Reklama

Li Jang Gu, posol Respubliky Koreja v Ukraїni: «U nas ne tak vže j bagato vidminnostej»

Naskiľky cikavi korejśkym kompanijam ukraїnśki IT industrija i resursy, jaki spiľni proekty vže veduťsja i jaki zaplanovani — pro ce, a takož kimči naš kolumnist Viktor Bogdanov pogovoryv iz poslom Respubliky Koreja v Ukraїni, panom Li Jang Gu.
Читати кирилицею
unsplash
Li Jang Gu, posol Respubliky Koreja v Ukraїni: «U nas ne tak vže j bagato vidminnostej»
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Li Jang Gu, posol Respubliky Koreja v Ukraїni: «U nas ne tak vže j bagato vidminnostej»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Naskiľky cikavi korejśkym kompanijam ukraїnśki IT industrija i resursy, jaki spiľni proekty vže veduťsja i jaki zaplanovani — pro ce, a takož kimči naš kolumnist Viktor Bogdanov pogovoryv iz poslom Respubliky Koreja v Ukraїni, panom Li Jang Gu.

Respublika Koreja. Jaki vy majete perši asociaciї? Ekonomične dyvo 1960-h rokiv, bezdoganna jakisť tovariv, strimkyj rozvytok tehnologij. Samsung, LG, Hyundai, KIA i Daewoo. K-pop, globaľnyj hit Gangnam Style i gurty BLACKPINK ta BTS.

Pivdenna Koreja — ce takož odna z najsyľnišyh i najbiľš uspišnyh ekonomik svitu, ščo zajmaje 13-e misce za VVP ($1,5 tryľjony, zgidno danyh Svitovogo banku), kraїna z nyźkym bezrobittjam (3,7%), a takož ričnym pryplyvom inozemnyh investycij v rozmiri biľš niž $17 miľjardiv.

Krim ćogo, Pivdenna Koreja zajmaje p’jate misce v sviti za vytratamy na R&D — $73,2 miľjarda (z častkoju rynku v 4,1%) i perše misce v sviti po vytratah na R&D u vidsotkah vid VVP (4,3 %). Dlja nas — dosvid cijeї kraїny može buty bezcinnym, a horoši ekonomični stosunky — žyttjevo važlyvymy dlja vidrodžennja ekonomiky.

Pane Li, jak by vy ocinyly śogodnišni vidnosyny miž Ukraїnoju i Respublikoju Koreja za p'jatybaľnoju škaloju?

Ja b ocinyv na tverdu trijku.

Dva roky tomu Ukraїna i Pivdenna Koreja vyznačyly dlja sebe sfery spivrobitnyctva i vybraly desjať pilotnyh proektiv dlja realizaciї. Čy buly vony realizovani?

Perš za vse, ce proekt budivnyctva novogo zernovogo terminalu v portu Mykolajeva, v jakomu bere bezposerednju učasť korejśka kompanija Posco Daewoo. Raniše v ćomu roci buv pidpysanyj dogovir, zgidno z jakym Posco Daewoo prydbala častku v terminali v rozmiri 75%. Ce duže važlyvyj i perspektyvnyj proekt dlja vzajemovygidnogo spivrobitnyctva miž našymy kraїnamy. Ja vpevnenyj, ščo vin dasť sygnal inšym pivdennokorejśkym kompanijam, ščo їh čekajuť v Ukraїni i tut možna robyty horošyj biznes. Korejśki vyrobnyky agrotehniky takož vže aktyvno pracjujuť v Ukraїni.

Na śogodnišnij deń najbiľš perspektyvnoju galuzzju spivpraci je smart-fermerstvo. Ukraїna maje duže syľnu IT-galuź, a takož horošyj dosvid v stvorenni teplyčnogo kompleksu dlja vyroščuvannja riznyh kuľtur i ovočiv. Ce stvorjuje novi šljahy dlja perspektyvnogo spivrobitnyctva.

V ramkah iniciatyvy z budivnyctva Smart City v Ukraїni, pivdennokorejśki kompaniї zacikavleni v učasti v infrastrukturnyh proektah, takyh jak innovacijnyj eko-tehnopark na Truhanovomu ostrovi. Ale poky ce vse lyše ideї.

Krim ćogo, poviľno, ale vpevneno realizovujuťsja spiľni proekty v takyh sferah jak rozrobka programnogo zabezpečennja, medycyna, biomedycyna, R&D. Pivdennokorejśki biokompanii majuť kontrakty z ukraїnśkymy medyčnymy universytetamy ta instytutamy z pošuku i stvorennja likiv vid raku.

Rozvyvajeťsja spivpracja v IT, osoblyvo v blokčejni. Velyka pivdennokorejśka IT-grupa Dasan Networks zaraz vyhodyť na rynok Ukraїny i aktyvno zajmajeťsja vidkryttjam ofisu v Kyjevi. Prezydent cijeї grupy vže pobuvav v Ukraїni i vysoko ocinyv tehnologični perspektyvy kraїny, a takož vašyh IT-fahivciv.

Šče odna sfera spivpraci — ce startapy. Neščodavno administracija Lvova pryjmala pivdennokorejśku delegaciju, jaka zacikavylasja Školoju Startapiv pry Lvivśkomu politehničnomu universyteti.

Govorjačy pro spivpracju v sferi startapiv, ščo same cikavyť Pivdennu Koreju v Ukraїni?

Perš za vse, ce cikavi innovacijni ta tehnologični rišennja ta ideї. Je duže syľni ukraїnśki startapy i Pivdenna Koreja zacikavlena v їhńomu rozvytku i vyvedenni na mižnarodnu arenu.

Velykym bar'jerom na šljahu strimkogo rozvytku tehnologij je nestača vysokokvalifikovanyh resursiv. Čy je cja problema v Pivdennij Koreї?

Tak, zvyčajno. Znajty horošyh programistiv — ce zavždy skladno. U Koreї moloď ne syľno rveťsja v IT-profesiї, a popyt na takyh fahivciv velyčeznyj. Prezydent Dasan Networks same nazvav brak miscevyh fahivciv i resursiv sered osnovnyh pryčyn pidvyščenogo interesu do Ukraїny i vašoї IT-sferi.

Čy pidtrymuje Pivdenna Koreja profesijnu immigraciju? Naskiľky ohoče vona pryjmaje i nadaje dozvoly na robotu inozemnym fahivcjam?

Tak, horoši fahivci zavždy na vagu zolota i my z zadovolennjam dajemo їm možlyvisť pryїhaty i popracjuvaty v našij kraїni. Zaraz v Koreї pracjuje majže dva miľjony vysokokvalifikovanyh inozemciv. Čym vyšče vaša kvalifikacija i profesionalizm, tym biľše šansiv znajty robotu v Koreї.

Jak pivdennokorejśka osvita vyrišuje cju problemu? Čy je jakiś iniciatyvy po zalučennju biľšoї kiľkosti studentiv na tehnologični speciaľnosti?

Urjad namagajeťsja zrobyty IT-profesiї pryvablyvymy dlja korejśkoї molodi riznymy sposobamy. Nadajuť subsydiї na navčannja, zaohočujuť kolaboraciї miž startapamy i universytetamy ta naukovymy laboratorijamy toščo. Universytety je vkraj važlyvymy, pozajak same vony vrešti postačatymuť nove pokolinnja fahivciv, jaki j zabezpečať biľš efektyvne partnerstvo miž našymy kraїnamy v majbutńomu.

Čeboli

U korejśkomu biznes-seredovyšči isnuje ponjattja čeboliv — klanovyh korporacij. Ce velyčezni konglomeraty, ščo skladajuťsja z bagaťoh menšyh za rozmirom firm. Vony zazvyčaj kontroljujuťsja odnijeju rodynoju. Jaskravymy prykladamy takyh korporacij je Samsung, LG ta Hyundai.Čeboli je biľš pryvablyvymy dlja tehničnyh fahivciv, aniž startapy — proponujuť biľše grošej ta stabiľnisť.

Jak vy vvažajete, čeboli biľše gaľmujuť abo vse ž dopomagajuť rozvytku miscevoї startap-ekosystemy?

Tak, vony dijsno je biľš pryvablyvymy dlja bagaťoh fahivciv. Prote, vony ž i dopomagajuť startapam v ramkah korporatyvnoї sociaľnoї vidpovidaľnosti (CSR). Vony vydiljajuť velyčezni bjudžety na navčannja pidpryjemnyctvu ta biznes koučyng, investujuť v startapy, nadajuť їm resursy dlja R&D, spivpracjujuť z IT-organizacijamy, vlaštovujuť konkursy ta hakatony toščo. Startapy, jaki vygrajuť u konkursah, otrymujuť velyčezni pryvileї i investyciї, a studenty — stypendiї ta možlyvisť pracjuvaty v takyh gigantah, jak Samsung. Odnym slovom, čeboly prjamo abo pobično pidtrymujuť molodyh pidpryjemciv. Ce pozytyvno poznačajeťsja na їh imidži ta reputaciї jak vseredyni Koreї, tak i za її mežamy.

Naviť toj fakt, ščo pivdennokorejśki kompaniї majuť R&D i centry rozrobky v Ukraїni, pozytyvno poznačajeťsja na їh reputaciї sociaľno-vidpovidaľnogo biznesu.

Zvažajučy na naši kuľturni vidminnosti, jak vy vvažajete, naskiľky korejśkym kompanijam komfortno pracjuvaty z ukraїnśkymy kolegamy z točky zoru robočoї etyky?

U nas ne tak vže j bagato vidminnostej naspravdi. Ce ne tiľky moja dumka, ja čuv pro ce i vid inšyh korejciv. Jak kolegy, ukraїnci duže lojaľni, na nyh zavždy možna poklastysja. Bagato pivdennokorejśkyh kompanij pracjujuť dynamično i samoviddano, zi skladnymy grafikamy, ponadnormovo i na vyhidnyh. Ukraїnci ne bačať v ćomu velykyh problem i zavždy gotovi pracjuvaty v našomu tempi. Ce dobre!

Kraїna rankovoї svižosti

U svojemu interv'ju dva roky tomu vy govoryly, ščo korejśki kompaniї bojaťsja pryhodyty do nas, oskiľky vvažajuť nas kraїnoju ryzykovanoju dlja vedennja biznesu. Čy zminylosja ce stavlennja i reputacija Ukraїny za cej čas?

Narazi prysutnisť korejśkyh kompanij v Ukraїni nevysoka. Bagato kompanij u Koreї vse šče asocijuje vašu kraїnu z kategorijeju kraїn, ščo majuť pidvyščeni ryzyky vedennja biznesu.

Jakby Ukraїna stala členom JeS abo NATO, ce b dopomoglo nam polipšyty reputaciju v Koreї?

Bezsumnivno, ce zigralo b velyku roľ u populjaryzaciї vašoї kraїny. Koly ja reklamuju Ukraїnu, to zavždy kažu pro te, ščo vže nabrav čynnosti dogovir pro viľnu torgivlju z JeS, i ščo u vas vže bezvizovyj režym z nymy. Taki reči pidvyščujuť status Ukraїny v očah pivdennokorejśkyh partneriv.

A je šans, ščo u nas koly-nebuď bude ugoda pro viľnu torgivlju z Respublikoju Koreja?

Točno ne najblyžčym časom. Dlja togo, ščob uklasty dogovir pro viľnu torgivlju, neobhidno ščonajmenše maty suttjevyj tovaroobig miž kraїnamy. Naš tovaroobig zaraz sjagaje pryblyzno 800 miľjoniv dolariv, raniše vin buv u try razy biľšym. Do reči, bula sproba uklasty taku ugodu šče 15 rokiv tomu, ale potim obsjag ekonomičnogo spivrobitnyctva znyzyvsja, i cja iniciatyva vidijšla na zadnij plan.

Odnak, z ogljadu na spiľni proekty i spivpraci ostannih rokiv, obsjag ekonomičnyh vidnosyn miž našymy kraїnamy maje neodminno vyrosty čerez kiľka rokiv.

Ukraїnśkyj urjad vyznačyv IT i siľśke gospodarstvo jak dvi pryorytetni oblasti promyslovosti. Jak vy vvažajete, čy varto Ukraїni vlaštuvaty cym sferam podatkovi kanikuly (jak ce bulo v Indiї z IT)?

Tak, ce bulo b nepogano. Prypustymo, kažučy pro siľśke gospodarstvo i smart-fermerstvo, podatkovi kanikuly mogly b staty horošym stymulom dlja zalučennja biľšoї kiľkosti korejśkyh partneriv v sferi AgTech i biotehnologij. Ce bulo b vygidno dlja oboh našyh kraїn.

Pane Li, jakščo ukraїnśka kompanija hoče znajty sobi biznes-partnera v Respublici Koreja, jak їj najkrašče včynyty — šukaty partneriv samostijno abo zahodyty čerez miscevyh partneriv i asociaciї?

Neobhidno mobilizuvaty vsi zusyllja i vykorystovuvaty muľtykanaľnisť, postijno generuvaty popyt — todi vse vyjde.

I ostannje pytannja — čy ljubyte vy ukraїnśku kuhnju i jakščo tak, to jaka vaša uljublena strava?

Ukraїnśka kuhnja riznomanitna, oskiľky Ukraїnu naseljaje bagato narodiv, i u vas je bagato resursiv, morja, ričky. Ja ljublju boršč, hoča zdebiľšogo їm korejśku kuhnju. Do reči, boršč duže shožyj na odyn korejśkyj sup. Šče u nas duže smačna lokšyna.

Ta kimči!

Do reči, pozavčora u nas bula delegacija z Respubliky Koreja z iniciatyvy NDO. My obgovorjuvaly rozvytok sil u Čornobyľśkij zoni. I my znajšly kiľka cikavyh idej, odnijeju z jakyh je kimči. Adže tut možna bulo b vidkryty zavody z vyrobnyctva kimči. Korejśka storona nadavala b recepturu i speciї, a ukraїnśka zajmalasja b vyrobnyctvom i eksportom. Ce moglo b staty šče odnym perspektyvnym naprjamkom spivpraci miž našymy kraїnamy.

Share
Написати коментар
loading...