Reklama

V Ukraїni nabuv čynnosti zakon pro rivni prava žinok ta čolovikiv u armiї

V Ukraїni nabuv čynnosti zakon № 2523-VIII pro rivni prava žinok i čolovikiv na vijśkovu službu v Zbrojnyh Sylah Ukraїny ta inšyh vijśkovyh formuvannjah
Читати кирилицею
V Ukraїni nabuv čynnosti zakon pro rivni prava žinok ta čolovikiv u armiї
  1. Головна
  2. Kreatyv
  3. V Ukraїni nabuv čynnosti zakon pro rivni prava žinok ta čolovikiv u armiї
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
V Ukraїni nabuv čynnosti zakon № 2523-VIII pro rivni prava žinok i čolovikiv na vijśkovu službu v Zbrojnyh Sylah Ukraїny ta inšyh vijśkovyh formuvannjah

Raniše v Statuti vnutrišńoї služby značylosja, ščo vijśkovoslužbovci-žinky, jak pravylo, ne pryznačajuťsja do skladu dobovogo narjadu. Oficijno opublikovanyj zakon vstanovljuje novi pravyla, zgidno z jakymy «vijśkovoslužbovci do skladu dobovogo narjadu pryznačajuťsja z dotrymannjam zakonodavstva z pytań ohorony materynstva i dytynstva». Take formuljuvannja pojasnyly dotrymannjam st. 24 Konstytuciї Ukraїny, zgidno z jakoju rivnisť prav žinok i čolovikiv zabezpečujeťsja, zokrema, zi stvorennjam umov, ščo dozvoljajuť pojednuvaty pracju z materynstvom, a takož z nadannjam oplačuvanyh vidpustok ta inšyh piľg vagitnym žinkam i materjam.

Ščo zminyťsja ščodo prav žinok ta čolovikiv u armiї

U zakon pro vijśkovu službu vvely normu, zgidno z jakoju žinky vykonujuť vijśkovi obov’jazky na rivnyh zasadah z čolovikamy (za vynjatkom vypadkiv, peredbačenyh zakonodavstvom pro ohoronu materynstva i dytynstva, a takož zaborony dyskryminaciї za oznakoju stati), ščo vključaje pryjnjattja za kontraktom i pryzov na vijśkovu službu, prohodžennja vijśkovoї služby, prohodžennja služby u vijśkovomu rezervi, vykonannja vijśkovyh obov’jazkiv v zapasi i dotrymannja pravyl vijśkovogo obliku.

Zakon prybyraje zgadky pro obmežennja viku služby dlja žinok tiľky do 40 rokiv — jak za pryzovom, tak i za kontraktom. Zamisť ćogo, jak i čolovikam, žinkam dozvoleno nesty službu do granyčnogo viku perebuvannja (a ce — do 45 rokiv dlja rjadovyh i seržantiv i do 60 rokiv dlja vijśkovoslužbovciv vyščogo oficerśkogo skladu).

Raniše vijśkovozobov’jazanyh žinok zarahovuvaly v zapas drugogo rozrjadu bez urahuvannja prysvojenyh їm vijśkovyh zvań, vnaslidok čogo vsih žinok perevodyly u vidstavku v odnomu vici. Krim togo, granyčnyj vik perebuvannja žinok v zapasi — 50 rokiv, a čolovikiv — 65 rokiv. Vidtak žinky buly pozbavleni možlyvosti otrymuvaty novi vijśkovi zvannja, a v podaľšomu — otrymuvaty potencijno biľš vysoku pensiju. Zakon prybyraje vidpovidni obmežennja dlja žinok. Za novymy pravylamy vid prohodžennja zboriv zviľnjajuťsja ne vsi žinky, jak raniše, a tiľky vagitni.

Raniše my informuvalyRada zatverdyla oficijne pryvitannja «Slava Ukraїni!» u ZSU pro oficijne zatverdžennja novoї formy pryvitannja v ukraїnśkij armiї.

Share
Написати коментар
loading...