Reklama

Myhajlo Prytula, Preply: «Kožen je modeľjerom svojeї roboty»

Na dumku Myhajla, posada – ce ne ramky obov’jazkiv i vidpovidaľnosti. Navpaky – kožen može modeljuvaty te, čym zajmatyś. I jakščo hočete zrobyty biľše, ne prosiť biľše vidpovidaľnosti. Bo vidpovidaľnisť – ne te, ščo dajuť, a te, ščo kožen bere sam, pryjmajučy ryzyky
Читати кирилицею
Myhajlo Prytula, Preply: «Kožen je modeľjerom svojeї roboty»
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Myhajlo Prytula, Preply: «Kožen je modeľjerom svojeї roboty»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Na dumku Myhajla, posada – ce ne ramky obov’jazkiv i vidpovidaľnosti. Navpaky – kožen može modeljuvaty te, čym zajmatyś. I jakščo hočete zrobyty biľše, ne prosiť biľše vidpovidaľnosti. Bo vidpovidaľnisť – ne te, ščo dajuť, a te, ščo kožen bere sam, pryjmajučy ryzyky

Myhajlo Prytula maje dovoli riznomanitnyj dosvid: vin buv HR v banku, na telekanali ta v IT-kompanijah. Počynav jak zvyčajnyj bankivśkyj pracivnyk v Ukrsocbanku. Zgodom stav trenerom-rekruterom v molodomu «Aľfa-Banku», de rozrobljav systemy utrymannja personalom, rekrutyngovi ta treningovi proekty.

Pislja ćogo stvoryv strategiju upravlinnja personalom na telekanali «STB». Peršoju IT-kompanijeju dlja Myhajla stala Wargaming, zadlja jakoї pereїhav zi sim’jeju u Minśk. Teper vin Head of HR odnogo z najuspišnišyh ukraїnśkyh startapiv Preply, jakyj proponuje onlajn-platformu z pošuku repetytoriv. Okrim togo, Myhajlo je avtorom onlajn-kursiv z HR, jaki zibraly sluhačiv z ponad 20 kraїn.

Z nym my pospilkuvalyś pro vybir profesiї, riznycju roboty v IT-kompaniї, banku ta na telekanali, čym vidriznjajuťsja v roboti bilorusy ta ukraїnci, jakyj styľ kerivnyctva v gendyrektora Wargaming, a takož pro cili ta cinnosti v roboti.

Pro vybir profesiї

«U dytynstvi hotiv buty bankirom, — kaže Myhajlo. — Koly ja buv maleńkym, buv deficyt — perebudovy, vidključennja elektryky. Ja dumav: «Treba kymoś buty, ščob žyttja bulo biľš ščaslyvym». Vin spytav u baťkiv, hto bagato zarobljaje. Ti vidpovily, ščo bankiry. «Vse, budu bankirom», — vyrišyv Myhajlo. V staršyh klasah vyvčav ekonomiku, i zgodom vstupyv na cju speciaľnisť v instytut. «Ne te, ščob meni podobaloś — prosto myslyv pragmatyčno», — pojasnjuje vin.

Perehid do HR stavsja vypadkovo. Pislja instytutu vin počav pracjuvaty v Ukrsocbanku, a zgodom drug poklykav u «Aľfa-Bank», jakyj, za slovamy Myhajla, buv molodym i progresyvnym. «Pered počatkom roboty my prohodyly tyžnevyj trening, jak prodaty bankivśki produkty. Trener stavyv rizni zapytannja, a ja buv superaktyvnym i sered peršyh vidpovidav. V kinci ja krašče za vsih sklav ispyt, i meni zaproponuvaly pity v ejčary».

Myhajlu robota trenera zdalaś nabagato cikavišoju za profesiju bankivśkogo pracivnyka, tomu pryjnjav propozyciju. Zaraz kaže, ščo, budučy ejčarom, zavždy počuvav sebe na svojemu misci.

Dosvid u «Aľfa-Bank»

V «Aľfa-Banku» Myhajlo mav blyźko 8 riznyh posad. Počynav jak specialist z kredytuvannja. Zgodom, šče u Harkovi, stav trenerom-rekruterom. Spočatku bulo skladno čerez brak dosvidu: «Dovodylosja vyrišuvaty nestandartni zadači, šukaty ljudej v maleńkyh mistah. Todi sajty z pošuku roboty šče ne buly takymy populjarnymy. My telefonuvaly v centr zajnjatosti čy velyki magazyny i prosyly vyvisyty ogološennja. Ja šukav ljudej naviť v “Odnoklasnykah”».

Koly počalasja ekonomična kryza, «Aľfa-Bank» perevodyv u Černigiv pracivnykiv, z jakymy pracjuvav Myhajlo. Dlja cyh ljudej najnjaly novogo HR na misci. V jakyjś moment jogo pozyciju zakryly, i vin perejšov pracjuvaty v ukraїnśkyj holdyng «Markom». Cja kompanija, zokrema, zajmalasja dystryb’jucijeju elitnogo alkogolju. «Pracjujučy v Aľfa-Banku, ja mav ambiciї staty HR-dyrektorom. I koly v 24 roky stav nym, bulo duže pryjemno».

Vtim, Myhajlo nazyvaje vlasnyka holdyngu specyfičnym. Tomu, pobačyvšy vakansiju na telekanali «STB», odrazu na neї vidguknuvsja.

STB

Myhajlo rozpovidaje, ščo speršu pracjuvaty na telekanali bulo duže nezvyčno. Z jogo sliv, ljudy na telebačenni zovsim inši vid tyh, hto pracjuje v bankah čy torgovyh kompanijah: «Vony vsi tvorči, zavždy govorjať, ščo dumajuť. U nyh duže bagato pov’jazano z emocijamy. Vony vyrišuvaly na emocijah: «podobajeťsja / ne podobajeťsja», «hoču / ne hoču», a ne «treba / ne treba», «korysno / ne korysno dlja biznesu». Spočatku dlja mene ce bulo skladno i nezrozumilo».

Na kanali vyznačaľnym buv ne dosvid roboty, tomu na počatkah bulo važko pidbyraty specialistiv. Rekrutery pryvodyly kandydativ vidpovidno do vymog, ale їh ne pryjmaly. Myhajlo ne rozumiv, čomu odnyh braly. a inšyh — ni.

Zgodom vin zbagnuv, ščo kompanija spoviduje pevni cinnosti. Ščob їh opysaty, doveloś pospilkuvatysja z bagaťma kerivnykamy kanalu. Peršoju cinnistju buv azart do roboty — potribni buly ljudy, v jakyh robota na peršomu misci. «Generaľna prodjuserka navodyla pryklad, — rozpovidaje Myhajlo. — Koly vsi bižať, taka ljudyna tež bižyť. Koly v neї porvalosja vzuttja — odnakovo bižyť. Vona može znjaty vzuttja i bigty bosjakom čy prosto ne zvertaty uvagy. I lyše todi, koly vsi prybigly do finišu, cja ljudyna vyrišuvatyme problema iz vzuttjam».

Drugoju cinnistju bula ljubov do ljudej. Ce bulo neobhidnym, ščob pobuduvaty horoši stosunky z gerojamy materialiv nezaležno vid osobystogo stavlennja do nyh. Tretje — smak. Pracivnyky kanalu maly maty svoї dumky ščodo muzyky, mody, fiľmiv i t.d. Za slovamy Myhajla, jakščo ljudyna ne maje pozyciї stosovno takyh rečej, to їj važko robyty ščoś dobre na telebačenni. Četverte — komandna robota.

»Ja zrobyv svoju roboty, a rešta mene ne cikavyť — točno ne projde, — kaže Myhajlo. — Bo jakščo ty napysav klasnyj scenarij, a režyser pogano znjav — ce takož i tvoja problema. Tomu scenarysty hodyly do režyseriv na montaž, i jakščo bulo potribno — perepysuvaly jakiś momenty».

Takyj pidhid, zaznačaje Myhajlo, duže riznyťsja z robotoju v banku. Tam ljudyna vzajemodije zi systemoju. Vzajemodija z inšymy ljuďmy vidbuvajeťsja lyše v ramkah cijeї systemy: «Na telebačenni je dopomižni systemy, ale vse budujeťsja vyključno na ljudjah. I jakščo u ljudej jakiś problemy, vse perestaje pracjuvaty».

Pereїzd u Minśk

«Na “STB”, — dilyťsja Myhajlo, — ja pretenduvav na posadu HR-dyrektora. Ale generaľnyj dyrektor skazav, ščo, po-perše, ja zanadto molodyj dlja cijeї roli, a, po-druge, vin čomuś bačyv na ćomu misci žinku».

Tak, vin 2,5 roky propracjuvav vykonuvačem obov’jazky HR-dyrektora. Kaže, ščo za cej čas kiľka specialistiv vidmovylyś vid posady čerez pidhid generaľnogo dyrektora «ty zavždy trohy ne vidpovidaješ moїm očikuvannja». Zgodom taky znajšly ljudynu za rekomendacijeju, z jakoju Myhajlu ne vdaloś nalagodyty vzajemyny. «Vona bačyla v meni velyku konkurenciju. Їj duže hotiloś zalyšytyś v kompaniї. Ale komanda, ščob vyrišyty ščoś, prodovžuvala hodyty do mene».

Čerez kiľka misjaciv nova kerivnycja skazala generaľnomu, ščo ne može pracjuvaty z Myhajlom. V cej čas jomu jakraz pryjšla propozycija vid Wargaming: «Z odnogo boku v nas ne vyhodylo razom pracjuvaty, z inšogo — u mene buv Wargaming. My sily pogovoryly, i ja pišov v kinci roku. A vže na počatku nastupnogo vyjšov na robotu v Minśku».

Wargaming

Myhajlo porivnjuje generaľnogo dyrektora Wargaming z šahistom, jakyj vybudovuje partiju. Kaže, ščo u ńogo bulo dekiľka figur, jakyh vin nadiljav pevnymy povnovažennjamy. Ci ljudy voroguvaly, dobyvajučyś čogoś. Tak kompanija stavala shožoju na bagato knjazivstv, jaki veduť vijny miž soboju.

«Gendyrektor vvažav, ščo tak menše zaležyť vid odnijeї ljudyny i menšyj ryzyk vidkolu častyny kompaniї. Pljus, dumaju, vin otrymuvav moraľne zadovolennja vid togo, ščo v ńogo je rizni ljudy, jaki čogoś dobyvalyś, pragnučy sebe pokazaty. Vin nagorodžuvav to odnogo, to drugogo, to treťogo… A vony vsi staralyś — bula taka garna šahova partija».

Riznycja roboty z ukraїncjamy i bilorusamy

Za slovamy Myhajla, bilorusy duže stijki do zmin. Vony їh ne duže ljubljať, i jakščo v kompaniї htoś starajeťsja vprovadyty ščoś nove — namagajuťsja zberegty vse, jak je.

Takož kaže, ščo v Bilorusi ne duže vitajuť jaskravyh osobystostej. Čerez ce tam starajuťsja naviť ne davaty interv’ju: «Ja odyn raz dav interv’ju miscevomu vydannju, i vony duže zanepokoїlyś. Bulo take «a čomu ty ce zrobyv», «a zminimo tekst oś tak». Tam ne bulo žodnyh konfliktnyh momentiv, u nyh prosto je strah publičnosti. I jakščo htoś ce robyť, vony vidčuvajuť nebezpeku».

Head of HR Preply Myhajlo Prytula: «Kožen je modeľjerom svojeї roboty»

Povernennja v Ukraїnu

Perši 2 roky Myhajlu zi sim’jeju bulo dobre v Bilorusi. Vony bagato podorožuvaly — za pivtora roku proїhaly avtomobilem 80 tys km. «Kažuť, ščo na tretij rik v čužij kraїni vynykaje vybir: pryznaješ sebe emigrantom i počynaješ ukorinjuvatyś abo povertaješsja. U nas jakraz pislja dvoh rokiv vynyklo bažannja vyznačytyś». Za slovamy Myhajla, v Bilorusi pogano rozvynenyj malyj i serednij biznes. Їm ne vystačalo restoraniv, magazyniv, inšyh podibnyh zakladiv. Takož na rišennja poїhaty syľno vplynuv klimat. Dlja jogo sim’ї vin vyjavyvsja nadto holodnym i pohmurym.

«Do togo ž, — stverdžuje Myhajlo, — bilorusy ne tovaryśki. Pislja roku žyttja v Minśku, koly ja pryїždžav v Ukraїnu, dlja mene bulo nezvyčnym, ščo htoś v magazyni rozmovljav zi mnoju i usmihavsja. Druzi meni naviť kazaly: «Čomu ty postijno takyj sumnyj, v tebe ščoś staloś?». A ja vže naviť ne pomičav».

Krim togo, družyna Myhajla jakraz mala narodžuvaty drugu dytynu. Tak, vony vyrišyly pryjmaty pology v Kyjevi, i vže zalyšytyś.

Robota u Preply

Myhajlo poznajomyvsja z kerivnyctvom Preply čerez Facebook. «Jakoś, koly ja šče buv u Wargaming, vony poprosyly zidzvonytyś, ščob ja vidpoviv na їhni zapytannja. My postijno pidtrymuvaly kontakty. I koly ja pryїhav v Ukraїnu, generaľnyj dyrektor poprosyv zustrityś».

Za sposterežennjamy Myhajla, predstavnyky IT-sfery zorijentovani na rezuľtat, tomu emocijno nalaštovani na vyrišennja problem. Vin porivnjuje pobudovu robočyh vzajemyn kompaniї z tym, ščo bulo v Aľfa-Banku. Kaže, ščo tam tež bulo bagato molodyh ljudej, jaki ščoś buduvaly.

Myhajlo kaže, ščo v Preply ne dopuskajuť mižosobystisnyh konfliktiv. «Na Zahodi populjarna fraza «no a**hole policy» (polityka bez «kozliv» — z ang.). «Kozlamy» nazyvajuť tyh, hto krytykuje, trolyť, gluzuje. U nas neglasno tež taka polityka».

Try cinnosti v roboti

Perša — vidkrytisť

Myhajlo vystupaje za te, ščoby v kompanijah zavždy govoryly vidkryto pro problemy ta nedoliky. Vin perekonanyj, ščo krašče kazaty pravdu, jaka može nesty negatyvni naslidky, niž zamovčuvaty i jty na vnutrišni kompromisy.

Druga — prozorisť

Kaže, ščo jedyne, čogo ne znajuť spivrobitnyky v Preply — zarplaty odne odnogo. «Po-perše, my ne znajemo, jak dobre organizuvaty pry ćomu robotu. Po-druge, my ne znajemo, jaka vid ćogo može buty korysť dlja kompaniї. Vse inše: finansovi dani kompaniї, cili spivrobitnykiv, plany — vse vidkryto i prozoro. I jakščo v ljudyny je pytannja, možna pytaty — i my prjamo vidpovimo».

Tretja — turbota pro ljudej

Vin ne ljubyť protystavljaty kompaniju i pracivnykiv. Ce označaje, ščo koly kompanija poobicjala pracivnyku, ale potim ščoś zminyloś, to vona odnakova povynna vykonaty obicjanku. «Dlja mene ljudyna na peršomu misci. Jakščo ljudyna obražena, bo її interesy vstupyly v konflikt z interesamy kompaniї, to potribno maksymaľno staratyś pity їj na zustrič».

Head of HR Preply Myhajlo Prytula: «Kožen je modeľjerom svojeї roboty»

Pro osvitu

Myhajlo perekonanyj, ščo z časom vsja osvita perejde v onlajn: «Tomu ščo oflajn — ce nezručno. My vse menše vśogo robymo oflajn. Vzajemodija z inšymy vse biľše perehodyť v onlajn».

Vin zaznačaje, ščo zaraz navčannja zminjujeťsja vid zapam’jatovuvannja do roboty z informacijeju. Teper vid ljudyny čekajuť vminnja šukaty neobhidne ta robyty rišennja.

V majbutńomu, dumaju, informacija bude dostupnoju ne prosto v Google, a zavantažena jakymoś čynom v našu golovu. Todi buduť neobhidni zovsim inši navyčky. Navčannja bude bazuvatyś na otrymanni pevnogo dosvidu. Vono bude kontroľovanym i kurovanym. Možlyvo, naviť znykne meža «speršu ja včuś, a potim pracjuju». Švydše, bude «ja odnočasno navčajuś i pracjuju, rozvyvajučyś v procesi».

Myhajlo Prytula, Head of HR Preply

Robota ta cili

Koly jogo ne pryznačaly na posadu HR-dyrektora na «STB», hotiv dovesty sobi, ščo je horošym specialistom. Todi počav braty učasť u konferencijah i riznomanitnyh rejtyngah. «Pam’jataju, koly brav učasť v peršomu rejtyngu, — dilyťsja Myhajlo, — duže perejmavsja za svoje misce. I koly dobyvsja jakoїś pozyciї, buv syľno zadovolenym — mene pryznaly».

Čytajte takož: Jak pislja 15 rokiv B2B-prodaživ znajty sebe v IT — istorija Oleksandry Govoruhy

Zaraz Myhajlo potrapyv u bagato prestyžnyh rejtyngiv ejčariv. Pislja ćogo žaga do takogo vyznannja spala, z’javylaś biľša vira u sebe. Vidpovidno potreba dovodyty ščoś u takyj sposib vidpala.

«Teper u mene nemaje cili staty v čomuś najkraščym. Raniše bula žaga kogoś obignaty. Koly ja čogoś dobyvsja, zrozumiv — ja ce možu. Ja baču, ščo možu dobyvatyś rezuľtativ, i dlja mene ne tak važlyve zovnišnje pryznannja, jak pryznannja samogo sebe».

Deś u 30 vin hotiv staty generaľnym dyrektorom. Ale stavlennja do rolej na roboti zminylosja pislja frazy generaľnogo na «STB»: «Koly ja jomu skazav, ščob vin dav meni biľše vidpovidaľnosti, bo ja hoču zrobyty dlja kompaniї biľše, vin vidpoviv: «Vidpovidaľnisť — ce ne te, ščo tobi dajuť. Ce te, ščo ty bereš sam i pryjmaješ vsi ryzyky». Tobto sam dobyvajsja vidpovidaľnosti, bo tobi nihto nikoly ničogo ne dasť». Tak Myhajlo perestav spryjmaty posadu jak obmežennja.

Vin perekonanyj, ščo kožen je modeľjerom svojeї roboty: «Te, čym ja zajmavsja v riznyh kompanijah, jak pravylo, bulo rezuľtatom togo, ščo ja hotiv/ne hotiv i jak robyv. A ne rezuľtatom togo, jak ce bulo peredbačeno v kompaniї».

«Ty počynaješ, — pojasnjuje vin, — žertvuvaty soboju, ščob zberegty posadu, otrymaty pidvyščennja. Ty staješ ne synhronnym zi svojeju robotoju, i ce pracjuje proty tebe. Tomu jakščo tobi ščoś ne jde, ne potribno šukaty sposobiv, jak zrobyty, ščob vono jšlo. Potribno šukaty sposoby zrobyty tak, ščob robota tobi pidhodyla».

Share
Написати коментар
loading...