Reklama

🥘 Poїsty za bitkoїn i (ne) pomerty vid golodu: Čy gotovyj Kyїv pryjmaty kryptu?

Šče do karantynu komanda kryptogamancja Plark obijšla dekiľka kyїvśkyh restoraniv i sprobuvala rozplatytysja v nyh kryptovaljutoju. Svoїm dosvidom ta vysnovkamy vony podilylysja z redakcijeju Na chasi.
Читати кирилицею
🥘 Poїsty za bitkoїn i (ne) pomerty vid golodu: Čy gotovyj Kyїv pryjmaty kryptu?
  1. Головна
  2. Krypto
  3. 🥘 Poїsty za bitkoїn i (ne) pomerty vid golodu: Čy gotovyj Kyїv pryjmaty kryptu?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Šče do karantynu komanda kryptogamancja Plark obijšla dekiľka kyїvśkyh restoraniv i sprobuvala rozplatytysja v nyh kryptovaljutoju. Svoїm dosvidom ta vysnovkamy vony podilylysja z redakcijeju Na chasi.

Oś vono – tehprosvitlene 21-e stolittja: innovaciї, decentralizacija, kryptovaljuta i bitkoїn, internet rečej, četverta industriaľna revoljucija, svoboda osobystosti u vsih dostupnyh sensah. Zdavalosja b, kryptovaljutu vže majuť pryjmaty vsi – vid seks-šopiv do zoomagazyniv. Ale koly ščoś robljať lyše dlja reklamy ta hajpu, a ne zarady ljudej, rezuľtat takyh «innovacij» zalyšajeťsja lyše na storinkah vydań, jaki pro ce kolyś napysaly.

Sogodni švydke vprovadžennja novyh tehnologij može staty rjatuvaľnym krugom dlja duže bagaťoh zakladiv. Ta čy gotovi vony do ćogo? Ce komanda Plark i sprobuvala pereviryty.

Pesto Cafe: Novačkam ščastyť?

Foto: Facebook-storinka zakladu

Peršyj zaklad — i vidrazu ž uspih! Bitkoїn tut pryjmajuť, hoča i zi skrypom. Oficiantka tryči perepytala, čym same my hočemo rozplatytysja, a potim kudyś vtekla. Raz na 15 hvylyn do nas pidhodyv htoś iz personalu ta z nadijeju perepytuvav, čy ne obmovylysja my i čy točno hočemo platyty kryptoju. My stverdno kyvaly, vidčuvajučy sebe prybuľcjamy, ale vtišalysja tym, ščo my – odni z peršyh.

Tym časom oficiantka zibralasja z duhom, na ce їj znadobylosja biľš niž godyna, i… vyjšla poklykaty administratora. Spiľnymy zusylljamy i tremtjačymy rukamy vony pryjnjaly v nas oplatu. V cilomu ček z QR-kodom my čekaly majže pivtory godyny, a jakby personal znav, ščo robyť, dlja ćogo znadobylosja b lyše kiľka hvylyn.

3B Cafe: Majte sovisť, ot vam tort!

Foto: oficijnyj sajt mereži

U mereži restoraniv 3B Cafe nam uročysto ogolosyly, ščo, tak, bitkoїn vony pryjmajuť, ale… tiľky v odnomu z p’jaty restoraniv mereži, jakyj roztašovanyj v samomu serci Kyjeva, na Podoli. Te, ščo taka možlyvisť realizovana same v ćomu misci — ne dyvno: ščiľnisť hipsteriv ta inšyh ajtišnykiv na kvadratnyj metr tut taka, ščo oplata kryptovaljutoju, skoriš za vse, pryžyveťsja. I my vže vstygly podumaty, ščo jakščo v Pesto Cafe vse projšlo majže bez problem, to tut i pogotiv, ale…

My pryjšly v restoran spovneni entuziazmu, zamovyly bagato strav i sily čekaty. Koly nastav moment oplaty, žyttja oficiantky rozdilylosja na «do» i «pislja». Tak, nas ne obduryly — bitkoїn restoran pryjmaje. Ale za kiľkistju zalučenyh do procesu ljudej ce biľše nagaduvalo skladni dyplomatyčni peregovory. Oficiantka pomčala za pidmogoju. Prybigla divčyna-administrator z velyčeznym bloknotom, v jakomu їj zalyšyly vid ruky napysanu instrukciju. Očevydno, personal ne duže rozumiv, ščo robyty v takomu vypadku, a šar pylu na tovstomu manuali natjakav, ščo taki plateži tut zdijsnjujuť nečasto.

Vona česno namagalasja. Spočatku odna, potim udvoh z oficiantkoju, a potim pid’jednala drugu polovynu ljudstva — ohoroncja i barmena. Tranzakcija vidmovljalasja zrušyty z mertvoї točky, vsi nervuvaly, a nam hotilosja skoriše rozrahuvatysja i zabratysja geť.

My pročekaly ponad godynu. Potim pryjšla administratorka i z sumom povidomyla, ščo ščoś ne vyhodyť. Problemy vynykly na boci platižnoї systemy, a služba pidtrymky rozv’jazuvaty cju problemu ne pospišala. My rozplatylysja gryvneju. Za zavdani nezručnosti my otrymaly po tistečku. Pryjemno, zvisno, ale problemy ne vyrišuje.

Pastateca: Hočete bezkoštovnu večerju? Pryhopiť iz soboju kryptovaljutu

Foto: oficijnyj sajt zakladu

Pastateca — šče odyn zatyšnyj restoran, jakyj my zbezčestyly svoїmy brudnymy namiramy protestuvaty bitkoїn u povsjakdennomu žytti. Poperednij dosvid pokazav, ščo ljudy vid slova «krypta» počynajuť vtračaty svidomisť, tomu my pryhopyly z soboju i zvyčajnyj keš.

Poїly, poprosyly rahunok i oplatu kryptovaljutoju. Divčyna ne zljakalasja, ale za pidmogoju vse ž pobigla. Pytannja oplaty pryjšov vyrišuvaty vysokyj vgodovanyj administrator. Vin spustyvsja po shodah, pryvitav nas, a potim utik nagoru. Žvavyj tupit jogo nig bulo čutno po vśomu restoranu — vin javno metušyvsja, i my spryjnjaly ce jak poganyj znak. Za godynu z takym že sumnym vygljadom, jak i v administratora z 3B Cafe, vin povidomyv, ščo ščoś trapylosja na storoni platižnoї systemy. Škoda.

Prote tut nas čekav pryjemnyj sjurpryz: oskiľky vynykla problema z oplatoju, nam zaproponuvaly za večerju ne platyty vzagali. «Pryjmiť ce jak kompensaciju za zavdani nezručnosti», — skazaly nam, a my zaperečuvaty ne staly.

Mister Twister: Jaka krypta? Tut že dity!

Foto: oficijnyj sajt zakladu

Naviščo kryptovaljuta simejnomu restoranu Mister Twister, kudy zdebiľšogo hodjať mamy z diťmy, my tak i ne zrozumily. Restoran roztašovanyj bilja kincevoї stanciї metro Teremky v jakomuś torgovomu centri bez imeni j nadiї na svitle majbutnje.

Naperedodni my zatelefonuvaly administratoru, jakyj pidtverdyv možlyvisť oplaty kryptoju. «A ce točno?» — «Točno-točno». I my poїhaly nazustrič innovacijam.

U ćomu restorani, jak i u poperednih, scenarij pysaly odni j ti ž sami ljudy: «Kartoju abo gotivkoju?». «Kryptovaljutoju, buď laska». Oficiantci slovo «kryptovaljuta» javno ne spodobalosja, tomu vona jogo proignoruvala. Čerez kiľka sekund vona perepytala: «Tak karta abo gotivka?». «Tiľky krypta!», — vidkazaly my.

Nam zdalosja, ščo v neї počalo sipatysja live oko, ale potim, opanuvavšy sebe, vona bezapeljacijno zajavyla, ščo vid kryptovaljuty vony vidmovylysja šče piv roku tomu, čomu vona ne znaje, ale, napevno, tomu ščo oplatu kryptovaljutoju na okolyci mista zdijsnjujuť nečasto. Nu ščo ž, jakščo vže na Podoli nam ne zmogly dopomogty, to na Teremkah na ce možna bulo i ne spodivatysja. Škoda, ščo my ne zbagnuly ćogo vidrazu.

Čomu oplata kryptovaljutoju — ce biľ?

Vysoka komisija, nevysoka švydkisť tranzakcij v porivnjanni z bankivśkymy operacijamy i vysoka volatyľnisť rynku — lyše najbiľš očevydni faktory, jaki pereškodžajuť masovomu vprovadžennju kryptovaljuty v povsjakdenne žyttja. Na cju temu ne raz zasmučuvalyś, pysaly, a potim znovu zasmučuvalyś i znovu pysaly bagato blogeriv ta žurnalistiv.

Čytajte takož: 💳 Birža Binance predstavyla vlasnu kartku — možna rozrahuvatysja buď-de za dopomogoju bitkoїna

V hodi eksperymentu u nas bula možlyvisť pospilkuvatysja z personalom na temu їhńogo stavlennja do kryptovaljuty. I vyjavyloś, ščo u ljudej nemaje nijakogo stavlennja do kryptovaljuty v pryncypi, tomu ščo vony vzagali ne znajuť, ščo ce take.

Ale nam, zvyčajno, biľše hotilosja b zoseredytysja ne na kiľkosti tehnično nepidkovanogo personalu, adže koly kryptovaljutnyj trend dokotyťsja i do nyh, možna bude smilyvo skazaty, ščo krypta ostatočno zahopyla svit, a na tomu, jak cju tehnologiju poviľno vprovadžujuť kafe, restorany, goteli ta inši servisy. Čerez 10 rokiv pislja pojavy kryptovaljut ce može zdavatysja dyvnym, ale na te je svoї pryčyny.

Po-perše, vse nove zdajeťsja skladnym i strašnym

Blokčejn, kryptovaljuta i bitkoїn znahodjaťsja na ranńomu etapi svogo stanovlennja i poky do kincja ne zrozumilo jak korystuvatysja cijeju tehnologijeju u povsjakdennomu žytti. Zvyčajno, žodnu tehnologiju ne vprovadžuvaly za odyn deń. I, mabuť, splyve šče ne odyn rik, perš niž my zmožemo rozplačuvatysja kryptovaljutoju u produktovomu magazyni tak samo legko, jak i bankivśkoju kartoju.

Zavždy možna skazaty, ščo kryptovaljuta – ce caryna spekuljantiv, i u neobiznanoї ljudyny ryzyk vtratyty groši nabagato perevyščuje šans otrymaty prybutok. Škoda, ščo śogodni u ljudej nemaje motyvaciї rozbyratysja v cij tehnologiї. Ale ce ne dyvno, z ogljadu na te, ščo vytračaty kryptu nemaje de, i isnuje ryzyk vtratyty dostup do kryptogamancja.

Po-druge, hytka reputacija kryptovaljuty stvorjuje placdarm dlja manipuljaciї gromadśkoju dumkoju.

Kryptovaljuta podolala dovgyj šljah i perežyla bezlič skandaliv. ICO z metoju nažyvy, zlamy kryptobirž i osobystyj dosvid bagaťoh žertv kryptovaljutnogo obvalu pidryvajuť avtorytet cijeї innovaciї. U ZMI provodjať paraleli miž kryptovaljutoju ta piramidoju MMM, i dlja šyrokogo zagalu ce porivnjannja može zdavatysja spravedlyvym. A jakščo šče zgadaty gučni istoriї pro čorni rynky iz darknetu (jak ot z Silk Road), to možna zrobyty vysnovok, ščo reputacija kryptovaljut zipsovana nazavždy.

Ale, popry te, ščo anonimnisť blokčejnu stvorjuje komfortni umovy dlja procvitannja zločynnosti, ne treba zabuvaty, ščo ideja stvorennja bitkoїna bula zovsim inšoju. Blokčejn ce universaľna decentralizovana systema, dlja tranzakcij, dlja zberigannja danyh, dlja smart-kontraktiv ta decentralizovanyh zastosunkiv.  I hiba tehnologija vynna, ščo ljudy zastosovujuť її dlja spekuljacij ta vidmyvannja grošej? Jak i z buď-jakoju poperedńoju tehnologijeju, її možna zastosovuvaty na škodu abo na blago. Vse zaležyť vid ljudej

Čy vynen Pavlo Durov, ščo v jogo mesendžeri, Telegram, isnujuť čaty dlja torgivli narkotykamy? Čy označaje ce, ščo vin stvoryv poganyj zastosunok? Ce označaje tiľky te, ščo novi sposoby zastosuvannja buď-jakoї tehnologiї obmežujuťsja lyše ljudśkoju fantazijeju. Do pojavy kryptovaljut isnuvalo bezlič sposobiv provodyty finansovi mahinaciї, ta i čornyj rynok z’javyvsja ne včora.

Čutky pro 100% anonimnisť biľšosti cyfrovyh valjut zlegka perebiľšeni, a oś sluh pro važlyvisť reputaciї – ni.

Čytajte takož: 💰 3 pryčyny, čomu kryptovaljuty — na časi

Pozytyvna reputacija biznesu i tehnologij zabezpečuje їhnju stabiľnisť ta stijkisť do manipuljacij i formuje lojaľnisť korystuvačiv. U kryptovaljuty z cym poky ščo problemy, a tomu manipuljacijamy gromadśkoju dumkoju zajmajuťsja vsi, komu ne liń. Vodnočas, jakščo počystyty informacijne pole i popracjuvaty nad pozytyvnym spryjnjattjam šyrokoї audytoriї,  možna zmistyty fokus z masovogo vidtorgnennja do masovogo pryjnjattja ta zastosuvannja. A v razi zrostannja interesu do kryptovaljuty, bez strybkiv i «kotykiv», možna dobytysja i znyžennja volatyľnosti.

Komu ne vygidne pošyrennja kryptovaljuty?

Komu potribna nadijna zahyščena decentralizovana systema bez poserednykiv? Točno ne bankam.

Povna prozorisť kryptovaljuty ta možlyvisť zdijsnennja deševyh i švydkyh plateživ bez zajvyh ruhiv i veryfikaciї zdatni istotno poslabyty vplyv bankivśkoї systemy ta staty osnovoju neobhidnyh transformacij. A takyj scenarij može vyjavytysja dosyť boljučym dlja zastarilyh finansovyh ustanov. Tomu suttjevoї pidtrymky vid bagaťoh iz nyh kryptovaljuta ne otrymaje. Prynajmni v tomu vygljadi, v jakij vona zadumuvalaś vid samogo počatku.

Poky ščo kryptovaljuta zalyšajeťsja tehnologijeju majbutńogo, i ce naše z vamy zavdannja zrobyty tak, ščob ce majbutnje ne bulo zanadto dalekym.

Čytajte takož jak kupyty ? Jak kupyty kryptovaljuty v Ukraїni — 2 sposoby? Jak kupyty kryptovaljuty v Ukraїni — 2 sposoby

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...