Reklama

Vynahidnyk paperu z opalogo lystja: «Potribno deś 8 godyn, ščob otrymaty gotovyj arkuš»

Jakščo papir vže vygotovljajuť z solomy, to čomu by ne sprobuvaty z lystja? Staršoklasnyk Valentyn Frečka z Zakarpattja vynajšov sposib jak pererobljaty opale lystja v papir. Na takyh arkušah možna drukuvaty, pysaty, a takož vykorystovuvaty papir dlja vygotovlennja pakuvaľnoї produkciї — a detaľniše nam rozpoviv sam avtor rozrobky
Читати кирилицею
Vynahidnyk paperu z opalogo lystja: «Potribno deś 8 godyn, ščob otrymaty gotovyj arkuš»
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Vynahidnyk paperu z opalogo lystja: «Potribno deś 8 godyn, ščob otrymaty gotovyj arkuš»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Jakščo papir vže vygotovljajuť z solomy, to čomu by ne sprobuvaty z lystja? Staršoklasnyk Valentyn Frečka z Zakarpattja vynajšov sposib jak pererobljaty opale lystja v papir. Na takyh arkušah možna drukuvaty, pysaty, a takož vykorystovuvaty papir dlja vygotovlennja pakuvaľnoї produkciї — a detaľniše nam rozpoviv sam avtor rozrobky

Valentyn je členom Maloї akademiї nauk i vže 4 roky zajmajeťsja naukovo-doslidnyćkoju dijaľnistju. Brav učasť v olimpiadi v Tunisi, vzjav zoloto pid čas olimpiady z ekologiї v Keniї. Na počatku lita zbyrajeťsja prezentuvaty svij vynahid na konkursi Genius Olympiad 2018 v SŠA.

Jakščo na etapi eksperymentiv hlopeć pracjuvav nad naukovistju roboty, to zaraz proekt perenissja v biznesovu ploščynu. Valentyn prydumav bezlič variantiv, jak možna vykorystovuvaty jogo rozrobku:

«Ja vže dumav naviť pro vygotovlennja pidstavok dlja jajeć, korpusiv dlja ručok», — zauvažuje vynahidnyk i dodaje: najblyžčym časom maje namir vygotovyty odnorazovyj posud: stakančyky, tarilky. — «Takož ce možuť buty servetky, tualetnyj papir. Ale, jak ja zauvažyv na konkursi startapiv, vygidniše vygotovljaty cej papir i prodavaty jogo kompanijam u vygljadi ruloniv».

Ideja, ščo ležala pid nogamy

Gotujučyś do mižnarodnogo etapu olimpiady z ekologiї, Valentyn jakraz šukav novu innovacijnu temu dlja doslidžennja na 11 klas. Ale ničogo z ćogo ne vyhodylo, dopoky hlopeć ne natrapyv na stattju nimećkogo kinoaktora Vudi Harreľsona. Toj vygotovljaje papir iz solomy. Ukraїnśkyj eksperymentator hotiv z inšymy naukovcjamy tež sprobuvaty, ale їm zdalosja, ščo ce necikavo:

— My z didusem pišly v lis. Sidaješ perepočyty, torkaješsja ćogo opalogo lystja i — dali do mene pryhodyť taka dumka: «Jakščo papir vygotovljajuť iz solomy, derevyny, to lystja — takož produkt takogo roslynnogo typu. V ńomu takož je celjuloza. To čomu ne možna robyty papir z lystja?» Pryjšov do svojeї vykladačky z himiї ta biologiї, my postavyly eksperyment.

Peršyj variant odnogo lysta buv lamkyj ta temnogo koľoru, prygaduje vynahidnyk. Prote pobačyly, ščo jakščo vdoskonaljuvaty tehnologiju, to vse može vyjty. Pracjujučy nad rozrobkoju, Valentyn otrymav, jak kaže, micnyj arkuš paperu formatu A4. Vin dobre trymajeťsja v rukah, maje pryjemnyj zapah i vytrymuje navantažennja do 8 kg.

Jak pererobyty lystja na papir

V odnomu z peršyh video-interv’ju vynahidnyk demonstruvav etapy tehnologiї otrymannja čystoї celjulozy. Todi zrazky paperu tiľky otrymaly, i vony ne buly ničym proklejeni. Zaraz je udoskonaleni zrazky, na jakyh Valentyn prodemonstuvav žurnalistu Na chasi usi vlastyvosti organičnogo paperu, zroblenogo vručnu ta jogo vidminnisť vid zvyčajnogo.

Micnisť

Papir na celjulozno-paperovyh zavodah otrymujuť zavdjaky perevirenij tehnologiї. V ćomu beruť učasť mašyny. Zrazok v rukah u Valentyna — ručnoї roboty. Vydobutok celjulozy, formuvannja arkušu, proklejuvannja, narizannja — vse vidbuvajeťsja vručnu. Fizyko-mehanični pokaznyky pry ćomu vidriznjajuťsja vid tradycijnyh. Ale, za slovamy staršoklasnyka, jakščo vyrobyty organičnyj papir na zavodi, to vin nabude takyh same vlastyvostej, jak i zvyčajnyj:

— U zvyčajnomu paperi vykorystovujeťsja syntetyčni napovnjuvači, jaki nadajuť jomu micnosti. Narazi v mojemu paperi zvyčajnyj krohmaľ i kaolin. Jakščo kanceljarśkym nožem rizaty pid kutom papir iz supermarketu, vin počne zgynatysja. Papir z lystja žorstkišyj, tomu rizaty jogo prostiše.

Pid čas eksperymentu obgortkovyj papir, jakyj zastosovujeťsja v supermarketah, ta papir z opalogo lystja piddavaly mehaničnomu vplyvu. Vyjšlo, ščo prykladaty biľšu sylu, aby porvaty arkuš, dovelosja do ekopaperu. «Jakščo my їh porivnjajemo, vony majže odnakovi za prozoristju, za šelestom. Ale prodavyty paľcjamy skladniše papir z lystja», — govoryť naprykinci doslidu junak.

Kolir

Dosjagajeťsja šljahom vidbilennja riznymy reagentamy. V tradycijnomu vyrobnyctvi vykorystovujuť hlor. Valentyn vybiljuje svij papir peroksydom vodnju. Jak kaže, ce ekologično bezpečniše — a rezuľtat podibnyj do zvyčajnogo. Ale jakščo zrobyty odnorazove vidbiljuvannja, matymemo arkuš temnogo koľoru. Tiľky na tretij raz vin bude ideaľno bilyj, dodaje vynahidnyk.

Zdatnisť vsotuvaty vologu

Čytajte takož: Ukraїnśkyj školjar pokaže u SŠA papir z opalogo lystja

Papir z lystja maje poganu promoknu zdatnisť. Tomu voda pry nalyvanni zalyšajeťsja na poverhni. Arkuš vbyraje v sebe vologu, ale pry ćomu «ne rozlizeťsja» — na vidminu vid zvyčajnogo paperu z derevyny.

Hlopeć proponuje zastosovuvaty papir dlja vygotovlennja pakuvaľnoї produkciї. Ce — obgortkovyj papir, papir dlja ekopaketiv, ekosumočok. A takož gorščykiv dlja nasinnja roslyn, jaki pislja rujnuvannja lysta odrazu potrapljaje v ğrunt:

— Ja zavždy hotiv maty systemu magazyniv abo ekokramnyć, de biľšu častynu zajmaje papir i vyroby z ńogo. A vzagali ce by duže mylo j ekologično bezpečno vygljadalo, jakščo by nymy obgortaly v brendovyh magazynah odjag, korobky.

Valentyn Frečka, Staršoklasnyk, vynahidnyk

Popry te, ščo diapazon vykorystannja duže šyrokyj, na dumku Valentyna, vygidniše vygotovljaty cej papir i prodavaty kompanijam u vygljadi ruloniv, z jakyh vony možuť otrymaty gotovu produkciju. Poky je gotova tehnologična shema, a jak її zastosovuvaty — staršoklasnyk tiľky obmizkovuje.

Try nevyrišenyh pytannja, nad jakymy pracjuje Frečka, — ce:

  • zbyrannja syrovyny;
  • umovy zberigannja syrovyny;
  • ciľovyj rynok: kudy i jak prodavaty.

Sformovanyj biznes-plan, pryblyzni cyfry vartosti vyrobnyctva ta pokaznyky rentabeľnosti dozvoljať ruhatysja dali. Innovator hoče poprosyty odnu z ukraїnśkyh abo zakordonnyh celjulozno-paperovyh fabryk provesty odnorazove vyrobnyctvo paperu. Ce dasť zmogu zibraty detaľni pokaznyky: skiľky potribno syrovyny ta reagentiv — a takož jakyj vyhid, ta kiľkisť pobičnyh produktiv utvorjujeťsja.

— Idej bezmežno bagato. Ale ce vse potrebuje finansuvannja ta ob’jemnoї roboty same z obrahunkom i monitoryngom. Potribno zrozumity, naskiľky ce dociľno

Skiľky syrovyny potribno

Za pidrahunkamy hlopcja, potribna 1 t 681 kg lystja, ščoby vydilyty čystu celjulozu. Z  1,681 t vyhodyť 1 t celjulozy. 1 t cijeї syrovyny daje 20 tys arkušiv paperu formatu A4. 20 tys arkušiv — ce 40 upakovok po 50 arkušiv, jaki zazvyčaj prodajuťsja v magazyni

Syrovyny potribno biľše pry vygotovleni paperu z lystja niž z dereva, ale  tonna opalogo lystja v seredńomu zbereže vid vyrubuvannja 10 derev.

— Povnistju vidmovytysja vid derevyny my ne zmožemo. Cja tehnologija je dodatkovoju do vže isnujučogo metodu

Tehnologični aspekty

Za slovamy vynahidnyka, tradycijne vyrobnyctvo paperu duže dovge. Za jogo tehnologijeju use vidbuvajeťsja v seredńomu 8 godyn. 150 hvylyn varyťsja lystja i 10 hvylyn jogo vybiljujuť. Na vyrobnyctv ce može buty šče švydše. Obladnannja, jake pry ćomu vykorystovujeťsja, majže identyčne obladnannju dlja obrobky derevyny. Masštabna celjulozno-paperova promyslovisť — ce ljudy na važkij tehnici, jaki vyrubujuť lisy, vantažať ta dovozjať do fabryk. Hlopeć proponuje sprostyty logistyku tak, ščoby gotovi zavody z vygotovlennja paperu z opalogo lystja roztašovuvalysja v zoni, de protjagom roku utvorjujeťsja najbiľša kiľkisť takoї syrovyny. «Zbyrannja vidbuvatymeťsja za dopomogoju speciaľnyh mašyn, jaki shoži na gazonokosarku. Vony pidgortatymuť cju lystjanu masu i granuljuvatymuť її. Takym čynom my otrymajemo svojeridni tjuky z lystja», — rozpovidaje Valentyn.

Otrymanu syrovynu zavozytymuť na celjulozno-paperovyj zavod. Zberigatymeťsja vona v angarah abo na vidkrytomu prostori. Za slovamy junaka, jakščo vona zberigaty v angarah, to vyrobnyctvo možna roztjagnuty na cilyj rik, a protjagom oseni zajmatysja zagotivleju. Na zavodi syrovyna zavantažujeťsja v separuvaľnyj boks, ščob viddilyty lystja vid smittja: skljanok, polietylenovyh paketiv toščo. Ale jogo ne treba myty, sušyty, drobyty. Potim masu zavantažujuť v avtoplav ta piddajuť varinnju. Pislja ćogo otrymujuť čystu celjulozu, jaku zbyrajuť na vybiljuvannja. Z cijeї vybilenoї celjulozy my otrymajemo papir:

— Vyhodyť ekonomično vygidniše, jak by my ne krutyly. Ce ž skoročenyj cykl

Pro investyciї

Poky ščo propozycij z boku kompanij ta investoriv ne nadhodylo, ta j sam hlopeć ne zajmavsja pošukamy. Jak kaže Valentyn, ščoby šukaty investoriv, potribno maty hoča b elementarnu modeľ, jak vygljadatyme realizacija proektu. Takoї biznes-modeli poky nemaje: vona bude todi, koly junak zrobyť detaľni obrahunky vsijeї tehnologiї:

Potribno rozumity dlja jakogo segmentu rynku my vygotovljajemo taku produkciju, ta jak my ce robymo. Vid ćogo zaležatyme tryvalisť, cina, jakisť i kiľkisť syrovyny. Abo my vytračajemo zajvi resursy na te, ščoby vybiljuvaty papir do ideaľnogo stanu, narizaty i pakuvaty. Abo my jogo ne vybiljujemo, gotujemo rulony i prodajemo.

Valentyn Frečka

Pro podaľši plany ta osvitu

— Jakščo vdasťsja, vyїdu zakordon. A jakščo ni, budu navčatysja v Ukraїni, ale pislja zakinčennja bakalavratu vstupatymu na magistraturu za kordonom. Mene cikavljať biotehnologiї.

Je bažannja poїhaty včytysja v SŠA, ale pryїhaty v Ukraїnu, govoryť Valentyn. Svoї namiry pojasnjuje tak: «Tam minjaty vže nemaje ščo. V Ukraїni potribno bagato ščo minjaty i svižymy mizkamy. Tut ja — typovyj gromadjanyn z typovymy pogljadamy i rišennjamy problem. Ale koly ty povertaješsja iz seredovyšča, jake žyve, mirkuje z inšoju mentaľnistju, to zvyčajno pidhid do vyrišennja problem bude inakšym».

Share
Написати коментар
loading...