Reklama

Oleksandr Nesterenko, ARTKB: «Ukraїna vid cvjahiv perestrybnula do droniv ta ğadžetiv»

Vy napevno čuly pro spalah iBlazr, pro prystrij dlja konfidencijnyh rozmov Hushme — ale biľšisť iz vas ne zdogadujeťsja, ščo za cymy rozrobkamy stoїť komanda konstruktorśkogo bjuro z Ukraїny. Na časi — diznatysja biľše pro te, nad čym pracjujuť Oleksandr Nesterenko ta jogo kolegy
Читати кирилицею
Oleksandr Nesterenko, ARTKB: «Ukraїna vid cvjahiv perestrybnula do droniv ta ğadžetiv»
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. Oleksandr Nesterenko, ARTKB: «Ukraїna vid cvjahiv perestrybnula do droniv ta ğadžetiv»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Vy napevno čuly pro spalah iBlazr, pro prystrij dlja konfidencijnyh rozmov Hushme — ale biľšisť iz vas ne zdogadujeťsja, ščo za cymy rozrobkamy stoїť komanda konstruktorśkogo bjuro z Ukraїny. Na časi — diznatysja biľše pro te, nad čym pracjujuť Oleksandr Nesterenko ta jogo kolegy

U rozmovi iz Oleksandrom Nesterenkom torknulysja samogo počatku roboty ARTKB, ključovyh trendiv hardware-rozrobky ta sekretiv uspihu startapiv na Kickstarter.

— Z čogo i jak počynalosja ARTKB i jakymy buly vaši perši proekty?

Odyn iz peršyh cikavyh proektiv buv iz kompanijeju Roshen. My rozrobljaly suvenirnu produkciju dlja їhńogo muzeju šokoladu: stvorjuvaly linijku suvenirnoї produkciї z plastyku, poligrafičnu produkciju, hoča, naskiľky ja znaju, povnocinno cej Muzej tak i ne bulo zapuščeno. Ale proekt my zrobyly, oplatu za ńogo otrymaly. Bulo dovoli cikavo.

Potim u nas počalysja inši proekty. Na počatku stanovlennju duže dopomoglo spivrobitnyctvo z kompanijeju Ecosoft. My pracjuvaly dosyť tisno blyźko 2 rokiv, iz nyh deś rik — jak konstruktorśke bjuro na autsorsi dlja cijeї kompaniї. Nyni j dosi spivpracjujemo za dejakymy proektamy. Ce — vyrobnyk system dlja fiľtraciї ta očystky vody (torgiveľni marky «Naša voda», «F1»). Zaraz v rytejli «Novoї liniї», «Epicentru» realizujeťsja čymalo produkciї cijeї kompaniї, jaku šče kiľka rokiv tomu my rozrobljaly ta proektuvaly v ARTKB.

— Možlyvo šče ščoś bulo cikave abo nezvyčajne? Vrahovujučy rozrobku takogo ğadžeta jak Hushme, gadaju, vse-taky na počatku ščoś shože tež bulo…

Same todi, na počatku, my pracjuvaly nad spektraľnymy analizatoramy. Svitovyj lider iz rozrobky ta vyrobnyctva ćogo prystroju znahodyťsja v Ukraїni. Ce — linijka prystroїv, jaki analizujuť himičnyj sklad metaliv: dlja juvelirnoї produkciї, dlja pidpryjemstv, jaki vydobuvajuť abo pererobljajuť metal. My spivpracjujemo z momentu vidkryttja kompaniї ARTKB i doteper.

Rozumijete v čomu sprava, my počynaly pracjuvaty — i 100% našyh klijentiv buly biznes, vyrobnyči kompaniї, praktyčni proekty, obladnannja jakeś. Zi startapamy my pizniše počaly pracjuvaty — i najcikaviše vse počalosja same z nyh.

Peršyj startap, z jakym my počaly pracjuvaty, — Concepter. Todi šče ne bulo okremoї kompaniї, startap nazyvavsja iBlazr. Ideja vynykla u Vlada Tislenka. My spivpracjujemo z 2013 roku. Z togo času pišla istorija spivpraci same zi startapamy — i bulo ščoś take cikave z medijnoї točky zoru. Ale z pozyciї vyrobnyctva, tehničnyh momentiv, zvyčajno, duže cikavi proekty dlja nas buly z biznesom, — ti, ščo ja pereličyv vyšče.

— Naskiľky zaraz važko proektuvaty hardware-produkty ta startapy v Ukraїni?

V pryncypi rozrobljaty hardverni produkty v Ukraїni komfortno. Nabagato komfortniše, niž, napryklad v SŠA:

  • u nas je inženery,
  • v nas je neobhidne obladanannja,
  • vse ce dosyť vysokoї jakosti i maje nevysoku cinu (same jak kompaniї, jaka zajmajeťsja rozrobkoju dlja klijentiv, v Ukraїni ce robyty zručno i komfortno).

Ale jakščo z točky zoru startapu dyvytysja na ce, to po-perše, nemaje dostatńogo finansuvannja. Duže malo fondiv ta instytucij, jaki finansujuť systemno same v hardware-proekty. Nebagato šče u nas ekspertyzy same v investoriv u cij galuzi, ale cja problema stosujeťsja ne tiľky «zaliza». Vona stosujeťsja bagato čogo: ščo «nema grošej u ljudej»

Druga biľš glyboka problema — ce dijsno vidsutnisť abo duže nevelyka kiľkisť kontraktnogo vyrobnyctva. Jakščo u nas htoś buduje hardware-proekt i hoče vyrobljaty ščoś svoje v Ukraїni, to v ńogo dva vyhody:

  • abo ćogo ne robyty, vyrobljaty v Kytaї,
  • abo buduvaty svoje vlasne vyrobnyctvo – znimaty abo kupuvaty prymiščennja, prydbaty obladnannja, najmaty ljudej i vse robyty samotužky u sebe na vyrobnyctvi. Ce — nepravyľnyj pidhid, nepotribni zatraty, bo duže zručno, koly je jakyjś ob’jem pidpryjemstv, jaki kontraktno vyrobljajuť ti čy inši produkty na zamovlennja.

Pidpryjemstv, ščo rozrobljajuť ta vypuskajuť produkty na zamovlennja, duže bagato v Kytaї, SŠA, Jevropi, a v Ukraїni їh majže nemaje. U nas je pevne kontraktne vyrobnyctvo elektroniky, pevne kontraktne vyrobnyctvo plastyku. A oś kompaniї, jaka b vyrobljala vsi skladovi, — i plastyk, i elektroniku, i mehaniku, i skladala by ce vse dokupy, same pid zamovlennja dlja zovnišnih klijentiv — oś takyh kompanij u nas i nemaje.

Duže važlyvo maty skladaľnu liniju, ščoby zapustyty peršu partiju i potim vže pislja ćogo masštabuvatysja kudyś v Kytaj. U našyh startapiv cijeї možlyvosti nemaje. I tomu vony častiše počynajuť vyrobnyctvo odrazu z Kytaju. Ja ničogo ne maju proty cijeї kraїny, ce duže zručno i ce normaľna sytuacija, koly jakiś velyki masštabni proekty vyrobljajuť svoї ğadžety v Kytaї. Ale vkraj važlyvo dlja startapu, koly vony peršu partiju (jakiś kiľka soteń čy tysjač odynyć) vyrobljajuť deś poruč, bilja sebe.

Oleksandr Nesterenko

— Skiľky zaraz ljudej pracjuje v komandi ARTKB?

U nas funkcionuje dva ofisy. Golovnyj ofis znahodyťsja v Ukraїni, a vyrobnyčyj — u Šeńčženi, v Kytaї. Na dva ofisy u nas 15 ljudej u štati ta šče pryblyzno stiľky ž — pozaštatni spivrobitnyky. Jak pravylo, ce — inženery specyfičnogo naprjamku, dlja jakyh nemaje postijnogo zavantažennja, abo inženery-specialisty pid jakiś masštabniši proekty.

— Iz kadramy vy perevažno pracjujete sami, navčajete їh čy namagajetesja znajty gotovogo specialista i dolučajete do vašyh proektiv?

My namagajemosja znajty vže specialista z dosvidom, jakomu dajemo jakuś dodatkovu ekspertyzu. Je j inši varianty Napryklad, z dyzajneramy pracjujemo i zi studentamy, i z molodymy dyzajneramy. Tam biľše potribna tvorčisť i v menšij miri dosvid, tomu zalučajemo same molodyh fahivciv. Ale tehnični specialisty, inženery, elektronnyky majuť buty dosvidčenišymy ljuďmy.

— Pogovorimo pro tendenciї ščodo hardware. Jaki try golovnyh trendy možete vyokremyty na rynku konstrujuvannja?

Napryklad, je vijśkovi abo navkolovijśkovi struktury, agrarni kompaniї, je zapyt na robototehniku, na drony, kvadrokoptery ta rizni systemy, z cym pov’jazani. I ce dobre, ce cikavo.

Z inšogo boku, my v ARTKB biľš fokusujemosja na produkciї, jaka bude vypuskatysja masovo, serijno, tobto desjatkamy ta sotnjamy tysjač odynyć, — i taki produkty rozpovsjudžuvatymuťsja jakomoga šyrše Ukraїnoju ta svitom. Umovno kažučy, ce — vse, ščo prodajeťsja v rytejli: v «Epicentrah», «Novyh Linijah», v tyh že Apple Store. Ce — ti produkty, jaki nas cikavljať jak rozrobnykiv, i z čym my ljubymo pracjuvaty v peršu čergu. I v ćomu naprjamku jakyhoś zrušeń zaraz nemaje na rynku Ukraїny. Perš za vse, cej popyt vidštovhujeťsja vid platospromožnosti naselennja. Poky ščo naše naselennja ne duže platospromožne i kupuje v osnovnomu harči ta liky, a vse, ščo stosujeťsja ğadžetiv ta spožyvaćkoї elektroniky može prydbaty nabagato menše ljudej.

— A jakščo vzjaty Ukraїnu i svit? Zrozumilo, ščo v nas je pevni problemy, jaki formujuť zapyt (armija, agrariї) — a beručy do uvagy svitovi tendenciї, ščo vidbuvajeťsja v cij sferi?

U sviti je tendenciї i na virtuaľnu reaľnisť, i na dopovnenu reaľnisť. Dopovnena reaľnisť – ce nabagato blyžča perspektyva, niž virtuaľna. Poky ščo VR — ce igraška, a dopovnena reaľnisť — ce vže taki dosyť velyki biznesy. Vže je serjozni zadači, jaki vyrišujuť ci ğadžety, vyrobnyči i vijśkovi zavdannja. I ti tendenciї, pro jaki ja govoryv stosovno Ukraїny, vony je j u sviti — na robototehniku, na droniv. Tut u nas vzagali taka cikava sytuacija. V Ukraїni my jakoś skačemo čerez kiľka shodynok.

V Jevropi ta Štatah ljudy spočatku navčylysja robyty normaľnyj posud, potim — normaľni spožyvaćki tovary, dytjači vizočky i take inše, mebli, pobutovi reči navčylysja robyty i normaľno robljať. A potim uže nastupnyj krok — ce roboty, drony, VR, AR ta vse rešta.

U nas zavždy tak: robymo cvjahy ta šurupy i rakety, šče ne navčylysja normaľnyh telefoniv robyty, ale vypuskajemo vže robotiv i droniv. My načebto jdemo v nogu zi svitom, ale oś taki bazovi reči my perestrybnuly.

— Ključovi cinnosti, jaki spovidujete vy i vaša komanda — možlyvo, u vas je kredo, gaslo, z jakym pogodžujuťsja vsi ta jake vsih nadyhaje?

Ključovi cinnosti — ce vidkrytisť i česnisť, ce golovne. Ja pid čas neščodavnih vystupiv rozpovidav. Vypustyty produkt vid ideї do vyrobnyctva zajmaje ščonajmenše 1 rik, ale, v seredńomu — ce deś 3 roky. I oś koly my počynajemo pracjuvaty nad jakymoś proektom povnogo cyklu (vid ideї do vyrobnyctva), to majemo žyty-družyty z našymy klijentamy 3 roky, reguljarno zustričatysja ta spilkuvatysja. Tomu dobri stosunky, česnisť, vzajemodovira — ce duže važlyvo.

I v pryncypi u zamovnyka maje buty dovira do našyh specialistiv. Bo na peršyj pogljad, koly ljudyna ne rozumijeťsja na etapah rozrobky, u neї skladajeťsja vražennja, ščo inženery sami ne rozumijuť, ščo vony robljať. Adže koly jdeťsja pro ščoś absoljutno nove, ce — pevnyj «ruh navpomacky v temrjavi». Majuť buty projdeni jakiś etapy doslidžennja ta pošuku pravyľnoї ideї — šče do togo, jak počneťsja aktyvna robota v pevnomu naprjamku.

Po-druge, dosyť často trapljajuťsja jakiś povoroty v rozrobci, koly my ruhajemosja v odnomu naprjamku, potim rozumijemo, ščo vin nepravyľnyj, tomu ščo vidkrylosja bagato novoї informaciї. I my majemo povernuty na 90°, a inkoly na 180°. Taki reči na starti nemožlyvo sprognozuvaty, tomu ščo ce zavždy doslidžennja ta vidkryttja čogoś novogo. Tomu j maje buty vzajemodovira z samogo počatku.

Buly taki poodynoki vypadky, koly na počatku, propracjuvavšy tyždeń-dva-misjać, my rozumily, ščo my prosto ne znahodymo spiľnoї movy iz zamovnykom. I ne bulo sensu prodovžuvaty, bo dali možuť buty problemy nasampered jakoїś nedoviry čy ščoś podibnogo.

My zavždy vidkryti, rozpovidajemo ščo robymo i dlja čogo, jaki rezuľtaty hočemo otrymaty, zavždy rozpovidajemo, ščo my znajemo, a ščo — ni, v čomu tiľky budemo rozbyratysja, i namagajemosja nalagodyty vzajemorozuminnja.

— Vy skazaly pro vzajemorozuminnja, i v mene vynyklo porivnjannja z likarem, jakomu ty maješ dovirjaty, dovirjaty jogo rekomendacijam, i todi uspišnyj rezuľtat likuvannja garantovanyj…

Ce — duže garnyj pryklad šče oś iz jakogo boku: z likarjamy, koly vse vdalosja pislja roku abo dvoh likuvannja, v tebe nastrij zvisno dobryj, ale ty ne hočeš vže pryhodyty do likarni i voliješ hoča b jakyjś čas biľše ne bačytysja z cymy fahivcjamy, hoča ty duže vysokoї dumky pro nyh. A na šljahu rozrobky, — a osoblyvo na vyrobnyčomu etapi — zavždy dosyť bagato problem i nerviv, ce duže vysnažuje.  V ćomu plani — duže vdale porivnjannja.

— Ukraїna cymy dnjamy vidznačaje bezvizovyj režymVid dyktatury do novyh pasportiv — hronologija otrymannja bezvizu iz JeS, i cikava vaša dumka: jak ce vplyne na možlyvosti rozrobnykiv, mejkeriv, i čy vplyne vzagali?

Ce duže dobre. Po-perše, my stanemo trohy blyžčymy do jevropejśkyh grošej. Ryzyky kraїny jak buly, tak i je — i nikudy ne dilysja. Ale zaraz reaľno legše zibratysja zi svoїm prototypom, sisty na potjag, doїhaty do susidńoї kraїny i staty učasnykom jakoїś konferenciї čy podiї, prysvjačenoї hardware-startapam. Pokazaty svij proekt ljudjam, investoram — tak biľše šansiv otrymaty košty na rozvytok svogo produktu. I ce treba robyty.

Drugyj moment: ty možeš vidvidaty čymalo iventiv, vystavok riznyh, konferencij, de duže bagato kompetencij, tam možna otrymaty bagato korysnyh porad, kontaktiv. I nabagato legše stalo inženeram abo zasnovnykam. Bo raniše, koly formuvavsja bjudžet na jakiś iventy, ty postavav pered vyborom. Ty možeš z’їzdyty sjudy, a ot tudy vže ne možeš, bo maješ lyše pevnu sumu koštiv. Bezvizovyj režym polegšuje ci reči. Možna vyrušaty v susidni kraїny naviť na nevelyki podiї, zaoščadžujučy košty. I ce vse bude duže korysno dlja našogo rynku.

— Perehodjačy vid možlyvostej bezvizu do porad, jaki vy mogly b daty «zaliznym» startapamy, ščo šukajuť investyciї — možlyvo, je jakiś perši dokumenty čy kroky čy inši podibni reči ta diї? Z čogo varto počynaty?

Nemaje takogo rišennja, koly ty zajšov, galočku postavyv — i tobi pryjšov lyst «Podyvyś sjudy i shody tudy». Najmenše, ščo ty možeš zrobyty, — poğuğlyty i pošukaty jakiś ğranty, programy i podavatysja na nyh. Ce — šče odna problema Ukraїny, ščo u nas duže malo same ğrantiv. U nas hoč jakiś investory je, a ğrantovyh program, jaki prosto vydajuť groši pid proekty, ščo vidpovidajuť pevnym umovam, — cyh program malo. Je nyzka jevropejśkyh, prote vony zabjurokratyzovani i dosyť važki.

Iz ukraїnśkyh ja znaju ğrant vid Noosphere v Dnipri: inžyniryngovyj konkurs Vernadsky Challenge — duže cikavyj, ja tam drugyj rik pospiľ v žuri. Ce — same ğrant dlja inženernyh, hardvernyh proektiv. Greencubator razom z JeBRR zapustyly programu dlja proektiv, pov’jazanyh z vidnovljuvaľnoju energetykoju za košty JeBRR. I same spivpracja z Greencubator’om Zinčenka, meni zdajeťsja, trošky nablyzyť ci ğrantovi možlyvosti do našyh startapiv.

My spivpracjujemo z JeBRR, majemo tam prekvalifikaciju — do reči, jedyna v Ukraїni inžyniryngova kompanija, jaka kvalifikovana JeBRR.

JeBRR pracjuje bagato rokiv, i nemaje nijakyh problem dlja biznesu podavaty na vidškoduvannja zatrat, na marketyng, na inžyniryng z boku JeBRR. Treba šukaty, programy ci je. V nas čomuś dosyť bagato času vytračajuť na pošuk investoriv i dosyť uspišno. A oś na pošuk ğrantovyh program čomuś ne tak. Ja by poradyv spočatku šukaty ğranty i obov’jazkovo podavatysja tudy, a vže potim prodavaty investoram častku v svoїj kompaniї.

— V deń, koly my zapysujemo ce interv’ju, vas vže možna pryvitaty iz uspišnoju kampanijejuHushme z Ukraїny zibrav $70 tys na Kickstarter na Kickstarter. Ščo važlyvo peredbačyty, vyvodjačy produkt na kraudfandynğ?

Ja šče raz pidtverdyv tezu, ščo nemaje universaľnoї teoriї «zroby tak i bude v tebe uspih». My projšly z našymy klijentamy i partneramy biľš niž čerez desjatok cyh kampanij na Indiegogo i na Kickstarter, polovyna tam, polovyna tam, i častyna z nyh buly uspišnymy, častyna — ni, tobto vsiljaki kejsy je. I ot vlasnu kampaniju my zapustyly i projšly.

Kožnogo razu hodjať jakiś mify, jakiś guides, jak ce zrobyty. Treba vybraty bazovi reči: ce maje buty hoč komuś cikavyj produkt, ce maje buty jakisna podača materialu na storinci, video- ta fotokontent, — taki bazovi reči, pro jaki vsi kažuť.

Dali vse duže po-riznomu, jedyne, ščo ja b poradyv: na moju dumku, za kiľka misjaciv do Kickstarter potribno, vse ž taky, vzjaty učasť u dvoh-tŕoh forumah, pomitnyh na svitovij areni, u velykyh vystavkah. Ce bude takyj majdančyk, de vas pomitjať, de vy vže znajdete svoїh pryhyľnykiv, poznajomytesja z žurnalistamy abo potencijnymy dystryb’jutoramy. Potim bude kiľka misjaciv, ščoby z nymy spilkuvatysja, pidtverdyty svij progres na nastupnij vystavci, — ščoby pokazaty reaľnu istoriju rozvytku proektu.

Napryklad, vaš proekt pomityly pivroku tomu na tij vystavci, za try misjaci vže buly novi prototypy na inšij vystavci. Potim šče jakyjś progres, i logičnym etapom bude Kickstarter. Koly nihto pro vas ne čuv, i najperšym krokom bude Kickstarter, — duže važko pryvernuty uvagu. Dlja ćogo treba maty nadzvyčajnyj marketyngovyj talant i serjozni finansovi možlyvosti, pobuduvaty reklamnu kampaniju. Tomu ključova porada — staty učasnykamy vystavok.

Share
Написати коментар
loading...