Reklama

Must read vid reklamistiv — 22 knygy dlja medijnykiv

Pidbirka korysnoї literatury i perevirenyh bestseleriv, jaki ne vidpustjať vas do ostanńoї storinky, vid fahivciv komunikacijnogo holdyngu Dentsu Aegis Network Ukraine
Читати кирилицею
Must read vid reklamistiv — 22 knygy dlja medijnykiv
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Must read vid reklamistiv — 22 knygy dlja medijnykiv
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Pidbirka korysnoї literatury i perevirenyh bestseleriv, jaki ne vidpustjať vas do ostanńoї storinky, vid fahivciv komunikacijnogo holdyngu Dentsu Aegis Network Ukraine

Pavlo Tajanovśkyj, Chief of Transformations Carat Ukraine

Must read vid reklamistiv: 22 knygy dlja medijnykiv

Edvard de Bono, «Čomu my taki tupi?»

Buď-jaka knyga de Bono čudovo pidhodyť reklamistam, ale same cja opysuje ključovyj na śogodni bar’jer rozvytku jak okremoї ljudyny, tak i vśogo ljudstva. Jakščo hočete peršymy opynytysja v majbutńomu abo prosto zrozumity, čomu vse tak dyvno v našomu žytti, zminiť sposib myslennja vidpovidno do rekomendacij Edvarda de Bono.

Nassim Taleb, «Škura na konu»

Taleb zmig sformuljuvaty i polemično zagostryty golovnyj dysbalans sučasnosti — podil vlady i vidpovidaľnosti. Najblyžči desjatylittja buduť prysvjačeni korekciї ćogo dysbalansu na makro- i mikrorivni, vključajučy osobysto Vas, i tomu korysno piznavaty jogo z peršogo pogljadu.

Gari Vajnerčuk, «Lajkny mene! Ekonomika podjaky»

Gari povernuv spožyvača na naležne jomu misce — v centr marketyngovogo vsesvitu, vykynuvšy zvidty nespravžńogo Carja, a same brend. Dlja marketyngovoї galuzi pryjnjaty vtorynnisť brendu vidnosno spožyvača vkraj nelegko, ale čym švydše my vyznajemo strimko zrostajuču marketyngovu sylu spožyvača, tym krašče.

Oleksandr Jacenko, Chief Digital Officer Dentsu Aegis Network Ukraine

Must read vid reklamistiv: 22 knygy dlja medijnykiv

Džym Kollinz, «Vid horošogo do velyčnogo»

Same cju knygu často nazyvajuť nastiľnoju dlja kerivnykiv. Napysana na osnovi glybynnogo ta bagatoričnogo doslidžennja najkraščyh kompanij svitu, «Vid horošogo do velyčnogo» vidkryvaje zavisu ta znimaje bagato mifiv pro te, jak i čomu kompaniї dosjagajuť najvyščyh rezuľtativ. Odnoznačnyj must read!

Valerij Pekar, «Riznobarvnyj menedžment»

Pro paradygmy myslennja ta pryrodnyj perehid ljudej ta organizacij na novi evoljucijni etapy svogo isnuvannja ta rozvytku. Na peršyj pogljad, skladno ta, z inšogo boku, same cja knyga daje možlyvisť zrozumity pryrodu bagaťoh procesiv, ščo vidbuvajuťsja dovkola nas.

Avtor knygy Valerij Pekar, naš sučasnyk, navodyť rjad blyźkyh dlja ukraїnśkogo biznesu prykladiv ta nadaje bagato їži dlja rozumu. Smačnogo!

Elija M. Goldratt, Džeff Koks «Ciľ-1» ta «Ciľ-2»

Čytajte takož: Naviščo pysaty knygy pro štučnyj intelekt

Teorija obmežeń systemy, Derevo isnujučoї dijsnosti, Hmary konfliktu — ce vse potužni instrumenty, zgadani u knyzi, ščo slugujuť dlja vdoskonalennja roboty skladnyh system, jaki vodnočas meni vdalosja pereviryty na vlasnij praktyci. Pracjuje!

Takož ce toj vypadok, koly biznes-roman, a same takym je žanr cijeї knygy, daje biľše, aniž zazvyčaj suhi biznes-vydannja, našpygovani «receptamy». Čytajeťsja legko ta je garnym sposobom, ne vyhodjačy iz zony biznes-literatury, nasolodytyś hudožnim sjužetom pro žyttja geroїv.

Bajron Šarp (Byron Sharp), «Marketing»

Teoretyčna ta vodnočas praktyčna encyklopedija sučasnogo marketyngu. Ščorične vydannja za avtorstvom Bajrona Šarpa ta velyčeznoї kiľkosti praktykujučyh specialistiv z marketyngu svitovogo rivnja. Tut je vse — vid istoriї stanovlennja do sučasnyh instrumentiv, vid industriї media do reklamy, vid telebačennja do sociaľnyh media.

Jakščo opysaty korotko, to Marketing by Byron Sharp — ce 780-storinkova knyžka pid podušku dlja kožnogo marketyng-specialista u sviti.

Rajan Golidej, «Marketyng majbutńogo»

Pro rujnuvannja tradycijnogo marketyngu ta pryhid v industriju hakeriv rostu (growth hackers). Same ostanni je specialistamy novoї ery u prosuvanni produktiv sučasnyh kompanij. Navedeni u knyzi kejsy Dropbox, Airbnb ta Uber tomu dokaz. Peven, ščo zovsim ne za goramy toj čas, koly taki specialisty počnuť aktyvno z’javljatyś i v komandah ukraїnśkyh kompanij.

Bogdan Oslavśkyj, «10 uspišnyh ukraїnśkyh brendiv»

Legka dlja pročytannja ta cikava podvijno čerez svoju blyźkisť knyga pro kompaniї, ščo narodylysja ta vybuduvaly svoje im’ja v Ukraїni.

Jana Gorbačova, Communication Director Isobar Ukraine

Jana Gorbačova, Communication Director Isobar Ukraine

Džejk Knapp, Brejden Kovitc, Džon Zeracki «Sprynt: Jak rozrobyty i protestuvaty novyj produkt za p’jať dniv»

Kruta metodologija dlja testuvannja idej vid spivrobitnykiv Google Ventures. U sviti, de švydkisť — vyrišaľnyj faktor, vminnja švydko protestuvaty ideju i zrobyty vysnovky zabezpečuje konkurentnu perevagu. U knyzi bagato grafikiv, vse rozpysano po hvylynah — bery i roby! Golovne, zumity vyrvatysja z rutyny robočyh zavdań i sprobuvaty sprynt za 5 dniv, z ponedilka po p’jatnycju, ne vidvolikajučyś na inši pytannja.

Material prykladnyj, bo metodologija vrahovuje umovy, v jakyh ljudy pracjujuť krašče za vse, — koly pidkradajeťsja «nepomitnyj dedlajn» tak dobre znajomyj vsim nam. Avtor vvažaje, ščo najkraščyj produkt vyhodyť, koly pry rozrobci prototypu zbyrajeťsja komanda riznoplanovyh fahivciv, bačennja jakyh vplyvaje na kincevyj produkt. I jakščo vidoma metodyka Lean Startup maje na uvazi zapusk minimaľno žyttjezdatnogo produktu, to Sprint nacilenyj same na stvorennja produmanogo rišennja, ščob zvorotnyj zv’jazok buv predmetnym.

Prokrastynuvaty ne vyjde. Meni blyźkyj takyj pidhid. Takož imponuje opys upravlinśkogo procesu i pidhodu v rozpodili rolej dlja etapu, koly ideja povynna staty rišennjam / produktom. Ale vidpoviď na važlyve pytannja «de šukaty peršyh klijentiv?» v cij knyzi, na žaľ, ne znajty.

Robert Makki, Tomas Džerejs «Ekonomika sjužetu. Marketyng za dopomogoju istorij u vtomlenomu vid reklamy sviti»

Comu svitu potribno biľše storitelleriv, takyh, napryklad, jak bigajučyj novelist Haruki Murakami. Ce sub’jektyvna dumka, ale vona peretynajeťsja z menš metaforyčnoju tezoju Roberta Makki i Tomasa Džerejsa, jaki stverdžujuť: «Efektyvnisť reklamy stala poviľno, ale nevblaganno znyžuvatysja. Šče trohy, i vsi kanaly komunikaciї, jak gromadśki, tak i pryvatni, — rozvagy, novyny, muzyka, sport, sociaľni mereži, pošukovi systemy — povnistju zviľnjaťsja vid reklamy. Hiba ščo avtobusy zalyšaťsja ostannim prytulkom dlja її rozmiščennja». U knyzi na konkretnyh prykladah pojasnjujeťsja, jak ce poznačyťsja na marketyngu, i robyťsja vysnovok: vminnja rozpovidaty istoriї zatrebuvane jak nikoly raniše.

Odnoznačno varto pročytaty, jakščo vy cikavytesja strukturoju i pryncypamy pobudovy istorij, hočete vykorystovuvaty ci znannja dlja rozrobky strategiї rozvytku brendu i prosuvannja kompaniї.

Kelli Makgonigal, «Syla voli. Jak rozvynuty i zmicnyty»

Ja ne zbyrajusja pereplyvaty Bosfor abo braty učasť u shodženni na Everest, ale garneńko zakopatysja v psyhologiju ljudyny, «jak vse vlaštovano», vvažaju vypravdanoju investycijeju v samorozvytok.

Kelli Makgonigal vykonala velyku robotu, i jak rezuľtat — v knyzi masa korysnyh, teoretyčnyh i praktyčnyh porad pro te, jak trenuvaty volju, zdobuvajučy korysni zvyčky. Jedyne, ščo vybyvalo z rytmu čytannja — ce reklama kursiv avtora, ale, napevno, ce biľše osobysta profdeformacija.

Ganna Gorkun, CEO Vizeum Ukraine

Must read vid reklamistiv: 22 knygy dlja medijnykiv

Ien Uollis, «Biznes-ideї, jaki zminyly svit»

Knyga skladajeťsja z 50 glav, kožna z jakyh prysvjačena okremij biznes-ideї, krim togo ideї uporjadkovani v hronologičnomu porjadku, počynajučy z 60-h rokiv HH stolittja (ruka vidmovljajeťsja pysaty «mynulogo stolittja»). Kožna glava — detaľna informacija pro vytoky, avtorstvo i komercijnu realizaciju ideї. Cja knyga cinna koncentracijeju biznes-insajtiv na storinku, a takož jak posibnyk z napysannja kejsiv.

Edvard Rezerford, «Nju-Jork»

Nehaj vas ne bentežyť remarka na knyzi «New York Times Bestseller», ja tež do nyh skeptyčna ☺ Knyga rozpovidaje istoriju Nju-Jorka z momentu jogo zasnuvannja. Perš za vse ce piznavaľne «čtyvo», oskiľky vygadani literaturni personaži i podiї dosyť organično vpleteni v reaľni istoryčni podiї amerykanśkoї istoriї. Do reči, bažajuči prokačaty svoju anglijśku možuť pročytaty її v oryginali.

Ichak Adizes, «Rozdumy pro osobystyj rozvytok»

Novynka vid guru pidvyščennja efektyvnosti biznesu. Adzies proponuje pomirkuvaty na temy samopiznannja, vzajemovidnosyn, rišennja problem i duhovnosti. A takož, jak kožna z pereličenyh tem vplyvaje na efektyvnisť ljudyny, її zdatnisť pryjmaty rišennja i generuvaty novi ideї.

Jaroslav Ogoćkyj, Strategic Director Isobar Ukraine

Must read vid reklamistiv: 22 knygy dlja medijnykiv

Danieľ Kaneman, «Dumaj poviľno. Vyrišuj švydko»

Danieľ Kaneman — psyholog, odyn z ideologiv povedinkovoї ekonomiky i laureat Nobelivśkoї premiї z ekonomiky 2002 roku. U svojemu bestseleri vin detaľno i argumentovano sprostovuje pošyreni mify. Napryklad, ščo ljudy v osnovnomu racionaľni i mysljať tverezo. A takož, ščo same emociї zavažajuť ljudjam racionaľno i vyvaženo pryjmaty rišennja. Naspravdi ni. Avtor v detaljah opysav mehanizm roboty rozumu z urahuvannjam ostannih doslidžeń i vidkryttiv u kognityvnij psyhologiї. Navrjad čy vy pročytajete cju Pracju v 600+ storinok na odnomu dyhanni, ale rozcinjujte ce jak važlyvu investyciju v sebe.

Fil Barden, «Zlam marketyngu»

A dlja togo, ščob zrozumity, jak marketolog može vykorystovuvaty vidkryttja Kanemana na praktyci, varto pročytaty «Zlam marketyngu» Fila Bardena. Avtor rozpovidaje pro te, čomu ljudy robljať pokupky, ščo vidbuvajeťsja u svidomosti pokupcja, koly vin pryjmaje rišennja, i jak možna vykorystovuvaty ostanni naukovi znannja v svoїj marketyngovij dijaľnosti.

Dvi knygy Oleksandra Ostervaľdera i spivavtoriv «Pobudova biznes-modelej» + «Rozrobka cinnisnyh propozycij»

Čytajte takož: Komanda Book Box: «Rozpovidajemo pro čytannja bez snobizmu, zberigajučy ekspertnisť»

Za dopomogoju cyh dvoh čudovyh knyg vy diznajetesja:

  • z čogo skladajeťsja biznes-modeľ i jak vzajemodijuť miž soboju vsi її elementy
  • jak stvorjuvaty tovary i poslugy, jaki zahočuť kupyty spožyvači
  • jak pravyľno provodyty doslidžennja spožyvčyh perevag
  • i jak ce vse pravyľno, zrozumilo i lakonično vizualizuvaty i zastosuvaty na praktyci

Čytaty potribno dvi, ščob maty povnu kartynu pobudovy biznes-modelej.
Maksymaľno praktyčni knygy, jaki povynni buty pid rukoju u kožnogo stratega.

Stiven Kovi, «Sim navyčok vysokoefektyvnyh ljudej» + Devid Allen, «Jak pryvesty spravy v porjadok»

Hoč nazvy cyh knyg dosyť banaľni, ale jakščo vy často prokrastynujete i straždajete vid nestači času, to pročytannja cyh knyg — peršyj krok do vyrišennja pererahovanyh problem. Dlja togo, ščob vse vstygaty na roboti, v biznesi ta osobystomu žytti i pry ćomu ne tiľky ne zboževolity, a šče j otrymuvaty zadovolennja vid žyttja, neobhidna zručna personaľna «operacijna systema». A ci knygy — pokrokova instrukcija z ustanovky takoї systemy.

Edvard Bernejs, «Propaganda»

Počaty varto z togo, ščo Edvard Bernejs buv pleminnykom Zigmunda Frejda. Vin oznajomyvsja z robotamy svogo djaďka, uspišno zastosovuvav jogo ideї na praktyci i stav odnym z najbiľš krutyh fahivciv z PR vsih časiv i narodiv.

Same z jogo podači žinky v SŠA počaly vidkryto palyty v gromadśkyh miscjah; vin ljubyv vykorystovuvaty opinion-lideriv šče na počatku XX stolittja i prydumav termin «zv’jazky z gromadśkistju» (PR). Nezvažajučy na vik idej, jaki vykladeni v knyzi, vony absoljutno ne vtratyly svojeї aktuaľnosti. Časy zminylysja, ale pryncypy povedinky mas zalyšylysja kolyšnimy.

Share
Написати коментар
loading...