Reklama

Vladyslav Morgun, LUN.ua, Flatfy — pro synergiju SEO ta dyzajnu

Fahiveć z pošukovoї optymizaciї, SEO-specialist v LUN ta Flatfy Vladyslav Morgun prezentuvav u Školi Projector svij kurs «Product SEO». Redakcija Na chasi spiľno z Projector publikuvatyme konspekty lekcij stosovno dyzajnu, tehnologij ta internet-marketyngu — i peršym materialom stane vyklad vystupu Vladyslava
Читати кирилицею
Projector
Vladyslav Morgun, LUN.ua, Flatfy — pro synergiju SEO ta dyzajnu
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Vladyslav Morgun, LUN.ua, Flatfy — pro synergiju SEO ta dyzajnu
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Fahiveć z pošukovoї optymizaciї, SEO-specialist v LUN ta Flatfy Vladyslav Morgun prezentuvav u Školi Projector svij kurs «Product SEO». Redakcija Na chasi spiľno z Projector publikuvatyme konspekty lekcij stosovno dyzajnu, tehnologij ta internet-marketyngu — i peršym materialom stane vyklad vystupu Vladyslava

Pro roľ synergiї v komandi proektu

Synergija — efekt vzajemodiї dekiľkoh faktoriv, jakyj vyjavljajeťsja nabagato potužnišym, niž suma efektiv vyklykanyh cymy ž faktoramy okremo.

Prypustymo v komandi pracjuje SEO, front-end ta back-end rozrobnyky i dyzajner. V kožnogo z cyh ljudej je vlasni kontroľni pokaznyky jakosti. SEO-šnyky dumajuť: «A davajte vyvedemo sajt po jakomuś zapytu na perše misce». Natomisť dyzajner mirkuje: «Numo zrobymo garno». Rozrobnyk perejmajeťsja tym, «jak zrobyty čystyj kod». Taka rozporošenisť uvagy zdatna naškodyty. Tož komandi potribna spiľna meta.

Koly Vladyslav pryjšov v LUN, to meta komandy zvučala jak «stvorennja najkraščogo servisu podobovoї orendy kvartyr v Ukraїni». Ale dlja ćogo potribno bulo sterty meži miž usima učasnykamy komandy. Dopomoglo rišennja z fahivcjamy, jaki rozumijuťsja ne lyše u vlasnij sferi, ale j volodijuť šyrokymy znannjamy v inšyh sumižnyh. Na prykladi produktovogo dyzajnu ce vygljadaje nastupnym čynom:

Product Design = Garnyj dosvid korystuvača + Korystuvaćkyj interfejs + Analiz danyh

Analogično vygljadaje i formula uspišnoї produktovoї pošukovoї optymizaciї.

Product SEO = Suma pokaznykiv indeksovanosti sajtu (crawlability + indexability + rankability) + Garnyj dosvid korystuvača + Analiz danyh

Za tverdžennjam Vladyslava, v produktovyh dyzajneriv znań v tomu ž user experience nabagato biľše. V SEO-šnykiv — menše. Prote koly je hoča by bazovi znannja u sferi, ščo je spiľnoju, učasnyky komandy počynajuť spilkuvatysja odnijeju movoju.

Jak buduvaty zv'jazky: graf posylań ta inši instrumenty

Graf — ce sukupnisť ob’jektiv iz zv’jazkamy miž nymy. A tomu internet možna predstavyty u vygljadi grafa, de veršyny (točky) – ce storinky sajtiv, a rebra (strilky) – giperposylannja miž storinkamy. V pošukovij optymizaciї rozgljadajuťsja sprjamovani grafy — posylannja maje kudyś vesty.

Page Rank (PR) — virogidnisť perehodu korystuvača na storinku, jaka rozrahovujeťsja čerez analiz grafu posylań. Čym vyšča virogidnisť perehodu na storinku, tym vyščyj avtorytet danoї storinky. Do pevnogo času pošukovi systemy tak i pracjuvaly. Ale storinky z velykoju kiľkistju posylań daleko ne zavždy dajuť najkrašču vidpoviď na zapyt korystuvača. Čerez ce pošukovi systemy počaly rozvyvatysja.

Jak zminylasja praktyka SEO za mynuli dekiľka rokiv

Raniše tajmlajn rozrobky počynavsja iz sajtu, nad jakym pracjuvaly dyzajnery, rozrobnyky. V kinci pryjednuvalysja SEO-šnyky, jaki kupuvaly posylannja i vyvodyly sajt v top. Zaraz je 2 pidhody:

  • Vse robyťsja paraleľno — SEO je vid počatku do kincja stvorennja produktu. počatku proektu i zaveršujeťsja, koly z’javljajeťsja produkt.
  • SEO počynajeťsja šče do počatku stvorennja produktu z analizu niši ta konkurentiv.

Jaki KPI obraty dlja SEO ta dyzajnu

Na prykladi tyh KPI, jakyj vykorystovujuť v roboti v LUN ta v zakordonnomu brendi Flatfy, Vladyslav radyť zvernuty uvagu na taki pokaznyky.

Vnutrišni:

  • kiľkisť organičnogo trafiku;
  • kiľkisť efektyvnyh storinok. Čym biľše storinok, na jaki pryhodyť korystuvači i prynosjať profit — tym krašče. Adže todi ne vytračajuťsja serverni resursy;
  • pokaznyk vidmov (bounce rate).

Zovnišni:

Dilymo na trastovi donory i relevantni donory:

  • Pryklad trastovyh — New York Times, a takož rizni novynni resursy toščo. Tobto nijakogo vidnošennja do neruhomosti vin ne maje;
  • Relevantni donory — ti, jaki bezposeredńo pro neruhomisť;
  • Referaľnyj trafik z cyh posylań. Ce pokaznyk togo, ščo posylannja pryrodnje.

Marketyng:

  • serednja pozycija u vydači za kategorijamy;
  • vidsotok brendovyh zapytiv (napryklad, «kupyty kvartyru v Ugorščyni Flatfy»);
  • korystuvači, ščo povernulysja (retention rate)

KPI dyzajneriv

Často produktovi dyzajnery perehodjať vid «namaljuvaty garno» do sfery, pov’jazanoї z marketyngom, brendyngom. Brendyng ta kopirajtyng točno shodyťsja iz SEO-šnykamy. U postanovci kontroľnyh pokaznykiv slid vrahovuvaty peretyn cyh riznyh sfer.

Koly korystuvač potrapljaje do vas na sajt uperše, vin zvertaje uvagu na:

  • Lendyng;
  • Adaptacija pid usi prystroї.

Čym krašče zroblenyj lendyng ta adaptacija pid usi prystroї, tym menše ljudej povertajeťsja u vydaču z vašogo sajtu. Povernennja u vydaču — ce koly ljudyna klikaje na vaš sajt u pošukovyku i povertajeťsja potim nazad do pošukovyka, ščo ne je dobre z točky zoru povedinkovyh faktoriv.

Ščo slid pam'jataty pro semantyčne jadro

Vnutrišnja optymizacija počynajeťsja iz semantyky. Ce — najpovnišyj perelik zapytiv z vašoї temy. Čym biľše vy zberete danyh, tym biľše diznajetesja pro bažannja ta interesy ta cili svoїh korystuvačiv.

Jaki buvajuť typy zapytiv

Možna podilyty їh tak:

  • Informacijni — znajty novu informaciju: «jak zrobyt», «ščo ce take».
  • Tranzakcijni — zdijsnyty jakuś diju. Prymirom «kupyty», «zavantažyty», «pidpysatysja» toščo.
  • Navigacijni — perejty do pevnogo resursu: korystuvači vvodjať «Facebook» i klikajuť na perše posylannja.

Takož zapyty buvajuť komercijni/nekomercijni, geozaležni (koly ljudy pyšuť «kupyty kvartyru v Kyjevi») ta geonezaležni.

SEO-fahivci takož diljať zapyty za častotnistju — jak často korystuvači vvodjať zapyty v pošukovu systemu. Je vysokočastotni, seredńočastotni i nyźkočastotni zapyty. Tak samo i z konkurentnistju: vysoka, serednja, nyźka.

Algorytm zbyrannja semantyčnogo jadra

SEO-specialist maje glyboko kopaty v semantyku i zreštoju na velykyh danyh semantyčnogo jadra bude duže bagato riznyh insajtiv.

Jake značennja maje semantyčne jadro dlja SEO-šnykiv? Čym biľše povnota semantyčnogo jadra, tym biľše SEO-šnyk rozumije, čogo hoče korystuvač. Čym biľše vin rozumije, tym biľše može stvoryty riznyh korysnyh posadkovyh storinok. I otrymaty biľše trafika.

Značennja semantyčnogo jadra dlja produktovyh dyzajneriv: Biľša povnota semantyčnogo jadra = biľše rozuminnja intentiv, ale z urahuvannjam togo, ščo dyzajner šče do stvorennja proektu može diznatysja, jaki potribni fiľtry, bloky, elementy toščo. Vin može ce vykorystaty na počatkovyh etapah proektu.

Pošuk jak džerelo dlja semantyčnogo jadra: Prymirom, v svoїj roboti Vladyslav Morgun bere bagato danyh z povnotekstovogo rjadka pošuku abo z Google Analytics (lendyngy, ključovyky, zapyty PPC, peršodžerela trafiku toščo).

Dlja porivnjannja, dyzajnery robljať vse te ž same, ale zvertajuťsja ne do syryh danyh, jaki my otrymujemo, prymirom, čerez vnutrišnij pošuk, a čerez formu «zalyšyty povidomlennja», v jakij ljudy sami pyšuť, ščo їm ne podobajeťsja. Vyhodyť, dyzajnery ta SEO-šnyky zajmajuťsja v biľšosti svoїj shožymy rečamy.

Struktura sajtu: ščo važlyvo

  • najavnisť usih posylań na vsi storinky, vidsutnisť «ostroviv»;
  • vkladenisť storinok (viddalenisť vid golovnoї);
  • riznomanitnisť ankoriv (vnutrišnih posylań);
  • tematyčna blyźkisť i logika perelinkuvannja, zasnovana na interesah korystuvačiv;
  • posylannja iz osnovnoї zony kontentu;
  • unykaty dubliv kontentu.

Pro uspih produktu na povedinkovomu rivni

Povedinkovi faktory SEO v SERP

CTR na vydači — pokaznyk togo, jak často na storinku klikajuť z Google. Duže pokazovo ce bulo z AMP (Accelerated mobile pages) — storinka, ščo švydko zavantažujeťsja, hostyťsja na serverah Google. Koly vy robyte cju versiju svojeї storinky, to u vydači z’javljajeťsja kružečok z blyskavkoju. Na bagaťoh proektah komanda Vladyslava pomityla, ščo okrim dodavannja AMP-versiї, ničogo ne zminjuvaly, a CTR pidvyščuvavsja. Z časom ce pryzvelo do pidvyščennja pozycij.

Dwell time — čas očikuvannja zavantažennja storinky.

URL click position — te, na jaku pozyciju u vydači kliknuv korystuvač. Koly v LUN zapuskajuť televizijnu reklamu, často buvaje tak, ščo sajt znahodyťsja ne na peršomu misci v vydači. Čerez te, ščo ljudy bagato čujuť pro brend, znajuť jogo, počynajuť propuskaty peršyj v pereliku sajt, klikajuť na LUN — i z časom sajt pidnimajeťsja vyšče za umovnyj OLX. Prote vidbuvajeťsja i zvorotna sytuacija: prymirom, koly OLX počynaje investuvaty aktyvno v reklamu.

Last click — te, na jakomu sajti zupynyvsja korystuvač v pošuku Google. Jakščo vin pislja vašogo sajtu vidkryvaje nastupni — ce ne duže dobre.

Time before first click — čas, za jakyj onlajn-korystuvač vyrišuje kudy perejty.

PR ta zovnišnja optymizacija

Dyzajnery povynni takož zvertaty uvagu na te, jak sajt vygljadaje.

V ćomu plani na LUN robljať avtomatyčno zgenerovani infografiky. Čerez te, ščo v pošukovyku LUN velyka kiľkisť danyh, nymy možuť dilytysja iz riznymy ZMI. Takož vykorystovuvaty postyng na riznyh forumah, ale v styli tehničnoї pidtrymky. Varto takož diznavatysja za dopomogoju Google Alerts, ščo šukaje ljudyna na forumi. Okrim ćogo je biľš serjozni analityčni instrumenty, koly vy možete znajty potribne pytannja ta vidpoviď na ńogo.

Mikrorozmitka

Jak mikrorozmitku pov’jazaty iz dyzajnom? Vladyslav radyť dlja počatku podyvytysja na te, jaki v pryncypi buvajuť mikrorozmitky i sprobuvaty naklasty usi ci typy na vaš sajt. Na svoїh proektah komanda LUN vykorystovuje «seredni ciny za kvadratnyj metr», abo rejtyngu ta ciny «vid»/«do». Ce garantovano pidvyščuje CTR na dekiľka vidsotkiv.

Hlibni kryhty (breadcrumbs)

Hlibni kryhty («navigacijnyj lancjug») — ce dopomižnyj mehanizm navigaciї v interfejsah, ale jogo možna vykorystovuvaty dlja propysu svoїh UTP (unikaľna torgova propozycija) za dopomogoju rozmitky  schema.org. Napryklad, «Kyїv nedorogo». Rozmitka — ce sumižna zadača dyzajneriv i SEO-šnykiv.

2 gilky rozvytku pošuku

U pošukovoї systemy je dvi gilky rozvytku. Odna gilka — koly vony zmušujuť SEO-šnykiv jakoś rozmičaty svoї sajty: dodavaty ziročky abo inši markuvannja dlja togo, ščoby krašče rozumity storinku. Druga gilka — vony namagajuťsja renderyty storinky, rozumity, ščo tam v pryncypi znahodyťsja.

Vysnovok: biľše riznyh «fišok» → kraščyj snippet → biľšyj CTR vašogo sajtu.

Jak analizuvaty

Koly specialisty v LUN počynaly pracjuvaty nad produktom, perš za vse dumaly pro te, ščo mista buduť rozvyvatysja, rozšyrjuvatysja i peretvorjaťsja na megapolisy. Zreštoju, vyjšlo tak, ščo servisamy proektu korystujeťsja zagalom ljudy z maleńkyh mist iz naselennjam často do 50 tys. ljudej — i ce pracjuje. Z analityky možna nalaštuvaty regex (reguljarni vyrazy) j otrymaty dodatkovi dani:

— My pomityly, ščo popry stvorennja velykoї kiľkosti riznyh storinok, — prymirom, «znjaty kimnatu podobovo z internetom», — ciľova storinka pracjuje dobre. Na neї jde velykyj trafik. Ale, jak tiľky my počynajemo biľš glyboko rozbyratysja i dyvytysja na dani Search Console, bačymo, ščo ljudy pryhodjať na storinku zovsim ne za cym zapytom. Prosto vyhodyť vypadkovyj proces, pry jakomu na cij storinci z’javljajuťsja jakiś slova, po jakym korystuvač na neї pryhodyť. Takym čynom my diznajemosja, čomu ljudy potrapljajuť na naši storinky, zbyrajemo dani i dali počynajemo rozvyvaty servis i robyty biľše storinok, lendingiv toščo. Zavdjaky ćomu my zmogly pryvesty u vidpovidnisť 64% zapytiv ta sesij.

Vizualizacija PowerBI, Tableau

  • pidključennja riznyh džerel danyh;
  • nakladennja riznyh danyh;
  • bezlič vbudovanyh funkcij dlja analizu.

Analiz logiv

Za dopomogoju ćogo analizu v LUN z’jasovujuť, na jakyj vidsotok storinok zahodyť GoogleBot ščomisjacja. Vyjavylosja, ščo v kompaniї 23% storinok, jaki ne vidviduvav bot. Ci dani potribni dlja zmin perelinkovuvannja — aby pidštovhnuty Google do pereprohodžennja storinok, jaki vin ne vidvidav. Jakščo vin zahodyty ne hoče, potribno podyvytysja, ščo z nymy ne tak.

Zbir danyh z logiv servera maje vključaty:

  1. Identyfikaciju bota (GoogleGoogle zapuskaje servis iz pošuku modnyh rečej, Yandex, desktop, mobile)
  2. Identyfikaciju storinok ( url, canonical or not, get params)
  3. Versiju A/B/C/D/ testu
  4. Švydkisť zavantažennja storinok
  5. Posylannja zi storinky

Dlja ohočyh diznatysja biľše pro osoblyvosti pojednannja SEO ta dyzajnu radymo peregljanuty povnistju cju ta inši lekciї Školy Projector

Share
Написати коментар
loading...