Reklama

Eduard Lobas, WebiNerds: «Startapu neobhidni 3H: Hacker, Hipster, Hustler»

IT Dnipro Community planuje vyvčyty sytuaciju zi startapamy v Dnipri. U misti ščorično vypuskajeťsja blyźko 1 tys molodyh fahivciv z profiľnoju osvitoju v IT. Jaki isnujuť pidvodni kameni v startap-dijaľnosti ta ščo take reaľna motyvacija, vyrišyly diznatysja u Eduarda Lobasa, kerivnyka kompaniї WebiNerds
Читати кирилицею
Eduard Lobas, WebiNerds: «Startapu neobhidni 3H: Hacker, Hipster, Hustler»
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Eduard Lobas, WebiNerds: «Startapu neobhidni 3H: Hacker, Hipster, Hustler»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
IT Dnipro Community planuje vyvčyty sytuaciju zi startapamy v Dnipri. U misti ščorično vypuskajeťsja blyźko 1 tys molodyh fahivciv z profiľnoju osvitoju v IT. Jaki isnujuť pidvodni kameni v startap-dijaľnosti ta ščo take reaľna motyvacija, vyrišyly diznatysja u Eduarda Lobasa, kerivnyka kompaniї WebiNerds

Kompanija WebiNerds vyjšla na rynok 7 rokiv tomu. Cogo času dostatńo, ščob proekt evoljucionuvav u prybutkovyj biznes. Na danyj moment vony spivpracjujuť z amerykanśkymy tehnologičnymy startapamy, bagato z jakyh projšly Techstars. Zaznaču, hlopci z WebiNerds neodnorazovo braly učasť v jakosti tehničnyh konsuľtantiv v akseleratyvnyh programah u Bostoni i Nju-Jorku. Takož vony aktyvno pracjujuť u sferi finansovyh tehnologij, Data Science ta mašynnogo navčannja.

— Počnemo z prostogo. V ostanni roky slovo «startap» stalo duže populjarnym, i kožen fahiveć, pov’jazanyj z IT, mrije v svojemu garaži stvoryty «novyj internet». Ščo śogodni potribno robyty dlja togo, ščob ideja znajšla vtilennja — komanda, resursy abo maje prosto poščastyty?

Zaraz ne kožen fahiveć mrije stvoryty produkt. U sferi IT duže bagato ljudej, jaki pryjšly v neї prosto zarobyty grošej. U bagaťoh fahivciv ne vystačaje zahoplenosti tehnologijamy i duhu mrijnykiv. Ideja — ce naviť ne počatok, na žaľ.

Ne možna odnoznačno skazaty, ščo potribno robyty dlja realizaciї svogo produktu. Formulu uspihu dosi ne vyvely, a banaľnyh sliv govoryty ne hočeťsja. Ja b vydilyv dvi osnovni reči: rozuminnja rynku i prodaži.

Ja bačyv bagato horošyh produktiv, jaki zavysaly na etapi rozrobky, ne namagajučyś vyjty na rynok. V rezuľtati absoljutno ne rozumily, ščo potribno їh ciľovij audytoriї, a robyly ščoś svoje. Velykoju perevagoju dlja startapu bude vyjty na rynok i zajnjaty nišu raniše konkurentiv.

Eduard Lobas, WebiNerds: «Startapu neobhidni 3H: Hacker, Hipster, Huslter»

— Čy buly v tvojemu otočenni ljudy, jaki na tebe vplynuly v dytynstvi abo v studentśki roky?

Zvisno, buly. Jakščo fokusuvatysja na IT, to v peršu čergu ja b vidznačyv moju včyteľku informatyky zi škiľnyh časiv — Jegorovu Marynu Eduardivnu. Duže bagato gidnyh rozrobnykiv počaly svij kar’jernyj šljah same u neї. Vlasne, z neї i počavsja mij dosvid v IT, koly ja uspišno provalyv kontroľnu z algorytmizaciї v p’jatomu klasi.

Ja pryjšov na perezdaču pislja urokiv, a v kabineti — velyčezna kiľkisť učniv, jaki pysaly kod, pracjuvaly z 3D-grafikoju. Postupovo i ja vtjagnuvsja v ce, počav propadaty v klasi i naviť potrapyv do olimpiadnoї grupy. Ale same vona pokazala meni, ščo informacijni tehnologiї poklykani stvorjuvaty ščoś, ščo dopomagaje ljudyni.

— U čomu poljagaje ideja WebiNerds i čomu same vy vprovadyly її, a ne htoś inšyj? U čomu її unikaľna perevaga?

WebiNerds startuvaly, jak typovyj autsorsyng — e-commerce, sajty, inodi dodatky. Ale cja kompanija z najperšogo dnja keruvalasja ljuďmy, jaki nebajduži do tehnologij i vśogo novogo. I oś odnogo razu naš zasnovnyk buv zaprošenyj v jakosti Technical Associate v Techstars Boston. My pobačyly, ščo u startapiv je problema nečyslennosti i brak dosvidčenyh tehničnyh fahivciv. Vony staly zvertatysja do nas za dopomogoju, i ce bulo duže cikavo.

Ja vvažaju golovnymy perevagamy kompaniї — švydkodija i rozuminnja umov, v jakyh žyvuť startapy. Sogodni ja znaju, jakyj žyttjevyj cykl vony prohodjať, ščo je dlja nyh priorytetom, i jaki cili pereslidujuťsja: pidnjaty raund, zarelizyty dodatok, pryvernuty do sebe uvagu toščo. WebiNerds — gnučki. My vmijemo pidlaštovuvaty sebe ta procesy na proekti pid realiї žyttja.

— Z kym śogodni pracjuje WebiNerds? Z jakymy skladnoščamy kompanija stykajeťsja v procesi roboty z jevropejśkymy ta amerykanśkymy klijentamy? Podilysja lajfhakamy abo vdalym kejsom spivpraci

Perevažna biľšisť našyh zamovnykiv — ce startapy iz SŠA. Skladnoščiv vystačaje, bo my isnujemo v nadzvyčajno minlyvomu seredovyšči. Nam dovodyťsja vyvčaty i vykorystovuvaty bagato novyh tehnologij — vony duže syľno dopomagajuť, ale často dosyť «syri».

Lajfhak dlja roboty zi startapom odyn — vidkynuty uperedžennja z pryvodu metodologij, procesiv ta inšogo. Osoblyvo, na peršyh porah. Pidlaštovujtesja ne pid krašči praktyky, a pid umovy, v jakyh isnujete.

— Ščo važlyviše dlja startapu: sumlinnyj partner, horoša ideja abo dosvidčenyj investor?

Komanda. Absoljutno točno. Nam znajomi vypadky v SŠA, koly cili komandy odnyh startapiv pislja nevdači buly prodani inšym startapam. Horošyh idej, jak my vže govoryly, možna znajty bagato. Investoriv tež bagato. I partneriv vy znajdete, jakščo vy garni. Oś tiľky investory v peršu čergu robljať stavku na komandu. Ne na ideju, čy ne na jakiś irracionaľni vnutrišni vidčuttja. Investory ljubljať buty vpevnenymy v profesionalizmi komandy, jaka pracjuje nad startapom.

— Odvične pytannja: de žyvuť investory i jak їh zalučyty v svoju kompaniju? Jak perekonaty sebe v uspihu, koly vže 10-j investor vidmovljaje? Ščo potribno govoryty komandi?

Desjatyj? Ce daleko ne meža! Jakščo my govorymo pro investuvannja, to važlyvo rozumity svoju modeľ vyhodu i profiľ proektu. Šans na uspih vyšče, jakščo vy budete spočatku jty do profiľnyh investoriv. U ćomu pryhovana najskladniša častyna v žytti startapu — vy postijno šukajete investyciї, ale pry ćomu vam potribno takož reteľno pracjuvaty nad samym produktom.

V umovah obmeženosti koštiv i času — ce vkraj skladne zavdannja. Jakščo govoryty pro najvyšču koncentraciju, to, zrozumilo, investoriv najbiľše v rajoni San-Francysko, v usim vidomij dolyni. Jakščo vy prosuvajete fintech produkt, to tut vam korysniše Nju-Jork. Tam i potencijnyh spožyvačiv biľše, i profiľnyh investoriv vystačaje. I pry ćomu, ne varto zabuvaty, ščo vam potribno sebe zarekomenduvaty. Vam povynni dovirjaty. Vlasne, v ćomu možuť dopomogty rizni inkubatory, akseleratory i tak dali.

— De u nas v Ukraїni roztašovana svoja Silicon Valley? Jaka lokacija pretenduje na zvannja «Misto startapiv»?

Čytajte takož: Za mežamy Dolyny — jaki kraїny ta kontynenty stajuť centramy startap-biznesu

Skladno skazaty. U nas ce jakoś nesystemno. I v Dnipri, i v Harkovi, i u Lvovi, i v Odesi — bezlič kompanij z riznymy proektamy. Na mij pogljad, dali za vsih prosunuvsja lyše Kyїv. Skriź namagajuťsja robyty kroky v ćomu naprjamku, ale, jak ne kruty, infrastruktura najbiľš rozvynena tam. Ja vvažaju, ščo ukraїnśkogo analogu Silicon Valley u nas na danyj moment nemaje. Misce, tak by movyty, vakantne.

— U Dnipri prohodyť bezlič startap-batliv, takyh jak «Bytva Startapiv», de potencijni investory možuť obraty sobi ideju i vklastysja. Vašij komandi dovodylosja braty učasť v analogičnyh konkursah? Jak ty stavyšsja do podibnyh zahodiv?

Ni, my ne braly učasť v podibnyh iventah. Ale my namagajemosja vidviduvaty «bytvy». Ce dobre, ščo podibni zahody provodjaťsja. Do togo ž, їh zavždy organizovuvaly čudovi ljudy. Ja vpevnenyj, dlja startaperiv važlyvo obminjuvatysja dosvidom, vyrišuvaty jakiś ideї razom i naviť «pidsťobuvaty» odyn odnogo v dejakomu družńomu zmaganni.

Eduard Lobas, WebiNerds: «Startapu neobhidni 3H: Hacker, Hipster, Huslter»

— Try obov’jazkovi umovy dlja vdalogo startapu: ščo maje buty prysutnim, a ščo vidsutni dlja naležnoї motyvaciї?

Čytajte takož: Robota jak zadovolennja — porady ukraїnśkyh top-menedžeriv ta tvorčyh ljudej

Je take napivžartivlyve tverdžennja, ščo startapu neobhidni 3H: Hacker, Hipster, Hustler — ljudyna, jaka pyše kod, jaka robyť UI/UX, jaka vmije prodavaty. Te, naskiľky švydko i jakisno vy možete pokraščuvaty produkt i vodnočas prodavaty jogo, maksymaľno vplyvaje na vaš uspih.

Gnučkisť duže važlyva. Vmity švydko zrozumity, ščo hoče vaš potencijnyj pokupeć, i zminyty svij produkt — ce často dopomagaje startapam. Ja by šče vidznačyv uminnja pravyľno stavytysja do vidmov — robyty vysnovky i bagato pracjuvaty. U pidsumku otrymujemo: komanda, gnučkisť, holodnokrovnisť. Ščo stosujeťsja motyvaciї, to vona ne dopomože. Jakščo vam potribna dodatkova motyvacija, vy zajmajetesja čymoś «ne svoїm» u ćomu žytti.

— Ščo by ty śogodni radyv molodym fahivcjam, jaki sumnivajuťsja v neobhidnosti stvorjuvaty svij biznes?

Ne stvorjuvaty svij biznes, jakščo vony sumnivajuťsja v ćomu. Do bisa ce vse — prosto buďte horošym fahivcem v tomu, čym vam hočeťsja zajmatysja. Vesty biznes — ce ne je zagaľnyj parametr ščastja. Je ljudy, dlja jakyh zajmatysja svoїm biznesom — ce velyčeznyj kajf. Ale absoljutno ničogo poganogo nemaje, jakščo vy ćogo ne hočete.

— WebiNerds — aktyvnyj učasnyk IT Dnipro Community. Na tvoju dumku, naviščo potribno nevelykym komandam abo startapam stavaty častynoju IT-tovarystva v svojemu misti?

Obmin dosvidom. Často velyki kompaniї zdatni dopomogty — poradoju abo dijeju. Adže rozvytok kompanij v regioni pozytyvno vidbyvajeťsja na vsih. Tak, zrostaje konkurencija na rynku kadriv, ale i jakisť kadriv tež zrostaje. U buď-jakomu vypadku, dijaty spiľno i jty v odnomu naprjamku rozvytku regiona — ce pravyľno.

Share
Написати коментар
loading...