Reklama

Inozemci, jaki reformujuť agrosferu v Ukraїni — hto vony

Buty pidpryjemcem v agrobiznesi — neprosta sprava. A podvijno (čy j potrijno) vona skladna, jakščo vy — agrobiznesmen v Ukraїni. «Nacionaľnyj promyslovyj portal» zibrav spysok tyh, hto ne boїťsja reformuvaty ukraїnśkyj agrosektor, vykorystovujučy najsučasniši tehnologiї ta jevropejśki praktyky vedennja biznesu
Читати кирилицею
Inozemci, jaki reformujuť agrosferu v Ukraїni — hto vony
  1. Головна
  2. Biznes
  3. Inozemci, jaki reformujuť agrosferu v Ukraїni — hto vony
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Buty pidpryjemcem v agrobiznesi — neprosta sprava. A podvijno (čy j potrijno) vona skladna, jakščo vy — agrobiznesmen v Ukraїni. «Nacionaľnyj promyslovyj portal» zibrav spysok tyh, hto ne boїťsja reformuvaty ukraїnśkyj agrosektor, vykorystovujučy najsučasniši tehnologiї ta jevropejśki praktyky vedennja biznesu

Mišeľ Tereščenko

Naščadok davńogo rodu ukraїnśkyh cukrovyh promyslovciv i mecenativ stav merom mista Gluhova na mynulyh vyborah — prote jogo povernennja ta dijaľnisť v Ukraїni rozpočalysja raniše. Do Ukraїny vin povernuvsja z Franciї ponad 13 rokiv tomu, oskiľky hotiv povernuty kolyšnju slavu ridnogo kraju.

Jogo predky rokamy zajmalysja vyroščuvannjam cukru v Gluhovi, baťko ž buv včenym i pracjuvav nad tehnologijamy biopalyva z ripaku. Mišeľ Tereščenko perekonanyj: v Ukraїni povno nerealizovanyh možlyvostej, jaki potribno tiľky rozgledity.

Na jogo dumku, ekonomičnyj klimat v Ukraїni ne tak vže j poganyj. Odnak ziznajeťsja, ščo na svojemu šljahu zustriv dosyť pereškod i nerozuminnja z boku miscevyh čynovnykiv.

Na posadi mera Gluhova vin zajnjavsja ob’jednannjam terytoriaľnyh gromad, blagoustrojem mista ta vidrodžennjam imidžu Gluhova jak kozaćkoї stolyci. Vbačaje Tereščenko perspektyvu j u vyroščuvanni ľonu i tehničnyh konopeľ, jaki v ćomu regioni kolyś buly populjarnymy kuľturamy.

— Vsi francuźki firmy, ščo rozmiščeni v Ukraїni v 2005 roci, koly ja počynav svoju spravu, zalyšylysja na ukraїnśkomu rynku. Vony prybutkovi, investujuť u svij rozvytok. Vaši systemy biznesu možna nazvaty nezvyčajnymy, ale jakščo ljudy hočuť pracjuvaty, vony možuť ce robyty j bez korupciї.

Tomaš Fiala

Vin pracjuje investbankirom v Ukraїni oś uže 21 rik. Svij šljah rozpočav jak investycijnyj bankir u Bayerische Vereinsbank v Prazi. Vse zminylosja, koly jogo poprosyly očolyty investycijnyj bank v Centraľnij ta Shidnij Jevropi Wood & Co. z ofisom v Kyjevi. Popracjuvavšy v Ukraїni, Fiala vyrišyv povernutysja — i vidkryv v Ukraїni vlasnu investycijnu kompaniju Dragon Capital. Fiala vyznajeťsja, ščo dynamika rozvytku APK za cej period jogo vražaje:

— Z momentu pryjnjattja Zemeľnogo kodeksu v 2001 roci ta pryvatyzaciї 28 miľjoniv gektariv siľśkogospodarśkyh zemeľ vyrobnyctvo zernovyh v Ukraїni zbiľšylasja na 66%, do 66 mln t. Serjozni uspihy takož je i v tvarynnyctvi. V cilomu ce dozvolylo narostyty sumarnyj eksport siľśkogospodarśkoї produkciї ta produktiv harčuvannja do $ 15,3 mlrd u 2016 roci.

Čytajte takož: U Kyjevi vidbudeťsja Vseukraїnśkyj hakaton agrotech-proektiv

Najskladnišym u roboti v ukraїnśkomu siľśkomu gospodarstvi Tomaš Fiala vvažaje vidsutnisť rynku zemli. Na jogo dumku, jakby rynok buv vvedenyj v 2004 roci, jak bulo obicjano 7 mln siľgospvyrobnykiv ta meškanciv sil, to obsjag investycij v galuź mig by buty v razy vyšče, a seljany mogly b korystuvatysja zemleju bez obmežeń i biľše zarobljaty. Krim zakoniv ta tehnologij, potribno takož vdoskonaljuvaty infrastrukturu.

Karl Sturen

Cej inozemeć pislja roboty v švedśkoї korolivśkij kavaleriї pryїhav v Ukraїnu zi svoїm pleminnykom Johanom v 1993 roci dlja togo, ščoby buduvaty biznes. I ce popry te, ščo їhnja sim’ja vže mala vlasnyj konservnyj zavod. Sturen naviť investora znajšov, prote jogo očikuvannja ne vypravdaly togočasni ekonomični, pravovi ta polityčni realiї. Brak reform ta nadlyšok zločynnosti j korupciї ne davaly biznesu rozvyvatysja.

Čytajte takož: VES na 41 MVt z’javylasja na Hersonščyni

Poky ukraїnśki biznesmeny dyvylysja v storonu metalurgiї, a dejaki kraly, Sturen bačyv perspektyvu siľśkogo gospodarstva. Pidpryjemeć vykupyv staryj konservnyj zavod v Hersonśkij oblasti. Tak Ukraїna otrymala torgovu marku ketčupu «Čumak», a takož bezlič inšyh produktiv harčuvannja. Zaraz že šved zajmajeťsja novym biznesom – vitroenergetykoju.

Najgolovnišoju problemoju dlja Ukraїny, za slovamy Karla Sturena, dosi zalyšajeťsja korupcija, i ščoby ruhatysja vpered, її potribno vykorinyty — a takož slid osučasnyty ukraїnśke zakonodavstvo.

Falk Nebiger

Vin pracjuje v Ukraїni z 1992 roku, z togo času nimeć vidkryv bagato biznesiv samyh riznyh naprjamkiv – vid sfery harčovoї promyslovosti do modnyh butykiv. Restorator-pidpryjemeć volodije merežeju zakusočnyh «Mister Snek». Dlja jogo biznesu dynamika rozvytku ukraїnśkogo APK pozytyvna. Dlja jogo biznesu osoblyvo vidčutnymy je kursovi kolyvannja, adže jogo kompaniї pracjujuť z inozemnymy partneramy, zauvažuje Nebiger:

— Varto zgadaty takož pro nestabiľnu polityčnu sytuaciju na shodi Ukraїny ta aneksiї Krymu, cja sytuacija syľno vidbyvajeťsja na ukraїnśkij ekonomci.

Kornelis Huzinha

A cej predstavnyk zakordonnogo biznesu pryїhav z Niderlandiv dlja togo, ščob vidrodyty ukraїnśke selo na Čerkaščyni. Vse počalosja v 2001 roci z nevelykoї jevropejśkoї delegaciї v Mańkivśkyj rajon Čerkaśkoї oblasti. Te, ščo pobačyly jevropejśki agrariї, šokuvalo їh: zanepad buv suciľnym.  Popry gnitjuči vražennja, dekiľka pidpryjemciv spiľno z ukraїnśkymy agrarijamy domoglysja dozvolu zajmatysja tut siľśkym gospodarstvom. U їh čysli buv i Huzinha, jakyj zgodom stav glavoju FG «Kyščenci»:

— V Ukraїni ja vže 15 rokiv. Koly ja sjudy pryїhav, to piv-Ukraїny bulo pid bur’janamy, a zaraz kožen її klaptyk obrobljajeťsja i važko znajty novi zemli dlja roboty.

Gollandeć perekonanyj: ščoby ukraїnśkyj agrotech ta siľśke gospodarstvo staly prybutkovymy ta kvitučymy, varto bagato i bezperervno pracjuvaty. Slid vdoskonaljuvaty logistyku, biznes-procesy, zakonodavstvo ta perejty do reaľnoї pidtrymky fermeriv z boku deržavy — a rešta pryjde, stverdžuje Kornelis Huzinha.

Share
Написати коментар
loading...