Reklama

Pro ukraїnśki zakladynky, jaki zapolonyly svit, Pizdata Inc. ta pereїzd do Aziї

U vsih nastaje moment, koly hočeťsja kardynaľno zminyty svoje žyttja. Htoś zminjuje začisku, bere vidpustku. A htoś — zviľnjajeťsja z roboty mriї, pereїždžaje v Aziju i počynaje pracjuvaty na sebe
Читати кирилицею
Pro ukraїnśki zakladynky, jaki zapolonyly svit, Pizdata Inc. ta pereїzd do Aziї
  1. Головна
  2. Kreatyv
  3. Pro ukraїnśki zakladynky, jaki zapolonyly svit, Pizdata Inc. ta pereїzd do Aziї
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
U vsih nastaje moment, koly hočeťsja kardynaľno zminyty svoje žyttja. Htoś zminjuje začisku, bere vidpustku. A htoś — zviľnjajeťsja z roboty mriї, pereїždžaje v Aziju i počynaje pracjuvaty na sebe

Same tak i zrobyla naša śogodnišnja gostja — Nastja Pavlyšyna. Iz neju govoryly pro te, jak ce — pity z proektu, jakyj stav znanym na uveś svit zavdjaky knyžkovym zakladynkam — i počaty vlasnu spravu.

— Mabuť, usim pered vyborom profesiї kazaly, ščo juryst-likar-marketolog — ce duže populjarni speciaľnosti. Baťky vyrišujuť za ditej, de i na kogo vony buduť navčatysja. Jak bulo z toboju? Čy vvažaješ ty marketyng svoїm poklykannjam?

— Ni, meni ne kazaly ničogo. Ja mrijala staty žurnalistkoju jak nastupnyj etap evoljuciї zahoplennja slovom. Gotuvalaś veś ostannij rik, pysala perši materialy na kursah, brala interv’ju u Harčyšyna (smijeťsja). Ale ne sklalosja — projšla «na bjudžet» reklamy ta PR. Vyjavljajeťsja, rodyna bula takomu scenariju naviť biľše rada, adže «jak ty zbyralaś zarobyty v žurnalistyci?».

Potim ja paraleľno včylaś na perekladača, pracjuvala. V marketyngovu sferu vlaštuvalasja pislja zakinčennja oboh navčań jak raz tomu, ščo tam možna bulo zarobyty. Ce ne nav’jazano, ale i ne poklykannja.

Z čogo vse počalosja

— Zi spivbesidy, vlasne. Peršoї marketyngovoї — i odrazu vdaloї. Mene vzjaly v zarubižnu kompaniju na molodšogo marketologa pislja tŕoh etapiv i dekiľkoh testovyh zavdań.

Pamjataju dialog naprykinci:

— Ok, testovi pidhodjať, my tebe beremo.

— Ale ž ja ničogo ne včyla pro marketyng!

— Jaka riznycja? Ty ž їh sama vykonala.

Ce todi bulo vkraj nezvyčno dlja «pravyľnoї» mene — braty ljudynu z dvoma osvitamy, žodna z jakyh ne profiľna.

Z marketyngovyh fakapiv ničogo serjoznogo: bulo, ščo vypadkovo zrobyla kupon ne na 20% znyžky, a $20. Vstyg 1 klijent vykorystaty, ja zaproponuvala vidškoduvaty riznycju, ale z mene ne stjagnuly.

Smišnyj fakap buv na roboti piarnyka. Odnij duže suvorij ledi na zaprošennjah ja propustyla pomylku v napysanni. V pidpysi stojalo її im’ja ta zvannja — «olimpiśka čempionka». Vśogo odna propuščena bukva «j», ale narobyla smihu pomiž koleg. Ja ž leď ne posyvila, pobačyvšy sotni nadrukovanyh zaprošeń, častynu z jakyh vže viddaly gostjam. Zdajeťsja, nihto ne pomityv (smijeťsja).

Golovni zdobutky šče točno poperedu, ale uljubleni maleńki peremogy trapljalyś, koly očoljuvala marketyng myBOOKmark — ukraїnśkyh hendmejd zakladynok, ščo pidkoryly knygoljubiv uśogo svitu. Napryklad, odnogo razu ja pišla va-bank i vyrišyla potorguvatysja z bloğerom za cinu videoogljadu na produkt. Z $600 zbyla do $70. Inšogo razu otrymala bezkoštovno paru desjatkiv tysjač peregljadiv na YouTube, včasno zrobyvšy bloğerci kompliment i zaproponuvavšy zakladynku, ščo duže pasuvala koľorom do volossja.

Pro biznes na knyžkovyh zakladynkah

— Ce ne mij biznes, ja pryjednalaś 2 roky tomu, proekt vže aktyvno funkcionuvav. Ale v zahvati vid ideї i produktu bula vid peršogo i do ostanńogo dnja. Prosuvaty te, ščo ščyro ljubyš — ce takyj kajf!

Zakydy na kštalt —profesional može prodaty buď-ščo, haj jomu ce i ne podobajeťsja» majuť misce. Ale takyj pidhid pryzvodyť do vygorannja i frustraciї. V mene buv odyn rik žyttja z robotoju, jaka ne ležala do duši. Vona bula perspektyvnoju, garno oplačuvanoju i ne te ščob superskladnoju. Ale čužoju. Ce bulo personaľne peklo — vid demotyvaciї do 10 nabranyh kg stresu i zaїdannja reaľnosti. Ne jšla, tomu ščo borolaś z soboju — zviľnennja meni zdavaloś slabkistju, porazkoju.

Vrešti-rešt ja zminyla robotu, ale z važlyvym usvidomlennjam. Rozkladajučy svoї syľni i slabki storony, treba šukaty peretyn «ce v mene garno vyhodyť i napovnjuje» — todi ce syľna storona. «Možu, ale ne hoču,» — ce do slabkyh storin i ne treba sebe syluvaty, mučyty i — jak visljučka, pidbaďorjuvaty morkvynkoju.

Zakladynky

Pro dyzajnerśki rišennja

— Naskriznu ideju — zakladynka z nižkamy, ščo styrčať iz knygy — prydumala Olena Mysnyk, zasnovnycja. Vona nadyhnulaś zatysnutoju miž storinok ljaľkoju v bezladi dytjačoї kimnaty.

Sami dyzajny zakladynok i vybir nižok formuvavsja na osnovi dvoh golovnyh faktoriv: svitovyh trendiv ta čytaćkyh bestseleriv. Koly ja pryjednalaś, golovni modeli zakladynok vže buly sformovani — viďma z OZ, Alisa v kraїni čudes, čarivnyk, rusalońka ta inši.

Pry meni zapustyly 4 velyki novi kolekciї, 2 niševi po 4 modeli ta šče vid 10 okremyh zakladynok — my їh prydumuvaly abo na komandnyh brejnštormah, abo robočoju mini-grupoju. Zazvyčaj, rušijna syla novyh produktiv — ce sama Olena, vony їj naviť snylyś. My smijalyś, ščo koronna fraza Oleny: «Divčata, v mene insajt!»

Pro zminy

— Ce, švydše, naslidok tyh cilej i žyttjevyh orijentyriv, jaki ja dlja sebe vyznačyla jakraz rik tomu. Vony stosuvalyś sposobu žyttja, rytmu, dovgotryvalyh podorožej svitom ta rivnja dohodu. Meni hotiloś žyty v inšyh kraїnah, ale ne bekpekerom (tym, hto podorožuje z rjukzakom za plečyma —prym.red.).

Dozvoljaty sobi biľše i jakisniše, bez daunšyftyngu. Vzjaty žyttja v svoї ruky. Šukaty svoї syľni storony. Stvorjuvaty.

Ce lyše pytannja času: vid momentu, jak sformuvalaś ciľ, do togo jak ty znahodyš svoju ideju, svoju možlyvisť.

Moja robota na toj moment bula maksymaľno komfortnoju po umovah ta ideaľnoju v plani spilkuvannja z šefom. Ja ščyro zahopljuvalaś produktom, mogla buty soboju v robočomu procesi ta viľno projavljatyś, perestala bojatyś pomylok jak vognju. Їzdyla z komandoju na svitovogo rivnja vystavku v Paryž predstavljaty naš brend. Naviť požyla 5 tyžniv v Aziї, pracjujučy viddaleno.

Vse ž bez pevnyh formaľnostej nijak — kalendarni vyhidni i svjata, zagaľnyj robočyj grafik. Ci štuky neobhidni dlja systemnogo biznesu, ščo vže vybudovanyj.

Odyn graveć, naviť jakščo vin A player, ne može zminjuvaty pid sebe vsih.

— Na sebe pracjuvaty krašče v buď-jakomu vypadku?

— Ni, ne v buď-jakomu. Do hvoroї golovy nemaje sensu prykladaty podorožnyk (smijeťsja). Tak i tut. Tym, hto ne znaje, čogo hoče i naviščo, ščo svoja sprava, ščo čuža — odnakovo.

Zagrozy typovi, jak u vsih počatkivciv. Ce — 50 vidtinkiv sumniviv: ščo ne vyjde, ne vzletyť, nemaje kompetencij, ne vystačyť grošej, partner peredumaje, dovedeťsja povertatyś na robotu. Strašniše pomyljatyś, bo na sobi znaješ cinu kožnoї pomylky ta zgajanogo času. Duže strašno pidvesty samu sebe, ne vidbutyś. Ale. Ce vodnočas i čudovi motyvatory — robyty biľše, jty naprolom, probuvaty novi roli, nehtuvaty neprošenymy poradamy.

Ci strahy i sumnivy — pryrodni, a pry pravyľnomu dozuvanni — korysni. A šče ja duže virju, ščo zaraz, poky je syly ta perevagy molodosti, najkraščyj čas probuvaty, pomyljatysja ta vstavaty. Naviť jakščo ne vyjde (a cej variant dlja pidpryjemciv-počatkivciv duže i duže jmovirnyj), cej dosvid ne kupyš za groši ta ne vyvčyš na treningu. Dlja vśogo inšogo je MasterCard (smijeťsja).

Pro najblyžči plany

— Zaraz v mene try osnovni naprjamy, vsi robymo razom z partnerom. Ce — mini-kompanija Pizdata Inc.: rozrobka veb-dodatkiv dlja zarubižnogo e-commerce (platform na kštalt Shopify, Weebly). Paraleľno zapuskajeťsja proekt onlajn-intensyvu z front-end — doge.codes — ta okremo investyciї. Ostannimy zajmajeťsja majže vyključno partner.

Such code

V mene zaraz fokus na zapusku doge.codes, kursu z rozrobky. Jak zavždy na počatku, vse jde ne za planom, terminy zatjagujuťsja, komanda v procesi zminjujeťsja. Ale vse na krašče, dnjamy startujemo.

Planujemo vyjty na 50 studentiv peršogo naboru, jaki otrymajuť jakisni znannja v kajf ta zmožuť odrazu vlaštuvatyś džunioramy. Infobiznes — ce tonka kryga, ja zavždy stavylaś do ćogo z nedoviroju. Tut že je očevydnyj zapyt rynku na profesionaliv, a u nas krutyj koncept z їhńoї pidgotovky. Jak vyšeńka na tortyk — tŕom najkraščym studentam povertajemo groši za navčannja, bo vony molodci.

Pro rozporjadok dnja ta planuvannja

— Dekiľka tyžniv tomu ja pereїhala do Aziї i ne vstygaju ničogo, bo treba obžytyś. A robočyj deń planuju obov’jazkovo. U mene vže rokamy zvyčka vesty bloknot z ščodennymy zavdannjamy — vid važlyvyh do neznačnyh, nakštalt telefonnogo dzvinka. Same planujučy na paperi, v mene vyhodyť «rozklasty po polyčkam» svij deń biľš usvidomleno.

Azija

Golovni štuky po roboti planujemo onlajn, najčastiše — u Trello. Možlyvo, tomu nenavydžu plany na vyhidni — hočeťsja potoku.

Ne ljublju formalizaciju do odnogo devizu. V ukraїnśkij muzyci je rjadok, jakyj meni zdajeťsja najbiľš syľnym i aktuaľnym zaraz, osobysto ta nacionaľno:

My prodovžujem nesty svij prapor, a ne hrest - my prodovžujem ity na vlasnyj Everest.

Dumaju, same tak i treba robyty zadumane — z gordistju, zi snagoju, nevpynno. A jakščo nemaje bažannja, to, može, zadumano ščoś ne te? (smijeťsja)

Share
Написати коментар
loading...