Reklama

Google prezentuvala igrovyj striming Stadia: zgadujemo istoriju podibnyh servisiv

Stadia dozvolyť graty v igry na buď-jakomu prystroї, jakyj pidtrymuje Google Chrome: smartfonah, planšetah, Smart-TV i noutbukah. Igry zapuskajuťsja i obrobljajuťsja na serverah kompaniї, a potim kartynka peredajeťsja na prystrij korystuvača.  
Читати кирилицею
The Verge
Google prezentuvala igrovyj striming Stadia: zgadujemo istoriju podibnyh servisiv
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. Google prezentuvala igrovyj striming Stadia: zgadujemo istoriju podibnyh servisiv
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Stadia dozvolyť graty v igry na buď-jakomu prystroї, jakyj pidtrymuje Google Chrome: smartfonah, planšetah, Smart-TV i noutbukah. Igry zapuskajuťsja i obrobljajuťsja na serverah kompaniї, a potim kartynka peredajeťsja na prystrij korystuvača.  

U 2019 Google zapustyť svij igrovyj strimingovyj servis Stadia.

Ščob graty v povnocinni igry za jogo dopomogoju, neobhidno lyše švydke z’jednannja z internetom, a takož prystrij, ščo pidtrymuje brauzer Google Chrome. Ce može buty zvyčajnyj noutbuk, smartfon, abo televizor z nedorogoju prystavkoju jak Google Chromecast.

 

Jaki igry buduť pidtrymuvatysja

Na starti zajavleni try gry: Eternal, Assassin’s Creed Odyssey i NBA2K. Jak rozvyvatymeťsja biblioteka servisu nadali, poky nevidomo, ale videoigrovyj gigant Epic Games vže ogolosyv pro pidtrymku Stadia v svojemu igrovomu rušiї Unreal Engine — na ńomu vypuščeni taki vidomi igry jak Fortnite, PUBG ta inši.

U Google takož zapustyly vlasnu studiju Stadia Games and Entertainment. Vona rozrobljatyme ekskljuzyvy dlja platformy.

V ostanni misjaci Google testuvala cju platformu jak Project Stream, vin dozvoljav korystuvačam transljuvaty igry v brauzeri Chrome. Peršoju i jedynoju groju, jaka bula publično protestovana z vykorystannjam danogo servisu stala Assassin’s Creed Odyssey.

Integracija z YouTube

Zavodyty okremyj akaunt ne bude potribno, možna vykorystovuvaty zvyčajnyj. Google zrobyla velyku stavku na integraciju Stadia i YouTube. Možna bude zapysuvaty ta transljuvaty igrovyj proces prjamo na YouTube v maksymaľnij jakosti bez dodatkovyh zusyľ abo vtraty produktyvnosti.

Jakščo avtor dozvolyť pryjednatysja do jogo gry, možna bude odrazu perejty pislja natyskannja odnijeї knopky na YouTube.

Takož Stadia dozvolyť dilytysja momentamy z igor za dopomogoju korotkyh posylań – inša ljudyna zmože prodovžyty gru z ćogo momentu v tyh že umovah.

U kooperatyvnyh igrah Stadia dozvolyť v reaľnomu časi «pidgljadaty» za inšymy gravcjamy zagonu i naviť vzajemodijaty z їh gejmplejem.

Ščo take Stadia Controller

Ce speciaľnyj kontroler, stvorenyj dlja Stadia. U ńomu je knopky vyklyku Google Assistant – možna švydko znajty pidkazky po prohodžennju gry. Krim togo, kontroler dozvoljaje zapysuvaty prohodžennja gry dlja YouTube. Vtim, kupuvaty Stadia Controller neobov’jazkovo. Servis Stadia pidtrymuje vže najavni metody upravlinnja.

Koly vyjde Stadia

Servis zapustjať v 2019 roci v SŠA, Kanadi, Velykobrytaniї ta biľšosti jevropejśkyh kraїn, ale Ukraїny v ćomu spysku nemaje.

Nevidoma vartisť i pryncyp roboty Stadia. Za ščo buduť platyty korystuvači: za čas gry, za ščomisjačnu peredplatu?

Okrim ćogo, nezrozumili mereževi vymogy. Jaka švydkisť z’jednannja je optymaľnoju.

Oskiľky Google ne dala oficijnoї informaciї, jedynym džerelom staly ranni testy Digital Foundry. Vony graly v Assassin’s Creed Odyssey z rozdiľnoju zdatnistju 1080p i pry 30 kadrah v sekundu. Gra pokazala porivnjaľnu z PC-versijeju grafiku, ale zobražennja grišylo artefaktamy pry švydkyh peremiščennjah. Upravlinnja v cilomu bulo normaľnym – zatrymka stanovyla 166 ms, ščo možna porivnjaty z rezuľtatom na Xbox One Xgle.

Istorija podibnyh servisiv

Perši igrovi servisy z hmarnymy občyslennjamy z’javylysja desjať rokiv tomu. Počalosja vse z Kalydo, jakyj počaly rozrobljaty v 2006, a v 2008 vypustyly v beta-test. Spočatku biblioteka igor bula maleńkoju, ale nezabarom servis počav ukladaty kontrakty z vydavcjamy i otrymuvaty biľše novynok.

Pracjuvav servis za cikavoju tehnologijeju. Spočatku korystuvač zavantažuvav kod dlja zapusku gry, ščo dozvoljalo rozpočaty jakomoga švydše. Nadali servis zavantažuvav inši resursy, ale občyslennja provodyv na svoїh serverah. Kalydo naviť mig peredbačaty povedinky gravcja, i dovantažuvaty ti dani, jaki neobhidni v konkretnij sytuaciї.

U 2010 vidbuvsja reliz Gaikai — servis dlja novačkiv v igrovij industriї. Ci ljudy tiľky znajomljaťsja z igramy i ne gotovi kupuvaty konsoli abo potužni PC. Okrim togo, Gaikai buv menš vymoglyvym do mereži i vymagav tiľky 1.5 Mbit/s. U 2012 jogo kupyla kompanija Sony.

Čytajte takož: Ne Stalkerom jedynym: ci igry zrobyly v Ukraїni, ta vy pro ce ne znaly

Čotyry roky tomu Sony vypustyla  PlayStation Now na bazi nadbań Gaikai. Now pracjuje j dosi, i dostupnyj na PS4 ta PK v obmeženij kiľkosti kraїn. Rična pidpyska na servis z biľše niž 700 igor koštuje $99.

Jaki problemy vynykaly

Golovna problema vse šče pov’jazana zi z’jednannjam — dlja igor važlyvi stabiľna častota kadriv ta švydkisť vidguku, a ce vymagaje vysokoї jakosti internetu. U tyh že onlajn šuterah naviť sekunda zvolikannja može koštuvaty gravcevi peremogy.

Jakščo z’jednannja pogane, graveć vidčuvatyme suttjevyj dyskomfort. Gejmeram, ščo vyrišyly pobigaty v GTA 5, ce ne krytyčno, ale dosvičeni gravci odrazu pomičajuť problemy. Zaraz servisy potrebujuť vid 5 Mbit/s.

Okrim ćogo, vid nyźkoї jakosti z’jednannja straždaje «kartynka» — na ekrani z’javljajuťsja «artefakty», i naviť sučasni igry vygljadajuť pogano.

Share
Написати коментар
loading...