Reklama

Jak zrobyty zručni elektronni kvytky — bezpečnymy

Pidrobka kvytkiv ostannim časom stala pošyrenoju problemoju na ukraїnśkomu rynku zahodiv ta koncertiv. Publikujemo kolonku Maksyma Plahtija, CEO kvytkovogo operatora Karabas.com, pro te, ščo potribno, ščob vyrišyty cju problemu.
Читати кирилицею
Jak zrobyty zručni elektronni kvytky — bezpečnymy
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Jak zrobyty zručni elektronni kvytky — bezpečnymy
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Pidrobka kvytkiv ostannim časom stala pošyrenoju problemoju na ukraїnśkomu rynku zahodiv ta koncertiv. Publikujemo kolonku Maksyma Plahtija, CEO kvytkovogo operatora Karabas.com, pro te, ščo potribno, ščob vyrišyty cju problemu.

Sogodni fizyčni kvytky na koncerty je biľše nostaľgičnym elementom, adže їh vpevneno vytisnyly biľš zručni elektronni (ponad 95%). Vse tomu, ščo onlajn pokupka — ce švydko i nadijno. Odnak, zi zrostannjam populjarnosti elektronnyh kvytkiv z’javljajuťsja i novi shemy šahrajstva. Rozpovidajemo pro rozvytok e-ticket v Ukraїni, osnovni problemy naprjamky i sposoby їh vyrišennja.

U 2014 roci na koncertno-gastroľnomu rynku Ukraїny prostežuvavsja vidčutnyj spad. U zv’jazku z podijamy v kraїni, kiľkisť zahodiv skorotylasja v 10 raziv. Tendencija tryvala až do 2016 roku, koly rynok vyris na 100% v porivnjanni z 2014. Pislja dvoričnoї perervy v Ukraїni vidnovyly provedennja velykyh festyvaliv z vidomymy zakordonnymy hedlajneramy. Utrymatysja na plavu pislja neprostogo periodu vdalosja lyše najstijkišym i velykym kvytkovym operatoram.

Šče jakyhoś 7 rokiv tomu zarady prydbannja kvytkiv na zahody ukraїncjam potribno bulo vydiljaty čas na poїzdku / pohid v kasu abo zamovljaty platnu dostavku kur’jerom. Vidpovidno, veś proces zajmav kudy biľše času, niž onlajn-pokupka. Dlja organizatoriv masove vykorystannja paperovyh kvytkiv tež ne prohodylo bezslidno, adže їm dovodylosja vesty oblik vidryvnyh korinciv. Pislja koncertu sotni, a inodi j tysjači papirciv dovodylosja pererahovuvaty vručnu. Zaraz že veś proces značno sproščenyj: na vhodi vsi kvytky skanujuť i kiľkisť gljadačiv pidrahovujeťsja avtomatyčno.

Pionerom pošyrennja elektronnyh kvytkiv v Ukraїni stav servis Karabas.com v 2012 roci. Tiľky za peršyj rik roboty kiľkisť prodavanyh elektronnyh kvytkiv v Ukraїni zbiľšylasja v čotyry razy, a šče čerez čotyry roky їhnja častka sklala cilyh 70%. Sogodni elektronnyj kvytok povnistju dominuje, a paperovi kvytky v kasah kupujuť vśogo blyźko 5% gljadačiv.

Jak Ukraїna perešla na elektronni kvytky

Na počatkovyh etapah proces perehodu buv ne zovsim gladkym, adže znadobyvsja čas, ščob gljadači počaly dovirjaty takomu vydu kvytka na koncert i zvykly do procedury skanuvannja. Trapljalysja j problemy z pomylkamy v oformlenni zamovleń, z nekorektno rozdrukovanymy kvytkamy, z vidmovoju deržavnyh majdančykiv pryjmaty u sebe elektronnyj kvytok.

Dlja togo, ščob zrobyty elektronni kvytky legitymnymy bula proroblena skladna robota z garmonizaciї zakonodavstva, vneseni korektyvy v zakonodavču bazu.

Napryklad, dlja togo, ščob pobuduvaty strukturu «elektronnogo kvytka» nam dovelosja stvoryty naviť gromadśku organizaciju — ščob vesty dialog z deržavoju. My ne mogly prosto pryjty v Ministerstvo kuľtury ta skazaty, ščo nam potribni zminy v zakonodavstvi. Tož my pryjšly vid imeni vsijeї galuzi, obğruntuvaly, ščo ce neobhidno, perš za vse, gljadačam, i nas počuly. Vśogo na opracjuvannja jurydyčnyh, tehničnyh procedur u nas pišlo dva roky, rezuľtatom takoї roboty stalo sim serjoznyh dokumentiv, vključajučy odyn zakonoproekt.

Čytajte takož: «Groši prynosyť ne žurnalistyka, a robota z reklamoju», – Oleksij Bondarenko, LiRoom

Pryrodno, proces perehodu na elektronni kvytky v Ukraїni počavsja značno pizniše, niž na Zahodi, adže sama tehnologija z’javylasja v SŠA šče v 1996 roci. Spočatku onlajn tam možna bulo kupyty tiľky aviakvytky, a zgodom pidključylysja i zahody. Napryklad, vže 5 rokiv tomu 98% kvytkiv na zahidni koncerty buly elektronnymy, todi jak v Ukraїni pokaznyk stanovyv trohy biľš jak 30%. Sogodni ž vin nablyzyvsja do 80%.
Z rostom populjarnosti elektronnyh kvytkiv v Ukraїni aktyvizuvalysja i šahraї, jaki vyrišyly nažytysja na ćomu procesi. Їhnimy žertvamy, jak pravylo, stajuť v osnovnomu ti, hto kupuje kvytky z ruk abo rozmiščuje foto unikaľnyh štryh-kodiv u mereži. Ale trapljajuťsja j biľš masštabni afery. Krasnomovnym prykladom možna nazvaty podiї, pov’jazani z koncertom Imagine Dragons vlitku mynulogo roku. Velyka častyna postraždalyh prydbaly kvytky na sajti e-ticket.in.ua — jak pizniše z’jasuvalosja, vygadanogo servisu. Čerez socmereži ž prodavaly kopiї fizyčnyh kvytkiv oficijnyh operatoriv, zovni duže shoži na spravžni.

Kvytkovyj operator Karabas.com postijno provodyť roz’jasnjuvaľnu robotu: jaki diї robyty, a golovne — jaki ne robyty, ščob unyknuty dij šahraїv. Perše pravylo zvodyťsja do togo, ščob ne kupuvaty kvytky «z ruk». I popry te, ščo my vsjudy pro ce govorymo i prosymo, bukvaľno ščotyžnja čytajemo pro vypadky, jaki pryblyzno zvodjaťsja do odnogo mesedžu — «Ja kupyv kvytok u ljudyny, jakogo ne znaju osobysto, na koncert mene ne pustyly, zmožete meni dopomogty». Druga najpošyreniša pomylka poljagaje v tomu, ščo ljudy vykladajuť v sociaľnyh merežah unikaľnyj štryh-kod kvytka do počatku koncertu: cja neoberežnisť duže často maje serjozni naslidky.

Jak vyrišyty problemu pidrobky kvytkiv v Ukraїni

Organizatory koncertiv razom iz oficijnymy kvytkovymy operatoramy postijno zaklykajuť gljadačiv ne kupuvaty kvytky z ruk i čerez pidozrili sajty. Ščob vyključyty jmovirnisť pidrobky svoїh kvytkiv, servis Karabas.com zrobyv osoblyvi zahody.

Iniciatyvu «Oficijni kvytky» pidtrymaly vsi vidpovidaľni gravci rynku. Vona ohopljuje kiľka etapiv zahystu gljadačiv: vid maksymaľnogo informuvannja i roz’jasnennja bezpečnoї procedury pokupky do zberežennja personaľnyh danyh ta poslugy garantiї povernennja koštiv u razi skasuvannja iventu.

Takož dlja vyrišennja problem z kvytkamy bezposeredńo na zahodi Karabas.com rozmiščuje konflikt-centry. Kožen ohočyj može zvernutysja do fahivcja, jakyj dopomože znajty vyhid z pevnoї sytuaciї. V majbutńomu servisu takož planuje vprovadyty Facial ID kontroľ vhodu.

Odyn z najvažlyvišyh strategičnyh krokiv v naprjamku bezpeky gljadačiv — postijne informuvannja i roz’jasnennja z pryvodu ryzykiv pokupky kvytkiv z ruk. Važlyvo rozumity, ščo pry vidsutnosti popytu, kiľkisť šahraїv počne postupovo zmenšuvatysja. Tomu, vnesty svoju leptu v boroťbu zi spekuljantamy može kožen, kupujučy kvytky tiľky čerez sajty oficijnyh servisiv.

Share
Написати коментар
loading...