Reklama

Zaplutatysja v merežah: piarnyky ne rozumijuť, ščo potribno žurnalistam

Je doslidžennja, jaki vkazujuť na te, ščo polovyna ukraїnciv čytajuť novyny v sociaľnyh merežah, a ne v ZMI. Žurnalisty vse šče stojať po rizni boky barykad z piarnykamy, perši šukajuť «bomby» dlja sensacij, drugi «zneškodžujuť» їh. Pro prognozy kompromisiv v media — u materiali
Читати кирилицею
Zaplutatysja v merežah: piarnyky ne rozumijuť, ščo potribno žurnalistam
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Zaplutatysja v merežah: piarnyky ne rozumijuť, ščo potribno žurnalistam
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Je doslidžennja, jaki vkazujuť na te, ščo polovyna ukraїnciv čytajuť novyny v sociaľnyh merežah, a ne v ZMI. Žurnalisty vse šče stojať po rizni boky barykad z piarnykamy, perši šukajuť «bomby» dlja sensacij, drugi «zneškodžujuť» їh. Pro prognozy kompromisiv v media — u materiali

Biľšisť ZMI dijsno prograjuť sociaľnym merežam u bagaťoh aspektah. Ukraїnśki redakciї prodovžujuť pracjuvaty za grafikom z 9.00 do 18.00, jak niby ničogo biľše v žytti ne vidbuvajeťsja pislja ćogo času.

Sociaľni mereži i v cilomu sociaľna žurnalistyka rozvyvajeťsja strimkymy tempamy, i bagato ZMI, jaki zvykly pracjuvaty po-staromu, prosto ne vstygajuť za nymy. Ljuїs Keroll pysav: «Jakščo ty hočeš stojaty na misci, ty povynen bigty. A jakščo hočeš ruhatysja, tobi potribno bigty v dva razy švydše».

Ale śogodni my bačymo tendenciju, koly mesendžery, typu Telegram i Whats app, takož pretendujuť na roľ zasobiv masovoї informaciї. Možlyvisť pryznačaty moderatora grupy i obmežuvaty komentari učasnykiv faktyčno peretvorjujuť čat grupy v zasib masovoї informaciї, a ce šče odyn vyklyk dlja tyh, hto ne pospišaje za novynamy.

Oś, ščo dumajuť dejaki praktyky z ćogo pryvodu.

Telegram — ne fenomen, a modnyj trend. Ce ne ZMI v povnomu sensi ćogo slova, a skoriše šče odna sociaľna platforma, jaka maje svoї obmežennja i specyfiku

Illja Zlobin, Biznes-trener

Ne možna zaperečuvaty roľ mesendžeriv u vytisnenni ZMI.

Ljudyna śogodnennja zanadto perevantažena informacijeju, tomu legko dratujeťsja pry otrymanni nepotribnyh vidomostej i škoduje bezciľno zatračenomu času. Tomu ostannim časom nabyrajuť populjarnisť riznomanitni mesendžery. Shema prosta — ljudyna sama pidpysujeťsja na najbiľš cikavi kanaly, grupy v mesendžerah (Telegram, Viber, WhatsApp). Korystuvačevi važlyvo samostijno vybraty dlja sebe kanal otrymannja informaciї i spožyvaty її na svij rozsud

Oľga Kondakova, Fahiveć z marketyngu ta PR

Ščo stosujeťsja gljancju, to tut sytuacija šče serjozniša. Ti ž Instagram, Pinterest vže nastupajuť na p’jaty vydavcjam. Poky nomer gotujeťsja do druku, vsi aktuaľni novyny možna pročytaty, peregljanuty i prosluhaty v Instagram.

Gljancju potriben Instagram i Instagram potriben gljaneć. Instagram — ekspert vizuaľnogo kontentu. Krasyvi foto i video zalučaly, zalučajuť i buduť nadali zalučaty gljadačiv, konvertujučy їh v klijentiv. Tut jak raz i pracjuje Win-Win PR, koly odne inšomu dopomagaje. Zavdjaky vykorystannju dvoh kanaliv (oflajn i onlajn), brend ohopljuje biľšu ciľovu audytoriju ljubyteliv vdyhnuty aromat svižonadrukovanogo žurnalu

Oľga Kondakova, Fahiveć z marketyngu ta PR

A ščo ž dali

Nastupni 5–10 rokiv stanuť vyrišaľnymy dlja media rynku Ukraїny. Častyna ZMI ne zmože adaptuvatysja i prosto pide z rynku. Rešta ž povynni buduť pracjuvaty biľše, švydše i jakisniše. Ščo ž bude vidbuvatysja zi ZMI Ukraїny v najblyžčomu majbutńomu.

  • Sociaľna žurnalistyka otrymaje populjarnisť i prodovžyť rozvyvatysja, v tomu čysli i jak blokčejn tehnologija. Vynyknuť novi blogy, blogy ob’jednajuťsja u blogy i t. d.
  • U ZMI zalyšyťsja golovna perevaga — možlyvisť gotuvaty istoriї pro rozvytok jakisniše, zalučaty novyh spikeriv v robotu.
  • Jakisnyj kontent stane vyrišaľnoju umovoju rozvytku ZMI i sposobom monetyzaciї. Buduť pomitni modeli monetyzaciї «pejvol», «specproekt».
  • Spivrobitnyky media zahočuť proguljuvaty neefektyvni narady i počnuť biľš rišuče pragnuty do vyznannja indyviduaľnyh rezuľtativ.
  • Posylyťsja galuzeva konkurencija.

Deadline pracjuje po tehnici push. Dlja togo ščob bulo vydno masovyj efekt po ZMI v kraїni, potribno nabraty krytyčnu masu korystuvačiv z dvoh storin. Imovirno perelomnyj etap vidbudeťsja na poznačci v 6–8 tys. korystuvačiv. Mene zaraz nadyhaje ideja vyrostyty na bazi Deadline krute media-agentstvo, u jakogo b ne buly spotvoreni ujavlennja ščodo švydkosti ta efektyvnosti roboty po vidnošennju do zamovleń klijentiv. Todi za cju švydkisť možna bude platyty teplo i ščyro. Neščodavno Deržkomteleradio provodylo tender na poslugy pojasnjuvaľnij-roz’jasnjuvaľnoї roboty, torgy buly vygrani z drugogo čy treťogo razu (ne bulo bažajučyh). My ne braly učasť, porahuvaly ščo naši žurnalisty šče ne gotovi, koly (jakščo) majdančyk zmože vporatysja z zaproponovanym navantažennjam v majbutńomu — ce bula b vidminna innovacija.

Čomu my nikoly ne vvedemo platu ZMI za korystuvannja Deadline? Je rjad poslug, jaki buduť korystuvatysja popytom dlja ZMI takyh jak, pidključennja platnyh informacijnyh stričok isnujučyh agentstv, dostup do korysnoї analityčnoї informaciї z riznyh rejestriv danyh i t. p. Ale my zaraz dyvymosja na ce jak na stvorennja dodatkovyh možlyvostej dlja media, niž jak metu dlja zarobitku.

Zaplutatysja v merežah: piarnyky ne rozumijuť, ščo potribno žurnalistam

Piarnykam na prokačku

Piar — ce ne vygadani istoriї i ne reklama, ce interpretacija pravdy osoblyvym sposobom z pozyciї interesu kompaniї. Žurnalisty často opuskajuť piarnykiv v lancjužku nyžče sebe, dialog peretvorjujeťsja v bdsm-tehnologiju. Medijnykam prostiše spilkuvatysja z postuplyvym spikerom, jakyj ne smykaje z pryvodu vyhodu statej i zajvyh pravok, niž terpity «vynos mozku». Horošyh žurnalistiv v kraїni ne tak bagato, a spikeriv ž — nabagato biľše.

  • Treba buty operatyvnymy v spilkuvanni. Krašče vidpravyty korotku vidpoviď včasno, čym duže povnu čerez dva dni pislja dedlajnu. U žurnalistśkij praktyci buly vypadky, koly spivrobitnyky banku čerez misjać pislja zapytu nadsylaly vidpoviď, i syľno obražalysja na te, ščo vona ne potrapyla v material, jakyj vyjšov try tyžni tomu.
  • Ne treba prosyty po sto raz vnosyty do statti marketyngovu abo vidverto reklamnu infu pro te, ščo kompanija naj-naj. Treba buty terpljačymi i vynagorodoju buduť materialy, de žurnalist sam vyrišyť, čy varto zgaduvaty produkt, skiľky raziv pro ńogo pysaty v statti i t. p. Korysti vid takyh materialiv dlja kompaniї bude nabagato biľše, niž vid reklamy.
  • Zaspokojte zarozumilisť. Pyha, jakyj by post vy ne zajmaly, tež ne pidijde. Možna buty ekspresyvnymy, ale ne zarozumilymy. Ne ignorujte zapyty žurnalistiv naviť z nevelykyh vydań. Profesionaliv pera ne tak bagato. Hto znaje, čerez kiľka rokiv žurnalist, jakogo raniše ignoruvaly, perejde v šanovne vydannja, a potim ignoruvatyme vas.

Novyny aktuaľni v buď-jakyj čas. Včora, śogodni i zavtra. Adže novyna — ce ščoś nove, te čogo my ne znaly raniše. Ce informacija, jaka ne bula vidoma šyrokomu kolu ljudej do її publikaciї i pravyľno podaty novynu tež mystectvo.

Share
Написати коментар
loading...