Reklama

💀 «Jak umru, to pohovajte»: skiľky koštujuť pohorony v Ukraїni — doslidžennja

Komanda analitykiv Picodi porahuvala, skiľky koštuje pohoron i jak vidriznjajuťsja vytraty na tradycijne pohovannja i kremaciju. Takož vony pereviryly, jaku materiaľnu dopomogu nadajuť deržavy svoїm skorbotnym gromadjanam: Ukraїna vidnosyťsja do kraїn, de vyplačujeťsja kompensacija na pohoron, odnak її rozmir ne najbiľšyj.
Читати кирилицею
unsplash.com
💀 «Jak umru, to pohovajte»: skiľky koštujuť pohorony v Ukraїni — doslidžennja
  1. Головна
  2. Suspiľstvo
  3. 💀 «Jak umru, to pohovajte»: skiľky koštujuť pohorony v Ukraїni — doslidžennja
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Komanda analitykiv Picodi porahuvala, skiľky koštuje pohoron i jak vidriznjajuťsja vytraty na tradycijne pohovannja i kremaciju. Takož vony pereviryly, jaku materiaľnu dopomogu nadajuť deržavy svoїm skorbotnym gromadjanam: Ukraїna vidnosyťsja do kraїn, de vyplačujeťsja kompensacija na pohoron, odnak її rozmir ne najbiľšyj.

Pohorony v Ukraїni — cina

Torik smertnisť v Ukraїni sklala ponad 534 tys. ljudej. Zgidno z oficijnoju statystykoju kremuvaly lyše 5% vid zagaľnoї kiľkosti pomerlyh v kraїni, a v stolyci cja cyfra dosjagla 70%.

Tradycijne pohovannja i kremacija majuť značni vidminnosti, ale dejaki vytraty odnakovi v oboh vypadkah. Napryklad, pidgotovka tila polegšyť gamaneć na 1 400₴. V cju poslugu vhodjať: obmyvannja, baľzamuvannja, nanesennja makijažu i odjagannja. Takož tilo potribno transportuvaty, a orenda katafalka v seredńomu stanovyť 3 300₴.

Sami pohorony skladajuťsja z ceremoniї (svitśkoї čy cerkovnoї) i pomynok. Vartisť peršoї častyny može obijtysja v 1 180₴ — v cju sumu vhodyť orenda zalu abo hramu i oplata poslug vedučogo abo svjaščenyka. U svoju čergu pomynky v restorani na 30 osib možuť koštuvaty 5 000 grn.

 

Vytraty

U razi tradycijnyh pohoroniv potribno braty do uvagy vartisť truny — pryblyzno 3 000 grn. Vidpovidno do zakonu misce na kladovyšči deržava gotova nadaty bezkoštovno, a oś kopka mogyly može obijtysja v 2 500₴ v zymovyj period. Do dorogoї atrybutyky slid vidnesty pam’jatnyk – standartnyj prostyj nadgrobok koštuje 10 000 grn.

Jakščo mova jde pro kremaciju, to її vartisť stanovyť 1 050 grn. (Vključajučy vartisť prostoї truny). Takož do cijeї statti vytrat naležyť urna, a її serednja vartisť — 680₴. Dlja urny neobhidno peredbačyty misce v kolumbariї. Pohovannja urny i niša obijduťsja v 2 tysjači gryveń.

Čytajte takož: ⚰️ Startap vyrobljaje domovyny iz grybiv — ce super ekologično

Pidsumovujučy vsi vytraty, možna stverdžuvaty, ščo kremacija obhodyťsja deševše: tradycijni pohorony obijduťsja v seredńomu v 26 395 grn., A kremacija — 14 625 grn.

De vmyraty najdorožče

Komanda analitykiv Picodi diznalaś, jakyj vyd pohoronu najpopuljarnišyj v inšyh 15 kraїnah i skiľky vin koštuje.

Z kraїn, jaki potrapyly do rejtyngu, najdorožči pohoron v Japoniї: u cij kraїni serednja vartisť ceremoniї stanovyť $12 721, a meškanci ne možuť rozrahovuvaty na finansovu pidtrymku vid deržavy. Vidrazu pislja neї jduť dvi jevropejśki kraїny: Ispanija i Francija, de vartisť pohoronu dorivnjuje $9 195 i $8 782. Ščo cikavo, v Ispaniї možna otrymaty dopomogu, ale її rozmir stanovyť $55, ščo pokryje menše 1% vid vytrat na pohorony.

Ukraїna, de serednja vartisť pohoronu dorivnjuje 26 395 grn. (V pererahunku $946), znahodyťsja na najnyžčij shodynci rejtyngu. Sociaľna dopomoga na pohovannja vyplačujeťsja u rozmiri dvomisjačnoї pensiї — 6 128 gryveń ($220) i može pokryty blyźko 23% vid vartosti vsih vytrat.

 

Finansuvannja vid deržavy

U Meksyci takož pohoron blyźkogo ne syľno obtjažuje simejnyj bjudžet — serednja vartisť vsih vytrat stanovyť $1 414. Shožu sumu viddaduť v Šveciї. Gromadjany cijeї kraїny platjať tak zvanyj pohoronnyj podatok, jakyj pokryvaje velyku častynu vytrat, zavdjaky čomu ceremonija obijdeťsja v $1 625.

U dejakyh kraїnah (napryklad, v Nimeččyni ta Irlandiї) ne vyplačujuť sociaľnu dopomogu na pohoron. Tam gromadjany povynni podumaty pro vidpovidnu strahovku zazdalegiď. Odnak u vypadku z nezamožnymy, samotnimy abo bezdomnymy ljuďmy deržava bere na sebe organizaciju pohoronu z minimaľnymy vytratamy.

Oznajomytyś z doslidžennjam možna za posylannjam.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...