Reklama

Sergij Šegeda, CEO Level Up: «Pravo rozvyvatysja v IT — ne tiľky dlja obranyh»

Vid redakciї: Jevgen Gostiščev pospilkuvavsja z Sergijem Šegedoju, CEO ta zasnovnykom Navčaľnogo centru Level Up pro start kar’jery v IT-industriї. Kompanija je organizatorom vidkrytyh podij za tematykoju internet-tehnologij, a takož stvoryla vlasni proekty, pov’jazani z dytjačoju osvitoju
Читати кирилицею
Sergij Šegeda, CEO Level Up: «Pravo rozvyvatysja v IT — ne tiľky dlja obranyh»
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Sergij Šegeda, CEO Level Up: «Pravo rozvyvatysja v IT — ne tiľky dlja obranyh»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Vid redakciї: Jevgen Gostiščev pospilkuvavsja z Sergijem Šegedoju, CEO ta zasnovnykom Navčaľnogo centru Level Up pro start kar’jery v IT-industriї. Kompanija je organizatorom vidkrytyh podij za tematykoju internet-tehnologij, a takož stvoryla vlasni proekty, pov’jazani z dytjačoju osvitoju

Na osnovi danyh, nadanyh navčaľnymy centramy v 2017 roci, z usih komercijnyh osvitnih centriv Dnipra bulo vypuščeno blyźko 2 tys fahivciv z dyplomamy. Navčaľnyj centr Level Up maje 720 vypusknyh sertyfikativ.

Tut kažuť pro pragnennja dopomogty talanovytym ljudjam uvijty v sferu IT i otrymaty gidnu robotu. Pro ideju, pryncyp vidboru vykladačiv ta sferu IT my śogodni j pogovorymo z zasnovnykom i kerivnykom kompaniї.

Pro istoriju stvorennja kompaniї ta її osnovnu ideju

— Navčaľnyj centr stvorenyj u 2012 roci jak vnutrišnij pidrozdil IT-kompaniї, ščo pererosla v nezaležnyj, velykyj centr dlja navčannja fahivciv. Majže 7 rokiv tomu mene zaprosyly v IT-kompaniju organizuvaty vnutrišnij navčaľnyj centr. Ce bulo naprykinci 2011 roku, a z 1 ljutogo 2012 roku ja vže prystupyv do realizaciї. Ale duže skoro pryjnjav rišennja, ščo rozumniše vesty cej proekt na komercijnij osnovi. I ne pomylyvsja. 9 kvitnja počala zajmatysja naša perša grupa. Na toj čas my kupyly tehniku, obladnaly peršu audytoriju i paraleľno zrobyly nabir studentiv. Znajete, ce velyka vidpovidaľnisť — braty u ljudej groši. My vzjaly її na sebe z peršogo dnja. Cja vidpovidaľnisť i ležyť v osnovi uspihu kompaniї.

Osnovnu ideju sformuljuvaly v misiї: nadaty osvitu, jaka zabezpečuje vpevnenyj start kar’jery v IT-industriї, stvoryty osnovu dobrobutu ljudej i pryrist ekonomiky regionu. Dlja komandy Level Up — ce ne obicjanky dlja kogoś, a zavdannja dlja sebe. Cju frazu možna rozibraty na skladovi, i za kožnoju — konkretni kroky mene ta moїh koleg.

Pro pobudovu procesiv

— Počnu z efektyvnosti biznes-procesiv. Golovne, čomu ja prydiljaju uvagu — ce viddanisť spivrobitnykiv samij ideї, ščo sformovana v misiї. Vidpovidaľnisť ta bezupynnyj rozvytok. Sogodni navčaľnyj proces v kompaniї ta IT-školi «SMART» zabezpečujuť 24 spivrobitnyka tiľky z čysla administraciї. Zvyčajno, velyka častyna procedur opysana i reglamentovana, ale u vuzlah buď-jakoї systemy — ljudy. Oś vony i je osnovoju.

40 % rynku komercijnoї osvity Dnipra naležyť Navčaľnomu centru Level Up

A jakščo govoryty pro navčaľnyj proces, to vykladači — naša golovna cinnisť, gordisť, nadija, perspektyva i vzagali vse te krašče, ščo je v Navčaľnomu centri dlja studentiv. Ničym ne zaminyty їhnij personaľnyj dosvid, navyčky roboty i komunikaciї, profesijni kejsy, ščo sformuvaly їh osobystosti. A šče — їhnja ljubov do studentiv. Bez neї ničogo ne bude, žodnogo navčannja.

Pro navčaľnyj proces

— Tut je 2 storony. Z odnogo boku — vzajemyny vykladača i jogo grupy, takož osobysti jakosti kožnogo z nyh, riveń pidgotovky, napoleglyvisť, terpinnja, dyscyplina. Z inšogo — tehnologični momenty:

  • čitkyj navčaľnyj plan,
  • pogodynno rozpysani navčaľni programy,
  • domašni zavdannja, perevirka kodu, zvorotnyj zv’jazok, vystavlennja ocinok.
  • praktyka. Trohy pizniše rozpovim vam pro praktyku, maje buty cikavo.

Tehnični aspekty — komp’jutery, mereža, programne zabezpečennja. My majemo 10 cilkom obladnanyh audytorij na 12-15 robočyh misć iz sučasnoju tehnikoju — noutbukamy ta komp’juteramy iMac, televizijnymy paneljamy, doškamy ta proektoramy. Takož je 4 zaly dlja konferencij i seminariv na 100 ta biľše osib. Majemo my j lokaľnu merežu, servery, potužni točky WiFi-dostupu. Vse ce pryznačene dlja zanjať.

Sergij Šegeda, CEO Level Up

Stosovno navčannja — studentu potribno bačyty metu. Golovne — rozumity, naviščo tobi ce potribno, ščo ty gotovyj poklasty v im’ja cijeї mety. Čudes ne buvaje, dovedeťsja popracjuvaty. Dovirjaj vykladačevi, maj viru v sebe, i vse bude dobre.

Ščodo formatu, to vidokremyty teoriju vid praktyky u vypadku z programuvannjam nemožlyvo, tomu veś čas studenty pracjujuť za monitoramy. Na vypadok propuskiv my zapysujemo video. Spilkuvannja z vykladačem miž zustričamy zazvyčaj ne pereryvajeťsja, a perehodyť u mesendžery.

Čytajte takož: U Google «ocyfruvaly» Dniprovščynu

V zaležnosti vid obranogo kursu, navčannja vidbuvajeťsja 1–3 razy na tyždeń protjagom 2-3 godyn. Tryvalisť kursu tež rizna: vid dekiľkoh tyžniv do roku. Vykladajuťsja tehnologiї rozrobky programnogo zabezpečennja, dyscypliny z veb-rozrobky, instrumentarij dlja dyzajneriv. Takož možno otrymaty profesiju testuvaľnyka, proektnogo menedžera čy internet-marketologa. Ale golovne — ce, bezumovno, programuvannja.

Pro te, komu potribno jty v IT

— Ne dumaju, ščo pravo rozvyvatysja v IT — ce dolja obranyh. Skoriše, navpaky, dedali biľša častyna našogo žyttja integrujeťsja z tehnologijamy, i skoro vzagali nemožlyvo bude vidokremyty odne vid inšogo. Vminnja elementarno programuvaty neobhidne śogodni analogično gramotnomu pyśmu abo švydkomu čytannju.

Ale vy zapytujete pro profesiju. Tak oś, dlja bagaťoh stane novynoju, ščo IT — ce ne lyše napysannja kodu. Jak v mašynobuduvanni, v metalurgiї, v siľśkomu gospodarstvi, tut je j vyrobnyctvo, i menedžment, i finansy. Biľš togo, IT — ne isnuje izoľovano. Galuź obslugovuje inši galuzi — a otže, potrebuje fahivciv, jaki znajuťsja i v mašynobuduvanni, i v finansah, i v medycyni. Cilkom možlyvo, ščo fah, jakym vy volodijete śogodni, ne tiľky ne zalyšyťsja v mynulomu, a j otrymaje druge dyhannja.

Pro neobhidni jakosti ta navyčky vykladača

— Vykladač povynen ljubyty ljudej. Studenty dovirjajuť vykladačevi svoje majbutnje, investujučy groši, čas, energiju v navčannja. Vony jduť tudy, kudy їh sprjamovuje nastavnyk. Na vykladačevi je velyka vidpovidaľnisť. Ščodo pidgotovky — tut potribno vidšukaty balans miž glybynoju znań i profesijnym dosvidom z odnogo boku, ta zdatnistju viddavaty ce vse učnjam, perekonatysja v tomu, ščo vony zrozumily i pryjnjaly, z inšogo.

Porady abiturijentam

— Serednij vik studentiv profesijnyh kursiv Level Up — 27–32 roky. Ce — ti ljudy, hto usvidomleno i samostijno vybrav IT-industriju i tak samo svidomo vkladajeťsja v svoje stanovlennja. Pro baťkiv možna govoryty u vypadku studentiv IT-školy SMART — našogo dytjačogo proektu.

V peršu čergu baťkam slid znaty, ščo IT — ce ne tiľky pro napysannja kodu. Ce — pro biznes v pryncypi. Krim rozrobnykiv, je menedžery, prodavci, biznes-analityky, inženery jakosti, upravlinci, fahivci z rekrutyngu ta ljudśkomu resursu ta bagato inšyh profesij. Sogodnišńogo školjara potribno gotuvaty ne do jakoїś vuźkoї specializaciї, a do rozuminnja cyh rolej i biznes-procesiv.

Škola «SMART»

IT-škola «SMART»

Ja možu skazaty, ščo je duže vysokyj popyt na fahivciv z boku robotodavciv. Ale pry ćomu, popyt duže vymoglyvyj. Ce označaje, ščo je robota, je groši, i je velyki skladni proekty. Ohočyh otrymaty novu profesiju takož bagato. Na žaľ, їhnja motyvacija — ne zavždy poklykannja i talanty.Často ljuďmy ruhaje spotvorene ujavlennja pro IT-sferu, jak pro dolynu moločnyh ričok z medovymy beregamy. I tut potribno upravljaty očikuvannjamy. My v Navčaľnomu IT-centri ce robymo čerez pervynnu proforijentaciju.

Pro konkurentospromožnisť na rynku komercijnoї osvity

— Vybir potribno robyty ne na korysť jakogoś navčaľnogo centru, a na svoju vlasnu korysť. Potribno bačyty metu. A navčaľnyj centr — ce lyše odyn z instrumentiv її dosjagnennja. My namagajemosja vidpovidaty za bagaťma parametramy: pidtrymujemo na rivni infrastrukturu, aktuaľnisť navčaľnyh program, pracjujemo z vykladačamy.

U našij kompaniї veduť vykladaćku dijaľnisť biľš jak 40 profesionaliv v grupah dlja doroslyh i šče blyźko 20 — v dytjačyh. Z nyh štatnyj — odyn. Vse rešta — spivrobitnyky IT-kompanij. V IT vysoka švydkisť zmin! Nemožlyvo navčaty, jakščo ne pracjuješ v dijučij komandi. I vesty biľš odnijeї-dvoh grup rezuľtatyvno meni zdajeťsja sumnivnym.

Jakščo govoryty pro konkurenciju v čystomu vygljadi, to tut žodnyh sekretiv. Koly ja vybrav komercijnyj format dlja navčaľnogo centru, to buv nalaštovanyj same konkuruvaty — v ćomu osnova jakosti. Vse prosto — stvoriť syľnyj produkt, nadajte klijentu povagu i pidtrymku, vyznavajte vlasni «kosjaky», zminjujteś, buďte sociaľnymy. A klijent progolosuje. Grošyma.

Pro vidtik kadriv

— Unyknuty migraciї fahivciv nemožlyvo. I ne potribno — ce normaľnyj proces. Pytannja v tomu, ščoby Dnipro buv ne miscem, zvidky їduť, a miscem, kudy pragnuť pryїhaty. Take zavdannja možna vyrišyty tiľky spiľnymy zusylljamy. Dlja ćogo i isnuje IT-Community. Dlja ćogo my spivpracjujemo z miśkoju ta oblasnoju vladoju, z vyšamy, z inšym biznesom — bankamy, napryklad.

Pro najvdališyj proekt «Level Up»

— Velyke značennja nadaju spivpraci z IT Dnipro Community, zokrema, z Komitetom z osvity, v jakyj ja vhodžu v častyni recenzuvannja proektu «Programna inženerija. Adaptovanyj kurs». Ce — velykyj ričnyj kurs, stvorenyj na osnovi matematyčnyh program u vyšah i našyh uspišnyh napracjuvań u vykladanni tehnologij rozrobky programnogo zabezpečennja. Cej kurs načysto pozbavlenyj balastu u vygljadi neprofiľnyh dyscyplin, i v ćomu jogo osnovna perevaga. Grupy, jaki zajmajuťsja za cijeju programoju, duže stabiľni. My majemo namir nevpynno dopraćovuvaty kontent. Do matematyčnoї bazi i otrymannja navyčok fullstek-rozrobky planujemo dodaty blok IT-menedžmentu, a takož kiľka ogljadovyh lekcij pro sumižni profesiї. I maksymaľna kiľkisť anglijśkoї, kudy ž bez neї.

Pro neobhidnisť reformuvannja profiľnoї IT-osvity Dnipra

— IT-osvita okremyh reform ne vymagaje. Reform vymagaje naša osvita v cilomu. I v perekazi bezliči statej na cju temu sensu ne vbačaju. Nabagato efektyvniše nevpynno ruhatysja vpered, vykorystovujučy svij dosvid, dosvid koleg i vysuvaty gipotezy, vidrazu vidpraćovujučy їh na praktyci.

Sergij Šegeda, CEO Level Up

Ja  obicjav rozpovisty pro praktyku dlja studentiv. My vže robyly pilotnyj proekt: organizuvaly dlja vypusknykiv roboči miscja, skladaly tehnične zavdannja na produkt, zabezpečyly menedžmentom ta emuljuvaly procesy, ščo vidbuvajuťsja u reaľnij rozrobci. I ce bulo rezuľtatyvno. Ljudy prohodyly spivbesidy i jšly v kompaniї, jak to kažuť, na ľotu. U 2019 my vidnovljujemo cju robotu.

Ale ne tiľky komanda Level Up pracjuje nad zminamy. Sylamy IT-spiľnoty organizovanyj proces rev’ju kodu studentiv-programistiv dniprovśkyh vyšiv. Same dlja nyh Komitet iz osvity v IT Dnipro Community vede peremovyny z IT-kompanijamy pro organizaciju vyrobnyčoї praktyky v ofisah cyh kompanij. Ščonajmenše 2 vyši u Dnipri serjozno pracjujuť nad svoїmy kafedramy informacijnyh tehnologij. Tak ščo, majbutnje nablyžajeťsja. Razom peremožemo!

IT Dnipro Community vyslovljuje podjaku Sergiju Šegedi, zasnovnyku Navčaľnogo IT-centru «Level Up». Za podijamy spiľnoty IT-fahivciv Dnipra možna stežyty u Facebook ta Telegram.

Share
Написати коментар
loading...