišym. Z neterpinnjam čekaju, koly vyjde Creed: Rise to Glory – Championship Edition i tam vid kožnogo propuskannja udariv bude vibruvaty makitra.

REŽYM 120 GC

Ledve ne zabuv jogo protestuvaty j rozkazaty.

Ocinyty ja zmig jogo lyš u Call Of Duty Modern Warfare 2022.

Ne znaju, ce povʼjazano z tym, ščo mij TV ne vydaje zobražennja u takij častoti čy vono z usima televizoramy tak pracjuje. Ale koly ja vmykaju v šolomi 120 GC, to režym prekrasno aktyvujeťsja, ale zobražennja na TV vymykajeťsja. Ne baču v ćomu žodnyh problem, ale možlyvo dlja kogoś ce maje značennja.

Nagrav hvylyn 40 i zovsim ne vtomyvsja. Ale jakščo dlja vas u šuterah važlyvyj rezuľtat, to cej režym navrjadčy pidijde, oskiľky neobhidno postijno krutyty golovoju, to na kartu ugori zliva, to na mušku, to šče kudyś. Ale 120GC – ce zvisno krutyj dosvid. Plavnisť prosto zaškaljuje. Kolyś obovʼjazkovo prydbaju sobi takyj televizor.

REŽYM KINOTEATRA

Ce koly vy vmykajete fiľm (v mojemu vypadku Youtube) i dyvytesja jakuś stričku. Zagalom vidčuttja, ščo ty v kinoteatri prysutnje.

Je možlyvisť zbiľšuvaty čy zmenšuvaty same polotno. Kartynka nasyčena i čitka (v centraľnij častyni vašogo pogljadu, tož golovoju trošky treba vertity). Tomu v teoriї možna spokijno ščoś podyvytysja. Ale čy budu ja ce robyty na praktyci? Ne vpevnenyj. Hiba, ščo kiľka raziv dlja dosvidu.

PO ŠOLOMU NIBY VSE. TEPER PRO MUVOSENSY

Vybačte, ale kožen raz govoryty Playstation VR2 Sense (same taka їhnja oficijna nazva), ce durnja. Pohodu ljudyna, ščo teper vidpovidaje u Sony za nejming perejšla do nyh z MICROSOFT (ja pro nejming їhnih konsolej)

Material v muvosensah rozčarovuje, tak samo jak i material šoloma. Ne te, ščob plastyk buv dašmanśkyj-dašmanśkyj. Ale v rukah vin vidčuvajeťsja deševše za svoїh poperednykiv. Česno kažučy, za ci groši – ce namahalovo i ne povaga do spožyvača. Soni ne robiť tak, buď laska.

Z pryvodu dyzajnu, to v porivnjanni z poperednim pokolinnja vin kardynaľno zminenyj. Teper ce ne prosti palyčky. Vzjaty v buď-jaku ruku ne vyjde. Navkrugy dodaly zahysnu okantovku.

Na oboh kontrolerah narešti zʼjavylysja stiky dlja peresuvannja i keruvannja golovoju v igrah. Prybraly čotyry knopky, zalyšyvšy po dvi na muvosens. Zliva – trykutnyk, kvadrat, a sprava – kolo ta hrestyk.

Zʼjavylysja dodatkovi knopky R1, dodaly sensorne rozpiznavannja šče odnogo paľcja (v riznyh igrah pracjuje v riznyh miscjah), a R2 otrymav adaptyvnu pidtrymku vid DUALSENSE z PS5. Hto dosi časom ne znaje, ščo ce take, korotko pojasnju. Pry natyskanni na «umovnyj kurok» po perše my vidčuvajemo suprotyv, a po druge my vidčuvajemo viddaču. Ja prosto nejmovirno obožnjuju, ci trygery na prostomu dualsensi i tomu radyj, ščo vony zʼjavylysja teper i tut. Jedyne, ščo na DualSense cej funkcional vidčuvajeťsja značno krašče.

Takož dodaly taktyľnyj zvorotnyj zv’jazok. Ce, napryklad koly ščoś poruč vybuhaje, to my vidčuvajemo dodatkovu vibraciju u muvosensi.

I može okremo ci funkciї zvučať ta vygljadajuť dyvno i jakoś nesurazno, ale v kompleksi vony dajuť značne i dodatkove zanurennja u virtuaľnyj svit.

Z minusiv, ce te, ščo teper usi predmety beruťsja ne knopkoju R2, a centraľnoju R1. I tomu koly treba nesty predmet dovgo, to serednij paleć duže vtomljujeťsja (ale majže v usih igrah, možna zminyty nalaštuvannja ne na trymannja, a prosto natyskannjam).

V uśomu inšomu kontrolery v ruci sydjať zručno, graty komfortno.

ZOVNIŠNIJ VYGLJaD I TEHNIČNI HARAKTERYSTYKY CE DOBRE. A ŠčO Z IGRAMY TA VRAŽENNJaMY?

Najbiľšym rozčaruvannjam i čymalym minusom novoї garnitury je vidsutnisť pidtrymky igor z poperedńogo pokolinnja. Hto vže maje jakuś biblioteku igor – može pro neї zabuty, adže ne bagato rozrobnykiv zajavyly pro bezkoštovnyj apdejd.

Ale na relizi anonsovano blyzko 20 igor. I šče blyźko 10 vyjde protjagom najblyžčyh dvoh misjaciv. Tomu pograty bude u ščo i na buď-jakyj smak.

Ja ž osobysto poky ocinyv usi dostupni demky, a z povnocinnyh igor pograv u Horizon Call of the Mountain, Resident Evil Village ta fitnes dodatok ​​LES MILLS BODYCOMBAT Ale na relizi anonsovano blyźko 20 igor. I šče blyźko 10 vyjde protjagom najblyžčyh dvoh misjaciv. Tomu pograty bude u ščo i na buď-jakyj smak.

Zagalom ja možu vidmityty, ščo v usih igrah stala značno krašča detalizacija svitu. Kartynka značno jaskraviša ta nasyčyniša. Zagalom grafika suttjevo pokraščylaś, ale majte na uvazi, ščo ne v usih igrah. U tomu ž Horizon detalizacija bombična: vydno fakturu rukavyčok, možna rozgledity i povodyty paľcjamy po travyčci, a voda – ce prosto ščoś nejmovirne. Odnoznačno ce te, ščo varto sprobuvaty.

Rezydent Selo, takož vygljadaje krašče za tu ž śomu častynu, jaka bula na VR1. I hoč tam vže biľše pomičaješ tekstury i frejmrejt jakoś bʼje po očah, ale koly monstry nablyžajuťsja vprytul do tebe, to realizm i їhnja detalizaci – zaškaljuje. Ja projšov RE VILLAGE kiľka raziv na platynu tož dumav, ščo mene važko čymoś naljakaty. Ale grannja u VR – ce zovsim inšyj dosvid.

Grav trošky u Puzzling Places. Na peršyj pogljad ce jakaś necikava fignja, ale ja zalyp u nij dobrjače: prykoľna medetatyvna igraška, de pry zatrymanni pogljadu možna rozgledity detali zibranyh obʼjektiv.

​​LES MILLS BODYCOMBAT – ce toj vypadok, koly gru/aktyvnisť vytjaguje ne grafika čy kartynka šoloma, a same muvosensy. Vony pidnimajuť fitnes trenuvannja na novyj riveń. Jakščo raniše ce bulo lyš boksuvannja, to teper je možlyvisť vykonuvaty vpravy, jaki zadijujuť i mʼjazy spyny, i žyvota i nogy.

Po inšyh igrah, pljus-minus vse odnakovo.

Možlyvo povtorjusja, ale okrim vizuaľnogo pokraščennja, novi muvosensy odnozna pidnimajuť vaše grannja i zanurennja u virtuaľnyj svit na novyj riveń. Ale zagalom NE VARTO OČIKUVATY NA JaKYJŠ SUPER PUPER NEJMOVIRNO KRUTEĆKYJ STRYBOK.

Po-perše “SUPER-PUPER” ne maje, a po-druge, pry takomu nalaštuvanni, prydbavšy okuljary vy vidčujete značno biľše zadovolennja i menše rozčaruvannja.

Progres i rozvytok vidčutnyj dobrjače, osoblyvo, koly povertaješsja na perše pokolinnja VR, ale vin duže zaležyť vid rozrobnykiv igor, adže v jakyhoś momentah riznycja z poperednim pokolinnjam minimaľna (jak ot na barabanah), a v jakyhoś prjam vau-vau (toj že Horajzen). Tomu zaraz ce duže nagaduje sytuaciju z PlayStation 5 na relizi, koly zalizo potužne je, a ot igor šče ne vypustyly.

Zagalom ce vže vse bulo. Tež same, ale krašče. V dejakyj momentah značno krašče, a v dejakyh ne syľno. Ale vse ce “krašče” koštuje majže 25 000 grn (vidnimaju gru). Čy vartuje ce takoї riznyci?

Zvisno, ščo pravyľniše skazaty: “kožen pryjmaje rišennja sam», ale osobysto ja maju velyki sumnivy. Jakščo je “viľni groši” – to zvisno treba braty. Možna rozgljanuty v kredyt rozbyvšy na 10 misjaciv, jak ce zrobyv ja i todi vono ne tak bʼje po kyšeni. Ale jakščo vy, obmeženi u finansah i typu zbyrajete ostannje, ščob otrymaty ”igrašku svojeї mriї, bo hočete pograty poky ne pryletila raketa čy šče ščoś” to ce točno togo ne vartuje. Prynajmni dopoky ne vyjde šče kiľka AAA projektiv.

VR – ce krutyj dosvid, ce nejmovirna zabavka z druzjamy, ale druzi ne pryhodjať kožen deń, ne kožen organizm normaľno spryjmaje gru u virtuaľnij reaľnosti.

Jakščo za PlayStation 5 ja toplju, jak rič jaku maje prydbaty kožen, ne zaraz, ale točno zgodom, to po VR ja ne budu takym kategoryčnyj. Vse ž cina značno kusajeťsja.

P.S kažuť, ščo Gran Turismo 7 – ce anrial .

Tož čekajemo novyh velykyh igor. A poky možete pidpysatysja na naš tvič kanal https://www.twitch.tv/vmistozher Tam budu probuvaty periodyčno ščoś strimyty razom z PlayStation VR2.

Pryjednujtesja do našoї spiľnoty PlayStation Ukraїna Community u Facebook.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...