Reklama

Tetjana Ševčenko pro peršyj efir na Suspiľne Novyny, vymušenu emigraciju j povernennja na telebačennja

U ljutomu 2022 roku Tetjana Ševčenko gotuvalaś dojednatysja do komandy televedučyh Suspiľnogo.
Читати кирилицею
Tetjana Ševčenko pro peršyj efir na Suspiľne Novyny, vymušenu emigraciju j povernennja na telebačennja
  1. Головна
  2. Novyny
  3. Tetjana Ševčenko pro peršyj efir na Suspiľne Novyny, vymušenu emigraciju j povernennja na telebačennja
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
U ljutomu 2022 roku Tetjana Ševčenko gotuvalaś dojednatysja do komandy televedučyh Suspiľnogo.

Povnomasštabne vtorgnennja zmusylo її zminyty orijentyry. Tetjana postavyla kar’jeru vedučoї na pauzu ta razom iz dočkamy, majže na dva roky, vymušeno pereїhala do Nimeččyny. Doty sim rokiv vona pracjuvala vedučoju, šče raniše vidpovidala za komunikaciї v Službi nadzvyčajnyh sytuacij ta pracjuvala fotografyneju v suspiľno-polityčnij gazeti. Pro šljah povernennja na telebačennja Tetjana rozpovila u svojemu interv’ju dlja Suspiľnogo Movlennja. 

Z jakoju novynoju vy vyjšly u svij peršyj efir na Suspiľne Novyny? 

— V mij peršyj efir uvijšly dvi novyny, jaki najbiľš zapamʼjatalysja. Ce pryznačennja Syrśkogo Golovnokomanduvačem i požeža vnaslidok rosijśkyh udariv dronamy po Harkovu, v jakij zagynulo troje maleńkyh ditej. Tož možna skazaty, u svij peršyj efir na Suspiľnomu ja vyjšla z odnijeju novynoju: vijna rosiї proty Ukraїny tryvaje. Vona žorstoka, kryvava i neščadna do ukraїnśkogo narodu. 

Jake vaše vražennja vid komandy ta koleg na Suspiľnomu? 

— Na Suspiľnomu ja zustrila bagaťoh koleg, z jakymy pracjuvala raniše, z dejakymy — dovgi roky. U mene vidčuttja, nače ja povernulasja v simʼju. Posmišku radosti poky ščo važko strymuvaty. Z inšogo — nadyhaje fakt, ščo vsi ci ljudy profesionaly, ja znaju їhnij riveń ne lyše z televizijnoї kartynky, a bezposeredńo v roboti, tomu ja počuvajusja vpevneno i rada dolučytysja do kolektyvu telekanalu z vysokymy standartamy j bezdogannoju reputacijeju. 

Jaki cili vy sobi stavyte z povernennjam na telebačennja u roli vedučoї Novyn pislja dvoričnoї perervy? 

— Dumaju, stavyty sobi cili śogodni, koly tryvaje cja strašna vijna, možuť lyše vijśkovi. Zvisno, v mene je dejaki ambiciї j plany, povʼjazani z nymy. Ale pro ce poky ščo govoryty zarano.

Hvyljujeteś pered povernennjam u profesiju?

— Hvyljuvannja zavždy prysutnje, pered kožnym vypuskom u prjamomu efiri. Tomu možu skazaty lyš pro gradaciju ćogo vidčuttja: pered peršym efirom na Suspiľnomu vono bulo najsyľnišym, a potim z kožnym nastupnym vypuskom stavalo legše. Zagalom, pered povernennjam u profesiju, ja vidčuvala lyše radisť. 

Rozkažiť pro vaše žyttja v Nimeččyni. Čy dumaly vy zalyšytysja v Jevropi?

— Ja poїhala v Nimeččynu na misjać. Majže dva roky ja prožyla v takomu stani, ščo my tut na misjać, a nastupnogo — povertajemoś. Nas pryhystyla simʼja Vajs v Bavariї. Peter vidomyj v Nimeččyni aktor, veselyj, rozumnyj i duže vidkrytyj jak dlja nimećkogo mentalitetu. Jogo družyna Brigitta — dantystka, na peršyj pogljad, suvora, ale naspravdi dobrozyčlyva žinka z vidminnym počuttjam gumoru. Їm obom po šistdesjat rokiv, ale na vygljad ta za energijeju — ne biľše soroka. Nam duže poščastylo zustrity їh. Vony napoljagaly, aby ja zalyšylasja žyty v Nimeččyni. Ale ja ne zmogla pogodytyś.

Koly nastav čas povertatysja?

— My їzdyly v Ukraїnu raz na piv roku. U travni 2023-go my z diťmy pobačyly vsi vydy obstriliv ta robotu PPO. Vira, moja starša dońka, vidčula, pobačyla, perežyla i zrozumila, ščo ce ne obovʼjazkovo fataľno. Vona meni todi skazala: «Mamo, ja hoču žyty v Ukraїni, ja vsih rozumiju, možu govoryty, tut moї druzi, ja ne bojusja». Ci slova staly vyrišaľnymy.

Za čym abo kym vy najbiľše sumuvaly pid čas vymušenoї emigraciї do Jevropy?

— Cju vidpoviď ja možu roztjagnuty na godyny. Bo, jak vyjavyloś, isnuje duže bagato rečej, jaki pryvʼjazujuť tebe do pevnogo miscja čy ljudej. Vidčuttja perebuvannja vdoma — mabuť, tak možna opysaty vse, za čym ja sumuvala. Sjudy vidnosjaťsja posydeńky z rodynoju, žartyky z druzjamy, robota z kolegamy; rajon, v jakomu žyla ščaslyvoju, misto, de narodylysja moї dity, mova, jaku čuju z dytynstva, dialekty, jaki možna vpiznaty z piv slova, zapah palenogo lystja voseny, svitlo v čyїjś hatyni zymoju, jak u «Večorah na hutori bilja Dykańky», smak perestygloї vyšni, ščo nagaduje škiľni roky. Slovom, vdoma je reči, jaki pronyzujuť spogadamy, asociacijamy, vid jakyh tilom jduť murašky. I nide u sviti takogo ne znajty. Prynajmni dlja mene tak. 

U vas bulo rozuminnja, kudy ruhatyś i ščo robyty po povernennju v Ukraїnu?

— Najperše meni potribno bulo znajty žytlo. Ja domovylaś zi svojeju podrugoju, jaka vyїhala za kordon, požyty v її kvartyri. Її žytlo znahodyťsja za mistom, tomu ja planuvala požyty tam, doky znajdu robotu, a pizniše pereїhaty šče raz — blyžče do školy, sadočka ta ofisu. Na rahunok roboty ja ne hvyljuvalaś. Prozvučyť neskromno, ale ja veduča z dosvidom i pryjazna ljudyna. V mene bagato druziv i koleg, z jakymy ja pidtrymuju pryjateľśki stosunky. Tomu, meni zdavalosja, ščo znajty robotu za fahom — pytannja času. Zreštoju, tak vono i stalosja. 

Suspiľne Movlennja — nezaležna mediakompanija z potužnym ohoplennjam na vsih platformah: telekanaly Peršyj, Suspiľne Novyny, Suspiľne Kuľtura, Suspiľne Sport ta nacionaľna mereža miscevyh kanaliv; radiostanciї Ukraїnśke Radio, Radio Promiń, Radio Kuľtura, Radiotočka. Lyše perevireni novyny čytajte na sajti suspilne.media, na nacionaľnyh i miscevyh didžytal-platformah. My movymo movamy nacspiľnot, predstavljajemo Ukraїnu na Jevrobačenni, rozvyvajemo dytjačyj resurs «Brobaks», navčajemo mediaspiľnotu v Akademiї Suspiľnogo Movlennja. Majemo Suspiľne Mediateku — platformu unikaľnyh video ta audio Suspiľnogo vid 1950-h i do śogodni. Zahyščajemo svobody v Ukraїni. 

Foto — Anastasija Mantač

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...