Reklama

Ukraїnśkyj peremožeć fotokonkursu Leica — pro te, naviščo Kyjevu svij fotojarmarok

Naperedodni vidkryttja Kyiv Photo Fair 2018 Na chasi publikuje interv’ju z ukraїnśkym fotografom ta  učasnykom fotojarmarku Sergijem Meľnyčenkom
Читати кирилицею
Ukraїnśkyj peremožeć fotokonkursu Leica — pro te, naviščo Kyjevu svij fotojarmarok
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Ukraїnśkyj peremožeć fotokonkursu Leica — pro te, naviščo Kyjevu svij fotojarmarok
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Naperedodni vidkryttja Kyiv Photo Fair 2018 Na chasi publikuje interv’ju z ukraїnśkym fotografom ta  učasnykom fotojarmarku Sergijem Meľnyčenkom

Učasnyk Photo Kyiv Fair rozpovidaje pro tvorči nagorody ta pro te, naviščo stolyci Ukraїny takyj fotojarmarok. Rik tomu Sergij otrymav prestyžnu mižnarodnu premiju, ščo vidbuvajeťsja za pidtrymky vidomogo vyrobnyka fotokamer — Leica Oskar Barnack Award 2017.

U Vas buv osobystyj stend na Paris Photo 2017. Jak mižnarodna nagoroda vplynula na Vašu robotu?

— Jakščo česno, śogodni možu z vpevnenistju vidpovisty — značno, i spodivajusja, ščo prodovžyť vplyvaty. U peršu čergu, ce, zvyčajno ž, vpiznavanisť u fotografičnomu seredovyšči. Pislja «lejky» u mene z’javyloś dekiľka galerej predstavnykiv, jak v Ukraїni — Face Foundation (Tetjana Myronova), tak i za kordonom. Ce — galereї v Barseloni ta Antverpeni. Odni predstavljajuť moї roboty na riznyh festyvaljah, inši — vidrazu kupujuť.

Zrosla j cikavisť do kolekcionuvannja moїh robit, mrija potyheńku zbuvajeťsja, tak by movyty. Zaraz ja vidpovidaju na pytannja, sydjačy u Bratyslavi, a zavtra u mene tut vidkryvajeťsja personaľna vystavka v ramkah European Month of Photography.

Jak vdalosja staty peršym ukraїncem za 37 rokiv, jakyj zdobuv cju premiju

— Peršyj faktor — ce ne «zaїždžena» tema. Drugyj — same toj pogljad na te, ščo vidbuvajeťsja z seredyny, jakyj dozvolyv zrobyty taki kartynky (jdeťsja pro seriju Behind The Scenes — prym.red.).

Sergij Meľnyčenko — naviščo Kyjevu svij mižnarodnyj fotojarmarok

Sergij Meľnyčenko

Pro imennu kameru z konkursu

— Zvyčajno, ja zaraz na neї tiľky j roblju znimky, jakščo česno. Zručno, skažimo tak. Serija Her, do reči, znjata na neї. A sami foto zaraz predstavleni u galereї Face Foundation na spiľnij vystavci z Romoju Myhajlovym — Only Now Only Never.

Sergij Meľnyčenko — naviščo Kyjevu svij mižnarodnyj fotojarmarok

Serija Her, 2018

Pro plany na Photo Kyiv Fair

— Na Photo Kyiv Fair 2018 buduť predstavleni moї roboty z kolekciї Tetjany Myronovoї ta galereї Mironova Gallery (Face Foundation). Iz tijeї samoї seriї Behind The Scenes.

Naviščo Kyjevu mižnarodnyj fotojarmarok

— Ja by govoryv, ne naviščo takyj Kyjevu, a naviščo vin Ukraїni. Znajomstvo kolekcioneriv, galerystiv z sučasnymy molodymy avtoramy, stanovlennja cin na fotografiju, a vona, na ščastja, z kožnym rokom cinujeťsja vse biľše — oś golovni pryčyny.

Znovu ž, molodi hudožnyky možuť podyvytysja, ščo vystavljajuť galereї, podumaty, čomu їh tam nemaje — i pragnuty do togo, ščob v nastupni roky galereї prodavaly takož i їhni roboty. Ce — velyčeznyj «pljus» do rozvytku mystectva fotografiї v Ukraїni, ščo u 2017 roci z’javyvsja takyj jarmarok.  

Čym, krim prodaživ svogo mystectva, može buty korysnyj takyj ivent? Napryklad, v ćomu roci 10 moїh studentiv z Mykolajeva їduť na jarmarok dyvytysja, guljaty, spilkuvatysja, znajomytysja. Ja vlaštovuju dlja nyh osobysti zustriči i znajomstva, vony buduť vidviduvaty lektoriї ta inši zahody.

Jak dopomagajuť taki zahody rozvytku ukraїnśkoї fotografiї

— Jarmarky takogo rivnja dajuť zmogu avtoram vyhodyty na novi rivni, jak v Ukraїni, tak i za kordonom. Konkursy — ce korysno. Taki podija prohodjať v Ukraїni ne tak často, tomu ne treba vidsikaty ničogo. Sprobujte diznatysja ćogo roku pro fotomystectvo jaknajbiľše.

Share
Написати коментар
loading...