Reklama

🤨 Zmoskovščena spiľnota: abo čomu ukraїnśkoї spiľnoty S.T.A.L.K.E.R. nemaje jak takoї

Nače j stalker ukraїnśka gra, nače j vy ukraїnomovnyj, ale čomuś i blogery po ńomu tiľky rosijśki, i modiv z ukraїnśkoju lokalizacijeju nemaje...
Читати кирилицею
🤨 Zmoskovščena spiľnota: abo čomu ukraїnśkoї spiľnoty S.T.A.L.K.E.R. nemaje jak takoї
  1. Головна
  2. Igry
  3. 🤨 Zmoskovščena spiľnota: abo čomu ukraїnśkoї spiľnoty S.T.A.L.K.E.R. nemaje jak takoї
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Nače j stalker ukraїnśka gra, nače j vy ukraїnomovnyj, ale čomuś i blogery po ńomu tiľky rosijśki, i modiv z ukraїnśkoju lokalizacijeju nemaje...

Ruskij mir peresliduvav našu kraїnu nejmovirno dovgo. Stolittjamy namagajučyś asymiljuvaty nas, prynyžuvaty, robyty malorosamy. I varto vyznaty, v nyh ćogo ne vdalosja, bo Ukraїna bula, je ta bude tym ostrivcem voli, pro jaku rosijany čuly hiba ščo v svoїh ZMI. A vsi my znajemo, ščo za ZMI na rosiї.

Vtim, dekogo cej їh gydotnyj mir vse ž taky zmig začepyty, bez ćogo nikudy. Napryklad, daleko ne kožen bloger z ukraїnśkym pasportom ta rosijśkym kanalom zmogly znajty v sobi smilyvisť skazaty buvaj neadekvatam iz Z na avatarkah. Vony prodovžujuť spodivatysja, ščo vse bude jak raniše, ščo vony prodovžať zarobljaty rubli j bratatysja z orkamy. Tomu vony prodovžať movčaty v trjapočku, inkoly mjamljačy pro apolityčnisť ta rozvažaľnyj kontent. Vony prodaly svoju volju. I my ćogo ne zabudemo.

A ščo ž v našomu ljubomu ukraїnśkomu stalkerśkomu kom’juniti? Tomu samomu, jakyj bukvaľno žyv vsi ci roky pid takym sobi “protektoratom” staršogo rosijanśkogo brata? Nazvanogo brata, jakyj z takoju radistju uvignav kožnomu z nas noža u spynu.

Cej tekst počynavsja z rozboru reakciї rusnjavyh blogeriv na diї GSC Game World z pidtrymky ridnoї kraїny. Z majukiv, sebto. V čergovyj raz vony pokazaly gnylotnu naturu, ne tiľky vlasnu, a vsijeї rosiї. Dovely, tak by movyty, frazu “garnyj moskaľ – toj, ščo vidvidav kurort “Čornobaїvka””. Ale posyl, zreštoju, stav inšym. Komu v bisa zaraz ne načhaty, ščo tam vidbuvajeťsja v golovah cyh mordorovciv? Ukraїnci, dosyť. Dosyť sydity na їh fan-sajtah, graty v їh modyfikaciї, spožyvaty їh zavonjavšyjsja ruskim mirom kontent. Korystujeteś vy v žytti ukraїnśkoju čy ni – zaraz až nijak ne važlyvo. Bo vsi ukraїnomovni, rosijśkomovni ta inšomovni vijśkovi zaraz v odnomu okopi družńo b’juť moskaliv. Važlyva vaša pozycija. Raby buduť rabamy, ale sebe v jarmo zaganjaty ne treba.

Čogo ukraїnśka spiľnota zavždy bula zmoskovščenoju?

Bo my bačyly tiľky їh sajty, dumaly, ščo їh bagato i potykaly їm, robljačy rosijśkomovni mody. My dyvylysja їh blogeriv, donatyly їm i jakoś tak nikoly ne zvertaly, ščo može v nas je j naši kontent-mejkery, može їh tež varto pidtrymaty? Žodnyh sumniviv, ščo my znajemo, hto takyj Antišnaps, Njevažno Kto, Kubiľviľ, Fladar ta Manueľ. Pravyľno, nikčemy. Ale čomu ž todi, my znajemo same їh niknejmy? I skiľky čuly pro Fenomena ta togo ž Voľnogo abo Hana? Tak, v nas kontent-mejkeriv až nijak ne tak bagato, jak v rosijan. Za stiľky času v nas lyše neščodavno Jutub-kanaly peregornuly porogy j v 1000, i 10.000 pidpysnykiv. A vidpoviď prosta: v ćomu my dijsno vynni sami. Bo nam vsim bulo j tak dobre, čy ne tak? Nam bulo dobre dyvytysja rosijśkyh blogeriv, robyty z rosijanamy mody, a potim v odyn moment vyjavljajeťsja, ščo sraly vsi vony na tvoje gore, spryčynene їh že nedokraїnoju. Їm bajduže, ščo tvoje žyttja može obirvatysja vid rosijśkoї rakety, bo vony straždajuť vid vidključennja spotifaju i vzagali ce ZSU, sami striljajuť, a їh vojsk tam njet.

Mody zavždy buly najvažlyvišoju častynoju kom’juniti. Prostorova anomalija, SFZ Project, Gone Soul. Try modyfikaciї zrobleni ukraїncjamy, dvi z jakyh najpopuljarniši v spiľnoti. Tiľky ot v čyїj, zadumajteś. V nyh tiľky rosijśka mova, vony zajmajuť topy na rosijśkyh fan-sajtah, pro nyh znimajuť video rosijśki blogery, їm u kohanni ziznajuťsja miľjony rosijan. A ščo v nyh ukraїnśkogo, okrim nacionaľnosti tvorciv? Ta po faktu ničogo. Bo vony zrobleni z akcentom na rosijśku audytoriju. Často naviť bez banaľnogo namagannja zgadaty pro ukraїnśku.

My ne prosto tak zgadaly, same ci try mody. Bo їh avtory vyslovyly svoju čitku pozyciju ščodo vtorgnennja slovamy ta dijamy.

Igor Meľnyk, avtor Prostorovoї anomaliї, narazi pidtrymuje pravoporjadok ta zahyščaje Kyїv zi zbrojeju v rukah, jak vid zovnišńoї navaly z Mordoru, tak i vid vnutrišnih gnyd. Dlja ńogo nikoly ne bulo problemoju rozmovljaty, jak rosijśkoju, tak i ukraїnśkoju. Vin naviť dovgyj čas hotiv zrobyty j ukraїnśku lokalizaciju peršoї častyny.

Oleksandr Kilišjuk (vybač, jakščo prizvyšče skazane nevirno), na jakogo my trišky nekrasyvo naїhaly spočatku, čitko rozpoviv pro svoju proukraїnśku pozyciju spočatku nam, a potim j u svoїh socmerežah. Ale tym ne menš, rozrobnyky SFZ Project nikoly ne zajavljaly pro možlyvu lokalizaciju.

Infernis, avtor Gone Soul. Vyslovyv na Jutub-kanali odnoznačnu pozyciju ta rozirvav vsi zv’jazky z rosijanamy. Naviť zakryv vsi svoї videouroky modyngu, jaki buly zapysani rosijśkoju. Ta poobicjav zrobyty novi, vže ukraїnśkoju. Kožna pozycija dlja nas zaraz važlyva, ale oś ce najbiľš rišuča.

I my zvertajemosja do kožnogo modmejkera-ukraїncja. Odynaka čy v komandi. Počynajte zadumuvatysja ne tiľky pro rosijśkomovnu audytoriju. Ne zabuvajte, zvidky kožen z vas i ščo robyť zaraz rosija. Ne zabuvajte ani zaraz, ani potim. Ne beriť učasť v rozrobci, jakščo inši ne hočuť dodavaty do modu ukraїnśku. Jakščo v cyh modah do Zony jduť majory GRU čy šče jakiś svynosobaky. Ta dodavajte do svoїh projektiv solov’їnu. Bo vse počynajeťsja same z movy. Jakščo vy sprobujete, to pobačyte, jak rozvyvajeťsja ukraїnśka spiľnota. I ce same vy daste їj toj poštovh, jakyj takyj neobhidnyj. Ta nikoly naviť ne dumajte, movčaty. Jakščo horoši ruśki isnujuť, to vony vašu pozyciju zrozumijuť. A jakščo ni, to j pišly vony nahuj zabyraty svij korabeľ. Čy poraďte їm vidvidaty Čornobaїvku. Kažuť, dlja rosijan tam servis prjamo taky 10 z 10.

Ta prypyniť. Prypyniť vže narešti zapam’jatovuvaty niknejmy nikčem, jaki vže sami sebe namagajuťsja z’їsty. Same todi my stvorymo vlasnu spravžnju ta viľnu kraїnu ta spiľnotu S.T.A.L.K.E.R. Todi vse bude Ukraїna!

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...