Reklama

Svitova energetyka v cyfrah — ščo varto znaty pro 2017-2040 roky

Vyznačyty, ščo vidbuvajeťsja iz «zelenoju» (ta ne duže) energetykoju v sviti fahivcjam dopomagaje prognoz rozvytku vid Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Zvit pid nazvoju NEO 2017 — rezuľtat 8 misjaciv analizu ta modeljuvannja, jaki vykonujuť 65 ljudej z komandy BNEF. Cej zvit bazujeťsja vyključno na danyh pro energetyčni proekty v okremyh kraїnah, ekonomici vyrobnyctva elektroenergiї ta na dynamici energosystem. Golovne prypuščennja — nezminnisť energetyčnoї polityky ta zaveršennja subsydijuvannja energetyky
Читати кирилицею
Svitova energetyka v cyfrah — ščo varto znaty pro 2017-2040 roky
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. Svitova energetyka v cyfrah — ščo varto znaty pro 2017-2040 roky
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Vyznačyty, ščo vidbuvajeťsja iz «zelenoju» (ta ne duže) energetykoju v sviti fahivcjam dopomagaje prognoz rozvytku vid Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Zvit pid nazvoju NEO 2017 — rezuľtat 8 misjaciv analizu ta modeljuvannja, jaki vykonujuť 65 ljudej z komandy BNEF. Cej zvit bazujeťsja vyključno na danyh pro energetyčni proekty v okremyh kraїnah, ekonomici vyrobnyctva elektroenergiї ta na dynamici energosystem. Golovne prypuščennja — nezminnisť energetyčnoї polityky ta zaveršennja subsydijuvannja energetyky

Dlja togo, ščoby rozibratysja v usih tonkoščah svitovyh energetyčnyh trendiv, treba čymalo času — my ž proponujemo vam ključovi cyfry ta tendenciї energorynku u styslomu vygljadi. Menš niž za 10 hvylyn vy zmožete zrozumity, kudy jde svitova energetyka.

Rostuť i popyt, j investyciї

BNEF očikuje na zrostannja svitovogo spožyvannja elektroenergiї na 58% do 2040 roku, ščo vidpovidaje 2% seredńomisjačnogo zrostannja. Pry ćomu cja dynamika spožyvannja energiї vse v biľšij miri vidryvajeťsja vid VVP: prognozujeťsja, ščo spožyvannja elektroenergiї na odynycju VVP znyzyťsja na 27% v period 2017-2040 rokiv.

Obsjag investycij u novi generatyvni potužnosti v period 2016-2040 rokiv sklade na globaľnomu rivni $10,2 trln:

  • 72% ($7,4 trln) — vidnovljuvani džerela energiї,
  • $2,8 trln — sonjačna energetyka,
  • $3,3 trln — energija vitru.

Investyciї u vidnovljuvani džerela energiї (VDE) sjagnuť do 2040 roku ščoričnogo pokaznyka v $400 mlrd. Takož za period 2017-2040 rokiv Kytaj ta Indija sukupno investujuť v energetyčnyj sektor $4 trln.

Sonce ta viter — druzi vyrobnyka ta spožyvača

Na sonce i viter sumarno prypade 48% vstanovlenoї potužnosti svitovyh elektrostancij i 34% obsjagiv vypuščenoї elektroenergiї (stanom na 2040 rik). Sogodni pokaznyky taki:

  • sonjačni ta vitroelektrostanciї — 12% vstanovlenoї potužnosti svitovoї energosystemy i 5% — generaciї,
  • ​​potužnisť sonjačnyh elektrostancij zroste do 2040 roku v 14 raziv, a vitroelektrostancij — v 4 razy.

Častka VDE u vyrobnyctvi elektroenergiї dosjagne:

  • v Nimeččyni —74%,
  • SŠA — 38%,
  • u Kytaї — 55%,
  • v Indiї — 49%,
  • dlja Meksyky — 80%.

Cja možlyvisť bude zabezpečena v tomu čysli zavdjaky pošyrennju batarej ta inšyh instrumentiv, ščo pidvyščujuť gnučkisť energosystemy. Vartisť vyrobnyctva elektroenergiї do 2040 roku skorotyťsja v sonjačnij energetyci na 66%, v materykovij vitroenergetyci — na 47%, a v ofšornij vitroenergetyci — na 71%.

Menše označatyme biľše

Mala rozpodilena generacija — najvažlyvišyj sektor svitovoї energetyky u majbutńomu. Umovno kažučy, batareja na dahu kožnogo okremogo budynku — ce te, do čogo vse jde:

  • v Avstraliї pokriveľni sonjačni elektrostanciї buduť vyrobljaty 24% elektroenergiї,
  • v Brazyliї — 20%,
  • v Nimeččyni — 15%,
  • v Japoniї — 12%,
  • v Indiї ta SŠA — 5%.

Elektromobili ta akumuljatory formuvatymuť rynok

Elektromobili stanuť važlyvoju častynoju energetyčnoї infrastruktury. Їhnja častka sklade 13% generaciї v Jevropi i 12% — v SŠA. Efekt masštabu pryvede do znyžennja vartosti litij-ionnyh batarej na 73% vže do 2030 roku. Ričnyj oborot rynku akumuljatornyh nakopyčuvačiv energiї zbiľšyťsja vdesjatero u porivnjanni z nynišnim rivnem — i sklade $20 mlrd. Pry ćomu na mali systemy zberigannja energiї prypadatyme 57% vstanovlenoї do 2040 roku potužnosti nakopyčuvačiv u sviti.

Vugillja postupajeťsja, gaz graje «drugu skrypku»

Pik vypusku elektroenergiї na osnovi spožyvannja vugillja bude dosjagnuto v 2026 roci. Tiľky 35% iz zaplanovanyh śogodni vugiľnyh elektrostancij buduť pobudovani. Popyt na vugillja v 2040 roci sklade -15% porivnjano iz 2016 rokom.

Pryrodnyj gaz stane palyvom perehidnogo periodu, ale deščo v inšij roli. Hoča globaľni potužnosti gazovoї generaciї zbiľšaťsja na 16% do 2040 roku, gazovi elektrostanciї buduť biľšoju miroju vystupaty v jakosti gnučkogo instrumentu pikovoї generaciї dlja zabezpečennja stabiľnoї roboty, ale tak i ne stanuť povnocinnym zaminnykom stancij na vugilli. Vynjatkom stane Pivnična Ameryka, de deševyj pryrodnyj gaz zigraje važlyvišu roľ dlja energetyky u najblyžčij perspektyvi.

Popyt na pryrodnyj gaz v elektroenergetyci v Japoniї i Pivdennij Koreї znyzyťsja biľš niž na 50% za najblyžči 10 rokiv (a na ci kraїny prypadaje polovyna svitovogo rynku spožyvannja gazu). Pryčyna — zapusk vugiľnyh energetyčnyh potužnostej v cyh kraїnah.

Transformacija energospožyvannja do 2040 roku

Polovyna jevropejśkogo elektryky v 2040 roci bude vyrobljatysja na osnovi nyzky vidnovljuvanyh džerel energiї, ščo stvoryť vyklyky dlja mereževogo gospodarstva ta generatoriv.

Gazova galuź v Jevropi otrymaje vygodu vid zakryttja vugiľnyh i gazovyh elektrostancij protjagom nastupnogo desjatylittja, ale spožyvannja gazu v energetyčnomu sektori nikoly ne poverneťsja do rekordnogo rivnja 2008 roku, oskiľky roľ gazovoї generaciї transformujeťsja — vona menšoju miroju bude zabezpečuvaty bazove vyrobnyctvo elektroenergiї, a biľšoju — gnučkisť energetyčnoї systemy. Jaderna energetyka za cej period skorotyťsja na 50%, a pojednannja slabkogo popytu, deševyh ponovljuvanyh džerel energiї ta perehodu z vugillja na gaz pryzvede do skoročennja spožyvannja vugillja na 87% do 2040 roku. Jak rezuľtat — skorotjaťsja vykydy škidlyvyh rečovyn ta znyzyťsja parnykovyj efekt u energetyčnomu sektori Jevropy na 73%, prognozujuť fahivci BNEF.

Share
Написати коментар
loading...