Reklama

Mediapsyhologija — jak pracjujuť manipuljaciї u mediaseredovyšči na prykladah reklamy

Zasoby masovoї informaciї (ZMI) jak potužni instrumenty vplyvu pronykly v usi sfery sučasnogo žyttja. Čyslenni fahivci ta praktyky v galuzi sociaľnyh komunikacij ta inšyh gumanitarnyh nauk postijno nagadujuť pro te, ščo nas otočujuť bezperestanni manipuljaciї i propaganda. Čy vidpovidaje ce dijsnosti?
Читати кирилицею
Mediapsyhologija — jak pracjujuť manipuljaciї u mediaseredovyšči na prykladah reklamy
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Mediapsyhologija — jak pracjujuť manipuljaciї u mediaseredovyšči na prykladah reklamy
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Zasoby masovoї informaciї (ZMI) jak potužni instrumenty vplyvu pronykly v usi sfery sučasnogo žyttja. Čyslenni fahivci ta praktyky v galuzi sociaľnyh komunikacij ta inšyh gumanitarnyh nauk postijno nagadujuť pro te, ščo nas otočujuť bezperestanni manipuljaciї i propaganda. Čy vidpovidaje ce dijsnosti?

Eksperymenty pokazujuť, ščo ljudy, jaki vvažajuť sebe nevrazlyvymy do podibnyh manipuljatyvnyh tehnologij, najbiľš často potrapljajuť «na gačok» manipuljaciї u mediaseredovyšči. Ale, skoriše, pravyľno bulo b skazaty: jakščo vy dumajete, ščo vamy ne manipuljujuť, vy — u rukah profesionala.

Funkciї manipuljacij ta propagandy

  • nav’jazuvannja pevnyh dumok, ideologij, cinnostej, norm;
  • štučne stvorennja obraziv voroga i geroja, počuttiv nenavysti abo obožnjuvannja do potribnyh ob’jektiv;
  • pošyrennja vygidnyh stereotypiv, stygm, jarlykiv, bar’jeriv v informacijnomu prostori.

Media je ne tiľky zasobamy vplyvu, a j velyčeznymy biznes-centramy, ščo lyše pidsyljuť manipuljacijnyj algorytm povedinky z kincevoju metoju zbiľšennja prybutku. Tysjači kompanij po vśomu svitu reteľno doslidžujuť svoju ciľovu audytoriju — najdribniši aspekty — strahy, bažannja, turboty ljudej. Spyrajučyś na taki «velyki dani» z podrobycjamy ljudśkyh žyttiv, sklasty koncepciju vplyvu staje nabagato efektyvniše. Nejropsyhologija v cyh realijah vyvčaje:

  • metodologiju fenomeniv i zakonomirnostej psyhologičnogo vplyvu mediaseredovyšča jak na ljudynu okremo, tak i na gromadśkisť cilkom;
  • zastarili i vže nedijuči na «mozok z informacijnym imunitetom» sučasnyh ljudej aspekty manipuljacij;
  • problematyku vplyvu na ljudśku pidsvidomisť mediaseredovyšča, ščo «mutuje».

Znannja  —  ne zavždy svitlo

V jakiś momenty ce znannja može i zaslipyty. Mediaseredovyšče staje vse biľš agresyvnym, potoky novynnoї, reklamnoї, manipuljacijnoї informaciї vidriznjajuťsja intensyvnistju i mobiľnistju. Perevireno efektyvnyj metod zmusyty ljudynu ščoś zrobyty — vyklykaty syľne bažannja, peretvoryty jogo v žagu ta neobhidnisť, obernuvšy na jaskravu emociju.

Komunikacija na rivni pidsvidomogo

Čytajte takož: Mark Cukerberğ — pro fejkovi novyny, biznes ta suspiľstvo

Vsi ljudśki potreby možna podilyty na peršorjadni i drugorjadni, a takož na racionaľni ta emocijni. Jakščo raniše osnovnyj akcent robyvsja na emociї (osoblyvo rozvažaľnoju industrijeju), to zaraz možna vdalo perekonuvaty i za dopomogoju syľnyh (bodaj i psevdonaukovyh abo alogičnyh) argumentiv.

Ljudyna spožyvajuča

Olena Ivanova pyše pro te, ščo ljudstvo bulo zavždy v roli spožyvačiv, i suspiľstvo z vladnymy strukturamy postijno stymuljuje do bezperervnogo zbutu, dyktujučy povedinku «kupyty! vzjaty! prydbaty za buď-jaku cinu! nakopyčyty, vidklasty, pozyčyty…»

Cym pojasnjujeťsja i marketyngovyj pryjom reguljarnogo «starinnja» iz zakonomirnym «omolodžennjam» produkciї. «Novynky!» ta počuttja «Ja vže ne u trendi» zmušuje kupuvaty znovu i znovu. Adže jak možna zalyšatysja v mynulomu z mobiľnym prystrojem, jakyj ne vmiščaje v sebe novi funkciї ta onovlenyj dyzajn? A jak možna ne sprobuvaty novu pomadu, jaka, jak perekonujuť nas z ekraniv ljudy v bilyh halatah, stala revoljucijeju u sviti kosmetologiї?

Unikaľni torgovi propozyciї (UTP) poklykani posylyty propozyciї: akciї, znyžky, rozigraši zminjujuť odni odnyh, ne dajučy perevesty duh «ljudyni spožyvajučij» i ljudyni, jakij vlastyvo buty ne do kincja zadovolenoju tym, ščo vona maje.

Obmežennja u časi prydbannja i v kiľkosti produkciї — universaľni «zoloti recepty» syľnoї propozyciї, jak stverdžujuť marketology ta jak pidtverdžuje praktyka.

Psyhologični pryjomy dlja štučnogo stvorennja potreb z metoju propagandy abo zbiľšennja zbutu produkciї:

  • apeljuvannja do fiziologičnyh potreb (ščo može vtamuvaty spragu i golod, ubezpečyty žyttja i zdorov’ja, zadovoľnyty instynkt rozmnožennja)
  • vidsylannja do počuttja bezpeky (štučno pošyreni strah, iljuzija nebezpeky abo її perebiľšennja, hvyljuvannja i počuttja hystkosti položennja)
  • začipannja strahu samotnosti, krytyčnyh momentiv v žytti ljudyny
  • potreba ljudyny v povazi (zadovolennja ljudśkogo ego)
  • neobhidnisť v pozytyvnyh emocijah, zahyst vid stresu, pragnennja do ščastja, veseloščiv, krasy
  • apeljuvannja do neobhidnosti samorealizaciї, uspišnosti
Čytajte takož: Jak zahystytysja vid reklamy v interneti — propozycija iz Prynstona

Brendy často grajuť z obrazamy «ideaľnosti»: ideaľna sim’ja, ideaľna zovnišnisť, robota i mašyna mriї, podoroži toščo. Pro rozvytok glybynnyh kompleksiv i počuttja nepovnocinnosti, zapusk «ščurjačyh peregoniv» skazano vže čymalo kolegamy po reklamnij industriї. Tomu ostannim časom bagato brendiv zapustyly v svoїh PR-kampanijah zvorotnyj proces — prezentacija spravžńogo oblyččja. Vidvertisť, pryrodnisť jakoju b vona ne bula, česnisť i prozorisť — oś na čomu teper grajuť brendy.

Vykorystannja fotografij modelej bez Photoshop, prezentacija kupaľnykiv na žinkah riznogo viku, zovnišnostej, nacionaľnostej, sociaľnyh šariv, rujnuvannja stereotypiv pro predstavnykiv riznyh kraїn — sučasnyj svit vse častiše transljuje «tak» česnosti čerez rupor piarnykiv, reklamistiv, brend-ambasadoriv, marketeriv-strategiv.

Kupujemo — potim dumajemo

Filos i Fobos. Ljubov do čogo-nebuď i strah čogo-nebuď. Na cyh plastah budujeťsja biľšisť strategij i reklamnyh kampanij. Samo soboju, skladno ujavyty seredńostatystyčnu ljudynu, jaka sidaje za stil, aby obmirkuvaty, jaki ž її slabkosti vykorystovujuť sociaľni struktury (vlada, biznes, gromadśki organizaciї), ščoby domogtysja bažanogo vid neї jak vid spožyvača ta gromadjanyna. Najčastiše, jakščo my i pomičajemo v svojemu emocijnomu tli sumlinnja i nevpevnenisť u pravyľnosti svojeї pokupky, to vže z produktom u ruci abo z pidpysanym dogovorom.

Emociї moї — vorogy moї?

Tak čy inakše, jakyj by riveń emocijnogo intelektu ne buv u ljudyny, manipuljatyvni tehnologiї nalaštovani i vplyvajuť na vsih z riznoju syloju.

Vony pobudovani na ljudśkyh slabkostjah:

  • cikavisť, očikuvannja rozv’jazky intrygy
  • shyľnisť do sugestyvnogo vplyvu (tobto piddatlyvisť do navijuvannja)
  • čestoljubstvo, žadibnisť, zazdrisť, ego, azart i počuttja nepovnocinnosti
  • nezdatnisť švydko pryjmaty (pravyľni) rišennja — u moment, koly vid ljudyny vymagajeťsja pryjnjaty švydke rišennja, vona často gubyťsja i švydše pogodžujeťsja (marketyngovyj pryjom v internet-magazynah u takomu rodi: «Pry oformlenni zamovlennja protjagom 5 hvylyn, darujemo znyžku 70% na drugu rič» toščo).

Dali bude

Share
Написати коментар
loading...