Reklama

Vypravdani strahy? Insajderśkyj pogljad na perspektyvy profesiї Front-end rozrobnyka

Jaroslav Illjašenko ta Kateryna Meľnyk, Front-end rozrobnyky i timlidy v Howly vid venture builder SKELAR 
Читати кирилицею
Vypravdani strahy? Insajderśkyj pogljad na perspektyvy profesiї Front-end rozrobnyka
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. Vypravdani strahy? Insajderśkyj pogljad na perspektyvy profesiї Front-end rozrobnyka
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Jaroslav Illjašenko ta Kateryna Meľnyk, Front-end rozrobnyky i timlidy v Howly vid venture builder SKELAR 

IT profesiї v cilomu i Front-end rozrobka zokrema vse biľše pryvabljujuť pošukačiv roboty. Konkurentni zarplaty, svoboda i gnučkisť grafiku, tvorča realizacija – kožen šukaje i v cij profesiї ščoś važlyve dlja sebe. Ale čy kožen znahodyť? Zrozumilo odne: interes je, a razom iz nym strah i nevpevnenisť ščodo aktuaľnosti ta včasnosti cijeї profesiї, a takož možlyvosti її opanuvannja.

Čy varto jty u veb-rozrobku ta jaki perspektyvy? Ključovymy insajtamy diljaťsja Jaroslav Illjašenko ta Kateryna Meľnyk, Front-end rozrobnyky i timlidy v Howly vid venture builder SKELAR.

Jaroslav Illjašenko, Front-end rozrobnyk i timlid v Howly vid venture builder SKELAR

Jaroslav Illjašenko, Front-end rozrobnyk i timlid v Howly vid venture builder SKELAR

Kateryna Meľnyk, Front-end rozrobnyk i timlid v Howly vid venture builder SKELAR

Kateryna Meľnyk, Front-end rozrobnyk i timlid v Howly vid venture builder SKELAR

Hto takyj Front-end rozrobnyk

Pered tym, jak obgovorjuvaty aktuaľnisť ta perspektyvy Front-end rozrobky, varto korotko nagadaty, čym zajmajuťsja specialisty cijeї galuzi. Jakščo prosto, to Front-end rozrobnyk – ce specialist, jakyj zajmajeťsja rozrobkoju i pidtrymkoju veb-interfejsiv. Jakščo šče prostiše – toj, hto stvorjuje sajty.

Razom z tym varto zauvažyty, ščo ce vyznačennja je duže sproščenym, a oblasť zastosuvannja veb-instrumentiv – nabagato obšyrnišoju.

Naskiľky aktuaľna profesija

Perše pytannja poljagaje v tomu, čy varto vkladaty svoї resursy na opanuvannja profesiї v momenti, čy je vona aktuaľnoju ta svoječasnoju. Naša vidpoviď: odnoznačno tak. I na ce je dekiľka pryčyn.

(1) Finansova svoboda i vidsutnisť pryv’jazky do geografičnoї lokaciї

Zvyčajno, nihto ne otrymuje velyki groši zi startu. Ale tverdžennja ščodo porivnjano vysokyh zarplat v IT i zokrema Front-end rozrobci nebezpidstavni. I ce ne može ne pryvabljuvaty.

Vidsutnisť pryv’jazky do geografičnoї lokaciї maje vagome značennja. Povnomasštabne vtorgnennja rosiї v Ukraїnu lyše pidkripylo cju tezu. Bagato ljudej buly zmušeni zalyšyty svoї domivky i razom z tym vtratyly roboče misce. IT-specialistam taka zagroza perevažno ne je relevantnoju. Golovne – dostup do internetu. Rozrobnyky, jaki vtratyly robotu čerez zakryttja kompanij, ščo pracjuvaly na ukraїnśkomu rynku, maly možlyvisť znajty robotu viddaleno.

(2) Biznes žyve v onlajni

Biznes, ščo ne isnuje v onlajni, odnoznačno znahodyťsja v prograšnomu stanovyšči. Rišennja svidomo lyšyty sebe velykoї audytoriї potenciaľnyh klijentiv, jaki šukajuť tovary ta poslugy perevažno v interneti, točno ne spryjaje rozvytku i zbiľšennju dohodiv.

Same tomu biznesy perehodjať v onlajn abo startujuť odrazu same tam. Majže kožen, naviť najmenšyj, biznes maje potrebu u veb-sajti. I hoč častynu cijeї roboty možuť vzjaty na sebe konstruktory sajtiv, zatrebuvanisť Front-end rozrobnykiv prodovžuje zrostaty.

Povsjudna globalizacija tiľky dodaje vagy ćomu argumentu.

(3) Rynok prosiv, ale ce tymčasovo

Zgidno do statystyky Djinni kiľkisť vakansij na pozyciju džunior Front-end rozrobnyka (do odnogo roku dosvidu) narazi perevyščuje kiľkisť kandydativ pryblyzno u 75 raziv. Ce, zvyčajno, graje ne na ruku počatkivcjam. Ale z časom rynok maje vyrivnjatysja. Dodatkovym “za” može vystupaty toj fakt, ščo šče v grudni 2021 roku, spivvidnošennja šukačiv do vakantnyh misć bulo rekordno nyźkym – a, značyť, znajty robotu bulo nabagato prostiše.

(4) Bezlič šljahiv

Šče odnym važlyvym faktorom je možlyvisť rozvytku v buď-jakomu z naprjamkiv. Osvoїvšy Front-end tehnologiї možna pysaty interfejsy, ščo žyvuť ne tiľky v ramkah brauzeru. Desktopni i mobiľni zastosunky, veb-rozšyrennja j naviť interfejs kosmičnogo korablja – vse ce bude vam pid sylu, jakščo vy raptom vyrišyte v odyn moment zminyty profiľ.

Varto skazaty, ščo zminyty odnu profesiju v IT na inšu nabagato prostiše, niž zahodyty v svit IT zzovni. Dyzajn, bekend, menedžment – perehid v buď-jaku z cyh specializacij može vygljadaty dosyť pryrodńo. Varto lyše maty bažannja.

Čy vytrymaje profesija vyprobuvannja časom

Profesija Front-end rozrobky je aktuaľnoju. Ale ne menš važlyvym je pytannja prognoziv ščodo її majbutńogo. Vyvčennja neobhidnyh tehnologij i instrumentiv je dijsno neprostoju i, časom, dorogoju spravoju. Tomu važlyvo rozumity, čy vypravdajuťsja zusyllja, vkladeni v navčannja, na velykomu promižku času.

Profesija Front-end rozrobnyka zalyšyťsja

Tut proponujemo zgadaty, pro ščo my govoryly na počatku. Front-end rozrobka poljagaje v stvorenni interfejsiv. Poky je interfejsy, buduť j ti, hto їh rozrobljaje j pidtrymuje. A interfejsy buduť z namy zavždy.

Razom z tym, varto rozumity, ščo forma i sutnisť interfejsiv postijno zminjujuťsja i rozvyvajuťsja. I profesija maje reaguvaty na zminy j pidtrymuvaty temp.

Profesija prodovžyť rozvyvatysja

Kateryna zgaduje, ščo na počatku svogo šljahu vykorystovuvala v svoїj roboti perevažno dvi tehnologiї: Html & Css. Zaraz že ob’jem tehničnyh znań i navyčok, neobhidnyh dlja rozrobky sučasnyh zastosunkiv, vyris v razy. I, razom z tym, je vsi argumenty do togo, ščo tendencija zberežeťsja.

Novi instrumenty, pidhody i tehnologiї z’javljajuťsja z reguljarnoju častotoju. Tomu treba buty gotovym do postijnogo i reguljarnogo navčannja – hoča b dekiľka godyn na tyždeń. Šče krašče – zrobyty navčannja svojeju zvyčkoju, jak-ot prygotuvannja їži čy čyščennja zubiv.

Profesija vydozminyťsja

Buď-jakyj rozvytok nese z soboju zminy. Vony možuť buty pozytyvnymy čy negatyvnymy, ale važlyvyj sam fakt їh najavnosti. Front-end rozrobka ne je vyključennjam. Slidkujučy za švydkistju rozvytku, možna prypustyty, ščo interfejsy najblyžčogo majbutńogo buduť dosyť syľno riznytysja vid togo, z čym my zvykly vzajemodijaty śogodni.

Na danyj moment najbiľš zvyčnyj format interfejsu v vebi – ce sajty. Ale naviť v ramkah ćogo formatu vidbulasja dosyť pomitna evoljucija – vid statyčnyh j prostyh naboriv storinok 5-10 rokiv tomu do povnocinnogo zastosunkiv śogodennja, ščo časom ne vidstajuť v zručnosti vid platformnyh analogiv.

Razom z tym isnujuť velyka kiľkisť interfejsiv – VR, AR, golosova vzajemodija, metavsesvity ta inše. Kožen z nyh može staty osnovnym gravcem v majbutńomu. I treba buty gotovym do zmin.

ChatGPT – ne konkurent, a pomičnyk

AI-instrumenty v cilomu, i ChatGPT zokrema dosyť syľno napološyly ljudej ostannim časom. Vono i ne dyvno, adže nejromereža dosyť nepogano zarekomenduvala sebe u vyrišenni velykoї kiľkosti riznoplanovyh pytań. U zv’jazku z cym postalo pytannja – čy zmože nejromereža v majbutńomu zaminyty specialistiv iz Front-end rozrobky.

Ščo ž, hvyljuvatysja ne varto. ChatGPT dijsno zmože i vže zabyraje na sebe velyku kiľkisť rutynnyh zavdań. Tak, neščodavno Microsoft anonsuvala Github Copilot X – drugu, prosunutu versiju nadbudovy nad ChatGPT, vlaštovanoї v seredu rozrobky, jaka prynese z soboju velyku kiľkisť korysnyh i praktyčnyh instrumentiv.

Tym ne menš, ChatGPT ne zmože povnistju zaminyty specialista. Golovna zmina bude poljagaty lyše v tomu, ščo ostannij stane zajmatysja biľš kreatyvnymy i verhńorivnevymy zadačamy. Ščo, naspravdi, lyš biľše pospryjatyme tvorčij realizaciї predstavnykiv galuzi.

Majbutnje je

Navažytysja na zminu profesiї zavždy skladno – osoblyvo zaraz, koly rynok znahodyťsja ne v kraščomu položenni. Ale varto rozumity, ščo z pravyľnoju zavzjatistju ta naležnymy zusylljamy možna potrapyty u svit Front-end rozrobky – profesiї, ščo je aktuaľnoju zaraz i odnočasno maje velykyj potencial zrostannja ta zatrebuvanosti v majbutńomu.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...