Reklama

🧑‍💻 Specyfika j tendenciї rynku internet-marketyngu Ukraїny v 2020 roci — doslidžennja Netpeak

Oleksandr Plutok, kerivnyk viddilu prodaživ kompaniї Netpeak, dilyťsja trendamy internet-marketyngu v Ukraїni v ćomu roci ta cikavoju statystykoju.
Читати кирилицею
🧑‍💻 Specyfika j tendenciї rynku internet-marketyngu Ukraїny v 2020 roci — doslidžennja Netpeak
  1. Головна
  2. Biznes
  3. 🧑‍💻 Specyfika j tendenciї rynku internet-marketyngu Ukraїny v 2020 roci — doslidžennja Netpeak
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Oleksandr Plutok, kerivnyk viddilu prodaživ kompaniї Netpeak, dilyťsja trendamy internet-marketyngu v Ukraїni v ćomu roci ta cikavoju statystykoju.

Mene zvaty Oleksandr Plutok, ja kerivnyk viddilu prodaživ v Netpeak. V agentstvi ja z 2013 roku i za veś cej čas maju dosvid roboty z riznymy zapytamy ta ciljamy biznesu. Ale v peršu čergu na starti peregovoriv mene zavždy cikavylo: hto naš klijent, z kym ja spilkujusja, jaki zavdannja my povynni vyrišyty. Ci pytannja pryvely nas v 2016 roci do pervynnoї kvalifikaciї vhidnyh zapytiv po systemi B.A.N.T., ščob my mogly nadaty klijentu eksperta, jakyj specializujeťsja na zavdannjah konkretnogo naprjamku. Zgodom 4 parametra B.A.N.T. pererosly v povnocinnu anketu-kvalifikaciї pervynnyh zverneń, jaka zaraz skladajeťsja z 20 parametriv, za jakymy my ocinjujemo klijentśkyj zapyt i biznes.

V kinci travnja 2020 roku na osnovi takyh pervynnyh zverneń my provely doslidžennja, jakyj biznes najčastiše zvertajeťsja za poslugamy onlajn-marketyngom, skiľky grošej na prosuvannja vony gotovi vydiljaty, jaki zavdannja stavljaťsja pered pidrjadnykom j inši parametry vyboru. Rezuľtatamy doslidžennja podilyvsja v cij statti. Material bude korysnyj jak agentstvam, tak i vlasnykam biznesu, dlja rozuminnja kon’junktury rynku i osnovnyh tendencij.

* Dana vybirka sformovana vyključno na pidstavi vhidnyh zapytiv na poslugy agentstva Netpeak v Ukraїni, tomu dani možuť vidriznjatysja dlja inšyh gravciv v cij sferi. Analizovanyj period: traveń 2019 — traveń 2020 roku. Region: Ukraїna.

Hto najčastiše zvertajeťsja za poslugoju internet-marketyngu?

Portret klijentiv, jaki zvertajuťsja do nas dlja vyrišennja zavdań v sferi internet-marketyngu, ja rozdilyv na dvi kategoriї — za typom biznesu ta rozmirom bjudžetu na prosuvannja.

Za typom biznesu najbiľše zverneń vid internet-magazyniv ta korporatyvnyh sajtiv. Vony diljať miž soboju 92% usih zapytiv: internet-magazyny — 54%, korporatyvni sajty — 38%. Rešta 8% — ce servisy (2%), portaly (3%), saas-proekty (0,3%), lendingy (0,6%), a takož ti, u kogo nemaje sajtu (2%).

Za bjudžetom na prosuvannja spivvidnošennja rozpodileno nastupnym čynom:

  • nevelykyj bjudžet — 31% (bjudžet na SEO — $900 – $1200; bjudžet na PPC — $1 000 – $1900);
  • serednij bjudžet — 12% (bjudžet na SEO — $1200 – $2000, bjudžet na PPC — $1900 – $3500).
  • velykyj bjudžet — 5% (bjudžet na SEO — vid $2001, bjudžet na PPC — vid $3501).
  • biznes, jakyj poky ne znaje, jakyj vydilyty bjudžet na prosuvannja — 52%.

 

Osnovni KPI ocinky roboty po SEO-prosuvannju ta kontekstnij reklami

KPI ocinky efektyvnosti spivpraci z SEO:

  • zbiľšennja vydymosti storinok sajtu;
  • zbiľšennja trafiku;
  • vartisť ciľovogo diї (lida);
  • koeficijent konversiї;
  • ROI.

KPI ocinky efektyvnosti spivpraci z PPC:

  • prodaži;
  • mikrokonversii;
  • ohoplennja ciľovoї audytoriї;
  • CAC (vartisť zalučenogo klijenta);
  • ROI.

Zaležno vid proektu možuť pidbyratysja nestandartni metryky.

Jaki zavdannja klijenty stavljať pered agentstvom?

Osnovni zavdannja na počatku roboty z proektom po SEO:

  • zbiľšennja ciľovogo trafiku;
  • zbiľšennja ohoplennja vidviduvačiv čerez zrostannja vydymosti storinok sajtu;
  • vnutrišnja optymizacija storinok sajtu;
  • polipšennja povedinkovyh faktoriv;
  • rozvytok ssyločnogo profilju;
  • standartyzacija roboty z kontentom dlja pidvyščennja relevantnosti storinok.

Osnovni zavdannja na počatku roboty z proektom po PPC:

  • analiz bazovogo popytu v tematyci proektu;
  • pidgotovka osnovnoї struktury reklamnogo akkauntu;
  • nalaštuvannja instrumentiv analityky;
  • formuvannja bazovyh ključovyh zapytiv i minus-sliv;
  • nalaštuvannja audytorij, kanaliv, geo ta časovogo targetyngu;
  • pryznačennja pervynnyh stavok dlja reklamnyh kampanij;
  • stvorennja bazovyh ogološeń j grup ogološeń.

Zaperečennja i pytannja, jaki vynykajuť u klijenta pry roboti z agentstvom

Osnovni zaperečennja klijentiv na etapi peregovoriv ne zminjujuťsja z roku v rik, ale zaraz u klijentiv biľš glyboka ekspertyza v rozuminni procesu nadannja poslugy, KPI її ocinky ta zavdań, jaki stojať pered pidrjadnykom, niž bulo 5 rokiv tomu. Cja tendencija svidčyť pro te, ščo klijenty prydiljajuť onlajn-reklami vse biľše uvagy ta spryjmajuť cej kanal, jak odyn z ključovyh dlja rozvytku svogo biznesu.

Zaperečennja, z jakymy my stykajemosja najčastiše:

  1. Cina. Vične zaperečennja, z jakym možna pracjuvaty tiľky prodemonstruvavšy cinnisť poslugy. Važlyvo rozumity, ščo v vartisť poslug z prosuvannja zakladajeťsja čas fahivcja ta jogo profesionaľnyj riveń: bude vaš proekt vesty junior fahiveć abo senior. Rekomenduju rozibratysja detaľniše čomu SEO ne može koštuvaty deševo ta čomu kontekstna reklama v agentstvi koštuje dorogo.
  2. Garantiї. Bagato klijentiv vse šče hočuť otrymaty garantiї vid pidrjadnyka, ale cej kryterij buv aktuaľnym v 2000-h, koly konkurencija bula nyźkoju i za dopomogoju prostyh rišeń možna bulo otrymaty značnyj rezuľtat. Sogodni, rezuľtat nadannja poslugy ocinjujeťsja po bezliči promižnyh pokaznykiv, jaki možuť zminjuvatysja v zaležnosti vid periodu, napovnenosti ta cili realizaciї poslugy. Tomu pytannja garantij transformuvalosja v KPI, jaki veduť nas do dosjagnennja globaľnoї mety.
  3. Terminy dosjagnennja peršyh rezuľtativ. Obyrajučy poslugu, krim čitko sformovanoї cili, potribno rozumity terminy za jaki vony povynni buty dosjagnuti. Napryklad, SEO — ce dovgostrokova istorija j peršyj rezuľtat bude ne raniše 6 misjaciv roboty. PPC pracjuje švydše j perši zajavky možna otrymuvaty vže čerez paru dniv pislja zapusku kampanij (ale jakščo zapuskaty z nulja, to bude potribno ne menše tŕoh misjaciv dlja nalagodžennja stabiľnogo procesu ta dosjagnennja KPI).
  4. Sklad poslugy. Rynok internet-marketyngu ja b nazvav sformovanym, ale nezvažajučy na ce, propozyciї, jaki na peršyj pogljad shoži za perelikom dij vidriznjajuťsja za skladom. Napryklad, u odnogo pidrjadnyka analityka reklamnyh kampanij vydilena jak okrema posluga i koštuje dodatkovyh grošej. A u jogo kolegy po rynku analityka vključena do skladu osnovnoї poslugy. Ale glybyna opracjuvannja i pidhid do realizaciї možuť v razy vidriznjatysja. Tomu, potribno vybyraty ne ček-lyst, a format togo, ščo vy otrymajete na vyhodi nadannja poslugy — obsjag i cinnisť dij majuť ključove značennja.

U jakyh reklamnyh systemah zamovljajuť prosuvannja najčastiše?

U zv’jazku z blokuvannja servisiv Jandeksa i Mail.Ru Group v travni 2017 roku na terytoriї Ukraїny, biľša častyna bjudžetiv plavno peretekla v dostupni i dominujuči reklamni džerela. Dlja biľšosti klijentiv blokuvannja ne malo katastrofičnyh naslidkiv. Audytorija perejšla v inši kanaly j reklamni bjudžety tež peretekly — v osnovnomu v Google Ads ta Facebook.

Zaraz Google Ads maje biľšu častku, niž Facebook: často ce pov’jazano zi skladnoju shemoju popovnennja akauntiv Facebook dlja reklamodavciv z Ukraїny.

Je poodynoki klijenty z nestandartnymy potrebamy na pidključennja takyh reklamnyh system jak Bing, LinkedIn, Skype. Okreme pytannja z lideramy rynku, vidomymy brendamy: dlja takogo biznesu akcent robyťsja na medijnij reklami, tomu tut z’javljajeťsja potreba v pidključenni Double Click ta inšyh medijnyh instrumentiv.

Mobiľnyj marketyng: jak zminyvsja popyt i bjudžety za ostanni 5 rokiv?

Mobiľnyj popyt zrostaje čerez try osnovni pryčyny:

  1. Z’javljajeťsja velyka kiľkisť novyh proektiv na mobiľnyh platformah.
  2. Stvorjujuťsja mobiľni dodatky vže vidomyh gravciv rynku, jaki hočuť buty blyžče i dostupniše dlja svogo korystuvača.
  3. Spožyvannja mobiľnogo trafiku v Ukraїni zrostaje tak samo švydko, jak i v uśomu sviti.

Rynok mobiľnyh dodatkiv nabyraje obertiv v Ukraїni i pokazuje ščorične zrostannja. Z dosvidu našogo agentstva, možemo vydilyty dva typy klijentiv na cju poslugu:

  • velyki gravci rynku, u jakyh mobiľnyj marketyng — odyn z važlyvyh instrumentiv komunikaciї zi svoїm korystuvačem;
  • proekty z ukraїnśkym korinnjam nacileni na zakordon, de rynok vže sformovanyj.

Dlja prosuvannja mobiľnogo proektu potribno vydilyty ne menše $1000 marketyngovogo bjudžetu na misjać, ale vse zaležyť vid potočnoї sytuaciї na proekti ta postavlenyh cilej. Kiľkisť klijentiv, hto zalyšaje zajavku na mobajl prosto čerez sajt zovsim neznačna (do 2%). V osnovnomu prodaž vidbuvajeťsja za osobystoї rekomendaciї abo jak dodatkova posluga potočnym klijentam.

Jaki osnovni tendenciї na rynku internet-marketyngu v Ukraїni v 2020 roci

Vyhodjačy iz zapytiv klijentiv i tyh trendiv, jaki my najčastiše obgovorjujemo v procesi peregovoriv, možu vydilyty kiľka osnovnyh tendencij.

  1. Kros-devajs i zbiľšennja častky vzajemodiї pokupcja z biznesom čerez mobiľni prystroї. Varto zvernuty uvagu na optymizaciju švydkosti zavantažennja sajtu, robotu z golosovymy zapytamy Google, ščob zabezpečyty komfortnu vzajemodiju klijenta z sajtom čerez mobiľnyj prystrij. Klijent staje biľš vymoglyvymy i biľše cinuje svij čas vytračenyj na vybir postačaľnyka tovaru abo poslugy. Same tomu varto prydiljaty uvagu takym rečam, jak vidguky, foto, videokontent, zručni kanaly komunikaciї, varianty oplaty, vybir dostavky i t.p.
  2. Muľtykanaľna analityka. Klasyčnyh instrumentiv analityky staje nedostatńo i my často otrymujemo zapyty na dopomogu v nalaštuvanni muľtykanaľnoju analityky. Najdosvidčeniši zamysljujuťsja pro CJM (Customer Journey Map), kastomnyh modeljah atrybuciї dlja vidstežennja učasti kožnogo kanalu na riznyh etapah vzajemodiї z klijentom. Oflajn-ritejlery duže aktyvno počaly borotysja za onlajn-spožyvačiv i bagato hto hoče rozumity, jak onlajn vplyvaje na offlajn i navpaky (ce nazyvajeťsja ROPO-efekt).

Zamisť vysnovku, osnovni insajty doslidžennja:

  • internet-magazyny i korporatyvni sajty zvertajuťsja za prosuvannjam najčastiše;
  • biľša častyna klijentiv gotovi vydiljaty na internet-marketyng vid $ 900 do $ 1 900;
  • osnovni zaperečennja, z jakymy potribno pracjuvaty: cina, garantiї, terminy i sklad poslugy. Švydše za vse na ce šče j vplyvaje mentaľna osoblyvostej, koly vsi hočuť «švydše, deševše i pobiľše». Ale z cym možna i potribno pracjuvaty, osoblyvo koly vy (agentstvo) rozumijete cinnisť svoїh poslug i znajete, jak donesty її klijentu.
  • najčastiše klijenty zamovljajuť prosuvannja v Google Ads ta Facebook, pryčomu peršyj značno vyperedžaje.
  • častka mobiľnogo trafiku zrostaje (i bude rosty) j ce označaje, ščo biznesu potribno stvorjuvaty i / abo pokraščuvaty mobiľnu versiju svogo sajtu, zvertajučy uvagu na švydkisť zavantažennja sajtu i robotu z golosovymy zapytamy Google;
  • muľtykanaľna analityka — teper odnogo Google Analytics «z korobky» malo, biznesu važlyvo detaľno bačyty šljah svogo klijenta na vsih etapah marketyngovoї voronky i znaty točnu kiľkisť grošej, jaku potribno vytratyty na kožen kanal, ščob okupytysja.

Spodivajusja, ce doslidžennja dopomože vam u planuvanni vektora rozvytku vašogo biznesu. Stavte pravyľni cili po prosuvannju, probujte novi instrumenty i rozvyvajte svij biznes onlajn.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...