Reklama

Na čomu zarobljajuť restoratory — doslidžennja kompaniї Poster

Najbiľše prybutku restoratory otrymujuť z prodaživ kaľjanu i picy, najmenše — z micnogo alkogolju. Najnyžča sobivartisť — u kaľjanu, čaju ta kavy. Pro ce svidčať rezuľtaty doslidžennja kompaniї po avtomatyzaciї restoraniv, kafe i magazyniv Poster
Читати кирилицею
Na čomu zarobljajuť restoratory — doslidžennja kompaniї Poster
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Na čomu zarobljajuť restoratory — doslidžennja kompaniї Poster
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Najbiľše prybutku restoratory otrymujuť z prodaživ kaľjanu i picy, najmenše — z micnogo alkogolju. Najnyžča sobivartisť — u kaľjanu, čaju ta kavy. Pro ce svidčať rezuľtaty doslidžennja kompaniї po avtomatyzaciї restoraniv, kafe i magazyniv Poster

Poster — ce hmarna systema avtomatyzaciї dlja kafe, restoraniv i magazyniv. Poslugamy kompaniї na śogodni korystujuťsja biľše 6 tysjač biznesiv Jevropy ta Aziї. Specialisty kompaniї rozpovily, na čomu zarobljajuť restoratory v Ukraїni.

Ščo i naviščo rahuvaly

Eksperty hmarnoї systemy obliku Poster proanalizuvaly operacijni dani blyźko 6 tys zakladiv harčuvannja, jaki korystujuťsja їhnim servisom, i rozrahuvaly na jaki kategoriї strav restoratory stavljať najbiľšu nacinku, u jakyh strav minimaľna sobivartisť, a jaki prynosjať najbiľše prybutku.

Na čomu zarobljajuť restoratory — doslidžennja kompaniї Poster

Dlja novačka restorannyj biznes vygljadaje vkraj pryvablyvym i prostym v upravlinni: prydumav trendovi menju, postavyv nacinku — i čekaj bagatoobicjajučoju prybutku. I vyključno dosvidčeni restoratory rozumijuť, ščo upravlinnja zakladom — ce ne lyše koncepcija i garnyj dyzajn, a čitke rozuminnja pravyl obliku, jak vyrobnyčogo, tak i finansovogo, i ščodennyj analiz cyh pokaznykiv. Meta našogo doslidžennja — daty zagaľne rozuminnja sytuaciї na rynku i dopomogty pidpryjemcjam efektyvniše upravljaty biznesom

Rodion Erošek, spivzasnovnyk kompaniї Poster

Jaka sobivartisť strav

Kožna strava maje sobivartisť, її vyznačajuť vyhodjačy z oplačenyh rahunkiv postačaľnykam. Cej termin nazyvajeťsja «fudkost» (vid angl. food — produkty ta cost — cinova sobivartisť). Fudkost pokazuje jakyj vidsotok grošej vid ciny stravy vže vytratyly na produktovu skladovu.

Na čomu zarobljajuť restoratory — doslidžennja kompaniї Poster

Tradycijno restorany zarobljajuť na vodi. Buď-jaki ridyny velykyh obsjagiv, do skladu jakyh vhodyť voda, zavždy vygidni dlja prodažu. U nas — na vidminu vid Izraїlju abo Marokko — voda deševa, tomu ce vidrazu ž značno znyžuje sobivartisť stravy. Čaj, kava, a takož sezonni holodni napoї zavždy vygidno dlja zakladu. Sobivartisť m’jasnyh strav bezposeredńo zaležyť vid pohodžennja m’jasa. Fudkost strav z ukraїnśkogo m’jasa dosjagaje 20–25%, a oś novozelandśke, amerykanśke — doroge, i na ńogo robljať nacinku, jak pravylo, 50–100%

Oľga Nasonova, restorannyj ekspert

Za ocinkamy ekspertiv Poster, najdeševše restoratoram varto prygotuvaty dlja gostej kaľjan, čaj i kavu. Pokaznyky fudkostu pry ćomu taki:

  • fudkost kaľjanu ne perevyščuje 20% vid vartosti stravy,
  • čaju i kavy — 24% i 25% vidpovidno,
  • micnyj alkogoľ — 63% vid ciny prodažu,
  • suši ta roly — 52%,
  • rybni stravy — 45%.

Suši i roly — duže populjarna strava v Ukraїni, ale u ńogo vysoka sobivartisť. Ukraїna — kraїna ne rybna, i praktyčno vsi neobhidni ingredijenty zakupovujuťsja za kordonom. Ce označaje, ščo vynykaje dovgyj lancjužok postačaľnykiv, jaka, zvyčajno ž, zdorožuje sobivartisť. Napryklad, z ukraїnśkyh produktiv dlja prygotuvannja roliv my vykorystovujemo, na žaľ, tiľky ogirky i siľ, reštu zamovljajemo abo bezposeredńo z Aziї abo kupujemo u postačaľnykiv v Kyjevi.

Oleksandr Barannyk, vykonavčyj dyrektor mereži švydkogo harčuvannja OZZY i kafe panaziatśkoї kuhni YOKI v Černivcjah

Realiї nacinky

Vsi zaklady žyvuť za rahunok nacinky — dodajuť do sobivartosti pevnu sumu i otrymujuť cinu prodažu stravy. Nacinka pokryvaje restoratoram vytraty na zarobitnu platu, orendu i t.d. Bez neї robota zakladu pišla b v minus. Nacinka vstanovljujeťsja u vidsotkah vid sobivartosti stravy.

Za sposterežennjamy ekspertiv Poster, najbiľšu nacinku zakladu vstanovljujuť na kaľjan — 400% vid sobivartosti. Slidom jduť čaj i kava — 323% i 300% vidpovidno. Na sousah, hlibi ta riznomanitnyh dobavkah pragnuť takož pobiľše zarobyty, nacinka na nyh skladaje v seredńomu 300%.

Z alkogolju, najbiľšu nacinku stavljať na vyno i alkogoľni koktejli — 238% i 237%, na pyvo vona stanovyť 133%, a na micnyj alkogoľ, u jakogo i tak velyka sobivartisť, — vśogo 58%.

Na čomu zarobljajuť restoratory — doslidžennja kompaniї Poster

Na dorogyj micnyj alkogoľ ne robljať duže vysokyj nacinku. Jogo sobivartisť i tak značna, vsi znajuť ciny v magazynah i ne gotovi platyty v 3–4 razy biľše. Najbiľša nacinka v zakladah dijsno na kaľjan i čaj. Často ljudy pryhodjať do zakladu prosto pospilkuvatysja i ne zamovljajuť osnovni stravy, a beruť nedorogi čaj, kava, kurjať kaľjan. Ščoby ne pracjuvaty sobi v minus, restoratory vvažajuť za dociľne robyty maksymaľnu nacinku na ci kategoriї strav.

Artem Taranov, spivzasnovnyk gastropaba «Golyj Šef» v Dnipri

Prybutok — čy je vin i jakyj

Postavyty velyku nacinku — ne označaje bagato zarobyty. Treba šče rozumity skiľky stravy abo napoju zaklad prodasť i skiľky prybutku, v rezuľtati, z ńogo otrymaje, zauvažujuť avtory doslidžennja. Napryklad, u čaju dijsno nyźka sobivartisť — často dekiľka gryveń, — ale j cina prodažu nevelyka. Te ž populjarne m’jasne bljudo z vysokoju cinoju i fudkostom može, v rezuľtati, prynesty biľše prybutku.

Za ocinkamy ekspertiv Poster, najbiľše restoratory zarobljajuť na kaľjani, pici, m’jasnyh stravah i pyvi, najmenše — na vyni i micnomu alkogoli.

Na čomu zarobljajuť restoratory — doslidžennja kompaniї Poster

Micnyj alkogoľ neprybutkova kategorija, tiľky jakščo my govorymo pro import. Na ukraїnśkyh gorilci i brendi restoratory zarobljajuť duže dobre. A najvygidnišyj alkogoľ — nastojanky vlasnogo vyrobnyctva, sobivartisť 50 gram stanovyť 1,5–2 grn, a cina — 30–35 grn.

Oľga Nasonova

Zvyčajno ž u kožnogo zakladu je svoї lidery i autsajdery. Paby zarobljajuť, napryklad, najbiľše na zakuskah do pyva, a salaty ta deserty u nyh v vidstajučyh. Piceriї, napryklad, najbiľšyj prybutok otrymujuť vid prodažu picy».

«Za danymy kompaniї Toast, 78% restoratoriv v SŠA analizujuť dani prodaživ i inši biznes-metryky svogo zakladu ščodnja. Ce stalo možlyvym za rahunok rozvytku dostupnyh hmarnyh tehnologij, ščo dozvoljajuť legko vesty oblik i provodyty glybokyj analiz pokaznykiv za kiľka hvylyn. Pidpryjemci zaznačajuť, ščo takyj monitoryng stav odnym z ključovyh čynnykiv uspišnosti їh biznesu», — zaznačaje Rodion Erošek.

U nas hmarni systemy obliku tiľky nabyrajuť sylu, i ne vsi restoratory ta vlasnyky nevelykyh kafe poky ščo rozumijuť perevagy SaaS-modelej obliku. Odnak v cilomu blyźko 30% zakladiv gromadśkogo harčuvannja v Ukraїni vže vidmovylysja vid ručnogo obliku na korysť avtomatyčnyh system. Ce daje zmogu optymizuvaty zakupivli, kontroljuvaty fudkost i ciny, stežyty za sumlinnistju personalu i buty v kursi togo, ščo vidbuvajeťsja v zakladi v buď-jaku hvylynu.

Rodion Erošek, spivzasnovnyk kompaniї Poster

Jak rahuvaly pokaznyky dlja doslidžennja

U doslidženni vykorystovuvalysja operacijni dani blyźko 6 tys dijučyh zakladiv, jaki veduť oblik v hmarnoї systemi Poster. Dani povnistju anonimni i vzjati za period z 9 kvitnja po 8 travnja 2018 roku. Dlja obrahunkiv v ramkah doslidžennja bulo vykorystano taki formuly:

  • Fudkost = Sobivartisť / Vyručka * 100%
  • Nacinka = Vyručka-Sobivartisť / Sobivartisť * 100%
  • Pid prybutkom rozumijeťsja dohid z prodaživ kategoriї za vyrahuvannjam fudkosta danoї kategoriї.

Dejaki kategoriї strav zustričalysja nabagato častiše za inšyh: kava prodajuť majže vsi kafe i restorany na vidminu, napryklad, vid rybnyh strav. Ščoby perelik najprybutkovišyh kategorij strav buv korektnym, a ne zaležav vid «populjarnosti» kategorij, analityky porivnjuvaly prybutok z odnijeї kategoriї (rozdilyly prybutok na častotu narodžennja kategorij).

Raniše my rozpovidaly vam pro te, jak zminjujeťsja koktejľna karta ta pidhody do miksologiїMiksologija — mystectvo ta nauka v pošukah smaku v ukraїnśkyh zakladah harčuvannja.

Share
Написати коментар
loading...