Reklama

📊 Zrostannja vsupereč kryzi. 5 pryčyn, čomu IT-rynok v Ukraїni prodovžuje rozvyvatysja

2020 rik i počatok 2021-go buly skladnymy dlja oflajn-biznesu na kštalt kinoteatriv i restoraniv, jaki prostojuvaly pid čas karantynu. U porivnjanni z nymy, IT-industrija perebuvaje v kraščomu stani j rozvyvajeťsja naviť v period kryzy. Pro pryčyny, jaki stymuljujuť rozvytok ukraїnśkogo IT-rynku, rozpoviv Vladyslav Savčenko, prezydent Jevropejśkoї asociaciї programnoї inženeriї EASE.
Читати кирилицею
unsplash.com
📊 Zrostannja vsupereč kryzi. 5 pryčyn, čomu IT-rynok v Ukraїni prodovžuje rozvyvatysja
  1. Головна
  2. Biznes
  3. 📊 Zrostannja vsupereč kryzi. 5 pryčyn, čomu IT-rynok v Ukraїni prodovžuje rozvyvatysja
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
2020 rik i počatok 2021-go buly skladnymy dlja oflajn-biznesu na kštalt kinoteatriv i restoraniv, jaki prostojuvaly pid čas karantynu. U porivnjanni z nymy, IT-industrija perebuvaje v kraščomu stani j rozvyvajeťsja naviť v period kryzy. Pro pryčyny, jaki stymuljujuť rozvytok ukraїnśkogo IT-rynku, rozpoviv Vladyslav Savčenko, prezydent Jevropejśkoї asociaciї programnoї inženeriї EASE.

? Rynok praci povernuvsja do dokryzovogo rivnja

Z počatkom karantynu v kinci bereznja 2020 roku IT-rynok praci trohy prosiv: u kvitni robotodavci vidkryly v pivtora-dva razy menše vakansij, niž do kryzy. Ale vže v lypni-serpni vsi velyki IT-kompaniї vidnovyly aktyvnyj najm. Ščob vyjty na kolyšnij riveń, rynku znadobylosja lyšeń try misjaci.

Popry pandemiju, mynulyj rik ne vyjavyvsja dlja spivrobitnykiv IT-galuzi zbytkovym. Zarplaty fahivciv zrosly pryblyzno na 10%. Zbiľšylasja i kiľkisť IT-kompanij, napryklad, u Lvovi — na 7%.

Taku dynamiku možna pojasnyty tym, ščo IT-sfera ne zupynjala robotu v period karantynu i zmogla bezbolisno perevesty spivrobitnykiv na dystancijnyj format. V seredńomu za rynkom čyslo viddalenyh vakansij zbiľšyloś pryblyzno na tretynu.

? IT-startapy zalučajuť investyciї

IT-galuź Ukraїny — ce ne tiľky autsorsyng. Tehnologični startapy stvorjujuť produkty mižnarodnogo rivnja, jaki vyznajuť u vśomu sviti. Napryklad, ukraїnśkyj Reface potrapyv v spysok rekomendovanyh zastosunkiv vid Google.

Poky ščo v Ukraїni tiľky odyn «jedynorig» — biznes z ocinkoju ponad $1 mlrd. Ce kompanija Grammarly. Šče kiľka startapiv z cijeї kategoriї majuť ukraїnśkyh spivzasnovnykiv — napryklad, Revolut, Bitfury i GitLab.

A oś velyki ugody za učastju mižnarodnyh investoriv vidbuvajuťsja bukvaľno kožen misjać. Napryklad, tiľky za perši dva misjaci 2021 roku ukraїnśkyj startap po avtomatyzaciї robočyh procesiv AirSlate zalučyv $40 mln investycij, vyrobnyk televizoriv KIVI — $13 mln, SaaS-kompanija Scalarr — $7,5 mln. U grudni 2020-go Reface zalučyv $5,5 mln: investoramy vystupyly amerykanśkyj venčurnyj fond Andreessen Horowitz ta inši biznes-angely.

Kožna taka istorija — sygnal dlja zahidnyh partneriv i zamovnykiv pracjuvaty z ukraїnśkym IT-rynkom.

? Studenty nabyrajuťsja dosvidu v IT-kompanijah

Ukraїnśki kompaniї vže davno beruť studentiv na oplačuvani stažuvannja: ščomisjacja zapuskajuť desjatok takyh program. A naprykinci 2020 roku, biznes počav spivpracjuvaty z IT-fakuľtetom, jak z vysokotehnologičnoju kompanijeju. Pro ce domovylysja Kyjevo-Mogyljanśka akademija ta asociacija EASE.

Zamovnykam dlja studentiv-programistiv vystupyv odyn z rezydentiv Jevropejśkoї asociaciї programnoї inženeriї. IT-kompanija bude davaty studentam zavdannja z rozrobky ta naukovyh doslidžeń i dopomagaty z їh vykonannjam.

Takym čynom, studenty otrymajuť peršyj komercijnyj dosvid roboty v komandi, šče navčajučyś u vyšči.

? Ukraїna pryjmaje IT-fahivciv z Bilorusi

Z počatku protestiv v Bilorusi v našu kraїnu pereїhaly ponad 2 000 IT-fahivciv iz susidńoї respubliky. Ščob їh pidtrymaty, asociacija EASE spiľno z Mincyfroju zapustyla informacijnyj portal Belarustoukraine.com??‍? Mincyfra dopomože z relokejtom bilorusam — stvoryly speciaľnyj sajt. Tam je pokrokovyj plan pereїzdu: kudy zvertatysja i ščo robyty, jakščo vy frilanser abo u vas je IT-komanda.

Krim ćogo EASE suprovodžuvala pereїzd ponad 100 bilorusiv: dopomogla obraty pidhodjašče misto i nadavala tam bezkoštovni roboči miscja v ofisi kompaniї-partnera. Takož fahivcjam vysylaly zaprošennja na robotu, ščob vony bez problem peretnuly ukraїnśkyj kordon.

Za ocinkamy dyrektora Instytutu sociaľno-ekonomičnoї transformaciї Illi Neshodovśkogo, odyn IT-fahiveć z Bilorusi može vyrobljaty v seredńomu blyźko $100 tys. dodanoї vartosti na rik. Ce označaje, ščo 2 000 ljudej možuť generuvaty dodatkove džerelo valjuty v kraїnu rozmirom $200 mln na rik.

? Mincifry zapuskaje Diia City

U 2020 roci Mincyfra anonsuvala projekt «Dija City» — ce speciaľnyj pravovyj režym dlja IT-industriї. Rezydenty programy otrymajuť osoblyvyj status ta zmožuť platyty podatky za speciaľnoju stavkoju. Za ocinkamy ministra cyfrovoї transformaciї Myhajla Fedorova, ce dozvolyť zbiľšyty obsjag ukraїnśkogo IT-rynku u dva razy.

Ne vsi ukraїnśki kompaniї postavylysja do iniciatyvy z nathnennjam. Vony pobojujuťsja, ščo jakščo deržava bude vystupaty reguljatorom IT-rynku, to pidvyščaťsja korupcijni ryzyky dlja vsih učasnykiv procesu. Ale v rezuľtati dovgyh peregovoriv z učasnykamy IT-rynku Mincyfra vse ž planuje skorotyty svoї reguljatorni funkciї.

Z inšogo boku, učasť v «Dija City» — dobroviľna. Jakščo biznes ne bačyť dlja sebe vygody stavaty rezydentom speciaľnogo pravovogo režymu, vin zmože prodovžyty robotu za starymy pravylamy.

Z ogljadu na vsi punkty, jaki my pererahuvaly vyšče, je vsi pidstavy prypuskaty, ščo u 2021 roci ukraїnśkyj IT-rynok stane biľše jak i za kiľkistju spivrobitnykiv, tak i za kiľkistju zalučenyh investycij. A jakščo tempy zrostannja zberežuťsja šče na kiľka rokiv, to eksport ukraїnśkyh IT-poslug može zrosty na 50-100%.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...