Reklama

Lesja Kondratjuk, «Centr repetytoriv» — pro vidpovidaľne volonterstvo i kuľturu spivčuttja

Ščo take blagodijnisť u zvyčnomu rozuminni ćogo slova? Drib’jazok, kynutyj do plastykovogo stakančyka abo pererahovani na osobystyj rahunok šaleni sumy. Ale je volontery, jaki pracjujuť ščodnja nad tym, aby zminyty svit ne lše za rahunok grošej
Читати кирилицею
Lesja Kondratjuk, «Centr repetytoriv» — pro vidpovidaľne volonterstvo i kuľturu spivčuttja
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Lesja Kondratjuk, «Centr repetytoriv» — pro vidpovidaľne volonterstvo i kuľturu spivčuttja
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ščo take blagodijnisť u zvyčnomu rozuminni ćogo slova? Drib’jazok, kynutyj do plastykovogo stakančyka abo pererahovani na osobystyj rahunok šaleni sumy. Ale je volontery, jaki pracjujuť ščodnja nad tym, aby zminyty svit ne lše za rahunok grošej

Pro te, jak zajmatysja blagodijnistju bez velykyh koštiv i čomu volonteriv zvynuvačujuť u bezserdečnosti — rozpovidaje zasnovnycja i koordynatorka «Centru repetytoriv» Lesja Kondratjuk ta volontery proektu. Vony pracjujuť iz neprostoju kategorijeju onkohvoryh — iz diťmy. Na časi diznatysja pro te, jak volonterstvo u cij sferi zminjuje i ditej, i samyh volonteriv.

Pro proekt

Lesja, vykladaje žyvopys

— Volonterstvo – najdovša sfera, jakoju ja zajmajuś, okrim osvity. Z ditkamy počala pracjuvaty na 2 kursi – zajmalasja z nymy logikoju, ce buv doškiľnyj rozvytok. U toj že čas meni zaproponuvaly posadu dyrektora odnogo z centriv, ščo zdalosja todi duže dyvnym. Meni ž 18 rokiv – jakyj z mene dyrektor?! Ale ja projšla rjad treningiv i vzjalasja za ce. A zgodom počala spivpracjuvaty z blagodijnym fondom «Nabat» (prym.avt. – pracjuje v interesah sociaľno nezahyščenyh kategorij ditej ta molodi Ukraїny).

Proekt «Centr repetytoriv» isnuje vže 4 roky – za cej čas my postijno rozvyvalysja. Za roky isnuvannja iz namy spivpracjuvalo blyźko 80-ty volonteriv. Zaraz vidkryvsja drugyj Centr – u Lvovi. My dajemo ne lyše bazovi znannja, a j vykladajemo innovacijni predmety: 3D-modeljuvannja i druk, robototehnika, biotehnologiї. Takož v nas je animacijna studija.

A sama «Zaporuka» (prym.avt. – organizacija, kotra je spivavtorom proektu) pracjuje v cij sferi vže 10 rokiv. U fondi do uśogo pidhodjať systemno (čogo meni v Ukraїni vzagali ne vystačaje). Často ljudy gotovi braty na sebe vidpovidaľnisť nenadovgo: spočatku beruťsja za spravu, a potim z pevnyh pryčyn її ne vykonujuť.

Buty na śogodnišnij deń dobrym, vidpovidaľnym i česnym — ce duže velykyj čelendž dlja Ukraїny.

Pro tajm-menedžment

— Zaraz use važče znajty volonteriv. Ja iz rozuminnjam do uśogo stavljusja. Napryklad, jakščo ljudyna potrebuje dodatkovogo zarobitku i v neї nemaje viľnogo času dlja togo, ščob provodyty zanjattja, — moja zadača zrobyty tak, aby їj bulo zručno. Tomu narazi Centr robyť akcent na dystancijnomu navčanni — volontery zajmajuťsja z ditkamy čerez Skype. Tak optymizujemo čas.

Pro vymogy do volonteriv

— Zazvyčaj my nabyrajemo 8-10 volonteriv. Pidpysujemo z nymy volonterśku ugodu na rik – svojeridnyj dogovir, ščo na cej čas vony z namy. Zvisno ce їh ni do čogo ne zobov’jazuje, jedynymy važeljamy vplyvu lyšajeťsja samosvidomisť.

Meni samij cikavo sposterigaty, jakyj vidsotok sered volonteriv vyjavyťsja ljuďmy vidpovidaľnymy, a hto spočatku zapevnjaje, ščo hoče i može pracjuvaty, ta zreštoju propadaje. Use neperedbačuvano i zrozumity hto je hto na počatku dovoli važko.

Riveń znań tyh, hto hoče vykladaty — ne pokaznyk. Dlja mene pryncypovo, ščoby ljudyna ljubyla svij predmet i vmila sebe povodyty z diťmy.

Pro moraľni vyklyky

Čytajte takož: Volontery dopomožuť borotysja smartfonom iz problemamy

— Dlja ljudej ce — cikavyj i važlyvyj dosvid. Odnak biľšisť, propracjuvavšy rik, jduť. Ce normaľno. Treba maty sylu voli, aby cym zajmatysja. Vid onkologiї, zazvyčaj, pragnuť vidmežuvatysja. Sprobuvaly, dotorknulysja do cijeї sfery, ale žyty z bolem ljudej, osoblyvo jakščo volontery čutlyvi — neprosto. U pevnij miri važko i meni: ce — skladni perežyvannja. Ale frazu «Ty bezserdečna!» ja duže často čuju. Niby ce tomu, ščo ja postijno pracjuju z onkohvorymy, ale trymajusja i ne rydaju.

Inodi važko iz samymy baťkamy ta rodyčamy ditej. Odnogo razu meni zatelefonuvav hlopeć, vin fizyku vykladav, i poprosyv ne stavyty jomu u grafik pevnu palatu. Vyjavylosja, tam bula babcja, jaka jogo postijno namagalasja nagoduvaty, napoїty i pro žyttja porozmovljaty. Ce duže vidvolikalo vid zanjať, ale vin ne mig ničogo skazaty, ščoby ljudynu ne obrazyty.

Pro finansy

— Zavždy prošu znajomyh, jaki hočuť dopomogty ditjam grošyma, speršu podumaty, na ščo vony hotily by pererahuvaty košty. Meni cikavo pobačyty iniciatyvu.

Zvisno, najlegše — prosto pererahuvaty sumu. Ljudy zvykly same do takoї formy vdjačnosti, inšoї ne rozumijuť.

Pro plany na majbutnje

— Hočeťsja zrobyty povnocinnyj klas, de dity praktykuvaly by 3D-modeljuvannja. Aby tam dity zmogly zabuty, ščo znahodjaťsja v likarni. Ščoby mogly pereključytysja z atmosfery ćogo palatnogo režymu. Narazi dlja takoї kimnaty ne vystačaje prostoru.

Lesja Kondratjuk, «Centr repetytoriv» — pro vidpovidaľne volonterstvo i kuľturu spivčuttja

Govorjať volontery proektu

Marta, vykladaje istoriju Ukraїny

— Na peršomu kursi v tebe ne tak bagato zanjať: ty tiľky vstupyv do universytetu, tož na robotu šče ne pideš. Zahotilosja ruhu. I koly diznalasja pro možlyvisť takogo volonterstva, meni zdalosja, ščo ce — najkraščyj variant. I ja zroblju dobru spravu, i takym čynom zajmu svij viľnyj čas.

Neščodavno mene duže vrazyv vypadok z odnym hlopčykom. Vin odužav i pered vypyskoju pidijšov do mene ta podaruvav svij čohol na telefon. Ja naviť ničogo v ńogo ne vykladala. Mene ce syľno vrazylo, bulo duže pryjemno.

Volonterstvo daje rozuminnja, ščo u žytti je misce slabkosti, ščo u vsih je problemy. Pry ćomu važlyvo pokazuvaty, ščo znajty bažannja i syly dopomagaty — ce reaľno. I ja ne vvažaju ce vyhvaljannjam, radše — neobhidnistju.

Tanja, vykladaje biologiju

— Ja počala zajmatysja volonterstvom na II kursi. Zacikavylasja Centrom čerez možlyvisť roboty z diťmy i same u formati repetytorstva.

Mynulogo roku ja šče paraleľno davala pryvatni uroky dlja ditej-autystiv. Navantažennja bulo serjozne. Ale ja mala pidnesenyj nastrij i vidčuvala pryjemne polegšennja, jdučy z roboty. Radisno znaty, ščo ja ščoś dala cij dytyni, pryvnesla ščoś u її rozvytok. Okrim togo, ce dobra možlyvisť prokačaty svoї znannja z predmetu.

Karina, vykladaje anglijśku

— Koly ja tiľky počala zajmatysja volonterstvom, duže ne hotilosja, aby htoś pro ce diznavsja. Perežyvala: a raptom v mene ščoś ne vyjde? Ja — juryst z kryminaľnogo prava, žodnym čynom ne pov’jazana z diťmy: ani brativ, ani sester v mene nemaje.

Z finansovoї točky zoru, cej vyd volonterstva — ideaľnyj variant. V tebe je molodisť ta energija dlja dopomogy, a groši — neobov’jazkovi.

Biľšisť onkohvoryh ditej čerez perežyte peretvorjujuťsja na doroslyh u maleńkomu tili. Vony potrebujuť spivčuttja, ale ne žalju. Tomu svoї emociї neobhidno trymaty pid kontrolem, ale ne vsi ce rozumijuť.

U suspiľstvi zakladene hybne spryjnjattja: niby, jakščo ty ne možeš zaplakaty, ty — poganyj. Meni naviť jakoś skazaly, ščo ja bezserdečna, raz ne projavljaju emociї burhlyvo. Inša problema — koly počynajuť žality volontera. Buvalo take, ščo ljudy, diznajučyś čym ja zajmajusja, dyvylysja tak, niby ja zvalylasja z Misjacja.

Emocijno volonterstvo biľše daje, niž vidbyraje. Vtim, inodi syl brakuje, a provodyty zanjattja u stani napivtrupa ne možna. Odnogo razu peredi mnoju stav vybir, čy zalyšatysja u «Zaporuci»? Z’javylasja robota, i ja zadumalasja pro perervu na dekiľka misjaciv, aby zvyknuty do novyh navantažeń. Mene vystačylo rivno na 2 tyžni.

Share
Написати коментар
loading...