Reklama

Jak rozvyvatymuťsja bezkontaktni plateži do 2020 roku

Analityky z Juniper Research onovyly svoje doslidžennja bezkontaktnyh plateživ – do ńogo vhodjať jak rozrahunky platižnymy kartamy z tehnologijamy PayPass i PayWave, tak i mobiľni gamanci. Golovnyj insajt — do 2020 roku častka bezkontaktnyh plateživ pry rozrahunkah podolaje poznačku v $2 trln (15% vid zagaľnogo obsjagu v rytejli)
Читати кирилицею
Jak rozvyvatymuťsja bezkontaktni plateži do 2020 roku
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Jak rozvyvatymuťsja bezkontaktni plateži do 2020 roku
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Analityky z Juniper Research onovyly svoje doslidžennja bezkontaktnyh plateživ – do ńogo vhodjať jak rozrahunky platižnymy kartamy z tehnologijamy PayPass i PayWave, tak i mobiľni gamanci. Golovnyj insajt — do 2020 roku častka bezkontaktnyh plateživ pry rozrahunkah podolaje poznačku v $2 trln (15% vid zagaľnogo obsjagu v rytejli)

    Bezkontaktni plateži perevyščať poznačku v $1 trln vže v 2018 roci (pryblyzno odnočasno z $1 trln kapitalizaciї Apple – zbig?). Raniše analityky prypuskaly, ščo ce staneťsja ne raniše seredyny 2019-go.

    Ščo my znajemo pro bezkontaktni plateži v Ukraїni?

    Po-perše, sered nyh dominujuť bankivśki kartky, perevažno emitovani «PryvatBankom», na bazi mižnarodnoї platižnoї systemy Mastercard. Zgidno z ostanńoju statystykoju NBU, za ostannij rik kiľkisť bezkontaktnyh kartok zbiľšylasja na 37,8% – do 2,7 mln št. Ce osoblyvo aktuaľno dlja Kyjeva – proїzd v metro, jakisne pokryttja POS-terminalamy z možlyvistju oplaty PayPass/PayWave, čyslenni festyvali z cashles-only zonamy toščo. Ne zabuvajemo i pro pryhid Apple PayZapusk Apple Pay v Ukraїni — zminjujte skepsys na strategične myslennja v Ukraїnu, pro jakyj ja pysala raniše. My tut absoljutno v trendi kraїn JeS, a v dečomu naviť jdemo poperedu bagaťoh kraїn-členiv jevrozony.

    Odnak bezkontaktni platižni karty je najpošyrenišymy sered klijentiv kraїn Azijśko-Tyhookeanśkogo regionu – na nyh prypadaje majže 55% svitovyh bezkontaktnyh tranzakcij.

    Ščo stosujeťsja mobiľnyh gamanciv v Ukraїni (bez urahuvannja Apple Pay/Google Pay), to tut sytuacija sumna. Vsi serjozni gravci rodom z RF potrapyly pid sankciї reguljatora, tomu ukraїnśkyj korystuvač masovo perejšov do bankiv – abo ž zalyšyvsja v duže nezručnomu i nevygidnomu pidpilli. I poky jakisnogo mobiľnogo gamancja z možlyvistju NFC-plateživ v Ukraїni nemaje. Ključove slovo tut «poky» – adže koly tendenciju bačyť odyn učasnyk rynku, cij kompaniї ne varto ne zabuvaty, ščo podibne ne bačať j inši.

    Ščo vidbuvajeťsja z bezkontaktom u sviti?

    Oskiľky platižnyj rynok Ukraїny potrohu globalizujeťsja, povernemosja do zagaľnosvitovyh tendencij. Analityky u biľšosti svoїj shodjaťsja na dumci, ščo rynok mobiľnyh bezkontaktnyh plateživ kontroljuvatymuť Apple Pay, Samsung Pay, Google PayU Google Pay teper možna perekazuvaty groši v dodatku. Zagaľna kiľkisť їhnih korystuvačiv perevalyť za 450 mln do 2020 roku. Pry ćomu rišennja Apple stanovytyme 50% vid cijeї audytoriї. Hto tam kazav, ščo Samsung peremože, adže 2018 roku obignav Apple u rentabeľnosti?

    Jak zastosovuvatymuť taki plateži?

    Vse ce zmušuje zadumatysja pro sferu, v jakij možuť zastosovuvatysja ci plateži. V peršu čergu slid vrahovuvaty rozšyrennja tyh niš, de PayPass vže syľnyj – napryklad, v nevelykyh «švydkyh» tranzakcijah. Znovu povernemosja do kyїvśkogo metro z jogo bezkontaktnoju oplatoju. Praktyka oplaty bezkontaktnoju kartkoju u gromadśkomu transporti oblasnyh centriv Ukraїny zrostaje ščomisjacja. Do Kyjeva, z jogo veletenśkoju maršrutnoju systemoju i nebažannjam okremyh čynovnykiv ščoś zminjuvaty, ce pryjde ne odrazu – ale pryjde. U švydkyh i zručnyh oplatah za prozoroju shemoju i z adekvatnymy taryfamy zacikavleni v peršu čergu žyteli megapolisu. Biznes, v svoju čergu, zacikavlenyj u tomu, ščoby zadovoľnyty takyj interes, a tomu bude biľš aktyvno lobijuvaty zminy.

    Sered inšyh galuzej ja baču vse biľš aktyvne vykorystannja bezkontaktnyh oplat v supermarketah (de ćogo šče nemaje), kafe, restoranah – až do povnogo pokryttja velykyh TRC cashless-zonamy (vse-taky ce epicentry korystuvaľnyćkyh vytrat «na vse pidrjad»): spočatku karta, potim smartfon ta inši «rozumni devajsy».

    Share
    Написати коментар
    loading...