Reklama

Ljubov, instrukciї ta šče 5 faktiv pro platformy Ilona Maska

Poky norvežci lyše zbyrajuťsja zapuskaty sudno bez ekipažu ta kapitana, u Ilona Maska v okeani vže je take — i ne odne, a dvijko. Ce — avtonomni platformy, na jaki sidajuť rakety Falcon. V nazvi odnijeї z nyh je nagaduvannja pro instrukciї, a v imeni inšoї — deščo pro ljubov. Čomu u nyh taki čudernaćki imena i jak kupa metalu ta elektroniky na hvyljah robyť majbutnje kosmoturyzm blyžčoju? Na časi pro vse diznatysja
Читати кирилицею
Ljubov, instrukciї ta šče 5 faktiv pro platformy Ilona Maska
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. Ljubov, instrukciї ta šče 5 faktiv pro platformy Ilona Maska
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Poky norvežci lyše zbyrajuťsja zapuskaty sudno bez ekipažu ta kapitana, u Ilona Maska v okeani vže je take — i ne odne, a dvijko. Ce — avtonomni platformy, na jaki sidajuť rakety Falcon. V nazvi odnijeї z nyh je nagaduvannja pro instrukciї, a v imeni inšoї — deščo pro ljubov. Čomu u nyh taki čudernaćki imena i jak kupa metalu ta elektroniky na hvyljah robyť majbutnje kosmoturyzm blyžčoju? Na časi pro vse diznatysja

Autonomous spaceport drone ship ASDS (Avtonomnyj bezpilotnyj kosmoport-korabeľ) — bezperečno, vy ne čuly cju nazvu žodnogo razu. A miž tym, same zavdjakyj cij čudernaćkij sporudi Ilon Mask ostannim časom tak často potrapljaje u novyny providnyh ZMI svitu. Taku nazvu majuť 2 platformy, ščo plavajuť u okeani. Prote vony drejfujuť tam ne prosto tak. Nymy korystujeťsja  kompanija SpaceX dlja posadky peršogo stupenju rakety-nosija Falcon 9 ta Falcon 9 Full Thrust. Inkoly ce vidbuvajeťsja v ramkah zaplanovanyh eksperymentiv, a inkoly — v razi nestači paľnogo dlja povernennja raket na posadkovi majdančyky na suhodoli.

Ščo varto znaty pro morśki platformy Maska

ASDS majuť nazvy — «Just Read the instructions» ta «Of Course I Still Love You». Perša mala 3 uspišnyh «pryvodnennja», druga — 6. I jakščo na «Platformu Instrukcij» perše pryzemlennja vidbulosja 10 sičnja 2015 roku, to na «Platformu Ljubovi» perša vdala posadka stalasja 14 sičnja 2017-go.

Počalosja vse 2009 roku, koly generaľnyj dyrektor SpaceX Ilon Mask vystupyv iz idejeju «stvorennja paradygmy zmin u tradycijnomu pidhodi dlja povtornogo vykorystannja raketnogo obladnannja». Prostiše kažučy — ščo rakety ne majuť zlitaty v stratosferu lyše 1 raz, aby potim vpasty i rozbytysja na druzky čy napolovynu zgority. Ce dorogo i neefektyvno — a Mask5 mifiv, jaki zrujnuvav Ilon Mask — ta knyga pro ńogo strašenno ne ljubyť neefektyvnosti. Vidtak jogo kosmična programa mala by vykorystovuvaty rakety, jakymy možna skorystatysja neodnorazovo. Z’jasuvalosja, ščo biľše polovyny misij SpaceX abo je rejsamy na geostacionarnu orbitu, abo ž je takymy, koly švydkisť ruhu 1-go stupenju ne dozvoljaje «dotjagnuty» do stacionarnogo majdančyka dlja pryzemlennja. Tak vynykla ideja vykorystaty dlja cijeї mety okean.

Vid sliv — do spravy. Voseny 2014-go SpaceX publično ogolosyla pro pidpysannja kontraktiv iz sudnobudivnym zavodom Luїziany. Meta — stvoryty platformu, jaka by stala posadkovym majdančykom dlja bagatorazovyh raket. V osnovu її poklaly palubnu baržu MIROMAC 303 (i 304). Rozmiry majdančyka sklaly majže 91 x 52 x 6 m. Cja platforma je povnistju avtonomnoju i ne potrebuje ekipažu. A ščoby vse ne zgorilo vščent, koly raketa vybuhaje čy goryť pry posadci, na nij vstanovleno speciaľnu systemu podači vody, jaka zdatna zahystyty palubu vid vognju i žaru dvyguniv.

Jak vse ce pracjuje

Kožna ASDS maje 4 azymutaľnyh dvyguny, a takož navigacijnu systemu GPS. Ce dozvoljaje їm provodyty pozycionuvannja v okeani z pohybkoju do 3 m, naviť pid čas negody. Točnisť — čy ne golovne, adže ekipažu čy šturmana platformy ne majuť. Prote keruvaty neju možna z korablja pidtrymky. Ščopravda, koly raketa maska povertajeťsja na Zemlju (a točniše — na poverhnju platformy v okeani), korabeľ vidhodyť na bezpečnu vidstań. Jak tiľky dvyguny zamovkajuť, platforma iz zakriplenym na nij peršym stupenem dostavljajeťsja u vidpovidnyj port. Tam stupiń znimaje speciaľnyj kran i її vezuť v angar, de ogljadajuť, remontujuť ta gotujuť do povtornogo zapusku.

Čomu ci platformy majuť taki čudernaćki nazvy

ASDS «Just Read the instructions» (Prosto pročytaj instrukciї) švartujeťsja v portu Los-Andželesa i vykorystovujeťsja dlja posadky v Tyhomu okeani peršogo stupenju Falcon 9 čy Falcon 9 Full Thrust, ščo zapuskajeťsja iz aviabazy Vandenberg. ASDS «Of Course I Still Love You» (Ja vse šče kohaju tebe) švartujeťsja v portu Kanaverel i vykorystovujeťsja dlja posadky v Atlantyčnomu okeani peršogo stupenju rakety-nosija, ščo zapuskajeťsja iz Bazy VPS SŠA na mysi Kanaveral. Nazvy dlja platform Mask jak zavždy vzjav iz pop-kuľtury. Ideju jomu «pidkazala» fantastyčnyj roman Ijena Benksa «Graveć igor».

Pryzemlennja na majdančyky platform — jak svidčyť opryljudnenyj Maskom učora rolyk — šče te vyprobuvannja, i avarij stavalosja dostatńo. Prote mynuli dekiľka pryzemleń vidbulysja dlja Falcon bez ekscesiv.

 

U lypni 2017 z’javylasja informacija, ščo u Norvegiї v kinci 2018 roku zapustjať peršyj vantažnyj korabeľ bez komandy. Ilona Maska ce lyše smišyť: u ńogo vže je 2 takyh. I ce — lyše počatok.

Share
Написати коментар
loading...