Reklama

Čym vidriznjajeťsja netbuk vid uľtrabuka

Rozberemosja, v čomu riznycja uľtrabukiv ta netubukiv, ščob vy mogly zrozumity, jakyj devajs krašče vporajeťsja z vašymy potrebamy.
Читати кирилицею
Čym vidriznjajeťsja netbuk vid uľtrabuka
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. Čym vidriznjajeťsja netbuk vid uľtrabuka
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Rozberemosja, v čomu riznycja uľtrabukiv ta netubukiv, ščob vy mogly zrozumity, jakyj devajs krašče vporajeťsja z vašymy potrebamy.

Rynok komp’juternoї tehniky može zavesty v gluhyj kut nepidgotovlenogo korystuvača. Krim standartnyh PK i vsim vidomyh noutbukiv, isnujuť takož uľtrabuky i netbuky. Vony shoži za harakterystykamy, ale majuť rjad važlyvyh vidminnostej. Rozberemosja, v čomu riznycja, ščob vy mogly zrozumity, jakyj devajs krašče vporajeťsja z vašymy potrebamy.

Čym vidriznjajeťsja netbuk vid uľtrabuka

Bagato korystuvačiv plutajuť zovni i vnutrišńo shoži gadžety, i ce ne dyvno. I netbuk, i uľtrabuk vidriznjajuťsja kompaktnistju, ergonomičnistju i mobiľnistju. Vony na porjadok menše standartnyh noutbukiv, tomu їh legko braty z soboju na robotu, navčannja, u vidrjadžennja, podoroži i ne tiľky. Pry ćomu v nyh menše produktyvnisť i diagonaľ ekranu, tomu dlja potužnyh igor abo postijnogo peregljadu muľtymedia vony ne osoblyvo godjaťsja. Ce ideaľnyj «pohidnyj» variant i horošyj vybir dlja ljudej, jakym potriben dodomu subnoutbuk na dodatok do osnovnogo.

Ščo stosujeťsja vidminnostej, v dvoh slovah їh možna oharakteryzuvaty tak:

  • Netbuky majuť prostyj funkcional, nedorogo koštujuť, a kompaktnyj rozmir dosjagajeťsja za rahunok zmenšennja diagonali ekranu i «urizannja» klaviatury. Їh vygotovljajuť z bjudžetnyh materialiv i postačajuť zalizom seredńoї potužnosti.
  • Uľtrabuky vidnosjaťsja do premium-klasu, majuť doroge oformlennja, duže tonki, ale ekran i klaviatura v nyh maksymaľno velyki. Vony často majže ne vidriznjajuťsja vid noutbukiv po produktyvnosti, ale čerez ce koštujuť dorožče bjudžetnyh netbukiv.

Rozberemo dokladniše, niž dva vydy subnoutbukov vidriznjajuťsja odyn vid odnogo.

Gabarytni rozmiry

Hoča obydva varianty slavljaťsja kompaktnistju, netbuk menše uľtrabuka. Ne možna govoryty pro konkretni cyfry, ale seredni značennja taki:

  • dlja netbuka: šyryna 25-26 sm, glybyna 17-19 sm, tovščyna 2,5-3 sm;
  • dlja uľtrabuka: šyryna 30-32 sm, glybyna 20-23 sm, tovščyna 1,5-2 sm.

Uľtrabuky zavždy tonkiši, ale krupniše, tomu biľše shoži na standartni noutbuky i zovni vygljadajuť dorožče. Vony styľni i ergonomični – spravžni biznes-mašyny. Ščo stosujeťsja vagy, netbuky legše – v seredńomu 1-1,3 kg proty 2 kg v uľtrabukah, tomu їh prostiše nosyty z soboju kožen deń. Odnak tovščyna ne dodaje їm krasy, tomu pro elegantnisť dyzajnu tut možna zabuty.

Dyspleї 

Tvorci netbukiv prosto «urizujuť» ekran, ščob zmenšyty rozmir gadžeta. V rezuľtati tehnika otrymuje dysplej na 10-12 djujmiv z nyźkoju rozdiľnoju zdatnistju (v seredńomu — do 1024h600 pikseliv) i šyrokymy bičnymy ramkamy. Cogo dostatńo dlja roboty z dokumentamy, švydkogo peregljadu muľtymedijnyh fajliv i serfingu v interneti, ale nasolodytysja jakisnoju kartynkoju uljublenogo serialu abo povnocinnoju robotoju v dejakyh dodatkah ne vyjde. 

U uľtrabukah maksymaľno zberigajeťsja korysnyj prostir monitora: prybyrajuťsja bični ramky, minimizujuťsja kraї korpusu. V rezuľtati gadžety osnaščujuťsja dysplejamy na 12-15 djujmiv z rozdiľnoju zdatnistju do 1920×1080 pikseliv, ščo majže pryrivnjuje їh do povnocinnyh noutbukiv. Jakisť kartynky tut, zvyčajno ž, krašče, niž v netbukah, vid jaskravosti i detalizovanosti do glybyny vidtinkiv. Odnak uľtrabuky vymagajuť dbajlyvoї ekspluataciї: čerez malu tovščyny i velykogo monitora ekran majže ne zahyščajeťsja i shyľnyj do deformaciї. 

Interfejsy

Tut vidminnosti zaležať v osnovnomu vid konkretnyh modelej, a ne subnoutbukov v cilomu. Odnak čerez zmenšenyh donezmogy gabarytiv vyrobnykam netbukiv dovodyťsja ekonomyty na kiľkosti roz’jemiv. Zazvyčaj vony otrymujuť lyše «bazovyj» nabir:

  • vyhody USB 2.0 i 3.0;
  • port micro HDMI;
  • gnizdo dlja internetu.

Uľtrabuky dovše, tomu inženery prymudrjajuťsja vsunuty šče paročku vyhodiv. Ce možuť buty dodatkovi USB-roz’jemy 2.0 i 3.0 abo biľš sučasni Type-A / Type-C, a takož povnocinni porty HDMI.

Obydva subnoutbuka osnaščujuťsja veb-kameramy, ale v netbukah vony zazvyčaj slabkiše. Graje roľ ne tiľky jakisť kartynky, ale i švydkisť peredači danyh, jaka menše v bjudžetnyh modeljah, niž v topovyh uľtrabuky.

«Zalizo» i «načynka»

Tut vse prosto: netbuky po vsih parametrah slabkiše uľtrabukiv.

U netbukah zazvyčaj bačymo:

  • vidnosno slabki procesory – napryklad, Intel Atom abo AMD Brazos na dva jadra;
  • OZU do 4 Gb i vnutrišnja pam’jať do 512 Gb;
  • grafični platy Intel seredńoї jakosti;
  • tverdotiľni nakopyčuvači (ridše – vinčestery) dlja zberigannja danyh.

Uľtrabuky vražajuť biľše:

  • procesory nepoganyj potužnosti do 4 jader (zazvyčaj ce čipsety Intel Core 5-6 pokolinnja);
  • produktyvni videokarty (napryklad, Intel iris Graphics 550), jaki spravljajuťsja naviť z resursojemnymy igraškamy;
  • OZU do 8 Gb i vnutrišnja pam’jať do 1 TB;
  • tverdotiľni nakopyčuvači ostanńogo pokolinnja. 

Zvyčajno, jakščo mova jde pro prostu roboti z dokumentacijeju ta rozvagah v dorozi, nemaje sensu pereplačuvaty za uľtrabuk, jakyj može koštuvaty v dva razy dorožče netbuka. Odnak dlja vymoglyvyh korystuvačiv i biznesmeniv, jakym važlyvyj imidž, uľtrabuk stane nabagato kraščym rišennjam. 

Pidib’jemo pidsumky

Netbuk, po suti, pryznačenyj dlja roboty z ofisnymy dodatkamy, serfingu u Vsesvitnij mereži, dilovyh lystuvań. Ce «roboča konjačka» dlja nevybaglyvyh korystuvačiv. Tut vstanovljujuťsja dosyť slabka aparatna platforma, dyspleї seredńoї jakosti z poseredńoju matryceju, nemaje vytončenosti v dyzajni, zate nejmovirno zalučajuť kompaktnisť, legkisť i, zvyčajno ž, vartisť. Cina netbuka na porjadok menše shožogo za parametramy uľtrabuka. 

Uľtrabuky ž dozvoljajuť vykonuvaty riznoplanovi zavdannja, praktyčno ne postupajučyś v funkcionaľnosti noutbukiv, ale majučy velyku mobiľnisť. Vony uľtratonki, vytončeni i styľni, majuť ekrany z horošym dozvolom i čipsety, tjagnuť naviť skladni igrašky. Ce čudovyj vybir dlja dilovyh ljudej, jakym važlyvo spravljaty vražennja na otočujučyh, a takož maty pid rukoju funkcionaľnogo pomičnyka na vsi vypadky žyttja.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...