Reklama

🧐 Šok vid peremogy Tvorchi, patriotyčnyj krinž ta spogady didusja pro UPA: intervʼju iz Petrom Zastavnym 

Читати кирилицею
🧐 Šok vid peremogy Tvorchi, patriotyčnyj krinž ta spogady didusja pro UPA: intervʼju iz Petrom Zastavnym 
  1. Головна
  2. Muzyka
  3. 🧐 Šok vid peremogy Tvorchi, patriotyčnyj krinž ta spogady didusja pro UPA: intervʼju iz Petrom Zastavnym 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Večorom suboty 17 grudnja pogljady miľjoniv ukraїnśkyh gljadačiv buly prykuti do ekraniv televizoriv i monitoriv. Vperše Nacionaľnyj vidbir na Jevrobačennja prohodyv pid čas povnomasštabnoї vijny, vperše na stanciї metro — z mirkuvań bezpeky, vperše tak bagato ukraїnciv dyvylosja šou ne z vlasnyh domivok, a zi shovyšč ta z-za kordonu. Ta golovnoju nespodivankoju togo koncertu bula peremoga gurtu Tvorchi. Paradoksaľno, v očikuvanni peremogy inšyh artystiv, gurtovi viddaly vysoki baly jak gljadači, tak i profesijne žuri.

Teper Tvorchi predstavljatymuť Ukraїnu na konkursi u brytanśkomu Liverpuli z pisneju Heart of Steel, nathnennoju zahystom «Azovstali», ta efektnym nomerom z dopovnenoju reaľnistju.

Pro neočikuvanu peremogu, tvorčisť gurtu, stavlennja do «bajraktar-popu», restorannyj biznes, podkast ta inši temy pogovoryly z Petrom Zastavnym, prodjuserom Tvorchi.

— U ljutomu ćogo roku vidbuvsja final vidboru na Jevrobačennja-2023, de peremogly Tvorchi. Jaka bula tvoja perša dumka, koly ty diznavsja pro peremogu i ščo ty vidčuvav u toj moment?

Jakščo česno, ja buv z tyh dvoh-tŕoh ljudej jedynyh, jaki viryly v peremogu, ale naviť pry ćomu za kulisamy buv takyj nastrij, ščo vsi znaly hto peremože. Ce buly ne my. Tobto vsi znaly, ščo peremože KRUT i možlyvo їhńoju konkurentkoju bude Jerry Heil.

My buly, jak autsajdery i naviť tak žartuvaly, bo bukmekerśkyj koeficijent na nas buv 22.0 i ja kazav, ščo možna postavyty $1000 i vygraty $22000.

Ce bulo v metro, nacvidbir vidbuvavsja na stanciї Majdan Nezaležnosti. My buly zverhu i dyvylysja po televizoru vse, bilja grymerok, prosto z komandoju i naviť ne spodivalysja na peremogu. Komanda, jaka bula gotova svjatkuvaty zi svojeju učasnyceju, bula znyzu, bilja sceny.

Koly my diznalysja, dlja mene ce buv takyj trišky šok i perša moja dumka bula «Ščo robyty z Jevrobačennjam?». V nas ničogo ne gotovo. My ne gotuvalysja do ćogo. Ščo bude dali? Ja čomuś naviť ne zradiv, a zljakavsja. Švydše strah z'javyvsja, a dali — šče biľše i ce duže vidpovidaľno

— Jak zaraz tryvaje vaša pidgotovka do Jevrobačennja? Čy nemaje u vas vidčuttja vidpovidaľnosti za svij vystup, bo vsi očikujuť lyše peremogy? 

Ja b svoju vidpoviď podilyv na dvi častyny. Po-perše, ce naša pidgotovka. Vona duže skladna naspravdi, tomu ščo je duže bagato obmežuvaľnyh faktoriv. Napryklad, my prosto pivtora misjacja z komandoju gotuvaly dokumenty, ščob podatysja na mystećkyj konkurs i ščob same naša komanda vygrala i brala učasť v Jevrobačennja. Typu ščob naša komanda stavyla nam nomer.

— Tobto kanceljarśkyj formalizm vse ž taky je?

Vin ne prosto je, vin na jakomuś 100 rivni zaraz, meni zdajeťsja. Pid čas vijny vsi šče biľše perežyvajuť, šče biľšyj bjurokratyzm na super vysokomu rivni. Čerez dozvoly zaraz sytuacija duže skladna, ale my rozumijemo dlja čogo ce. Bačymo inšyh artystiv, jaki ne povertajuťsja.

My rozumijemo dlja čogo taka uskladnena systema, ale, na žaľ, my duže bagato podij propuskajemo. Je ž stavky bukmekerśki na Jevrobačennja. Spočatku my buly na peršomu misci i maly 38%. Zaraz my na treťomu z 13%. I kožen vystup, kožna podija na jakij nas ne maje u Jevropi, ce minus 1-2%. Ce rejtyng, jakyj minusujeťsja, my zaraz padajemo

Napryklad, my maly їhaty v Šveciju, de zaraz naši osnovni konkurenty — 40% na peremogu švediv. Vse bulo domovleno i v ostannij moment vony skasovujuť naš vystup i odrazu avtomatyčno nam minus 2%, a v nyh pljus 2%. Tomu ščo v nyh pljus odna platforma, ščob pro sebe zajavyty, a my prosto movčymo.

My ne majemo možlyvosti poїhaty zrobyty velykyj promotur. Zrobyty velykyj promotur Jevropoju — ce odyn z velykyh ključovyh faktoriv, jakyj vplyvaje na peremogu, jakyj ne možna nedoocinjuvaty. My trošky provaljujemo cju istoriju.

Ščodo očikuvań, to tut duže cikavo. Z pogljadu ukraїnciv — Ukraїna zaslugovuje tiľky na peremogu. Čerez vijnu u nas vse duže giperbolizovano. Ljudjam nijakyj inšyj variant krim peremogy ne pidhodyť, vse inše — ce porazka, i my ce vidčuvajemo. My bačymo ce po tomu, ščo vidbuvajeťsja navkolo. Nastrij suspiľstva takyj «My majemo peremagaty. Inši varianty nam ne potribni».

Druge — jevropejśka muzyčna spiľnota. Vsi v kursi, ščo Jevrobačennja — trošky polityčnyj konkurs, ale vse rivno šansy v muzyky zavždy je. I muzyčna spiľnota dumaje «Okej. Mynulogo roku my viddaly perše misce Ukraїni».

Hto b ne poїhav vid Ukraїny rik tomu, vin by vygrav

Vony ce rozumijuť. Ale po suti dlja prostogo muzykanta, jakyj їde na Jevrobačennja, ce prosto nače v nyh zabraly rik. I drugyj rik vony ne majuť namiru viddavaty. Їm ce ne spodobalosja zvyčajno.

Jevropejśke kom’juniti, suspiľstvo takož ce rozumijuť i dlja nyh ce takož duže nepryjemnyj moment. Je bagato jevrofaniv, jaki ljubljať Jevrobačennja, jaki duže za nym slidkujuť i my bačymo po kiľkosti komentariv naviť na YouTube, ščo ljudy naviť možuť pysaty typu, ščo meni podobajeťsja pisnja, klasnyj vystup, ale drugyj raz pidrjad peremagaty — ce zanadto. Typu «Meni normaľno, ale Ukraїna svoju peremogu vže otrymala. Hvatyť davaty ti peremogy». Ščoś v takomu formati, ce šče ja duže lajtovo skazav.

Je duže bagato gnivnyh komentariv. Ljudjam ne spodobalosja, ščo mynulogo roku vygrav Kalush Orchestra. My stykajemosja z takym trošky bulingom, z nepryjemnoju emocijeju, tomu skladno. Ukraїnci ne rozumijuť, na žaľ, ščo v Jevropi trošky inši nastroї stosovno našogo vystupu i Ukraїny zaraz.

— Šče do pojavy Tvorchi ty uspišno viv restorannyj biznes i aktyvno rozvyvavsja, jak bloger. Ale v jakyjś moment u tebe z’javylasja ideja sprobuvaty sebe jak prodjusera. Jakymy buly tvoї perši kroky?

V mene duže dyvna vidpoviď. Ja pobačyv u Paryži, v odnomu z bariv duže klasnyj gurt, jakyj vystupaje v takij synergiї v bari, v tusovci. Vsi vseredyni, tam bagato ljudej, cej gurt graje. Mene ce nastiľky zarazylo, vrazylo ta nadyhnulo, ščo ja zahotiv cju istoriju produbljuvaty v Ternopoli. Ja napysav v storiz: «Druzi možlyvo htoś hoče vystupaty z pisnjamy, skydajte meni vaši demky».

Meni pryjšlo blyźko sta riznyh trekiv. My z družynoju їh sluhaly i natknulsja na dva treky, jaki nam duže spodobalysja i vyjavylosja ščo ce dva treky odnogo gurtu. Ja z nymy zustrivsja i skazav: «Druzi, vašu muzyku majuť počuty miľjony. Davajte ja vam v ćomu dopomožu»

Potim krok za krokom, robljačy nereaľni pomylky, dorogi pomylky, prosto «metodom tyku», my rozvyvalysja. Jakščo, napryklad, inši prodjusery často narodžujuťsja z industriї, pracjujuť v industriї i rozumijuť, jak ce robyťsja i potim probujuť ščoś zrobyty v roli prodjusera, to ja napevno jedynyj vynjatok, jakyj ne buv v industriї do ćogo. Prosto tak sklalosja, ščo meni spodobalasja muzyka i ja pryjšov ta počav včytysja, jak pracjujuť tut. Vse ce zajnjalo duže bagato času i my duže dovgo rozkačuvalysja.

— Čy ne rozgljadaješ ty možlyvisť prodjusuvannja inšyh artystiv? Je htoś hto tebe zaraz cikavyť čy narazi ty planuješ zoseredytyś, prynajmni do Jevrobačennja, na Tvorchi?

Na žaľ, u mene duže velyki ambiciї. Jakščo govoryty vidverto, to ukraїnśkyj rynok šou-bizu duže malyj. Z samogo počatku v mene pryncypova pozycija bula taka, ščo rosija ce ne dlja nas. Rosijśkyj rynok nam ne pidhodyv šče try-čotyry roky tomu, koly nam proponuvaly jakiś vystupy v rosiї za trykratni gonorary. My vidmovljalysja, hoča ce buly važlyvi groši.

Tomu dlja mene Tvorchi — ce muzyka biľš jevropejśka, amerykanśka, vona trošky inša, tomu nam duže važko v Ukraїni, bo ukraїnśkyj sluhač zvyk do inšogo stylju. Ale te, ščo my probyvajemosja i svoju liniju gnemo, ce označaje, ščo u hlopciv velyke majbutnje. Ja baču duže velykyj mižnarodnyj potencial v nyh, tomu mene ce zapaljuje.

Na žaľ, ja ne zustriv artystiv v Ukraїni, jakym by ja mig by dopomogty, ščob zdobuty uspihy i vyznannja za kordonom. Ja baču čudovyh artystiv, jaki meni duže podobajuťsja i ja znaju, ščo vony v Ukraїni buduť čerez dekiľka rokiv rozryvatyś, ale možlyvo ce ne mij variant i my odne odnomu budemo korysni lyše korotkostrokovo, a korotkostrokova istorija mene ne duže cikavyť.

— Čy bulo v tebe kolyś bažannja kynuty muzyčnu sferu? Jake bulo vzagali vidnošennja blyźkyh, koly ty počav zajmatysja cym vsim?

Najbiľše pam’jataju moment pered trekom Believe, ja prjam zadumavsja, ščo vse. Ce bulo vže dva roky gurtu, v mene ničogo ne vyhodylo. Ja vže vkladav na toj čas dlja mene duže velyki košty i rozumiv, ščo v mene ničogo ne vyhodyť. Potim hlopci pryslaly trek, jakyj mene povernuv nazad — ce Believe. Na žaľ mojeї ekspertnosti na toj moment ne vystačalo, ščob rozkryty cej trek. Ja vvažaju, ščo ce hit, jakyj nepravyľno buv rozkrytyj v mynulomu. Ja vpevnenyj, ščo my jogo rozkryjemo v majbutńomu i vin šče zazvučyť ta točno stane mižnarodnym hitom.

Ja pam’jataju, jak kolyś tato mene vidmovljav. Vin skazav, ščo ja prosto vytračaju čas. Vrahovujučy te, ščo akumuljujučy cej čas, vže buv gotovyj biznes, jakym ja zajmavsja, mig by daty nabagato kraščyj rezuľtat. Ja pogodžujuś, ale moja tvorča natura vymagaje zminy obstanovky i ščoś novogo. Tomu meni duže komfortno maty dekiľka riznyh biznesiv i miž nymy manevruvaty. Pid nastrij, pid nathnennja vydavaty maksymaľno biľšyj KKD v kožnomu z nyh.

— V berezni 2021 roci trek Tvorchi «Vič-na-vič» prozvučav na rosijśkomu radio. Todi ty zrobyv post v svojemu Instagrami, de ty skazav, ščo ce maleńka peremoga. Jaka u tebe bula b reakcija, jakby te same vidbulosja zaraz? Čy možeš ty vzagali take ujavyty?

Možu, čomu ni? Po-perše, raniše ce pytannja togo, ščo vse taky kuľturno ž rosija cju vijnu vygrala, jakščo govoryty vidverto. Na počatku vijny my možemo zajty v rekomendaciї v YouTube i vse zrozumity, hto tut vygrav, a hto prograv. Naviť zaraz ja zahodyv dekiľka dniv tomu i pobačyv, ščo tretje misce v rekomendacijah Ani Lorak. Typu, ce jak? Šče do cijeї vijny ja rozumiv, ščo potribno vplyvaty, i ce treba rozumity ne jak istoriju dejakyh artystiv, ščo my počynajemo graty na radio, a potim їdemo davaty koncerty. Bula pryncypova pozycija ne їhaty tudy i ne vystupaty tam.

Ja navpaky vvažav, ščo čym biľše našoї muzyky bude tam graty i čym biľše bude zapytiv na nas, jak na artystiv i bude biľše rozuminnja ljudej «Horošo bыlo bы, čtobы k nam pryehaly Tvorchi». Postaje pytannja, a čomu do vas vony ne pryїždžajuť z koncertamy? A vidpoviď taka: «Druzi, z 2014 roku my ne možemo do vas їhaty i ne hočemo do vas їhaty»

Možlyvo, ce jakoś by ščoś zminjuvalo. Zaraz pytannja v inšomu. Čy može tam graty naša muzyka? Može, tomu ščo ce kraїna-pirat. Vona može ščo zavgodno, їj ne potribni nijaki dozvoly, ne potribni nijaki licenziї. Vony možuť ščo zavgodno. V nyh može graty naša muzyka legeńko.

— Na tvoju dumku, sluhač Tvorchi: jakyj vin? Jakoju vy bačyte svoju audytoriju i čy je jakaś riznycja pomiž ukraїnśkymy sluhačamy j inozemnymy?

Ja spilkuvavsja z inšymy prodjuseramy i rozumiju, jak pobudovanyj їhnij biznes-proekt. Ce kalendarna istorija, koly ty vrahovuješ skiľky vkladaješ, koly j skiľky vidbyvaješ. Duže klasno maty kampaniju na 3-4 roky vpered. Tam pro biznes, tam pro groši. V nas možlyvo trošky inša istorija. My biľše pro te, jak my vidčuvajemo. Čerez te my nikoly ne robyly doslidžennja svojeї audytoriї. My ne znajemo, na jaku my audytoriju.

Možu skazaty, jaka audytorija nas sluhaje, dyvljačyś na statystyku Spotify, YouTube — ce vik 18-35. Pry čomu, ščo dlja nas bulo dyvno, ce čoloviky ta žinky 50 na 50. Hoča raniše my dumaly, ščo nas buduť biľše žinky sluhaty, a naspravdi polovyna na polovynu.

Na počatku nas duže často sluhaly ajtišnyky. Žartuvaly, jakščo v nas zamovljajuť korporatyv, to ce ajtišnyky. Їm podobajeťsja taka muzyka biľš neordynarna. Možlyvo vony biľš sučasno pidhodyly do vyboru muzyky i ljubyly eksperymentuvaty

Ščodo jevropejśkoї audytoriї, my takož ne vyvčaly, ale my kolyś robyly posiv muzyky, targetuvaly muzyku na Angliju i na Ameryku ta porivnjuvaly її z ukraїnśkym targetyngom, i rozumily, ščo na našu muzyku u Jevropi i v Ameryci  natyskajuť v dva z polovynoju razy častiše. Tobto naša muzyka tam aktuaľniša.

— 22 ljutogo mynulogo roku vyjšov tvij ostannij post v Instagrami do povnomasštabnogo vtorgnennja, de ty pyšeš, ščo v Ukraїni počavsja aktyvnyj patriotyčnyj postyng, «ale vin trišky popahuje jakojuś pokazušnistju». Čy možeš ty skazaty, ščo zaraz v Ukraїni je taka pokazovo patriotyčnisť i v čomu vona vzagali vyražajeťsja?

Ja vvažaju, ščo tak, na moju osobystu dumku. Ja ce vidčuvaju, ja ce baču.

Počynajučy vid togo, ščo je ljudy, jaki v socmerežah super patriotyčni i pokazujuť sebe supervelykymy patriotamy Ukraїny, a koly ty spilkuješsja z nymy v biľš vuźkyh krugah, to vony prosuvajuť ideї a-lja «Blin, ne vstyg z'їbatysja» i ty takyj typu «Jak ce? Ščo ce za sjur?». Vony ce rozumijuť i kažuť «Suspiľstvo hoče bačyty patriotyčnu kartynku, značyť my їm budemo pokazuvaty patriotyčnu kartynku». Meni ce lycemirstvo ne podobajeťsja. I tak, ja pomičaju taki istoriї koly ljudy hočuť pokazuvaty jakuś kartynku, a ne buty. Tak skazaty, robyty vygljad

Šče variant — vykorystannja patriotyzmu. Ce, napryklad, kupa brendiv, jaki lipljať vyšyvanky, prapory prosto na vse pidrjad, na škarpetky, trusy. Ce jakyjś sjur, meni ce dyko. Ja rozumiju, ščo je sytuatyvnyj marketyng, aktuaľnyj, cikavyj, novatorśkyj. A cja istorija prosto, ščob zarobyty grošej, davajte vaľnemo prapor na jakuś rič, meni ce ne blyźko.

Ce patriotyčnyj krinž. Ja ne dumav pro ce naspravdi, ne zadumuvavsja, tomu ščo naviť ne hočeťsja. Ja navpaky hoču dumaty pro ščoś klasne, velyke, braty pryklad za kordonom, nadyhatysja čymoś, stvorjuvaty ščoś krute i klasne, tomu ščo (koly — red.) ty zacykljuješsja na takyh zaškvarnyh rečah, krinžovyh, ce može buty naviť vysmijuvannja, ale jakščo ty dosyť dovgo navkolo ćogo, to tebe počynaje zasmoktuvaty.

— Na počatku mynulogo roku (šče do vijny — red.) ty stvoryv svij podkast «FOP 3-ї grupy». Do 24 ljutogo tobi vdalosja vyklasty visim epizodiv. A potim bula pauza. Jak vzagali vijna zminyla tvij podkast? Čy stav vin inšym v porivnjanni z tym, jak ty planuvav jogo robyty?

Na žaľ, tak. I tomu zaraz v mene pauza. Bulo paru vypuskiv, jaki my vydalyly, koly vony vyjšly, jaki buly pro vijnu. Ja zrozumiv, ščo ja nadto syľno emocijnyj ta refleksuju, i ja ne politolog, aby govoryty pro vijnu.

Z samogo počatku u moїh podkastiv bula koncepcija pro rozmovy pro vse na sviti v mene na kuhni. Ja z toї kvartyry z’їhav, v jakij počynav znimaty, j v mene vsja komanda pominjalasja. Tomu koncepcija pomalu počala rujnuvatysja i zminjuvatysja. Zaraz trišky vona meni ne podobajeťsja i ja v pošuku, ščo meni blyźko, pro ščo ja hoču dali. Ja točno budu zapysuvaty dali podkast, ale vin bude v jakomuś inšomu formati. Hoča ce nijakogo vidnošennja do uspišnosti ne malo, bo proekt buv duže uspišnyj i vse bulo duže klasno.

— Jakby ty mig stvoryty podkast z putinym, to ščob ty jogo zapytav?

Ne hoču spilkuvatysja. Ale jakščo ja buv by zmušenyj z nym zapysaty podkast, tut šče pytannja čy obov’jazkovo vin maje meni vidpovidaty pravdu čy ce bude taka rozmova ni pro ščo. Jakby vin meni vidpovidav pravdu, ja b zadavav biľše ekzystencijni pytannja. Tobto ja vse rivno ne rozumiju, jak ljudyna može pryjmaty taki rišennja.

Ce bude rozmova na rivni, jakščo b meni potribno bulo znjaty podkast z Gitlerom, pro ščo b ja z nym govoryv? Meni b bulo cikavo, jaki jogo žyttjevi rišennja, jak vin dumaje, pryzvely jogo do ćogo stanu. Ščo v ljudyni može pryzvesty do takyh dyjavoľśkyh rišeń, do takoї zlosti, agresyvnosti, do takogo žahu. Meni biľše ničogo ne cikavyť v jogo žytti

— 80 rokiv tomu tvij diduś Vasyľ Panasovyč vojuvav u skladi UPA proty radjanśkoї Rosiї v časy Drugoї Svitovoї. Vin žyv u Brazyliї, a potim u SŠA j obicjav povernutyś v Ukraїnu tiľky koly vona stane nezaležnoju. Vin strymav svoju obicjanku j za tvoїm spogadamy ty bačyv didusja dekiľka raziv v dytynstvi. Jak vzagali vin i jogo istorija vplynuly na tebe j na tvoju svidomisť jak ukraїncja?

Suttjevo. Dlja mene bulo šokom duže bagato rečej. Po-perše, šče maloju dytynoju ja zrozumiv, ščo naša kraїna ruhajeťsja ne v tomu naprjamku. Ja pam’jataju, jak vin drugyj raz pryїzdyv. Vin pryїhav zi svoїm onukom Džejsonom, moїm trojuridnym bratom.

Ja jogo bačyv, koly meni bulo pʼjať čy šisť rokiv i bačyv, koly meni bulo 26. Vin todi pryїhav z koľorovym fotoaparatom, jakyj robyť odnorazovi fotografiї.  Vin pryvozyv jakiś m’jači dlja regbi, videokameru spravžnju portatyvnu. Vin dytyna desjatyrična i maje portatyvnu videokameru! Dlja mene v mojemu ujavlenni vony buly super bagači. My z nymy govoryly. Vony buly super seredńostatystyčnoju sim’jeju v Ameryci.

Ja vže todi vidčuv naskiľky miž namy riznycja mentaľno i po ekonomičnomu rozvytku. Tobto dlja mene ce buv šok. Jak tak? My vvažalysja seredńostatystyčnoju sim'jeju, a tut pryїždžajuť jakiś miľjonery do nas v gosti. I ja rozumiju, ščo v tij kraїni vony taki sami seredńostatystyčni. Ja todi šče malym vidčuv tu istoriju, ščo v tij kraїni ljudy žyvuť nabagato krašče

Druge. Z točky zoru patriotyčnogo vyhovannja, dlja mene buv šok, ščo mij diduś v duže junomu vici vyїhav z Ukraїny i duže dovgo ne povertavsja. Desjatky rokiv vin ne buv v Ukraїni i jogo sim’ja govoryť ukraїnśkoju movoju v Ameryci. Dlja mene ce buv šok. Tomu ščo vin hodyv v ukraїnśku cerkvu, jogo dity spilkuvalysja ukraїnśkoju i vin včyv maleńkyh onukiv ukraїnśkoї movy.

Ce ljudy, jaki desjatky rokiv ne buly v svoїj ridnij Ukraїni i vony znajuť movu. Vony majuť vyšyvanky. Vony pokazuvaly fotografiї, de svjatkujuť Deń nezaležnosti. Vony, ne majučy desjatky rokiv nijakogo kontaktu z Ukraїnoju, tam buly patriotamy svojeї kraїny. Dlja mene ce bulo vražajuče i 100% malo jakyjś vplyv

— Jak vzagali často ty zgaduješ svogo didusja, možlyvo v jakiś skrutni momenty, koly tobi pogano čy ty vidčuvaješ jakuś nevyznačenisť. Čy je v tebe take?

Na žaľ, my buly ne duže blyźki, ja pam’jataju ce, jak spogady dytynstva. Ale dlja mene vin pryklad takogo pravyľnogo banderivcja, ukraїncja-patriota, pravyľnogo nacionalista. Vin govoryv duže podibno do Čornovola, v nyh bula odna manera.

Foto didusja z simejnogo arhivu Petra:

Ja znaju bagato prykladiv poganyh banderivciv-nacionalistiv, ale v mene v toj že čas buv pryklad oś takyh ljudej, jak mij diduś. Ja pam’jataju z jakoju nenavystju vin govoryv pro rosiju i pro komunistyčnu vladu, koly perebuvav vže tut v Ukraїni. Dlja mene, jak dlja dytyny, ce prosto susidnja deržava, a vin z takoju nenavystju govoryv. Vin govoryv: «Poky bude takyj susid, nam nikoly ne bude viľno dyhaty». Ce vin govoryv u 2000 roci. Dijsno ta propaganda na glybynnomu rivni tu nenavysť zrujnuvala častkovo za desjatky rokiv. A my maly b usi, napevno, dumaty, jak vin.

— Jakby ty znav, ščo počneťsja 24 ljutogo rik tomu to, ščob ty robyv? Možlyvo ty ščoś skazav by sobi? Čy jakoś možlyvo jakoś gotuvavsja?

Ja pam’jataju, ščo za deń, za dva do togo, ja zustričavsja z komandoju, i Julja, menedžerka Tvorchi, mij partner, vona kazala, ščo pišla v TRO i projšla navčannja na medsestru ta peršu dopomogu. Ja smijavsja: «Julja v nas neseťsja, roboty miľjon, a ty tratyš svoї vyhidni na ce. Typu dlja čogo? Jaka vijna?». Ja nastiľky v ce ne viryv.

Jakby pytannja bulo, ščo b ja zminyv… Na žaľ, mene vijna zastala, ščo ja buv v odnomu misci, moja družyna bula v inšij kraїni, a moja dvorična dytyna bula na toj moment šče v inšomu misti. Ja b točno ne rozdiljavsja. Ce jedyne, ščo b ja zminyv.

Zvyčajno možna govoryty, ščo zibrav by reči, ščo ne treba tak bulo hvyljuvatysja. Potribno biľše pracjuvaty. Tomu ščo duže bagato času ja potratyv, jak i biľšisť, skroljačy Telegram-kanaly i novyny. Ce tyžni, jak ja prosto sydiv i prosto skrolyv, a mig by biľše času vytratyty na ščoś inše.

— Jakym ty vzagali bačyš majbutnje Ukraїny? Možlyvo, jaki v tebe vže je plany na cej rik?

Duže skladno govoryty. Majbutnje ja baču važkym, tomu ščo zaraz u nas je odna velyka ideja, jaka ob’jednuje ukraїnciv. I to my bačymo vže počynajuťsja podekudy jakiś svarky, z’jasuvannja, hto biľše, hto krašče. Ja rozumiju, ščo ce tiľky počatok. A koly my peremožemo, a my rozgljadajemo tiľky horošyj, optymistyčnyj variant, to vseredyni kraїny rozpočneťsja duže velyka kryza.

Ja ne znaju, jak ce bude, ale ja rozumiju možlyvo naviť možuť povernuťsja 1990-i, oskiľky duže bagato zbroї v ljudej. Ne znaju čy potribno na ćomu zagostrjuvaty uvagu, ale v nas buv takyj vypadok, jak do našogo restoranu zajšov vijśkovyj i počav kryčaty, ščo «my tam v okopah, a vy tut sydyte v zakladi». I typu zakinčyťsja vijna, my svoje zaberemo.

Jak ja kažu, ščo v odnogo na jazyci, to v tysjači na dumci. Trošky strašno naspravdi. Z inšoї storony, my ne budujemo nijakyh biznes planiv, ale vidkryvajemo biznesy. My z družynoju za vijnu vidkryly dva magazyny odjagu velykyh, zaraz vidkryvajemo šče restoran i planujemo šče odyn. Tam vkladeni sotni tysjač dolariv v ci biznesy i vse ce v Ukraїni. Hoča, jak i vsi, boїmosja, ščo bude dali, ale ce štovhaje ekonomiku vpered? Štovhaje. Daje roboči miscja? Daje roboči miscja. Okej, pognaly.

— Čy je v planah rozšyrjuvaty geografiju svogo restorannogo biznesu? Vidkryvaty novi zaklady v inšyh mistah Ukraїny: v Kyjevi, u Lvovi čy v Ivano-Frankivśku?

Tak, ja duže hoču u Lvovi. Raniše duže mrijav pro Kyїv, ale zaraz ne vidčuvaju ce misto. Tym biľše, ščo raniše ja žyv 10 rokiv v Kyjevi. Zaraz mene ne tjagne tudy. Ne znaju čomu, naviť ne možu pojasnyty.

Pered počatkom povnomasštabnogo vtorgnennja ja їzdyv zahyščaty velykyj proekt. Ce mav buty duže velykyj proekt, po moїm mirkam ce prjam vseukraїnśkyj masštab, ale vijna zminyla plany. Tomu ja rozgljadaju variant Lvova. Kyїv zaraz mene trošky menše cikavyť, a Lviv je duže blyźkym logistyčno, ščo takož duže važlyvo.

— Jakby ty vidkryvav zaklad v inšomu misti, ce jakogo typu buv by zaklad? Ce bula b kav’jarnja, čy restoran, čy šče ščoś?

Ce abo italijśkyj restoran, abo bar z koktejljamy. Prosto u nas klasno vyhodyť cja tema i vsi, hto v Ternopiľ pryїždžajuť, їm duže podobajeťsja. Ce gosti z Kyjeva i z usijeї Ukraїny. My vže rozumijemo, ščo točno zajde ljudjam.

— U myrnomu žytti ty duže bagato podorožuvav svitom. Kudy b ty hotiv poїhaty, koly zakinčyťsja vijna?

Meni bulo 27 rokiv i ja na deń narodžennja skladav spysok cilej, jaki ja stavlju pered soboju je. Na peršomu misci dlja mene ce podoroži. Koly my z družynoju počynaly zustričatysja, to vže čerez misjać my maly peršu spiľnu podorož. My vsi groši, jaki zarobljaly tupo braly i їzdyly. Dlja mene ce duže nadyhajuča istorija. Potim karantyn dva roky, potim vijna i po suti vže try roky, jak vidsutnja možlyvisť podorožuvaty

My žartujemo z družynoju, ščo nastupna velyka poїzdka bude Liverpuľ z Jevrobačennjam. V dvadcjatyh čyslah ljutogo mynulogo roku my maly letity na misjać na Bali. Ce bula moja maleńka mrija. Ale my, čerez velyku kiľkisť roboty, perenesly ce na počatok bereznja. Tomu ja hotiv by zdijsnyty cju mriju i na misjać poletity na Bali vidpočyvaty.

— Ujavy, ščo tebe zaraz počuje vsja Ukraїna. Ščob ty hotiv skazaty?

Ja b hotiv, ščob my vsi razom stavaly biľš tolerantnoju nacijeju i biľš analityčno dumaly. Dva punkty, jaki dlja mene duže važlyvi i duže boljuči. Ja b hotiv by, ščob my pracjuvaly nad cym, jak narod, jak nacija: stavaly tolerantnišymy odyn do odnogo, do vsih, vključaly analityčne myslennja i rozvyvaly jogo.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...